Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 27 / 71

Berichten: 193
(@marca)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Blij te zien dat je zo te vrede ben met de smaken tot nu toe kan zelf ook niet wachten om te beginnen. Ik zit helaas nog midden in een verbouwing en heb anders eventueel een alambiek (15L) voor je die je mag lenen voor je versie 1.1 & 1.2? Voorlopig moet ik nog wachten tot mijn stookruimte verbouwd is en zal ik hem niet missen. Laat maar weten of dat wat voor je is

Beantwoorden
Berichten: 193
(@marca)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

hij moet alleen nog even schoongemaakt worden

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Marca, super aanbod. Ik sla deze echter toch af, ik heb gisteravond er nog over nagedacht en wil via Smartstill route volgen vanwege twee redenen;

  • Ben benieuwd wat dit oplevert qua eindresultaat, voor eventuele andere beginners die het apparaat overwegen of al in bezit hebben. Het vele malen herhaling draagt ook bij aan wat ervaring opdoen.
  • Beetje in strijd met nummertje een, maar mocht dit me echt teveel irriteren dan wordt de aanschaf van de copper dome etc. voor de Graanvader wat makkelijker 😉 . Of misschien zelfs een eigenbouw ketel, ligt er even aan of ik een andere plaats heb om het stoken te doen. Bij mezelf ga ik het niet doen, appartement in een oud boerderijpand, zie ik toch niet zitten.

Ik zit nog in het leerproces en moet met alles nog m'n weg vinden, Smartstill stoken hoort daar nu bij vanwege eerder gemaakte keuzes. Ik ben na wat suikerwater stookjes op dat keteltje toch positief verrast. 80% (waarschijnlijk hoger want de refractometer gaat niet verder dan 80%) redt ie. Ik heb bij Robbert kunnen zien wat een fatsoenlijke ketel kan, ben nu benieuwd wat een Smartstill doet. Allemaal in het kader van leren.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Alchemist, zou je die dan ook kunnen posten in https://www.stookforum.nl/thread/smartstill-ervaringen-en-tips/3/

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zeker, maken we er een foto rapportage van, waarschijnlijk wordt het komende zaterdag. Staat nog niks zeker op de planning, enige voorkeur betreffende de opzet? 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat ik heb gemerkt is qua opzet dat je in logische volgorde blijft en een uitleg erbij wat je doet en dan met een "bruggetje" doorpakt naar de volgende foto of scene.
En als er dan een deel 2 komt omdat  er nu een productie gat zit (vergisting) dat je later dat deel ook echt maakt/niet vergeet. Mensen wachten er soms zelfs een beetje op.
Nog beter is dus je content even vast te houden en dan als compleet project in 1x te publiceren. Ik kijk er naar uit! 😉

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Prima, stoken wordt in één keer. Ben voor m'n gevoel nog aan het klooien dus daarom brengen we verse content zo snel mogelijk uit. Stoken heeft maar een klein gaatje qua tijd dus zal even een Word bestand bijhouden.

Beantwoorden
Berichten: 193
(@marca)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Marca, super aanbod. Ik sla deze echter toch af, ik heb gisteravond er nog over nagedacht en wil via Smartstill route volgen vanwege twee redenen.....

Geen probleem, mocht je je bedenken na je airstill avontuur me aanbod staat nog hoor!

Ik ben totaal niet bekend met airstills maar zit er eigenlijk iets van koper in? Gelet op het neerslaan van ongewenste stoffen.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kijk dat is mooi om te horen!

De Airstill bevat helemaal geen koper, of in ieder geval niet waar de vloeistof of damp mee in aanraking komt. Dat is ook van de eerste vragen waar ik mee zat, het wegreageren van zwavelhoudende componenten die een ongewenste bijsmaak geven. Het gebruik van koper in ketels voor Whisky te stoken is zeer bekend, betere warmteafgifte (verhoging scheidend vermogen) en het verwijderen van de ongewenste smaken (meestal zwavelhoudende verbindingen).

Om nog niet de overweging te maken om elektrodepositie toe te hoeven passen, in dit geval een laagje koper op de binnenkant van de Airstill aan te brengen. Ben ik begonnen met informatie te zoeken. Het volgende artikel (wel in het Engels) gaf een aantal interessante mogelijkheden;

The Impact of Copper in Different Parts of Malt Whisky Pot Stills on New Make Spirit Composition and Aroma

Samengevat bleek de invloed van de plaatsing van de koper van grote impact, bij de eerste stook in "buik" en bij de tweede stook in de koeler. Nu komt dat goed uit, we hebben alleen nog koper nodig.

De keuze is uiteindelijk gevallen op koperen zadels voor twee redenenen,

  • Groot contactoppervlak
  • Makkelijk te gebruiken in de buik en in de gasfase

Bij de eerste stook worden deze op de bodem van de Airstill gelegd (let wel; ze moeten een paar keer gebruikt worden om actief mee te doen, dus de mijne zijn bij een aantal suikerstookjes gebruikt). Voordeel is deze zullen een bijdrage hebben als kooksteentjes en zich in het zure milieu bevinden van de wash. M'n gedachtegang is dat door het zure milieu de koper reageert en vrij in de oplossing komt om een reactie aan te gaan met de zwavelhoudende componenten.

Tweede maal stoken ga ik ze bovenin hangen met het kruidenmandje wat je kunt kopen voor de Airstil;

Dan hebben we het koelgedeelte meegenomen en kan ik de vingers gekruist houden dat dit genoeg doet. Ik heb de stook bij Robbert als referentie dus het zal interessant worden.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dus eigenlijk zou de Chinees (smartstill producent) die standaard voor RVS kiest voor het maken van smartstills ook een koperen versie moeten uitbrengen als dit positief uitpakt... Ik blijf het met belangstelling volgen. Robbert zijn trukendoos zit ook vol oplossingen. Heel benieuwd!

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja en nee eigenlijk Nimrax. Een koperen versie zal ook flink bijdragen aan de kosten van het apparaat en eigenlijk is deze bedoeld om alleen suikerwater mee te destilleren. Als we kijken naar de wensen van Whiskystokers heeft de versie die ik heb, nog wel andere gebreken (denk aan geen temperatuurscontrole van de stook, voor de beginnende stoker). Eigenlijk wordt het apparaat nu gebruikt voor iets waar het niet voor bedoeld is, tijd zal het leren of het werkt.

In principe zou dan een dikke 20 euro erbij komen om het als "Whisky still" te kunnen gebruiken. Alles is via Jan te bestellen dus dat mag dan de pret niet drukken. 

Eerst kijken of het werkt, zo niet dan terug naar de tekentafel en nadenken hoe we het wel werkend krijgen.

Ik ben toch verrast door het apparaatje, vooralsnog vind ik het maar twee nadelen hebben (even het scheidend vermogen daargelaten);

  • Volume dat je kunt verstoken, maar dat was van te voren bekend.
  • De vorm van de buik, die is me eigenlijk net te breed om er fatsoenlijk een opvangfles onder te zetten. Ben nog aan het klooien met aluminiumfolie trechters die soms ervoor zorgen dat er wat naast loopt.

Robbert had in zijn topic met smartstill van het padje nog een interessante mogelijkheid. Koperen plaat met stellage,

Beide foto's gepikt van dat topic.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het koper begint pas te werken na enige uren van passeren Van de damp .
Zodra je het schoonmaakt zal het weer opnieuw moeten activeren .
Bij de kleine inhoud van een smart still zal bij eerste overhaal dus weinig tot geen toegevoegde waarde zijn van het koper
Maar gezien hoeveelheid " schadelijke " zwavelhoudende stoffen hoef je niet wakker te liggen .
Dus wil je voordeel hebben van het koper zal je het meerdere keren moeten gebruiken voor effect op de drank .
Maar maak geen heksenjacht ! zonder koper zal het op het niveau waarop hobbyisten de drankjes maken niet grote nadelige gevolgen hebben .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb de koperen zadels alleen met water snel afgespoeld erna, het oppervlak ziet er wel anders uit dan in het begin. Ze zijn een keer of zes gebruikt in de vloeistof nu.

De voorgestelde methode overslaan of een gevalletje van baat het niet, schaadt het niet? 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Baat het niet schaadt het Niet i.d.d.
Ja er is nog een ranzig trucje om koper te laten reageren waardoor het effect op whiskey eerder komt .
Zet het koper in een bak bier en daarna laten drogen vluchtig spoelen voor gebruik .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Helaas is de Bavaria niet in de aanbieding, maar er zijn redelijk wat stookrondes nodig voordat ik bij het eindproduct ben.

Verwachting is;

  • 5 a 6 keer eerste stook
  • 2 keer tweede stook

Voordat ik bij de tweede stook kom is er dan al genoeg blootstelling gok ik. Zal bij de omschrijving in het Smartstill topic zetten dat de keuze een gokje is en niet bewezen. 

Beantwoorden
Pagina 27 / 71
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?