Goedeavond,
Dit jaar zit ik in mijn examenjaar van de middelbare school en moet daarvoor een profielwerkstuk maken gedurende een paar maanden.
Mijn team genoot en ik besloten voor scheikunde te kiezen en iets te gaan doen met betrekking van gisten enzv. Wij hebben al ons ingelezen op internet en op dit 'forum' en kwamen tot de conclusie dat we uit vruchten alcohol willen halen.
Mijn vraag aan jullie is: zouden jullie aan ons willen uitleggen hoe en wat het beste kan werken om tot een mooi resultaat te komen. En welk fruit is het beste om te gebruiken?
met vriendelijk groet,
Max
Hallo Max,
Vraag me af of dit echt eindexamenproject, of willen jullie gewoon aan alcohol komen? Als ik nl grofweg tel begin je op je 12e aan de middelbare school, doet daar ongeveer 5 jaar over, hetgeen zou betekenen dat jullie nog geen 18 zijn. Dus ook hier op het forum zal gelden : géén 18 NIX.
groet, Knooier
Knooier heeft op zich gelijk. Maar we hebben het hier niet over alcohol drinken, maar over een ‘ gist-project’. En dat is echt heel wat anders?. Op mijn school hebben ze in dit verband een bierbrouw-project gedaan: hardstikke interessant en leerzaam .
Overigens is de gemakkelijkste manier om een paar kilo pruimen in een ton te gooien, er zit al gist op de pruimen, deksel erop en het gaat vanzelf.
Even de forumregels gecheckt en we mogen Max hierin ondersteunen.
2: Ondanks dat het gebruik van alcohol niet is toegestaan onder de 18 jaar mag je wel lid worden om mee te praten. Bijvoorbeeld voor een werkstuk op school. De community helpt je graag! Het is niet toegestaan om foto’s te plaatsen waar jongeren alcohol aan het nuttigen zijn.
Dus Tim, na afloop geen foto plaatsen van het zelfstook-schoolfeest..haha
Wat Snurrebreut zegt is een goede tip, mits je fruit onbespoten is(biologisch), let daar op.
In de schillen van fruit zit al gist. Denk hierbij aan druiven,pruimen,peren,appels...
Geeft een zeer neutrale vergisting. Pureren, in een emmer met een vochtige doek erop en 2 weken laten staan en je bent er al.
Laboratoriums en educatieve experimenten zijn vrijgesteld door de fiscus voor het maken van alcohol.
Laboratoriums en educatieve experimenten zijn vrijgesteld door de fiscus voor het maken van alcohol.
Gelukkig maar.
Super bedankt voor de reacties!
Als iemand nog meer ideeën heeft laat maar achter! we gaan ze proberen allemaal te testen.
Bedankt! En zonder pitten neem ik aan, en wat is de beste manier om te pureren?
Bedankt! Gaan we zeker proberen! Nog andere tips en tricks?
Je kunt de pitten wel mee laten vergisten, ze zullen naar de bodem zakken en als het uit gegist is niet mee stoken maar met het residu onderin (bezinksel) weggooien.
Wel de voorloop royaal verwijderen en ook de naloop.
Wij gebruiken veel vak-jargon. Mocht je niet weten wat we bedoelen, vraag het vooral.
Er mogen zeker geen kapotte pitten in je stookwijn zitten, je kunt ze beter dus meteen er uithalen.
Meer info op relevante topics zoals:
https://www.stookforum.nl/thread/pruimen-hoe-stookwijn-maken/
Of "google" ook eens in de zoekbalk bovenaan de homepage van dit stookforum op bijvoorbeeld: kersen, pruimen, palinka.
Of andere fruitsoorten en je komt er wel.
Prima hoor Max, alleen welke ideeën denk je aan?
De eerste alcohol destilleerde ik toen ik in het vierde leerjaar zat. Had er veel succes mee gehad bij de andere leerlingen. Dat was voor mij leren en experimenteren.
Leuk dat soort projecten op School.
Ik moest scheikunde stage doen in mijn schooltijd Keuze was een lab bij farmaceut of in destilleerderij . Dus die was snel gemaakt
Paar stages in paar Destileerderijen gedaan en daarna tijd vakantie werk gedaan en tijdelijk baantje en later bijbaan eruit gekregen .
Gewoon leuk en nu 40 jaar verder en nog steeds aan het neuzelen met drankjes .
Hallo Robbert,
Voor een school project moeten wij 3 verschillende stookwijnen maken. Onze vraag is wat is de beste manier om een goed resultaat te krijgen.
gr,
max
Nou Max de pruimen heb je al dan zou je nog een suiker wash kunnen maken (6 kilo suiker wat gist en totaal in volume 25 liter water) en een graan mash maar hoe dat gaat precies zal vast iemand anders uitleggen want dan moet je het op bepaalde temperaturen laten pruttelen en dat zou dan de derde manier kunnen zijn...
veel suces