Teruggegaan tot 18% en het smaak nog lekker naar een uitgeblust kampvuur.
Denk dat het zoiets wel gaat worden Erik, binnenkort kun je zien wat het recept geworden is wanneer de bestelling binnenkomt.
Uiteindelijk teruggegaan tot 12% en toen vond ik het wel welletjes geweest. Ben nu benieuwd wat deze gaat doen als ie klaar is.
te laag ph of te hoog ph geeft een mindere enzym werking dus hou dat wel in de gaten Nick .
Zuurtegraad en zure smaken uit mout gaan niet evenredig op .
Het toevoegen vaan melkzuur veranderd het PH maar zal niet meteen de smaak Ernstig verzuren bovenop de zuurmout .
Zoetig kun je krijgen uit hout maar een zuur corrigeer / verander je meer door een meer bitter product er tegenover te zetten.
Omdat verschillende projecten door elkaar lopen, en men gelukkig "NÓÓÓÓIT" oftopic gaat, de vraag, bij hoeveel % heb je stook 1 en 2 gestopt? 12% betekent namelijk 88% iets anders. Dit kunnen als je bij stook 1 en 2 ook ver bent doorgegaan, foezels, rommel etc. zijn. 20% is bij mij de limiet, smaakvol of niet.
Robbert uiteraard, ik mik op de 5,5. Als het niet hoeft met extra toevoegingen is dat prima, anders doe ik het gewoon.
Excuses William je hebt gelijk.
Eerste stook is teruggaan tot 0% alcohol. Dit hanteer ik als standaard om zo ook smaakmakers mee over te krijgen.
Tweede stook is nu teruggegaan tot 12% alcohol. Blijft alleen een waterige rooksmaak over.
Waterig komt misschien ook omdat ik van de eigen Whisky van 48% aan het nippen ben 😉
Ja ben ook wel benieuwd voor de goede orde of het 1.1/1.2 / 1.? Is? Hahaha lekker bezig Nick. Ik lees met veel plezier.
Ik weet het goed gemaakt, wanneer de laatste van de drie klaar is te huwen met het hout zal ik een nieuw topic openen wat een samenvatting (die tevens leesbaar is) geeft van mijn eerste ervaringen met Whisky maken.
Eerlijk over de fouten en geleerde lessen, en wat ik zou adviseren voor een beginnende Whisky maker. Ben geen expert maar heb wel een hele hoop bijgeleerd nu.
Kreeg net een Whatsapp bericht van een oud klasgenoot (wel in t dialect);
"Nick... dae wiskey is neet sjlech veur eine ierste batch, un verborge talent. Moogs iddere keer un gooi fles levere" met wat smileys erbij.
Vooralsnog zijn 7/8 proevers positief.
Bij het maken van whiskey of deze nu 2 of 3 x wordt overgehaald stoppen op percentage is nooit verstandig.
wanneer de smaak vervalt / keert in finale stook is de plaats om te stoppen .
dat zou afhangende van gebruikte ingrediënten en voorafgegaan proces zelfs al bij 55% kunnen zitten .
Dus let op smaak niet op % ( zelden is het wijs om onder de 35% door te gaan .)
Vanwege de smaak ben ik juist doorgegaan onder de 35%, de laatste twee versies liggen redelijk dicht bij elkaar qua ingrediënten en de stook van net is de enige waarbij ik bewust ben doorgegaan om de rooksmaak te pakken te krijgen. Zie het als een experimentje
Net weer kunnen bottelen, stand van zaken nu is;
Versie 1.0
Kleine twee liter opbrengst (had wat uitgedeeld en geproefd). 29 Dagen op hout gelegen.
Pruimtabak met karamel als smaaknotitie. De pruimtabak is wel duidelijk aanwezig maar tevens zacht, het karamelgedeelte ontvouwt zich aan het einde en op de tong keer een tabakachtige smaak weer terug.
Versie 1.1
Anderhalve liter opbrengst. 34 Dagen op hout gelegen, deksel wat vaker losgedraaid om van het zure af te komen dat ik in het begin proefde.
Reuk is zeer aangenaam en doet een beetje denken aan sigaar, subtiele vanille en een scherpe afsluiter. Qua reuk echt mooi samengekomen, krijg een beetje een idee van een oude studeerkamer met haardvuur hierbij.
De smaken die ik proef, sigaren met een scherpe toon. Er lijkt iets van een zoetje aan het einde te zitten maar velen malen minder dan bij versie 1.0 vreemd genoeg. Het zure wat er oorspronkelijk in zit is velen malen minder geworden maar blijft na het proeven wel eventjes op de tong liggen.
Waar ik na het stoken bang was voor een te zure Whisky die misschien bij de struiken zou eindigen, is deze erg goed bijgetrokken. Ik ben name onder de indruk van de geur die deze heeft gekregen.
Pruimtabak of sigaar, lijkt misschien niet zo maar er zit toch verschil tussen deze twee rakkers. Versie 1.0 is wat subtieler (in verhouding, nog steeds een smaakkanon) en Versie 1.1 heeft een duidelijkere opleving van de sigarensmaak tussendoor, wel met een klein zuurtje en scherpe toon.
Versie 1.2
Nog niks van opbrengst maar net wel even geproefd, wederom een scherpe zure smaak aanwezig en op de achtergrond lijk ik iets van rook te proeven. Na een maand kan ik meer zeggen maar vooralsnog lijkt het langer doorstoken (naar een lager alcoholpercentage) wel een positief effect op de smaken die ik erin wil krijgen. Gok dat de opbrengst een twee liter gaat worden.
Omdat ik nu het geluid van het waterslot mis en nog even moet wachten op de funky koekjesgist (die wel leven laat zien nu) heb ik besloten om frambozen met suiker tussendoor te vergisten. Noem het een zoet huisparfum.
Je gebruikt vrij ingewikkelde grain bills. Wat is de reden dat achter, en wat beoog je daarmee voor effect te bereiken op je eindresultaat? Heb je ook ooit al eens een single grain whisky geprobeerd te maken?
Hoi Reaper,
M'n eerste reactie is omdat het kan, maar misschien is dat te summier als antwoord. De oorspronkelijke reden voor een uitgebreider recept was omdat ik bepaalde tonen qua smaak wilde introduceren in de Whisky. Dit was met name gevoed door de smaaknotities die ik hoorde tijdens het proeven in Schotland, Ardbeg die tonen van chocolade heeft etc. Natuurlijk ook de rauwe rooksmaak die Islay Whiskies kenmerkt.
Na de eerste poging brouwen en me wat verder verdiept te hebben dient een Whisky recept (Islay) voor mij de volgende doelen;
- Alcohol maken, dit kan een moutsoort zijn die relatief weinig smaak toevoegt.
- pH correctie om het harde water bij mij te compenseren. Zoals Robbert in jouw topic over hout aan gaf wil je een pH rond de 5,5 hebben voor betere enzymwerking. De Schotse Whisky variant van het Reinheitsgebot staat je toe om mout, water, gist en kleurstoffen (foei Bowmore!) te gebruiken. Het idee achter de chocolade- en zuurmout was puur om een pH correctie te krijgen.
- Smaakmakers met name de turf en rookvarianten, achteraf is hier misschien wat weinig van de echte rooksmaak overgekomen maar dat wordt op een later tijdstip wel weer opgepakt.
- Diastatisch vermogen, om het zetmeel om te kunnen zetten naar simpele suikers (via de beta en alfa amylase) hebben we genoeg enzymkracht nodig.
Een Single Grain Whisky is eigenlijk een Whisky die gemaakt wordt van verschillende soorten graan (denk bijvoorbeeld aan Rogge, Maïs in combinatie met mout). De term Single bij Single Malt / Grain / Cask refereert naar het feit dat het van een enkele stokerij komt. Blended Whiskies betekend alleen dat de Whisky van meerdere stokerijen komt, meestal met een hoog aandeel van jonge Whisky.
Nu snap ik wel wat je bedoeld met een enkele soort mout en een soort gist om meer gericht te kunnen sturen qua smaak. Ergens eerder in dit topic heeft Erik die suggestie ook gedaan vanuit het bierbrouwen en op de lange termijn zie ik me dit nog wel doen. Echter is dit iets interessanter wanneer, of misschien als, ik me ga toeleggen op het blenden van Whisky om zo tot iets nieuws te komen. De hoeveelheid Whisky die ik nu red qua maken is voor mij te weinig om te zeggen we gaan blenden naar hartelust.