Ik lees net dat kweepeer volgens de voedingsmiddelentabel 15,5 % koolhydraten bevat. Combinerend met jouw tabel zullen dat voornamelijk pectines en zetmeel zijn.
peren r zitten er diverse polysacharide in waaronder zetmeel , pectines en celluloses.
Hoeveelheid zetmeel zou niet zo hoog zijn rond de 5 - 8 gr per kilo . dat ligt hoger bij onrijpe peren .
Ik lees net een verhaal dat een kweepeerpulpgisting het vat uit kwam gisten. Kweeperen waren afgeveegd, versneden en zacht gekookt, tot pulp gestampt en vervolgens met veel pectoenzyme en een beetje suiker vergist. De bovendrijvende koek schijnt heel taai geworden te zijn en is door het koolzuur het vat uitgeduwd. Met bijbehorende rotzooi.
Een ander lid zegt hetzelfde meegemaakt te hebben, alleen had hij het vat maar halfvol gedaan, tot zijn geluk. Herkent iemand dit? Appels gingen goed, in hun verhaal, maar kweepeer dus niet.
Af en toe roeren had dit kunnen voorkomen . Die koek sluit koolzuur op waardoor grote hoeveelheid koolzuur opbouw onder koek de druk opbouwt en de koek omhoog douwt .
ik weet niet wat voor gist er is gebruikt maar zeker was de voeding , temperatuur zuurtegraad goed geweest .( SG wegen en overhalen lijkt mij .)
Ik heb het nooit met peren of appels meegemaakt maar wel met een vergisting in mandfles van abrikozen met kersen . in hals eigenlijk een prop / verstopping ontstaan waardoor die als gevolg bijna als een vulkaan afblies . ( en mijn vrouw bijna ontplofte van de rotzooi tegen structuur en op dressoir ?? )
Zoiets was ook de opmerking van de melder op dat forum: dat de koek vaster en samenhangender van structuur was dan gewone appel of peer. Gezien het grote aandeel pectine zou dat ook best kunnen, lijkt me.
Dit soort waarschuwingen zijn wel interessant. Abrikozen met kersen, zeg je? Ik heb geen vrouw, maar moet dus zelf alles opruimen. 😉
Pruimen gisten ook heel erg fanatiek.
abrikoos en kersen samen geeft heerlijke likeur .( een klein beetje nootmuskaat en kaneel erbij . en suiker . )
Zo, ze zijn bezig.
Heb ze een week of zo in de diepvries gehad en toen had ik de plaats nodig voor sleepruimen.
Zestien kg, inclusief doos. Toen ik een dag of twee later keek, waren ze helemaal bruin, dus ik schrok, maar ze voelden nog stevig aan en roken nog goed. Ik denk dat ze nog niet helemaal rijp waren, want op veel zat nog haar.
Haar afgeveegd en ze in achtsten gesneden. Kroosje en pitten eruit. Ik kon er wat sap uitpersen en dat had een sg van 1,044, dus ongeveer 125 gr suiker per liter (er van uitgaande dat de opgeloste stoffen allemaal suiker zijn). Klein beetje water erbij en tot moes gekookt en gestampt. Pectolase/amylase-mengsel erbij en toen was het sap 1,050, dus pakweg 130 gr suiker per liter.
Een goede giststarter gemaakt van biergist en nu staat de massa te gisten bij 14 tot 16 graden.
Vooralsnog doe ik nog maar geen extra suiker bij. Suiker geeft meer drankopbrengst en weerstand tegen bederf, maar de smaak wordt ook verdund. En 12 % suiker levert al gauw toch een stookmassa van 7 % op. We zullen zien.
lekker bezig . ??
ik doe dat ook pruimen met kersen is ook lekker
gr erik
kweeperen ga ik deze week plukken en vergisten
Halletje hier senior ik heb een kweepeerboom vorig jaar haast geen opbrengst maar nu weer overvloed
in mijn kelder staan nu een heel aantal kweeperen in de rum en mijn brouwemmer met gekookte kweeperen en wat suiker toe gevoegd ook stond ergen geschreven er een lepeltje azijnzuur bij te doen en hier over gaat mijn vraag moet het. Er bij onder nein. ..? En zal ik nu moeten oppassen dat de boel er weer uitkomst ? Ik heb de kweeperen in een vilterzak gedaan goed of onzin ....waanzin of toch wel handig met tachtig jaar ? Graag uw reactie,s mariussenior !
hallo
ik heb hier in traben trarbach van een brander mee gekregen als ze vermalen en kokend water er over even laten staan en dan de gist er over en zo ga ik het dit jaar proberen
gr erik
Azijn erbij? Waarom dat dan?
Ik heb net voor de zekerheid even een pH-papiertje geprobeerd en de pH ligt onder de 3,5. Ik heb alleen een beetje water toegevoegd. (Naast enzymen en gist dan!) Dus voor de pH hoef je het zeker niet te doen.
Bij een temperatuur van 14 tot 16 graden staat de pulp na drie dagen nog te gisten.
Geen azijnzuur toevoegen er zal misschien gestaan hebben citroenzuur . Wat kees22 zegt alleen water zou voldoende zijn . ( kraanwater bevat ook zuur )
Volgens mij hoef je helemaal geen zuur toe te voegen. Aan mijn kweepeermassa heb ik amper water toegevoegd en ons water is aardig zuiver. (Op het water van Ede na het zuiverste van NL, zegt men. (Maar ja: men zegt zo veel!))
Ik vraag me af waar dat advies vandaan komt. Het enige dat ik kan bedenken is binden van methanol (ontbinding van pectine geeft methanol), maar dat vind ik wel vergezocht en onduidelijk.