Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 59 / 71

Robbert
Berichten: 9978
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt altijd schimmels verwachten maar bij ene gist meer dan andere .
Daar hoef je niet panisch over te wezen .
Blauw of zwarte plekken meteen wegscheppen.
Wat witte draden e.d. kunnen geen kwaad.
Ja je kun ook bij een alembiek refluxen en ook bufferen voor meer verzadiging te krijgen .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Catnip,

 

Het koelen is bij mij bij de ruwstook en de fijnstook hetzelfde, koud kraanwater (gok een graden of 7 a 8) wordt gebruikt met een snelheid waarbij de bovenste laag lauwwarm aanvoelt, de uitstroom zal een graad of 30 zijn gok ik. Ik zal kouder koelen dan andere hier maar daar is ook een bewuste reden voor, ik wil wat zwaardere smaken behouden dus koud koelwater draagt hier aan bij. Meer kopercontact bij hogere temperaturen haalt ook bepaalde zwavelverbindingen weg die ik wil hebben, niet iedere verbinding met zwavel ruikt naar knoflook / gras / spruitjes. 

 

Ik heb een aantal keer schimmelvorming gehad, gok een keer of 3 op de 10 Whisky brouwsels. IJdele Hoop revisited had het ook terwijl deze met Mangrove Jacks West Coast gemaakt was;

 

Het openen van de gistvaten doe ik met name omdat ik nog aan het leren ben, tegen de tijd dat ik ze open is er meestal genoeg activiteit aan de gang dus vertrouw ik op de CO2 deken. 

 

Reflux kan door een koude natte doek of dweil om de alambiek te plaatsen bij de helm, de warmteafgifte wordt vergroot en wordt daardoor meer reflux bewerkstelligd, dit hangt natuurlijk wel samen met de hoeveelheid warmte die onderaan wordt toegediend. De natte doek gebruik ik eigenlijk alleen voor wanneer ik schuimvorming verwacht tijdens de ruwstook, extra reflux is dan niet het hoofddoel. Vanwege het reactie evenwicht weet ik ook niet of extra reflux gunstig is voor estervorming, immers ontleden esters door hydrolyse en de reflux (lees gecondenseerde damp) zal altijd meer water bevatten dan de opstijgende dampstroom. Meestal doe ik de ruwstook gewoon rustig aan, bijna richting een fijnstook.

Beantwoorden
Berichten: 12
(@jacket)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dit is een gouden draadje geworden met ongelofelijk veel interessante info.

Heel veel dank!

Inmiddels zit mijn 1e (beoogde) whiskey 'Quarantaine 1' in het gistvat.

Bio-mout (netjes verpakt geleverd, top!), PH 5, SG 1050. 

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Jacket, mooi om te horen dat mensen er wat aan hebben. Dat ziet er goed uit, nu komt het moeilijkste, geduld opbrengen. 

Erik heeft goed spul en zodra je daarmee begint, wil je weinig anders.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Erik heeft goed spul en zodra je daarmee begint, wil je weinig anders.

Helemaal mee eens ? ik bestel mout alleen bij Erik.

 

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 478
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag het resultaat van de hier boven beschreven eerste keer maischen voor de tweede keer gedestilleerd. De strip-run is gelukkig zonder schuimvorming verlopen (opgewarmd zonder helm) en leverde uiteindelijk zo'n 2,4 liter van 43% op. Deze vanmorgen verdund en een spirit-run gedaan. Leverde 1,2 liter van 65% op, in ieder geval met de delen die ik heb gebruikt. Vorig weekend had ik in de T500 nog 25 liter overgehaald voor ontsmettingsalcohol (lekker snel met Turbogist gemaakt), dus als je dan zo'n 1,2 liter ziet, dan lijkt dat maar magertjes. Maar OMG, wat een belofte zit er in de geur en smaak hiervan ;-). Klein beetje vanillesuiker erbij gedaan en een stevige hand met (gespoelde) snippers donker Frans eiken.

 

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 478
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mijn opstelling (Let maar niet op de naam van de electrische plaat...)

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hahaha, de moeite versus volume ligt wat anders dan bij suiker-alcohol ja. Daartegenover staat wel dat je mooi spul krijgt, mooi om te horen dat het bevalt! 

Ik heb de versie nog even buiten bereik in de flessen staan maar kan met moeite wachten om weer te proeven ervan.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Een hele mooie koperen dame die daar staat. Perfect hoekje met het notitieblokje erbij zelfs. 

Ik zie een hoop kleine glaasjes daar, doe je aan cuts maken tijdens het stoken?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ziet er mooi uit?

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 478
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank jullie. Onder het blad staat de wasmachine, dus het is een kwestie van aansluiting verwisseling en afvoerslang er bij prikken. 15 liter ketel bij Jan gekocht, net als mijn T500. Tweede stook, dus idd cuts. Dekseltjes zijn genummerd en liggen er los op. Net onder de 40% gestopt omdat geur en smaak me niet meer aanstonden. Na de voorloop van 50cc in dit geval, doe ik eerst cuts van 100cc tot ik qua smaak en geur er echt van overtuigd ben in de hearts te zitten, dan doe ik 200cc. Dan ga ik normaal gesproken onder de 40% weer naar cuts van 100cc, tot ik ergens net onder 30% ben. Eerste cut van 100cc is uiteindelijk niet meegegaan in de grote fles. Heb dit keer heel langzaam gestookt, ongeveer een druppel per seconde.
Ik wil met deze ketel nog een keertje gaan  stoken met meer reflux en een vochtige lap boven om de helm, gewoon om te proberen 😉

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Er zit dus wel wat verschil in de manier van stoken wat we beiden hebben toegepast, ik heb het iets harder laten lopen, tussen druppelen en een straaltje in. Ook ben ik veel verder in de tails gegaan om de rooksmaak te vangen, deze kwam bij mij pas tussen de 35% en 20% goed naar voren, ik zie ook zelf duidelijk tranen in het glas zit vanwege de foezelolie. Heb je wel rooksmaak zitten in de Whisky dan? 

 

Meer reflux en vochtige lap kan, je verhoogd hierdoor wel het scheidend vermogen en de vraag is hoeveel van de smaken je mee gaat krijgen op die manier. De vochtige lap gebruik ik alleen bij de eerste stookronde als ik spuwen vermoed.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 478
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Net onder de 40% begon het ook inderdaad wat olie-achtig te worden en begon de rook-smaak en geur behoorlijk sterk te worden. Ik had al de lichtere whisky-mout gekocht bij Munckerik en het hele gezin stond hier al op z'n kop tijdens het maischen :-). Dus dat was reden om iets eerder te stoppen, misschien volgende keer wat meer durf tonen en gewoon opvangen in cuts. Maar in wat er nu met donker Frans eiken in de fles staat, is duidelijk ook de rook aanwezig. Plus een half zakje vanille-suiker toegevoegd, mijn vrouw is nu al verliefd op de geur....

Het experiment met reflux en vochtige lap is ook alleen bedoeld om ooit eens te kijken hoeveel ik uit de ketel kan persen ;-). Als ik hoge percentages wil voor likeur-basis gebruik ik de T500 wel.... 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dan laat haar maar flink proeven als het klaar is en dan mag je de volgende keer misschien met het heftigere spul werken 😉 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9978
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Pas op met temperatuur .
Lang doorgaan betekent ook hogere temperaturen .
Temperatuur mag NOOIT boven 90graden komen .
Probeer altijd zo lang mogelijk op continue temperatuur te blijven met ook continue percentage pas in echt de naloop mag percentage pas vallen .je heb dan al 85 -90 ,% van totaal volume opgevangen .
Scheiding wordt dan ook abrupter duidelijk en restje naloop minimaal .
Je kunt niet scheiden op aantal ml en percentage bij whiskey ! Je kunt alleen scheiden op smaak , geur en helderheid .

Beantwoorden
Pagina 59 / 71
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?