Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 53 / 71

Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mooie kleuren. Zal zeker smaken!

Beantwoorden
Berichten: 3
 THWP
(@thwp)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Alchemist mag ik je bedanken voor dit geweldige topic? 
Echt heel erg veel inspiratie uit je topic gehaald tot nu toe! 

Keep up the good work 😀 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dat is fijn om te horen THWP,  op de achtergrond loopt of ja vergist nog van alles.

Ik denk dat volgend weekend de eerste keer Whisky stoken met de koperen dame wordt, dat is een nadeel aan deze hobby, geduld moeten opbrengen. Rokerige Whisky met de jeneverbessen,  net nog aan een vat geroken en hoe de rooklucht zich openbaart tijdens een vergisting blijft geweldig.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vanwege het feit dat ik komende week een aantal dagen in het buitenland moet zijn, gaat komend weekend de eerste Whisky stookronde plaatsvinden met de koperen dame. Woensdag zal ik de mout en gist van het gefermenteerde goedje scheiden, dit zodat de opgeloste CO2 makkelijker de weg naar buiten kan vinden en eventuele dode gistcellen die mee overkomen de tijd hebben om neer te slaan. 

 

Even afhankelijk van hoe goed het vangen van de rooksmaak gaat, moet ik eens gaan nadenken over het volgende recept. De opties die ik nu overweeg zijn;

  • Een herhaling van het kwartet van hout (9% Chocolade Mout en 91% Distillatiemout), kijken wat de koperen ketel doet met de geroosterde notengeur die ik bemerkte bij de vorige keer fermenteren.
  • Een aanpassing van het originele recept IJdele Hoop, een tweetal soorten rookmout, iets van 80% Whisky mout van 30-45PPM, 5% Rookmout (beukenhout) en 5% Chocolade Mout. De reden hiervoor is dat ik wil kijken of meerdere soorten rook een gelaagd effect in de Whisky kunnen realiseren, ik moet bekennen dat het gebruik van de eiken blokjes van Stilldragon (met name de kwantiteit) ervoor gezorgd hebben dat eventuele nuances verdwenen zijn, ook doet het verouderen met een propje watten meer voor een smaakontwikkeling dan hoe ik IJdele Hoop verouderd heb (gesloten vat).

 

Sterker nog, ik kreeg vanmorgen wat feedback van een collega (niet Whisky drinker) die een drietal Whiskies van me geproefd had en wat van Lagavulin 16, die hij me cadeau had gedaan omdat hij met me meerijdt naar het werk. Na het proeven van IJdele Hoop kon hij in de Lagavulin geen rooksmaak meer ontdekken, wat misschien iets zegt over hoe over-kill de eiken blokjes waren. 

 

Ik heb nog denk ik een halve liter staan van kwartet van hout (9% Chocolade Mout en 91% Distillatiemout) waarmee ik nog niks gedaan heb. Ik ben nog aan het twijfelen of ik wat van het hout ga roosteren, een mix van hout toevoeg, even gek ga doen en eens probeer de walnootdoppen te roosteren, ben er nog niet uit. Eventuele suggesties hoor ik graag.

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kon wel eens de lastigste noot zijn om te kraken; de houtinvloed op whisky. Zo gek zijn die walnootdoppen dus nog niet. De Schotten gebruiken weinig tot geen first fill casks en wel met een goede reden; ze vlakken alle smaken af.  Die blokjes hout hebben dezelfde invloed van een first fill casks, alleen zijn ze nog geconcentreerder. Kleur is mooi meegenomen maar welbeschouwd het minst belangrijk. Er is trouwens wel heel veel info te vinden over houtinvloed op wijn. Het mechanisme is hetzelfde. 

Als ik jou was dan zou ik Ijdele Hoop met walnootdoppen 'finishen'. Maar je zou ook een beetje kunnen blenden.  (Met je nieuwe ketel kan je trouwens ook wat rookmout in de helm kunnen stoppen)

Heel veel succes met de nieuwe ketel, dat wordt weer een geheel nieuwe beleving. Benieuwd naar je volgende post.

groeten Catnip

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ja het rijpen van de Whisky is de eerste stap die ik onder de knie wil krijgen, zodra daar de gewenste nuances aangebracht kunnen worden ga ik langzaam terug het proces in. Ik ga voor de "rum" die aan het vergisten is ook eens spelen met wat Frans Eiken te roosteren in de oven voor 3 uur, ergens in het begin van dit topic had ik een overzicht geplaatst met de gevormde smaken bij bepaalde temperaturen (toegegeven dat geldt voor Amerikaans eiken, eens zoeken of er zoiets voor Frans ook Eiken bestaat.

Om wat ruimte te maken in m'n grotere containers heb ik gisteren wat spul uit een tweetal limonade tappen gehaald, eentje is die met 9% Chocolade Mout en 91% Distillatiemout, de reuk is nog steeds scherp en niet te vergelijken met degene die met een prop watten een tijdje instaat (tijd en temperatuur is gelijk geweest voor deze). Dus het gebruik van de watten levert zeker een goede bijdrage voor de smaakontwikkeling. Misschien dat ik inderdaad gewoon de walnootdoppen doe en die gebruik om de Whisky karaf te vullen en als grijpvoorraad weg zet.

Ik heb al eens eerder nagedacht over dingen in de ketel te hangen maar blijf er nog even van weg, eerst de gewone vergisting en daarna het stoken onder de knie krijgen voordat ik helemaal los ga.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Apart ik dacht dat ik op deze gereageerd had. Ik ga vanuit het laatste van het proces naar voren werken, zodra ik het rijpen met hout onder de knie heb ga ik me langzaamaan de processtappen ervoor tweaken. Ik ga inderdaad walnoten toevoegen aan de laatste 300 a 400 ml Whisky, grappige is dat deze nog veel scherper ruikt dan dezelfde die wel heeft mogen ademen, staan 20 centimeter van elkaar dus tijd en temperatuur is gelijk. 

 

Ik heb net t filteren gedaan van de jeneverbessen en rookmout, wat geklieder is nog een understatement maar heb een 24 liter eraan over gehouden. Het ruikt heerlijk maar heb de vloer moeten schrobben en andere kleren aan moeten doen... Op mout vergisten heeft nog niet m'n voorkeur op dit ogenblik 😉 maar weer een ervaring rijker.

 

Geurnotitie is jeneverbessen en rook, rook zoals nadat je een kampvuur hebt uitgemaakt, heerlijk dit. Ik ben ook blij dat ik het goedje eerder heb overgeheveld dan het stoken, zie nu al een 5 a 6 cm laagje dode gist vormen in het huidige vat waarin het is overgeheveld. Dagje laten uitzakken en dan filteren door de kaasdoek die ik vandaag geleverd heb gekregen van Jan.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb t idee dat posts niet meer doorkomen, zie wel dat ik als laatste een update gedaan heb maar zie t bericht hier niet. Geldt trouwens ook bij wat andere topics, cache leeggooien en geschiedenis wissen heeft t niet opgelost.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

En nu zie ik opeens alles, excuses voor de dubbele posts dan.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Om laadtijd van de paginas te versnellen moet je bij reactie op reactie nu eerst op het textballonnetje klikken naast de nickname. Reageren doe je dus beter gewoon onderop als nieuw bericht. Hierdoor hoeft de site veel minder data uit de database te trekken en dat scheelt wachten op een pagina. Het is even wennen maar ik denk dat het beter is zo.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Jan, prima was inderdaad even wennen. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wat een genot die koperen ketel, de geuren en smaken die ik meegemaakt heb vandaag. In totaal 3 stookrondes gedaan, tweemaal striprun en een fijnstook, man man wat heb ik genoten vandaag. De kooksteentjes hebben hun werk goed gedaan en het stoommachine geluid wat de ketel de vorige keren had was zo goed als weg. Tussendoor nog even aftersales hulp geboden aan een forumlid dat een Graanvader had aangeschaft en wat basisinstructies wilde, al met al 10 uurtjes goed gespendeerd vandaag.

 

Van Discovery Channel een truukje meegepikt om de uitstroom te verbeteren;

 

Tussendoor weer een spuwende ketel gehad maar dat was m'n eigen schuld door er teveel in te doen;

 

Opbrengst is een 1,8 liter van 45% met de meest aparte Whisky die ik tot nu toe gemaakt hebt. De stort bestond uit 90% Peated Mout (30 - 45 PPM), 8% Special B Mout en 2% Jeneverbessen. De reden dat het alcoholpercentage "zo laag" is komt doordat ik redelijk diep in de tails ben gegaan, met de refractometer, dus direct gemeten bij de uitstroom, ben ik tot 20% doorgegaan. Dit omdat de rooksmaak flink tussen de 35% en 20% naar voren kwam.

 

Nu de smaak geur en algemene beleving,

Geur; het begint met de jeneverbes maar zonder het bittere intermezzo dat je normaal ruikt ietwat zoetig zelfs, gevolgd door iets wat ik eerst als mos deed omschrijven maar ik denk dat turf een betere omschrijving is. De moutlucht die de eerdere Whiskies vertoonden is eigenlijk niet te bespeuren. Rooklucht zit er ook niet echt aan.

Smaak; het begint met een zoetje van de jeneverbes die meteen tegen een muur van een aardse toon opbotst, mix van turf en mos lijkt het. Iets later begint het pijn te doen op de tong, de rooksmaak komt door en hoe. De rooksmaak blijft lang op de tong aanwezig maar doet redelijk zuiver aan, als as eigenlijk.

 

Ondanks dat het recept compleet anders is dan de voorgangers met de Airstill is het verschil goed duidelijk, ik bemerk geen moutsmaak die eerst direct naar voren kwam. Dit is een rauwe Whisky met een eigenaardige toets en ik ben echt in m'n nopjes met deze. De body is echt goed vol en ben benieuwd wat het rijpen op hout gaat doen maar dit is de eerste Whisky is echt in de buurt komt van de smaak waarnaar ik vanaf het begin naar op zoek ben gegaan. 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Weer top verslag, mooie ketel en lekker gestookt deze dag.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ja duidelijk verschil met de vorige ketel, met name in de hoeveelheid tijd die het kost. Van een 18 uur stoken per batch terug naar een uurtje of 7 a 8. Het meest vreemde nu was nog de reuk van wat er achtergebleven was in de ketel na de eerste keer overhalen, kan het niet anders omschrijven dan sperziebonen.

 

Vanavond laat ik m'n broertje proeven aan de witte hond en later op de avond gaat de Whisky het hout zien. Gisteravond nog even in conclaaf geweest met de Stookcoach, origineel was het idee om een blend van 1:1 Walnootdoppen met Frans Eiken te doen. Echter ben ik in dubio, aangezien de Whisky al een volle body van z'n eigen heeft en ik het rauwe wil bewaren zijn er nog een tweetal opties overgebleven, Frans Eiken of Tasmaans Eiken. Walnootdoppen geeft een warm aroma mee en lijkt me meer geschikt voor een ander soort Whisky dan deze, eentje met een iets zwakkere body of eentje zonder 90% aan rookmout 😉 

 

Het Franse Eiken om het huidige bouquet te houden, Tasmaans Eiken om een bloem-achtige of bos-achtige toets mee te geven. Aangezien dit m'n eerste "echte Whisky" is, ga ik toch op safe spelen en wordt het Frans Eiken. 

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Erg mooi omschreven en zeer benieuwd naar het eindresultaat.  Fijn dat dit iets is waar je wel enthousiast over bent. Deze zal vast goed opdrogen met wat eiken erbij. Ook even benieuwd of hoe hard je hebt gestookt bij de striprun. Heb je hierbij ook alles opgevangen? Mijn "pot ale" rook laatst naar pindakaas.

groeten Catnip

Beantwoorden
Pagina 53 / 71
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?