Meldingen
Alles wissen

Hop


Greenmachine
Berichten: 36
Topic starter
(@greenmachine)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beste iedereen,

Ik heb een flinke tuin en sinds een paar jaar teel ik ook mijn eigen hop. Aangezien ik geen bier brouw staan ze er eigenlijk alleen maar voor de sier. (Nou ja sier, ze groeien aan 4 meter lange palen...)

Kan ik de hopbellen op de een of andere manier ook implementeren binnen onze hobby? Fermenteren? Laten trekken zoals gebruikelijk bij houtsnippers? Ik heb werkelijk waar geen idee.

Ik kwam wel dit topic tegen:  https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?f=4&t=43893

Iemand hier die mogelijk meer info of goede ideeën heeft? Ik hoor ze graag!

Beantwoorden
5 reacties
Greenmachine
Berichten: 36
Topic starter
(@greenmachine)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb al wat meer info gevonden:

From what I read in Bells book there are basically 5 options to hop a whiskey (6 if you were to boil the wort as you would with a beer)

  1. Dry hopping into the fermenter,
  2. Adding to the boiler during the hearts run,
  3. Adding to a carter head,
  4. Dry hopping in the barrel,
  5. Boil the hops and make a hop tea to use to dilute the whisky from cask to bottling strength.

I recently tried a really nice hopped whisky from a distillery in South Australia at a craft spirit festival, the hops added a really nicely balanced (not over powering) fruity flavour without any real bitterness. Sadly the guy from the distillery was in sales and knew very little about the product (was more interested in flirting with the drunk ladies), he did however say it was a distilled IPA...

From reading Bells books he does talk about the pros and cons of each option and has a few recipes for each. The main issue seem to be its very easy to get the bitterness come through as the dominant flavour. This is why he seems to steer people away from dry hopping in the fermenter.

Also with adding them to the boiler he seems to suggest adding them towards the end of the hearts run so the bitterness ends up in the tails.

I’m curious if anyone has tried adding them to the boiler in this manner and if they have had any success?

Also I’m curious about using the carter head, do you get the bitterness coming through this way?

Dry hopping in the barrel probably appeals the least as there is probably more chance of the hops spoiling if not bottled in a dark bottle (I’m speculating here as I have nothing to base that on), plus you could end up with oils in the whisky?

The tea option would probably give you the best control over flavour as you could boil the hops as you would if making a beer but have total control over the end flavour.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Shalom Greenmachine

Ook ik heb humulus lupulus in de tuin en de eerste bellen zijn nu plukrijp.

Je merkt dat door een paar bellen te openen en te controleren of er een bruine waxachtige substantie in de bellen is.

Ik gebruik hop in mijn gin-kruidenmengsel

MAAR

Een dikke caveat hier :  er is echt heel weinig hop nodig.  Iets te veel en je drank wordt veel te bitter en je krijgt er die smaak heel moeilijk uit.

Ik pluk de bellen nu, droog die langzaam zodat ze hun aroma bewaren.  Daarna gaan de droge bellen in een pot die ik luchtdicht afsluit.  

Indien je een drankje stookt met pure hop en je slaagt erin iets lekkers te maken : dan kijk ik zeker uit naar je recept.

 

PS Een trapje hoger in de wereld van het bittere is absint Artemisia Absinthium.  De Galliers deden dat in hun bier.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hop gebruiken in de wort wordt vaker afgeraden bij Whiskies, bij het destilleren zou een ongewenste smaak overkomen. Een tijdje geleden kwam een soortgelijke discusdie via Whatsapp op gang en toen heb ik even rondgekeken.

Er zijn Whiskies met hop erin, alhoewel erg weinig. Ik denk dat de optie van een hop thee maken en de Whisky verdunnen samen met de optie van een losse tinctuur maken om stapsgewijs toe te voegen de voorkeur geniet.

De gedachtegang is dat in eerste instantie je Whisky al met de houtsoort moet samengaan, laat staan nog eens met een bepaalde hopsoort. Ik zou dus blenden adviseren en niet in de wordt of tijdens het rijpen erbij doen. De tinctuur zou nog voor gin / absint of andere likeuren kunnen dienen. Op die manier verrek je niet meteen een hele batch.

Beantwoorden
Greenmachine
Berichten: 36
Topic starter
(@greenmachine)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

@Psycat en @Alchemist,

Hartelijk dank voor de informatieve input.
Het is dus pittige materie waar men mee moet uitkijken.
Misschien verstandiger om dit eens op een later tijdstip uit te proberen want ik heb nog genoeg recepten voor zaken die niet zo snel verpest kunnen worden 😉

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Let op met hop , gember en gentiaan bij gebruik .
Het zijn de kruiden die bij kleine vergissing slecht tot niet meer weg te krijgen is .
Overheersen is zelf met bekend en verdunnen niet te corrigeren .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?