Ik maak likeur op mijn manier misschien niet zoals het hoort maar de smaak was vroeger altijd redelijk goed. Ik doe de vruchten in een pot en lost suiker met vanillesuiker op in een beetje water laat dit afkoelen. Ik vul nu 30% alcohol bij en wat afgekoeld suikersiroop een paar trosjes steranijs en iets cardemon .ik laat de vruchten er zo lang mogelijk in zitten en gebruik de likeur dan terwijl de vruchten er nog in zitten soms over de ijs .
Je kunt niet alles op hoog alcoholpercentage macereren!
Er zijn stoffen die beter loskomen in water dan alcohol of zacht maken om de andere stoffen los te maken waardoor alcohol het kan opnemen
Lijst met percentages voor macereren :
%Nederlandse naam
Latijnse naam
Engelse naam
Alcoholpercentage
Absint alsem
Artemisia absinthium
Wormwood
50% - 75%
Amerikaanse wolfspoot
Lycopus virginicus
Bugleweed
50% - 60%
Baardmos
Usnea
Usnea
60% - 95%
Basilicum
Ocimum tenuiflorum
Holy Basil
65% - 80%
Berendruif
Arctostaphylos uva-ursi
Uva Ursi
35% -60%
Betonie
Stachys officinalis
Wood Betony
55% - 60%
Blaaswier
Fucus vesiculosus
Bladderwrack
20% -45%
Blauw glidkruid
Scutellaria lateriflora
Skullcap
40% - 50%
Bucco
Agothosma betulina
Buchu
75% - 85%
Canadees bloedkruid
Sanguinaria canadensis
Bloodroot
55% - 60%
Canadees steenkruid
Collinsonia canadensis
Stoneroot
35% - 50%
Canadese geelwortel
Hydrastis canadensis
Goldenseal
55% - 65%
Cascara
Rhamnus purshiana
Cascara sagrada
20% - 30%
Cat's Claw
Uncaria tomentosa
Cat's Claw
50% - 65%
Christoffelkruid
Actaea racemosa
Black Cohosh
65% -85%
Citroenmelisse
Melissa officinalis
Lemon Balm
45% - 60%
Cleus forskohlii
Plectranthus barbatus
Cleus forskohlii
40% - 60%
Creosootstruik
Larrea tridentata
Chaparral
60% - 75%
Damiana
Turnera diffusa
Damiana
55% -65%
Duivelsklauw
Harpagophytum procumbens
Devil's Claw
60% - 65%
Duizendblad
Achillea millefolium
Yarrow
55% - 70%
Echte guldenroede
Solidago virgaurea
Goldenrod
50% - 55%
Engelwortel
Angelica sylvestris
Angelica
70% - 75%
Fenegriek
Trigonella foenum-graecum
Fenugreek seed
50% - 60%
Frambozenblad
Rubus idaeus
Raspberry leaf
35% - 65%
Gelderse roos
Viburnum opulus
Cramp Bark
50% - 65%
Gember
Zingiber officinale
Ginger
60% - 80%
Ginseng
Panax gingseng
Ginseng (panax spp.)
20% - 40%
Gomplant
Grindelia Robusta
Grindelia
65% -70%
Gotu kola
Centella asiatica
Gotu kola
25% - 50%
Griekse Alant
Inula helenium
Elecampane
65% - 70%
Groene thee
Camellia sinensis
Green tea
25% - 40%
Grote / kleine brandnetel
Urtica dioica / urens
Nettles
40% - 55%
Grote klit
Arctium lappa
Burdock
40% - 60%
Hartgespan
Leonurus cardiaca
Motherwort
40% - 60%
Haver
Avena sativa
Oats
30% - 50%
Heemst
Althaea officinalis
Marshmallow
20% - 30%
Heermoes
Equisetum arvense
Horsetail
30% - 40%
Helonias bullata
Helonias bullata
Helonias
40% - 45%
Herderstasje
Capsella bursa-pastoris
Shepherd's Purse
40% - 45%
Hysop
Hyssopus officinalis
Hyssop
50% -55%
IJzerhard (soort)
Verbena hastata
Blue vervain
40% - 45%
Indiaanse ginseng
Withania somnifera
Ashwagandha
60% -65%
Japanse notenboom
Ginkgo biloba
Ginko
55% -65%
Kamille
Matricaria recutita
Chamomile
50% - 70%
Kaneel
Cinnamomum verum
Cinnamon
60% - 70%
Kava Kava
Piper methysticum
Kava
65% - 90%
Kleefkruid
Galium aparine
Cleavers
30% - 35%
Koningskaars
Verbascum thapsus
Mullein
40% - 50%
Koriander
Coriandrum sativum
Cilantro
50% - 60%
Krul zuring
Rumex crispus
Yellow Dock
40% - 55%
Kurkuma
Curcuma longa
Turmeric
60% - 70%
Lapacho
Tabebuia impetiginosa
Pau d'Arco
25% - 50%
Lavendel
Lavandula angustifolia
Lavender
80% -85%
Maca
Lepidium meyenii
Maca
50% - 60%
Mahonie
Mahonia aquifolium
Oregon grape
40% - 65%
Mais
Zea Mays
Cornsilk
50% - 55%
Maretak
Viscum album
Mistletoe
45% - 50%
Mariadistel
Silybum marianum
Milk Thistle
65% - 75%
Meidoorn
Crataegus monogyna / Crataegus monogyna
Hawthorn
40% - 45%
Mirre
Commiphora
Myrrh
70% - 90%
Moederkruid
Tanacetum parthenium
Feverfew
50% - 65%
Moeras Houttuynia
Anemopsis californica
Yerba Mansa
70% - 75%
Monnikspeper
Vitex agnus castus
Vitex
60% - 75%
Muira Puama
Ptychopetalum olacoides
Muira Puama
55% - 60%
Ogentroost
Euphrasia officinalis
Eyebright
25% - 40%
Olijf bladeren
Olea europaea
Olive leaf
55% - 95%
Ooievaarsbek
Geranium maculatum
Wild Geranium
50% - 55%
Paardenbloem
Taraxacum officinale
Dandelion
35% - 45%
Palm (soort)
Serenoa repens
Saw Palmetto
60% -80%
Passiebloem
Passiflora incarnata
Passionflower
50% -60%
Pepermunt
Mentha ×piperita
Peppermint
60% - 90%
Propolis
Propolis
75% - 90%
Reisha
Ganoderma lucidum
Reishi
20% -25%
Rode klaver
Trifolium pratense
Red Clover
40% - 50%
Rode zonnehoed
Echinacea purpurea
Echinacea
45% - 60%
Rozemarijn
Rosmarinus officinalis
Rosemary
65% - 70%
Rozewortel
Rhodiola rosea
Rhodiola
40% - 60%
Salie
Salvia officinalis
Sage
70% - 75%
Sarsaparilla
Smilax medica
Sarsaparilla
20% -50%
Schizamdra
Schisandra chinensis
Schizandra
55% - 80%
Siberische ginseng
Eleutherococcus senticosus
Eleuthero (siberian ginseng)
30% - 40%
Slaapmutsje
Eschscholzia californica
California Poppy
55% - 60%
St. Janskruid
Hypericum perforatum
St. John's Worth
50% - 75%
Stinkende gouwe
Chelidonium majus
Celandine
50%
Tijm
Thymus vulgaris
Thyme
70% - 75%
Valeriaan
Valeriana officinalis
Valerian
50% - 60%
Valkruid
Arnica montana
Arnica
65% - 70%
Venkelzaad
Foeniculum vulgare
Fennel seed
60% - 65%
Vlier (gewone)
Sambucus nigra
Elderberry
40% - 50%
Vliezig hokjespeul
Astragalus membranaceus
Astragalus
40% -50%
Vogelmuur
Stellaria media
Chickweed
65% -70%
Vrouwelijke ginseng
Angelica sinensis
Dong Quai
60% - 70%
Vrouwenwortel
Caulophyllum thalictroides
Blue Cohosh
55% - 65%
Waterhennep
Eupatorium perfoliatum
Boneset
40% - 45%
Wilde Marjolein
Origanum vulgare
Oregano
55% - 75%
Wilde Yam
Dioscorea villosa
Wild Yam
45% - 60%
Wilgen schors
Salix alba
Willow bark
20% - 40%
Yohimbe
Pausinyatalia Yohimbe
Yohimbe
65% - 75%
Zoethout
Glycyrrhiza glabra
Licorice
25% 35%
Zomeralsem, zoete alsem
Artemisia annua
Sweet Annie
50% - 60%
Zwarte Walnoot
Juglans nigra
Black Walnut
40% - 55%
Cayenne
70% - 85%
Fallopia multiflora
Fo-Ti
40% - 45%
Houden jullie geen rekening mee dat de meeste fruit soorten uit ca 90% water bestaat. Bv ik neem 1000 gram (correctie 90% = 900 gram) fruit en zet deze weg met 1 L 65% alcohol en later 250 gram suiker toevoegen, eind likeur 30%. Doe ik het met 91% dan is het eind product 42% of is mijn denk wijze verkeerd?