Meldingen
Alles wissen

Kunnen alle graansoorten gemout worden?

Pagina 3 / 3

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Doe jij geen jodium proef Lummel? Dan weet je dat alle zetmeel is omgezet. 

Munckerik, dat uitmaschen doe je toch alleen met bier waarbij je voor een deel onvergistbare suikers wil houden voor de smaak van het bier. Voor een stookbier zou het een droog bier moeten worden, dus ben je na de 63 - 62 graden klaar. Ga je hoger dan gaan de beta amylasen kapot, en die heb je nu juist nodig.

Klopt monoblock. Ik vroeg me daarom ook af of het invloed zou hebben op je stookwijn/bier. Niet dus 😉 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb net 1,5 uur 6 kilo gemout graan op 64 graden gehad en het resultaat was 23 liter met een sg van 1058. 18 liter water en 12 liter spoelwater. Dan heeft mogelijk de ongemoutegerst toch iets gedaan. Maar niet veel. Ik ga weer een test draaien maar nu gelijk met 33 liter in de grainfather en 6 kilo gemout gerst. Ik word doorziek van dat spoelen. Misschien maakt het voor wodka niks uit en bespaart het een hoop geknoei.

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Dank je Gompie. Was alles maar zo eenvoudig.

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben inmiddels een mout en maisch ervaring rijker. Ik heb zoals hierboven aangekondigd als test en ervaringsproef 5 granen mix laten kiemen. Dat ging uitstekend. Vrijwel alle zaden kiemden binnen 3 dagen. Dat kan je zien doordat de zaden kleine draadvormige wortels vormen.

Trouwens, ik keek op van de hoeveelheid water wat door het graan wordt opgenomen. Het volume stijgt wel 2.5 a 3 maal na het weken.

Omdat ik de mout direct wilde verwerken, heb ik ze niet laten drogen, maar vochtig in de keukenmachine van mijn jongste dochter gegooid. Dat ging redelijk, hoewel misschien niet alle korrels een klap van het hakselmes gekregen hebben.

De geschrote mout daarna in een kussensloop in de koelbox gedaan en er warm water overgegoten. Vooraf nog een klein beetje citroenzuur toegevoegd. Eerst een uur bij 55 graden, daarna bij 65.

Ik had 2 koelboxen. Bij de ene heb ik alleen graan gebruikt, bij de 2e heb ik de helft van het graan vervangen door bloem. De bloem heb ik door het vochtige geschrote mout geroerd, voordat ik warm water toevoegde. Dat ging prima. Geen klonten.

Het suikergehalte na het maischen viel toch behoorlijk tegen. Bij alleen graan kwam ik niet verder dan 1.5% alcohol, bij de graan/bloem combi was dat het dubbele. Aan de eerste dus toch maar zelf 2 kg suiker toegevoegd. De 2e heb ik ’s nachts laten afkoelen. Ondertussen bedacht ik me dat een gebrek aan zuur wel eens de reden van de lage suikeropbrengst kon zijn. Ik had geen pH papier, dus kon de pH niet meten en was daarom behoudend geweest met het toevoegen van citroenzuur. Daarom 's ochtends de afgekoelde wort van de graan/bloem combi in de pan gedaan, een theelepeltje citroenzuur erbij en opnieuw opgewarmd en dit weer terug bij het graan in de koelbox. Na ruim een uur was het suikergehalte opgelopen naar ruim 5%. Dat vond ik nog te weinig, dus ook hier suiker toegevoegd.

Ik heb dit nu in afzonderlijke 20 l jerrycans met waterslot staan gisten. Dat ging gelijk heel goed. De gist heeft er zin in. Het gemoute graan heb ik erbij gelaten. Ik verwacht in beide gevallen een alcohol percentage van rond de 8-9%. Het zou natuurlijk kunnen dat de aanwezige amylase gaandeweg nog meer zetmeel omzet en ik uiteindelijk een paar procent hoger uitkom.

Voorlopige conclusies:

  1. Zuur speelt bij het maischen inderdaad een belangrijke rol. Ik weet niet hoe laag de pH in 2e instantie was, misschien nog wel te hoog als gevolg van het aanwezige zetmeel. De volgende keer heb ik dus pH papier paraat!
  2. Een graan/bloem mengsel levert meer suiker op dan alleen graan.
  3. Het mouten en maischen is minder werk dan ik verwachtte. Met name ook omdat ik het schroten en maischen deed terwijl ik aan het stoken was. Dat is prima te combineren.

Ik ga dit vast nog een keer proberen… Als de lente komt…

Wordt vervolgd.

Beantwoorden
Pagina 3 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?