Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 4 / 71

Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heren, postadres is van mn ouders dus kan gewoon de deur uit. Merci voor de navraag!

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Komt voor elkaar!

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nu de vakantieperiode over is en ik weer terug ben is het bijna tijd om te beginnen. Inmiddels zijn de bestellingen via Jan en Erik binnengekomen;

De geschrote mout van Erik, zeer goed verpakt en ook mooi om het kleine aandeel van de roasted chocolate mout te zien als een soort van stracciatella mout. Met moeite laat ik de verpakkingen nog dicht om niet even eraan te ruiken. Beetje het gevoel van naar de cadeautjes te staren onder boom rond Kerstmis. 

De Graanvader staat ook alvast klaar met z'n jasje aan, ook voor mij is het weer even wennen aan de lagere temperaturen hier. De Graanvader is zeer leuk speelgoed, beetje de stappen aan het doorlopen om te kijken welke handelingen nodig zijn. De bluetooth functie met de app werkt feilloos. Eerder had ik nog een concurrent brouwketel vermeld, duidelijk is het kwaliteitsverschil en ook de tegenstroomkoeler die het leven een stuk eenvoudiger maakt dan een dompelkoeler. Meerprijs duidelijk waard.

Een kleine misrekening aan mijn kant betekent dat ik morgen een stukje moet gaan rijden om bij een concullega wat spullen te halen. Anderhalf uurtje rijden voor een waterslot en een rubberen ring, ach ja je moet wat over hebben voor  de hobby. 

Tijd om een glaasje Islay Whisky te pakken en nog wat youtube filmpjes te kijken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je kunt ook vergisten onder een vochtige theedoek .
Bij beginnende en goede vergisting gaat dat prima .
Als er maar geen ongedierte inkomt .
Kun je de waterslotjes laten opsturen .
plaats je die dan als die er is . kun je in ieder geval alvast beginnen

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Robbert, dank voor de suggestie,ik heb iets soortgelijks overwogen maar aangezien ik de komende twee dagen nog vrij heb kan ik net zo goed in de auto stappen.

Er staat nog een bestelling open elders (vanwege wat benodigdheden die ik niet via Jan of Erik kon krijgen)  maar die staat een tweetal dagen op uitzoeken in het magazijn. Er komen een aantal waterslotjes, rubberen ringetjes, klein formaat drankflesjes met dop (vanwege het uitdelen aan vrienden / collega's / eventueel leden hier) en wat andere dingetjes mijn kant op. 

Na een poging bier brouwen van een kameraad die laatst mis ging, wil ik de risico's zoveel mogelijk verkleinen. In het verleden bleek bij mijn bier- en wijnbrouwen dat proper werken niet mijn sterkste punt is, beetje een gevalletje van risico vermindering.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

met een theedoek afdekken kun je ook gewoon schoon werken .
Alleen als mijn vaten buiten of in schuurtje staan gebruik is water slot . Dan tegen muizen en steen marters .
Ik bijkeuken gewoon een doek .

Aha je heb gewoon nog een dagje uit dus .
Gezellig .

De producten van Munckerik gaan jou zeker bevallen .
Ik was uitermate tevreden ook .

Was je al uit wat voor gist je gaat gebruiken ??

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het gebruik van een waterslot is tweeledig, ik heb bij lange nog niet de ervaring die jij hebt en ben een beetje huiverig, de tweede is een beetje nostalgie. M'n opa deed vroeger wijn maken (met ongeveer alles wat hij kon vinden) en het geluid van een waterslot heeft wat. Misschien nog eens door z'n receptenboekje spitten voor wat interessante recepten.

Dagje uit is altijd leuk, in het verleden toen ik bier en wijn deed maken ging ik wel eens naar Beek en Weert voor de spullen. In Beek was toentertijd in de Makado een klein schap bij een Etos of iets (meen nu niet meer). Weert was een mix tussen brouwwinkel en natuurwinkel.  Nu gaan we eens België in en kijken wat ze daar hebben.

Qua Gist heb ik meerdere opties overwogen,

  • "verse" bakkergist bij de Jumbo,
  • zelf maken zoals jij doet (mooi advies daarover trouwens)
  • biergisten zoals Saison gisten vanwege de hittegolf die we hadden toen ik het aan het overwegen was
  • AB Mauri gist die in Schotland veel gebruikt wordt
  • Standaard Whisky gist die vrij verkrijgbaar is

Uiteindelijk heb ik besloten om voor de laatste optie te gaan (niet in volgorde van meest naar minder interessant trouwens). Wat uiteindelijk de doorslag gaf was dat ik als beginnende stoker iets wilde wat makkelijk te verkrijgen was om "snel" te beginnen. Na wat nadenken over de eerste stook en wat andere oudere topics hier leek het me een goed idee om met iets te beginnen wat bij Stookwinkel en Erik te verkrijgen is. Alle spullen, niet alleen de gist. Alleen zoals het wat vaker loopt in het leven zijn daar wat dingen tussenin gekomen en ben ik m'n bestellingen wat aan het spreiden geweest vanwege wat spul dat ik gekregen heb. [Edit: spullen die ik van mensen om me heen heb gekregen om mee te beginnen].

Het is de Still Spirits Whisky Gist geworden ( https://www.stookwinkel.nl/product/still-spirits-whisky-gist/

Ik ben op dit ogenblik van mening dat uiteindelijk de eigen gist maken een geweldige toevoeging zal worden maar wil het aantal variabelen voorlopig nog even beperkt houden. Beetje een instap recept voor degene die verliefd is geworden op Schotse Whisky, nog even de vingers gekruist houden of we iets drinkbaars gaan krijgen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

aha . Ik begrijp helemaal jou beweeg redenen .
Oh het zal zeker iets drinkbaars worden .
Whiskey maken is een leuke instap in de wereld van distileren . ? komt zeker goed

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ben het met Robbert eens,gaat wel iets drinkbaars worden de spullen er voor heb je.en waterslot,ik heb er in16 jr geen gebruikt,laat zelfst de druiven wild vergisten,nooit problemen gehad.sucses.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heren dank voor de bemoedigende woorden. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Na een ritje vanochtend om een waterslot etc. te halen ben ik begonnen met de voorbereidingen.

 

Waterkluis is omgeturnd tot een gistingsvat;

Bovenin met een 12 mm boortje een gaatje gemaakt voor een rubbertje met het waterslot. 

 

De toevoeging van de kraan is gedaan met een setje wat bedoeld is voor een fast ferment

Setje kostte 9 euro maar maakt het wel makkelijk om meerdere vaten te maken als (lees wanneer) ik meerdere vaten tegelijk laat vergisten. 

De Graanvader loopt nu met reinigingsvloeistof om resten van olie en dergelijke weg te halen.

De Graanvader heb ik op de grond geplaatst omdat ik de hoogte mis om de binnenkant fatsoenlijk eruit te tillen. Gebruikmakend van de tegenstroomkoeler was de Graanvader snel gevuld, het reinigingsmiddel van Graanvader erbij en eerst de koeler laten draaien (15 min) en daarna de overloop (loopt nu bijna 15 min). Heb eens de handleiding gelezen, straks spoelen en dan kunnen we echt beginnen. 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Goed bezig!

 

Je kunt de koeler en overloop aan elkaar vastmaken, dan gaat het schoonmaken een beetje makkelijker/sneller 😉

 

Ik weet niet of je David Heath al bent tegengekomen op YouTube, zo niet abonneer je op zijn kanaal, hij heeft heel veel handige tips zodat je nog meer plezier van je Graanvader gaat hebben.

https://www.youtube.com/channel/UCb3HYxTpCaVDeulH1mZGW1Q

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Erik, jij bent m'n nieuwe held.

Net de verpakking van de mout opengemaakt en in de Graanvader gedaan, ik waande me meteen weer terug in Schotland. Ik  had links en rechts wat rookmout onder ogen, of ja neus gekregen, maar dit is echt goed spul. 

Het loopt nu en de bluetooth verbinding met de app is geweldig. 

David Heath was ik nog niet tegen gekomen, een aantal mensen bekeken met de Graanvader en ik had een basis idee van wat er moest gebeuren. Zal aan het einde van vandaag eens evalueren en kijken wat de volgende keer beter of makkelijker kan. Was nu al dat staafje vergeten dat de overlooppijp dichthoudt tijdens het vullen, ach ja beetje kliederen en toen was het goed.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik ga voor kwaliteit, dus ook vwb ingrediënten 😉

 

Zelf geniet ik ook altijd erg van de geuren die langskomen tijdens het brouwen/maischen.

Dat staafje heet "Grainstopper" 🙂

De eerste keer is altijd wat onwennig maar na twee of drie keer brouwen doe je het al bijna automatisch. Die tips van David Heath zijn echt goed en hij spreekt nog eens heel duidelijk. Je kunt hem ook heel makkelijk bereiken via YouTube, Facebook of welk ander kanaal dan ook. Hij reageert heel snel. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt, ik zal na het starten van de vergisting z'n youtube kanaal gaan doorspitten. Merci voor de tip.

Beetje vreemde nu is dat de Graanvader niet meer de temperatuur lijkt te verhogen, temperatuur nu is 65°C is en de Target temperatuur 73°C, verwarming staat op 100% te loeien gedurende 15 minuten maar geen enkel verschil. Kan dit komen door een timer ingesteld te hebben via de app?

 

Beantwoorden
Pagina 4 / 71
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?