Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 44 / 71

Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Haha Bauke, ik zag de reactie via de email vanochtend en was even de context kwijt. Voelde me licht ongemakkelijk na dat compliment.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Catnip, experimenteren doe ik graag. Hou jullie op de hoogte van de vorderingen.

Ach, de titel van het topic maakt het duidelijk he, voldoe sinds het begin niet echt aan alle eisen van de Schotse Single Malt. Het uitproberen van meerdere houtsoorten en de walnoot geeft misschien leuke tips voor iemand die net wilt beginnen. 

Beantwoorden
Berichten: 55
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Na een dagje zwoegen en zweten heb ik ook mijn eerste single malt gestookt vandaag met de goede tips van vooral Robert en Alchemist. Ik ben zeer tevreden, al begon de dag uitermate K*t.

Ik had alles in gereedheid gebracht, toen bleek dat ik ipv 29 liter nog maar 18 liter in mijn vergistingsemmer had zitten. Parket stond bol, en de grond was beschimmeld. binnenwerk van het plastic kraantje aan mijn emmer was compleet afgebroken. 

De ruwstook ging ook al niet geweldig met direct flink overkoken, en een troebel destilaat tot gevolg. Geen ramp... ik wilde toch 2x destileren. Uiteindelijk na de cuts te hebben gemaakt 1,5 liter white dog overgehouden van 50% die heel hard trekt op een te jonge port charlotte. kan slechter! 2 eetlepels medium toast frans eiken snippers erbij gedaan.

 

En dan deel 2 van het project... ik wilde met deze whisky een sour mash starten om uiteindelijk op een bourbon style sour mash uit te komen. om hiertoe te komen heb ik 10 liter backset van de islay whisky genomen, samen met het bezinkel uit de kapotte emmer. Daarbij heb ik 5 kilo maisvlokken en 2kg pale ale malt gemaischt, en dat heb ik in mijn nieuwe (hals overhoop gekochte) Fermetasaurus gedaan. Morgen zullen we zien of de gist pakt. OG is 1.104, 29 liter dus dat kan wel eens stevig tekeer gaan.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Reaper, een jonge Port Charlotte is geen slecht eindresultaat. 

Jammer om te horen van het kraantje, ik kan me voorstellen dat het vloeken geweest is met het parket. Had je tijdens het stoken ook iets van olie toegevoegd om de schuimvorming tegen te gaan? Heb zelf ook gemerkt dat het nogal heftig wil gaan.

Stevig begin SG, succes!

Beantwoorden
Berichten: 55
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb geen olie toegevoegd omdat ik de backset nog wilde gebruiken voor de sour mash, en ik heb geen idee hoe een lading olie die batch zou beinvloeden. Daarom heb ik maar besloten om niets er in te doen, met direct overkoken tot gevolg uiteraard. Ik moet ook nog een beetje leren voorspellen wanneer hij tegen het kookpunt aan zit, maar ik heb nu een goede traploze vermogensregelaar, waarmee ik de destilatie zeer precies kan beinvloeden, en dat scheelt al een hoop. 

Beantwoorden
Berichten: 55
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

nog iets wat ik geleerd heb gisteren, is dat puur mais echt verschrikkelijk is om te spoelen/uit te knijpen. Ik gebruik de Brew in a bag methode, en mais is echt onmogelijk om uit te knijpen. Verstopt direct de brouwzak, en al het water blijft er in zitten.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat is een goede, dat durf ik ook niet te zeggen. Ik heb nog niet gespeeld met de gedachte om de backset opnieuw te gebruiken, denk dat ik dat voor de Whiskies die ik wil maken ook niet ga doen, eigen gist zal voorlopig spannend genoeg blijven.

Wat mij tot nu toe is opgevallen bij driemaal mout Whiskies is dat er stevige schuimvorming aanwezig is. In een Air Still met kleine kopruimte merk je dat meteen 😉 daarom ga ikzelf nog wat dingen t.z.t. proberen om de schuimvorming te verminderen. Ik heb nu een Whisky aan het vergisten die een lange eiwitrust bij 55°C heeft gehad en zal ook beter letten om de CO2 na het overhevelen naar een nieuw vat (dus weghalen bij de dode gistcellen) eruit te krijgen. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zag de opmerking van de maïs wat later, heb je deze vooraf nog gekookt of niet? 

Ik heb eenzelfde ervaring opgedaan bij m'n eerste poging om een Bourbon te maken. Graanvader liep over, de (foutief gekozen) brouwzak moeten opensnijden. Verstopping van de pomp etc. 

Beantwoorden
Berichten: 1678
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als je de mais gewoon schroot ,voor vergisting, zal hij minder snel verstoppen bij het BIAB "uitknijpen". Maar in een emmer met gaatjes ,geplaatst in een dichte emmer, gewoon uit laten lekken ,werkt ook perfect.

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2104
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gebruiken jullie dan geen rijsthulzen. Dit op advies van Erik, deze zorgen er voor dat je makkelijker kunt filteren(BIAB of emmervergiet). Ik doe dit zelfs als ik rijst vergist(halen ze eerst de hulzen er af doe ik ze er weer bij 🙂 ). Alleen bij de rum gebruik ik de dunder, en dan voeg ik ook een paar druppeltjes olie voor het stoken toe. Het schuimt minder maar voor de rest merk ik geen verschil. Buiten de dunder ben ik er geen voorstander van om stookwijn of alcohol opnieuw te gebruiken. Ik begin het liefst met een schone lei. Wat je over heb en niet goed was zal nooit goed worden.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Rijsthulzen heb ik nog niet gebruikt, bij de alleen mout Whiskies ook niet nodig. Bij de Bourbon was het ook niet nodig geweest als ik het proces wat beter doordacht had. Was namelijk nog een stevig aandeel van zuurmout aanwezig, was met de Graanvader genoeg geweest.

Als ik nog eens Bourbon ga maken zal ik het anders doen. Maar voor die methode zullen rijsthulzen wel nodig zijn als ik de maïs in de Graanvader ga koken. Eerst de maïs koken zonder pompen, dan extra water toevoegen om terug te zakken in temperatuur en dan pas de mouten erbij.

Beantwoorden
Berichten: 55
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb maisvlokken van brewferm gebruikt. Deze zijn al gekookd en gegelatineerd en zouden niet meer gekookd moeten worden. De ik had een 90% opbrengst (nog nooit gehaald met brouwen), dus de conversie is wel heel goed verlopen. rijsthulzen ken ik niet. ik zal daar eens naar zoeken. Bij mout heb ik dit probleem ook nooit gehad. Vermoedelijk omdat het "grover" was dan de gelatinemassa die maisvlokken achterlaten.

stookwijn hergebruiken is een basisprincipe voor een sour mash. Nu wordt dit traditioneel gedaan met bourbon mashes, of met een suikerwash met mais daar aan toegevoegd (niet mee gekookd of omgezet), maar ik wilde het over een andere boeg gooien, en heb als basis voor mijn 2e generatie dus stookwijn van een geturfde whisky gebruikt, en daar wil ik een bourbon style op voortbouwen. Bij een sour mash is eht de bedoeling dat het generatie na generatie beter wordt, met als piek rond generatie 5 of 6. Maar we zullen eerst eens zien of mn gist het uberhaupt overleefd heeft 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Betreft de mais filteren , zelf gebruik ik een grote pan voor het maischen en wanneer dat klaar is giet ik via een grof rvs horren gaas over in andere pan .
Spoelen met 80 gr .
Ook kun je simpelweg wat kippengaas nemen daar laagje sto op en daar stort je de mais op en dan uitspoelen .
( in principe gewoon ouderwets stro filter . Alternatief is de rijst hulsjes

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2819
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat een bekend verhaal. Ik heb drie weken terug tijdens het spoelen van mijn Gin mash nog nooit zoveel gescholden. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vergisting lijkt stil te zijn gevallen, is nu al een paar dagen 1.018. Zal zaterdag overhevelen uit het vat. Vanaf een SG van 1.060 startend zit ik op een 5,3% alcohol?

Nieuwe batch wordt morgen ingezet, beetje druk gehad dit weekend en zondag toch een stevige kater.

Beantwoorden
Pagina 44 / 71
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?