Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 58 / 71

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Veel succes en veel plezier morgen ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10038
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@McCorner vergeet niet op PH te letten .
Maischen lijkt moeilijker dan het is .
whiskey maken is een van de simpelste dranken die er is .
basis beslag is meer kwestie van paar x doen .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

McCorner ik ben benieuwd, laat wat weten!

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 485
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heren, dank voor de aanmoedigingen en aanwijzingen 😉 !
Ik ben n.a.v. het kaasmaken in het verleden in het bezit van een weck-ketel en ik heb deze gebruikt om te maischen. Eerst 15 liter water er in op 55C en daarna de mout, waarmee de temperatuur op 46C uitkwam. Verder aangevuld tot 20ltr. Met citroenzuur en controlerend met PH-strips de PH gaan verlagen en omdat ik de indruk had dat ik iets doorschoot (wat een gedoe met die PH-strips...) iets calciumsulfaat toegevoegd. Ik heb strips in 2 bereiken en volgens beide strips leek ik ergens in de buurt van de PH5.5 te zitten.
Omdat ik (weer vanuit het kaasmaken) weet dat een weckketel zonder roeren geneigd is om aan te branden, zal ik morgen wel spierpijn hebben: Best een klus om vijfenhalf kilo mout een paar uur te roeren....
Het maisch-schema gevolgd van de jeneverbessen-whisky en na de 30 minuten op 73C de jodiumproef gedaan: Het zwart was bijna direct weg :-). Was ook wel te merken, want tjonge, wat kleeft die zooi...
Het staat nu in een grote kookzak in het gistingsvat, verder aangevuld tot 25 ltr. Even een sample via een zeef in een maatglas gedaan en even gekoeld voordat ik het SG bepaalde, zit op 1.060. Als het onder de 30C is gaat de gist erbij.
Ik had hier op het forum wel verhalen gelezen over huisgenoten die de geur van het maischen niet konden verdragen en dit eerlijk gezegd met een korrel zout genomen, maar ik weet nu uit eigen ervaring dat mijn gezin de lichte rookgeur van whisky-mout toch heel anders ervaart dan ikzelf.... Volgende keer maischen in de tuin...
De voorbereidingen:

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Kijk eens aan, zo te horen ging het allemaal goed. Ja om de spierpijn te voorkomen heb ik de Graanvader aangeschaft.

De rookgeur moet je van houden ja, misschien nadat al dit gedoe is overgewaaid het gezin maar eens meenemen naar Islay, thuis valt de rookgeur nog mee dan 😉

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vandaag "even" de eerste run tweemaal gedaan van IJdele Hoop revisted. 7 uur om tweemaal 10 liter te verstoken, een titanengevecht tussen een koppige wash en een beginnende stoker, alles bleef spuwen zelfs na CO2 eruit te jagen (foto van Nimrax gaf het beste resultaat om het te laten schrikken, ga ik ook voor eieren gebruiken) slaolie erin maar het bleef komen. 

De eerste keer was nog supertraag gedaan ook, eerste halfuur op de kleinste gasvlam, dan omhoog jagen naar 50 graden op de thermometer, weer half uurtje kleinste vlam maar het movht niet baten.

De tweede keer wat anders aangepakt, begonnen met de ketel te verwarmen zonder de helm, met een sateprikker roeren. In het begin deed het weinig maar torn t mrngsel tichting de kook kwam vormde er zich bij het roeren een soort van bierschuimkraag dat afgeschept voor een keer of 10 en toen ging het wel. Morgen wordt de fijnstook gedaan, nu even genieten van een Cask Strength Finlaggan. Slainte.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2713
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ja dat schuim is super irritant. Zo blies ik ooit mijn thermometer uit de kolom. Ik had veel te hard gestookt.  Jouw oplossing heb ik daarna ook gedaan. 

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 485
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goed dat ik dit lees... Ik heb een 15 ltr. whisky-ketel dus met wat ik vandaag heb gemaakt moet ik ook in 2 gedeeltes een strip-run doen. Ik zal dus tzt ook de ketel voorverwarmen zonder helm om de schuimvorming in de gaten te houden.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Er dient wel enige nuance aan dit verhaal gegeven te worden, tijdens het stoken met de Airstill heb ik hier heel vaak last van gehad. Het langer laten staan van de wash nadat deze van de gist gehaald was loste dit ook op. Echter met wat dingen die hier spelen i.v.m. Covid19 (heb niks, wees gerust) is mijn tijd wat beperkt en heb ik ietwat moeten haasten.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Voor degene die dit verder leest, wat foto's van het schuim.

Roeren van de wash, schuim begint te vormen en de slaolie glinstert.

Het schuim na het afromen.

 

Let wel, aangezien het schuim ook de slaolie meeneemt, heb ik dit later nog een keer toegevoegd.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2713
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Indd ketels open, afromen, rustig stoken, kooksteentjes, en tip van Robbert als je de ketel sluit, een koude lap op bovenste stuk van de ketel. Dit hielp mij.

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Alchemist, heb je het schuim eruit geschept? Bij mij is het nu lekker op gang dus ik dacht, ik bevuil jouw topic gewoon even met een lelijk plaatje en een mooi plaatje. Even ontopic, het schuim laat ik in eerste instantie erin zitten. Het groeit nog niet door het waterslot.

Over schuim tijdens het stoken, ik heb er geen last van. Vulhoogte van ketel komt wel precies denk ik. Misschien kan Robbert (of een ieder die dit leest) deze gedachte bevestigen: zou het ene gist (bijvoorbeeld bakkersgist)  meer eiwitten uit de wash halen en daarom minder schuim geven ?  Succes met stoken, wat is het percentage wat jij tijdens de eerste stook uit de ketel haalt?

groeten Catnip

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Catnip,

Het is geen bevuilen, we delen allen de ervaringen hier. Ik heb overleg met de stookcoach gehad over de schuimvorming, het hoeft niet weg dus ik heb het uiteindelijk klein gemaakt met een satéprikker zodat het niet door het waterslot zou komen. Dat is eigenlijk altijd de manier waarop ik werk, het enige wat ik weghaal is eventuele schimmelvorming (wit haal ik weg, als ik zwart of blauw zie gaat het door de toiletpot maar nog niet gehad tot nu toe), voordat ik ga stoken.

Schuimvorming tijdens het stoken lijkt voor mij tot nu toe samen te hangen met hoe lang ik het gefermenteerde spul laat liggen nadat ik het overgeheveld heb. Ik bemerk wel dat ik tijdens de eiwitrust in de Graanvader een duidelijke laag op het verwarmingselement. Ik ben de laatste paar stookrondes wat ongunstig uitgekomen qua tijd na het overhevelen tot aan het stoken, tussen de 3 a 5 dagen meestal. Ik denk dat een week a anderhalve week de schuimvorming wel weghoudt.

Een alcoholpercentage na de eerste stook meet ik zelden als ik eerlijk ben. Er zijn een aantal factoren die daarmee samenhangen, de eigen gist (gok nog mijn fout) lijkt tot een 5% maar door te gaan, de laatste paar Whiskies zijn met Mangrove Jacks West Coast gemaakt en gaan verder door. Buiten dat ben ik aan het spelen met de eerste stook om te kijken om meer rooksmaak erin te krijgen, supersnel verhitten en dan traag versus alles op het gemak etc. Ik denk dat m'n low wines tussen de 15 en 24% zitten als ik moet gokken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10038
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bij 55 gr eiwit rust houden ,uit Eiwitten ontstaan dan aminozuren deze dienen als voeding voor gist ..
bij het overhevelen van wort blijven restanten eiwitten uitgevlokt op bodem achter .
Overgebleven eiwitten kunnen zeker ook door invloed van gist en enzymen worden verwerkt .
Ook gist zorgt voor een eigen enzym .
Door niet alleen gist voeding te gebruiken maar ook mineralen ( juist tijdens maischen ) krijg je betere enzym werking .
Mensen zijn vaak geneigd om enzym uit een zakje of fles toe te voegen ( enkelvoudig enzym ) terwijl je mout zelf meerdere enzymen en co enzymen bevat .
Deze hebben hebben mineralen nodig !
voeg je d3ze toe desnoods als mineralen tablet uit kruidvat heb je betere werking uit eigenaanwezig enzym en co enzym .
Dit vind je terug ook in aminozuren vorming en ook later in gistwerking .

Saccharomyses gaat inderdaad anders om met eiwitten dan b.v. Lactobacillus .

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Alchemist, bedankt voor je heldere beschrijving. Ik ben er ook nog niet over uit hoe ik de whisky wil gaan stoken. Ik zou het ook wel wat vinden als er eerst een tijdje gerefluxed wordt op een bepaalde temperatuur. Geen idee hoe je dit kan doen met een alambiek. Het gas terugdraaien en de wolk laten hangen heeft wel eens effect. Vraag: hoe hard koel jij bij de eerste stook? Lauw, warmig, ijskoud? Bedankt ook voor de tip van het schuimvormen. Die ga ik zeker toepassen op de volgende batch. @Robbert. Ik weet hoe het werkt, daarom kwam ik ook met de hypothese. Bakkergist vermenigvuldigd zich als een malle. Maar de grootte van de gistcel zal vast ook invloed hebben. Ik gebruik voornamelijk bakkersgist bij whisky en heb altijd een dikke laag slurrie en nooit (bijna dan) dat er iets van schuim doorkomt. @Robbert en @Alchemist: kan ik draadschimmel enz. verwachten in mijn gistvat? Ik meende eigenlijk dat het pH daarvoor te laag zou zijn, de omstandigheden te nat en het zuurstofgehalte te laag. Verkeerd gedacht? Ik ben altijd wat panisch om gistemmers te openen. Doe ik eigenlijk nooit. Alchemist heeft helemaal gelijk over de geuren die zich ontwikkelen. Ook opvallend is dat de bruinachtige heldere vloeistof volledig opaak is geworden. 

Groeten Catnip

Beantwoorden
Pagina 58 / 71
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?