Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 7 / 71

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Balletje en veertje kun je ongestraft verwijderen. Als je de camlocks update gaat toepassen moet je het toch ook verwijderen.

Wat je kunt doen is bij de apotheek een grote spuit halen. mocht de pomp een vastlopen en niet meer op gang komen dan kun je bij het kraantje een flinke stoot lucht inblazen en is de verstopping snel weer weg.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Heren dank voor de tips. Ik zal het eens open maken na de volgende keer brouwen, nu heeft het twee keer de cleaning vloeistof gezien en een brouwronde met schoon water. 

Met de spuit bedoel je zoiets?

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Stattler, die had ik inderdaad gevonden. Leuk kanaal, giechelt wel veel na het proeven.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Evaluatie na de eerste keer brouwen

Ook even handig voor mezelf om de dingetjes  op rij te zetten die we gisteren geleerd hebben. Niet alles is even vlekkeloos verlopen en altijd goed om ervan te leren.

Apparatuur

App van de Graanvader, op zich goed met twee kanttekeningen. 

  • Verzamelt alleen de temperatuur wanneer de app actief op de voorgrond draait, misschien handiger voor me om deze op de tablet te zetten (indien de App daar werkt) want de slimme foon gebruik ik te vaak voor andere dingen tussendoor.
  • Na het aflopen van een timer (in mijn geval de anderhalf uur op 63°C) voelt het niet helemaal intuïtief om deze te stoppen en door te gaan. Bij mij is er tweemaal een nieuwe timer verschenen van bijna 1100 uur.

Graanvader zelf, echt een leuk ding wat het brouwproces zeker makkelijker maakt. De tegenstroomkoeler is makkelijk te gebruiken om te vullen en legen. Op het vasthangen van de control box na (éénmalig, laten we het op plankenkoorts gooien) is de aansturing super makkelijk. Voor de volgende brouwen zal ik de temperatuur vaker in de gaten houden, wanneer ik het niet vertrouw zal ik eerder de stekker eruit trekken, en daarna terug erin. Bij een tweede run (met water) is dit probleem niet meer voorgekomen dus laten we het op een bugje houden.

Eigen handelen

Ik   heb enkele jaren geleden een aantal keren bier en wijn gebrouwen maar dat was met een ketel op het fornuis. Er zijn wat dingetjes "mis" gelopen, niks wat echt problemen heeft opgeleverd.

  • Had een oefenrondje moeten doen met de Graanvader. Was niet bekend met het apparaat en had niet helemaal in de gaten hoe het ding reageert.
  • Aansluiting overloop / tegenstroomkoeler, paar keer wat problemen gehad en achteraf leek dat te liggen aan het feit dat ik de aansluiting niet goed genoeg had aangebracht. Beetje harder indrukken voordat de knop aangedraaid wordt. 
  • Langer wachten na de pomp uit te zetten bij de tegenstroomkoeler, in m'n ongeduld wilde ik de tegenstroomkoeler en overloop soms te snel wisselen. De tegenstroomkoeler heeft toch een tiental seconden nodig om zonder te knoeien de wissel te kunnen doen.
  • Een vuilniszak is niet waterdicht. Lijkt  logisch maar de stap  wat te doen met de mout na het maischen was eentje die ik overgeslagen had in de voorbereiding. Heeft wat extra poetswerk opgeleverd en straks een bezoekje aan een milieupark. 
  • pH meting, ik had pH papier gehaald dat van 3,8 t.m. 5,5 kan meten, beetje hoopvol achteraf en de pH heeft hoger gelegen waardoor dit papier nutteloos was. Volgende keer twee sets die me toestaan ook hoger te meten. [Overweging hier is om eventueel het chocolate roasted mout te vervangen door zuurmout voor een volgende ronde. Gedachtegang is om te kijken of de pH dan wel in het 5,1 - 5,5 gebied komt. Dit om geen andere toevoegingen nodig te hebben.]
  • Waterslot, ik had een kleine gehaald omdat er genoeg kopruimte was. 18 a 20 liter staat te vergisten en het vermoeden was dat een kleine prima was. Op dit ogenblik zou ik toch liever een groter model toegevoegd hebben, dit mengsel is flink actief.
  • Type vergistingsvat, begrijp me niet verkeerd ik ben zeer blij met de waterkluis als vergistingsvat. Echter is dit de eerste keer dat ik met mout gewerkt heb om wort te maken, tevens de eerste keer met de graanvader en ik heb achteraf wat moeite om in te schatten hoeveel wort nu in het vat zit. Voor degene die dit ook voor de eerste keer wilt doen kan ik de brouwemmers van Stookwinkel adviseren omdat deze ook een schaalverdeling hebben zodat je beter ziet hoeveel vloeistof overblijft. Dan krijg je een beter gevoel voor de opname van vloeistof door het mout.

Voor de rest is de brouwdag prima bevallen, flink genoten en ik was vergeten wat een heerlijk huisparfum mout, wort en vergisting kunnen zijn. Na de turbosessie van maischen (beetje de stap van 73°C overgeslagen), hebben we een SG bereikt van 1060, smaak was niet mierenzoet maar de rooksmaak kan dit ook maskeren.

De Still Spirits Whisky Gist is  meteen aan de slag gegaan en was dol op het aangeleverde suikerwater. Sinds het begin (mogelijkerwijs opwarming lucht binnenin het vergistingsvat) is het aan het borrelen.  Van een bel iedere vijf seconden tot minder dan eentje per seconde nu (vergisting loopt ongeveer 17 uur nu), had m'n broertje een geluidsopname doorgestuurd en hij vergeleek het met een hond die water drinkt.

De geur vanuit het waterslot is beduidend zoeter dan wat ik gisteren geproefd heb, ik pik ook wat tonen van chocolade en noten eruit. De eerdergenoemde vervanging van het chocolade mout door zuurmout zal pas worden overwogen na een smaaktest na destillatie.

Al met al een zéér geslaagde dag. 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Deze spuit gebruik ik ervoor. Is een 60 ml spuit. Gewoon in het gaatje waar nu het balletje zit stoppen en met kracht lucht inspuiten.

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zoiets had ik inderdaad opgezocht, die kan ik nog wel van het werk meenemen.Komt helemaal goed, merci voor de tip.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Prachtig verslag, Alchemist, complimenten!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10038
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mooi verslag ? Leuk te zien jou enthousiastme en het serieusheid waarmee je bezig bent .

Betreft het PH en aanpassen met andere mout types daarmee zal je meer smaak veranderen dan gewoon PH te corrigeren .
Bij het basis materiaal voor elke thuis distilleerder hoort ook PH meter of papier en middeltjes om mee het PH te verlagen of te verhogen . (Melkzuur , wijnsteenzuur , fosforzuur , natrium bicarbonaat ,Calcium carbonaat , calciumsulfaat .) .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dank heren.

Goed om te weten Robbert, vanwege de omschrijving van de zuurmout (behandeld met melkzuurbacteriën) ging ik er van uit dat dit wel iets zou doen. pH meter komt op het boodschappenlijstje.

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Digitale PH meter hebben we, calcium chloride komt deze week in het assortiment. Bio Brouwmaat heeft ook de nodige hulpstoffen/brouwzouten in het assortment.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik kijk vanavond even, zit nog even met wat ik ga doen met het tweede vergistingsvat. Verder wil ik eigenlijk deze vergisting afwachten voordat ik overstap richting brouwzouten.

Ondanks de snelle temperatuursverhoging lijkt er genoeg suiker voor de gist aanwezig te zijn. Aan diastatisch vermogen geen gebrek gehad?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10038
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zuurmout zal zeker wat doen maar ook drastischer in smaak / aroma verandering .
met wat PH Hulpstoffen kun je secuurder werken met beter resultaat van vergisting op smaak .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Daar heb je zeker gelijk in, een aantal van m'n voormalige (analytische) chemie docenten zullen ook niet begrijpen waarom ik liever wil spelen met de mouten voorlopig dan het analytisch aan te pakken. Ik heb een tijdje ook gekeken naar de berekeningen omtrent het pH verhaal, zou ook nog eens de oude studieboeken erbij kunnen pakken voor wat achtergrond informatie.

Echter blijft vooralsnog een beetje de regel om alleen met water mout en gist te werken, ik weet dat dit spreiding gaat opleveren qua resultaten en ook de reproduceerbaarheid achter zal blijven. Ik zit nog op een punt dat ik de smaakvorming tijdens vergisting, destillatie en veroudering moet gaan snappen. Brouwzouten, pH aanpassingen etc komen pas op een punt wanneer ik voldoende ervaring heb in het gehele proces. Ik zie de eerste aantal rondes ook voornamelijk als praktijkervaring. 

Pas over een tijdje wil ik aan fine tuning beginnen, er zit nu nog een soort van kinderlijk enthousiasme  om alles bij elkaar te gooien en te kijken wat er gebeurd. Ik voorzie nu al problemen met de Air Still alleen vanwege het volume dat nu aan het gisten is.  Dat betekend niet dat ik die in de hoek zet en meteen de koperen dome en alambiek ga bestellen, eerst nog oefenen met cuts maken etc. Ik   ben me er ook van bewust dat de Air Still een laag aantal schotels heeft waardoor scheiding van de componenten waarschijnlijk minder is dan ik verwacht. Maar dat moge de pret van het ontdekken niet drukken.

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mijn kraanwater is hier 7,6. Dat zou aanpassing nodig hebben bij het maken van pils. Maar zodra de mout is toegevoegd zit op op ph 5.4. Ik pas dus niets meer aan. Of doe ik het nu fout?

 

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10038
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je gaat nu uit van werken met een bepaalde mout voor het maken van bier .
maar mouten kunnen verschillen in invloed op PH .
Het is wel zo dat bij verschillende bewerkingen en toevoeging p.h . zal wijzigen .
(zelfs het koken van water veranderd iets in p.h. )
Bij brouwen van bier werk je met diverse enzym werkingen waarbij verschillende enzymen het meest optimaal werking bin hun specifieke PH .
En aantal enzymen werken niet meer als ph 4,7 voorbij gaat .
Voor graan alcohol en specifieke graandranken geld eigenlijk ook een beetje het bier verhaal in bereiding . Het moment van gisten gaan deze uit elkaar .
Voor werken met knollen ( b.v. aardappel aardpeer) gebruik je weer andere p.h waardes voor optimaal vergisten ook knollen heeft dat te maken met zetmeel en enzym werking .
Fruit vergistingen zal p.h. ook weer lager moeten zijn dit i.v.m invloed van spontane andere gistingen en schimmels .

Dus met jou kraanwater PH .en jou type mout doe je inderdaad niets fout voor bier maar let wel op dat per handeling dingen veranderen ! .
Super gisten ( persoonlijk vind ik ze niet zo super ) bevatten voedingen en ook zuren daarbij . ook dit heeft invloed .

Beantwoorden
Pagina 7 / 71
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?