Een update kunnen verwachten (te snel op return gedrukt ofzo?)
Omdat Robbert hem niet inkopt doe ik het even 🙂
Gewoon een flinke soeppan en een mooie 20 liter alambiek scoren. Zoals het hoort ?
De airstill mooi houden voor andere dingen. Er is trouwens zoveel meer leuks en lekkers als whisky.
groeten Catnip
Het spijt mij Nick maar ik ben het wel eens met catnip .
Een mooie alambiek c.q. whiskey ketel zou niet misstaan in jou keuken .
een alambiek heeft meer schouder onder helm . (denk flow! )
Haha, ik ben er nog niet uit. Het stoken op gas met een ketel heeft zeker z'n charme. Denk ook dat het bijdraagt aan de smaakontwikkeling waar naar ik op zoek ben. Kijken t.z.t. wel even, eerst nog 2 keer stoken met de Air Still en dan is het even goed.
Net een nieuwe poging gestart om eigen gist te kweken, gebaseerd op een recept dat Robbert me gegeven had met Carobepoeder, Jeneverbessen en Tarwemeel. Toen nog een beetje zoete sinaasappelschil (poeder) toegevoegd en het ruikt nu naar funky koekjes hierbinnen.
Ha Nick, ik ben ook door Robbert opgevoed in het koper. Behalve dat het heel mooi staat (is persoonlijk maar vind ik echt) werkt het ook heel prettig. Ben benieuwd wat je keuze gaat worden!
Ik mag eigenlijk niks zeggen want ik heb nog nooit gestookt met een T500 o.i.d. maar wat mij betreft gaat het bij deze hobby om beleving en kwaliteit. Dat kan je met een koperen ketel denk ik zelf meer invullen omdat je meer processen zelf beheerst. Nu zijn meerdere ketels ook niet echt overbodig gebleken. ik gebruik mijn Chinaketel (25 liter beerstripper) om de alcohol uit de stookwijn (wash) te stoken. Ik houd dan vaak zo'n 4 liter over wat vervolgens perfect past in mijn 5 liter alambiek om het 'fijn te stoken' (spirit still). Levert nog geen drie flesjes op. Beleving en kwaliteit, niet goedkoop zuipen.
Benieuwd naar je funky koekjesgist, ik zelf heb nog geen poging gedaan. Zit nog een beetje in de Chinese sferen ?
Groeten Catnip
ik heb jou Chinese ketel gezien immers Catnip .
Tja het is RVS
Met een goed regelbare brander eronder
beetje kennis en wat vaardigheid kun je er sowieso hetzelfde mee als T500
het argument 96 % te kunnen stoken op een T500 is geen argument van meerwaarde .
Secuur werken en klein beetje handigheid kan dat met elke ketel waar je een goed werkende kolom op plakt .
Excuses voor de late reactie, nog een beetje druk gehad met reünie van de middelbare, winkels leeghalen voor een verbouwing en andere dingen.
Na Whisky een aantal keer (gok dat ik op een totaal van 20 keer zit) overgehaald te hebben op de Airstill heb ik nog géén echte goede manier gevonden om dit fatsoenlijk te doen. Verder blijft het in losse fracties overhalen, combineren en uiteindelijk samen weer overhalen toch iets minder bijdragen aan het "moonshiner" gevoel dat ik in het Noorden van het land had onder de begeleiding van een stookmeester daar. Er komt wat anders maar ben er nog niet over uit, ergens begint het idee van een zelfbouw ketel me ook aan te spreken vanwege de bredere mogelijkheden. Dit schuiven we nog even op de 2 a 3 maanden planning omdat de bankrekening nog flink geleden heeft de afgelopen weken.
De laatste overhaal van versie 1.2 zit nu z'n weg te banen door de Airstill en de Bourbon heb ik gisteren in de koelkast geplaatst omdat deze aan het einde van de vergisting begaf. Niet voor klaren maar even als opslag totdat ik deze ga stoken (gok ergens deze week nadat versie 1.1 op fles gaat).
De funky koekjesgist begint al wat belletjes en schimmelvorming te laten zien dus morgen zal ik de toplaag eraf schrapen en voorzien van nieuw bloem en water. Qua reuk is deze leuker dan de vorige versie en als ik hier een goede Whisky mee krijg (lees wanneer) dan zal ik voorlopig met dit recept blijven doorgaan qua gist.
Het wordt nu langzaam tijd om te kijken naar een nieuw recept qua mouten voor de gist, omdat dit de eerste keer is met eigen gist te brouwen (R.I.P. vorige poging) wil ik gaan voor minder zwaar geschut op het turfvlak. Straks maar eens even nadenken hierover.
Ook ben ik aan het spelen met de gedachte om die batch op te splitsen in meerdere en met verschillende soorten hout (in de vorm van chips of blokjes) om meer inzicht te krijgen met welke houtsoort ik verder wil gaan. De huidige Amerikaanse Eiken blokjes van Stilldragon zijn zeker leuk maar de afdronk wordt zoeter dan ik eigenlijk wil, noemde het eerder bij versie 1.1 al een Single Malt Bourbon. Ik ben toch op zoek naar iets rauwers dan dat.
Nog een kleine toevoeging over het stoken van versie 1.2, ik bemerk nu dat in het midden van de stookrun een zeer zure smaak overkomt. Wat ik eerder associeerde met een stookfout lijkt door het gebruik van zuurmout te komen. Volgende recept gaat in ieder geval deze vervangen zien.
Heel herkenbaar wat je schrijft. Zowel het zure van het mout als het zoete van de eik. (Komt het er nu wel helder doorheem trouwens?) Ik weet echt te weinig van hout. Zou gewoon rauw (uitgewaterd eikenhout niet beter zijn? (Vaten zijn ook niet door en door getoast) Succes,
groeten Catnip
Interessante update weer. Volg het met veel plezier. Is die zure smaak het zelfde als een deel sourmasch?
Die zure smaak is het beste te vergelijken met de eerste 20 ml die overkomt, niet geheel aangenaam zuur. Dat wordt ook de reden dat ik terugga naar de chocolade mout, denk niet dat ik dit wil in m'n Whisky.
Het betekent lang op hout liggen waardoor (met dit type hout) het ook zoet wordt.
Zuurmout is een Duitse uitvinding. Vanwege het reinheitsgebot mogen ze geen toevoegingen gebruiken. Mijns inzien kun je beter melkzuur toevoegen.
Na de 2e of 3e keer overhalen is het kraakhelder.
Ik denk dat ik hout moet hebben met minder vanilline erin, dus Frans eiken of toch overwegen om Olorosso Sherry chips te kopen (ondanks het feit dat die een zwavelwiek sessie nodig hebben).
Anders wat ik nu super interessant vindt is het feit dat van 32% (tot aan 25% op het ogenblik) pas de rooksmaak intens overkomt. Dus de eerdere versies te vroeg gestopt misschien. Zal over een maandje meer kunnen zeggen, deze krijgt extra veel rook mee nu.
Erik, ik wil nog proberen te voldoen aan de Schotse variant van het Reinheitsgebot. Dus dat wordt even spelen met de hoeveelheid chocolade mout om de pH te verlagen, weet alleen nog niet hoeveel nodig is.
Je kunt ook calciumsulfaat toevoegen, grote kans dat dat in het Schotse water van nature meer aanwezig is.