Meldingen
Alles wissen

ĺikeur


Berichten: 262
Topic starter
(@prins)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik maak likeur  op mijn manier misschien  niet zoals het hoort maar de smaak was vroeger altijd  redelijk goed. Ik doe de vruchten in een pot  en lost suiker met  vanillesuiker  op in een beetje water laat dit afkoelen. Ik vul nu 30% alcohol bij  en  wat afgekoeld suikersiroop  een paar trosjes steranijs  en iets cardemon  .ik laat de vruchten er zo lang mogelijk in zitten  en  gebruik de likeur  dan terwijl de vruchten  er nog in zitten  soms over de ijs .

Beantwoorden
56 reacties
40 Reacties
(@georges)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@prins Beste,

Ik maak al 55 jaar "AL" mijn likeuren zelf, maar als ik likeur maak van fruit (of kruiden) doe ik dat op de volgende manier: 

afhankelijk van het soort fruit gebruik ik het gewenste aantal gram van de vruchten, al of niet in stukken gesneden (aardbeien bvb kan je in 2 of 4 snijden). Gebruik enkel mooie rijpe vruchten en was ze zeker voldoende en laat uitlekken. Hierna doe je de vruchten in een bokaal en giet er de nodige alcohol op van 96%. Wens je vanille toe te voegen gebruik dan zuivere witte vanille (te verkrijgen in speciaal zaken) en slechts 1 klein mespuntje, mogelijk kunnen enkele andere soortgelijke vruchten worden toegevoegd al naargelang je smaak voorkeur.Laat nu alles 2 tot max 6 weken macereren (afhankelijk van de fruitsoort) op een warme en donkere plaats en schud de pot elke dag even. Voor 1L likeur heb je niet veel vruchten nodig en maximum 450-500mL alcohol. Na de maceratie filter je alles door een koffiefilter en laat het restant nog een paar weken staan om daarna opnieuw te filteren. Als het resultaat mooi helder is voeg je het nodige suiker water toe (50/50 vooraf gemaakt met witte kandijsuiker) en natuurlijk ook nog de nodige hoeveelheid zuiver gedistilleerd water. (Suikerwater + water moet je even berekenen om uiteindelijk ongeveer 40% of minder maar niet te weinig) alcohol te bekomen in je drank). Laat alles nog 1 of 2 weken staan en dan kan je genieten.

Waarom alcohol van 96%? de maceratie gaat veel vlugger en de opgenomen smaak en dito is veel intenser dan met minder alcohol. Uw likeur heeft dan ook de volle smaak van de vruchten en bij minimum 35% alcohol wordt hij nooit slecht. Gebruik nooit veel suiker want te zoete likeur is niet aangenaam.

Opgelet, als er vruchten bij zijn die olie bevatten (zoals sinaas- of citroen schillen en anijszaad enz.) gebruik dan alcohol die al versneden is tot 40% omdat anders het geheel troebel wordt als je het versnijdt na de maceratie.

Mvg.

 

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@georges vriendelijk bedankt voor de tip .Ben nog maar een beginner dus heb veel aan je informatie.

Beantwoorden
(@georges)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@prins Geen dank, ik ben ondertussen al lang bezig aan een boekje, maar het geraakt niet af. Ik heb recepten die je nergens vind maar wel heel lekker zijn, zo kan je bij aardbeien een beetje frambozen toevoegen bvb, niet veel uiteraard anders heb je de zuivere aardbeismaak niet meer. En vermits je met 96% alcohol werkt en niet weet hoeveel vruchten je nodig hebt, hier nog een tip: "zorg gewoon dat de vruchten volledig onder de alcohol staan".

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@georges dank .aan de 96% komt mijn stook niet op dit moment niet hoger dan 85% misschien straks wel met een nieuwe  installatie die ik nog ga bouwen . Heb de nodige buizen al binnen . 52 cm diameter 67 .dan naar 42 mm lang 28 cm dan naar 32 mm lang 9 cm en dan met 22 mm naar de brug .ik ga vaak naar de schrootboer en kijk wat er op dat moment ligt waarvan ik denk daar kan ik misschien wel iets mee ..misschien wordt  het een flop en wie weet heb ik geluk .kan vrij simpelde boel weer veranderenen er weer iets anders in elkaar knutselen.

Beantwoorden
(@georges)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@prins Sorry, alcohol stoken is hier ten strengste verboden, dus ik koop mijn alcohol altijd in de goedkoopste winkel in Remich (Luxemburg) op de Qua De La Moselle 48 de naam is "Golden Spirits" of DFS is de hoofdfirma. De prijs is er lager dan de helft hier in apenland BE.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2103

@georges jij heb best wel lang ervaring met likeur maken maar hier op het forum zwerft ergens een tabel(ik kan het alleen niet zo snel vinden) en daar in staat voor heel veel fruit en kruiden hoe lang en met hoeveel procent(soms best wel laag) je het besten bij die ingrediënten kunt macereren. Als je zo'n hoog alcohol percentage gebruik zal je met het verdunnen ook de smaak verdunnen. 

Ik zelf gebruik zelf nooit een alcohol van 96% omdat ik het de moeite niet waard vindt omdat te maken. En er zijn maar weinig recepten waarvoor je meer dan 90% alcohol gebruikt. Ik ken er maar 1 namelijk limoncello en dat is dan weer zo'n roer receptje dat ik liever Lemon Lime maak.

Beantwoorden
(@georges)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@rumo beste, na vele jaren heb ik nog nooit geweten dat de smaak "verwaterd" na het verdunnen of versnijden van het maceraat omdat met een hoger alcohol percentage meer smaak en voedingsstoffen worden opgenomen in de alcohol. Ik heb zo zelfs al eau-de-vie gemaakt van bepaalde fruitsoorten door het maceraat eerst wat te verdunnen en daarna te distilleren, de distilatie word gestopt zodra en enkel water uit het toestel komt, in dit water zit 0,0 smaak van de vruchten, wel in de alcohol die dan weer versneden word. 

Recent heb ik zo een zeer lekkere aardbei likeur gemaakt + een liter eau-de-vie van hetzelfde maceraat, gewoon door meer ingrediënten te gebruiken en 1 L alcohol ipv 450mL 

Alles staat nu nog een extra maand te rijpen (2 maanden minimum in totaal) heb gisteren voorzichtig heel even geproefd (ong 5ml) en dat worden 2 fijne dranken, de ene rood en zoet de andere kleurloos en niet zoet maar de smaak van beiden is perfect. Probeer het zelf maar eens, maar koop uw alcohol waar hij goedkoop is, dus niet hier in BE 

Mvg 

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2103

@georges Het is eigenlijk heel logies als je met 1 liter alcohol van 90% alle smaak uit een vrucht haal en je verdun dat met 1 liter water heb je 2 liter drank. Dus heeft 1 liter drank nog maar de halve hoeveelheid fruit smaak. Er zijn bijvoorbeeld recepten voor een aardbei likeur die macereren met de drink sterkte alcohol percentage.

Het weer opnieuw distilleren van het marceraat is weer een ander verhaal. Je marcereer het fruit en hierna disteleer je een deel van de vloeistof opnieuw daarna voeg je dat weer bij elkaar. Dit kom je wel vaker tegen in oude recepten.

Bij de weg, ik koop mijn alcohol niet maar ik maak het zelf ik ben een thuisdistillateur 😉 

Beantwoorden
(@georges)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@rumo Beste, wat je schrijft is in theorie misschien wel waar, maar de praktijk is anders. Ik wil je best, indien mogelijk, wel een proevertje opsturen. Bovendien weet ik uit ondervinding dat 96% alcohol ook de oliën uit het maceraat haalt en 40% doet dat niet. Bovendien weet ik ook dat Elixir d'Anvers zijn likeur op dezelfde manier maakt, de kruiden laten macereren in 96% alcohol en daarna distilleren en versnijden en uiteraard suiker toevoegen en de gele kleurstof. Ik maak hem op dezelfde manier, alleen doe ik er geen gele kleurstof bij. En het water toevoegen aan het maceraat is enkel bedoeld om te kunnen distilleren tot alle alcohol er uit is zonder dat het toestel stil valt. Ik heb maar een water distilleer toestel dus dat is een verschil. Bovendien heb ik al vermeld denk ik, dat in het water dat uit het distilleer toestel komt 0,0 smaak zit, alle smaak blijft in de alcohol. Er is dus in de praktijk geen enkel verlies.

En opgelet hier in BE is het ten strengste verboden om zelf alcohol te stoken, daarom dat ik hem koop.

Mvg.

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2103

Ik heb wat verschillende likeuren gemaakt en ik he heb het idee dat 40% procent wat te veel is voor een likeurtje. Ik wil dan ook het volgende drankje  gaan beginnen met het einddoel van 30%, en dat houw dan ook in dat ik wat lager ga macereren. Dus met een lager alcohol promillage de smaak uit het fruit trekken, zodat je minder hoef te verdunnen voor het eind resultaat. Dat met nog steeds het idee dat het niet altijd beter is om met een zo hoog mogelijk percentage te macereren.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@rumo als je op lager percentage wil gaan macereren kun je beter overwegen warm te macereren om toch etherische olieën voldoende te winnen .  

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2103

@robbert bedoel je dan verwarmen van je maceraat  net onder het verdamppunt van de alcohol of het inkoken van een vruchtensap.  Dus het eerst inkoken van de vruchten en dan macereren of gewoon vruchten met alcohol warm laten macereren?

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@rumo wat is de eerste stook het percentage alcohol wat jij haald.voor likeur te maken hoef je toch maar 1 keer te stoken. Ik kom nog niet hoger dan 85 %.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@prins ook suiker alcohol moet ten minste 2 x overgehaald worden ! 

Daarna de likeur het zij als maceraat maken of als destilaat nogmaals overhalen.

 

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 144

@robbert ik had 5x 6kg suikerwash gemaakt ca 15 L 90%. Hiervan heb ik 11 liter genomen en aangevuld tot 25 l met water, 2de keer over de  T500 reflux gestookt en ik kreeg er ca 8 liter eruit. Is dat normaal dat ik 3 liter mis van de 11 liter?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@gerard01 nee dat klopt inderdaad niet. Dan is er toch een deel ergens verdampt of ontsnapt .  De uitstroom temp zou ook rond de 20 graden moeten wezen .  Als je ketel goed werkt en je doet er een 5 liter if 10 liter alcohol in in welke verdunning ook zou je normaal ook altijd de zelfde hoeveelheid alcohol weer terug horen te krijgen.

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@robbert dank

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

Geplaatst door: @rumo

@georges jij heb best wel lang ervaring met likeur maken maar hier op het forum zwerft ergens een tabel(ik kan het alleen niet zo snel vinden) en daar in staat voor heel veel fruit en kruiden hoe lang en met hoeveel procent(soms best wel laag) je het besten bij die ingrediënten kunt macereren. Als je zo'n hoog alcohol percentage gebruik zal je met het verdunnen ook de smaak verdunnen. 

Ik zelf gebruik zelf nooit een alcohol van 96% omdat ik het de moeite niet waard vindt omdat te maken. En er zijn maar weinig recepten waarvoor je meer dan 90% alcohol gebruikt. Ik ken er maar 1 namelijk limoncello en dat is dan weer zo'n roer receptje dat ik liever Lemon Lime maak.

 

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

Bij de lemon ging het bij mij fout waarschijnlijk te laag alcohol percentage 35% .de citroenen goed gewassen en bijna geen wit op de schil  na 2 weken sluier in de pot dus daar is iets fout gegaan maar wat .

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2103

@prins Als je het recept van het filmpje volg heb je een TOP drankje. Lemon lime is 1 van mijn farorieten drankje, makkelijk om te maken en een top eind resultaat. Hou je aan het recept en het kan bijna niet mis gaan.

Maar jou variaties op het recept  zoals lager alcohol promillage zijn voor jou rekening  en doen niet af op het originelen recept.

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@georges ik had al 1 pot waar een sluier in zat dat geeft voor mij het gevoel foute boel. Dat kunnen 2 dingen zijn of te laag alcohol percentage tenminste dat denk ik of de potten zijn niet goed  schoon geweest. Maar misschien ook het fruit niet goed gewassen maarals je frambozen wast blijft er weinig goeds van over .de pruimen en abrikozen heb ik doormidden gesneden en de pit eruit  gehaald die kon ik wel stevig wassen. Ja en als er een sluier in de likeur zit gooi ik m weg ik vertrouw het niet en ik weet ook niet wat het precies is likeur moet voor mij helder zijn .nu heb ik in het verleden altijd likeur gemaakt  met een alcohol percentage van rond de 50 % en heb eigenlijk nooit problemen gehad en ben nu bezig met alcohol rond de 35 a 40 % en had nu 2 potten met een sluier. Nu heb ik wel veel meer potten met likeur dan vroeger dat is wel waar .voordat ik afvullen was ik de potten met heet soda .ik kijk nu elke dag naar de andere potten en die blijven wel helder .

Beantwoorden
(@georges)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@prins Beste, ik heb de indruk dat je het fruit "te goed" wast, je moet er eerst bijna zeker van zijn dat het fruit niet bespoten is natuurlijk, maar: gebruik enkel goed rijp fruit, niet gekneusd en spoel het gewoon heel goed af in een teil of zeef zoals men hier zegt, pruimen of zelfs kersen gebruik ik ongeveer 70% in zijn geheel, de overigen 30% snij ik doormidden en of in 4 maar ik laat de pit er bij, weeral opgepast dat je een zeer scherp mes gebruikt zodat de vrucht niet beschadigd word, ook snij ik gewoon een paar "sneden" in sommige vruchten om de alcohol beter te laten indringen). De "sluier" kan ook afkomstig zijn van het fruit zelf en na het filteren is die verdwenen. Maar perfect rijpe vruchten gebruiken is de boodschap voor elk fruit, Frambozen of braambessen zijn zeer fragiele en moet je dus ook zeer zacht behandelen. En natuurlijk een hoger alcohol percentage is altijd beter dan te laag, men kan het water beter toevoegen bij de afwerking om de likeur zachter te maken dan tijdens de maceratie. (zie ook mijn vorig bericht). Enkel bij maceratie van bepaalde zaden en planten waar olie kan inzitten moet je liefst alcohol gebruiken van minder dan 50% omdat de oliën niet oplossen in water maar wel in de alcohol wordt het na "versnijden" (verdunnen) een troebele boel (denk aan Pastis enz). Dat troebel worden komt enkel door de oliën want giet men er terug voldoende zuivere alcohol bij is het helder, maar dan heeft men een drank van meer dan 52% natuurlijk.

Onthoud: sterkere alcohol geeft snellere en betere maceratie (die haalt dus ook de olie uit de zaden of vruchten (sinaasappelschil, anijs bvb)) wat een minder sterke alcohol niet kan. Hoger alcohol percentage geeft een hogere opname van alle smaak en voedingsstoffen uit het fruit of wat ook.   

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@georges hartelijk dank krijg steeds meer aanwijzingen waar ik werkelijk wat aan heb .ja ik moet nog verrekte veel leren .

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@georges het papier is gevoelig daar kun je vanalles op schrijven biologisch of niet je weet nooit of je biologisch fruit hebt .was jaren terug op vakantie in Spanje vlakbij het hotel werden aardbeien geplukt maar zag de vaten liggen met sproeimiddel er wordt  in Spanje heel veel gespoten met gif .dan kom je in de winkel daar liggen aardbeien uit Spanje en ....biologisch. ja ik kijk er vanaf dat moment er een beetje vreemd tegenaan. Papier daar kun je vanalles opschrijven. Ik was mijn fruit zo goed mogelijk en als het bespoten is er trek natuurlijk altijd iets in de schil .ik heb vroeger bijen gehad en ik had mijn kasten staan bij een fruitboer ik had hem gevraagd als hij ging spuiten of hij dan ff wilde bellen. Dat was niet nodig zei hij want hij spoot met een diervriendelijk middel en dat was eigenlijk geen vergif .wat dacht je wat had drie volken dood ben nadien nooit meer met kasten naar het fruit gegaan .ik bedoel maar hoezo geen vergif en diervriendelijk spul .

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

Wat ik nu ook weer maak dat is propolis dat kun je alleen goed  aftrekken op zo hoog mogelijk alcohol percentage. Propolis ook wel de Russische penicilline genoemd  .haal de ruwe propolis bij de imker ik weet dan dat ik de goede heb minstens 1 week door dagelijks goed te schudden oplossen dan meerdere keren zeven dan verdunnen met een lager alcohol percentage. Alsje de goede hebt 1 druppel in je mond dan de tanden opelkaar dan moet het een beetje kleven.als je het inneemt wel op klontje suiker .

Beantwoorden
(@georges)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@prins Propolis kan ik al sinds 1980, het is het natuurlijk antibioticum, dokters (meestal de ouderen) die je nog geneesheer kunt en mag noemen kennen dat wel, ik gebruik nooit de chemische van de apotheker maar ik doe dat niet op een klontje suiker. Ik neem minstens 25 druppeltjes 3 of 4 keer  per dag (indien ik iets vermoed natuurlijk) maar ik doe die druppeltjes in een klein borrelglaasje en dan giet ik er wat vodka, jenever of iets anders op, drink het uit en spoel mijn glaasje met nog een beetje vodka ofzo, geen probleem en nooit ziek.

Beantwoorden
(@georges)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@prins Dat weet ik zeker zo goed als jij, sorry, ik had vroeger alles in mijn eigen tuin staan en nu soms uit de tuin van mijn broer, en als ik iets koop is het NOOIT biologisch want dat is pas slecht, maar bij een gekende boer of marktkramer.

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@georges misschien maak ik een grove fout door direct suikerwater toe te voegen heeft dit soms invloed op het lageren van de likeur  ik lees net dat je suikerwater als laatste moet toevoegen. Graag antwoord.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610
  1. @prins rijpen van een drank doe je met een drank die volledig is betreft samenstelling. Dus ook gezoet.
Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@robbert dank

Beantwoorden
(@georges)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@prins Beste, ik voeg suikerwater (gemaakt van 50/50 gedistilleerd water en witte kandijsuiker) of eventueel suiker op zich enkel toe bij de afwerking, dus zelden of nooit bij het maceraat, omdat suiker het filteren zeer sterk vertraagd en mogelijke suikers (met smaak) uit het fruit niet worden opgenomen. Dus concreet, als de maceratie klaar is filter ik die door een koffie filter, dan afhankelijk van het alcohol percentage van het maceraat (meestal doe ik dat met 96%) doe ik eerst het suikerwater in de fles plus eventueel extra water om de verdunning juist te krijgen en pas daarna giet ik het maceraat in de fles. Dan enkele keren heen en weer kantelen en minsten nog 2 maanden laten rusten. Op die manier heb je heldere en lekkere likeur. Weten hoeveel water er bij moet om 96% naar 40 te brengen kan je eenvoudig berekenen, als er ook nog suikerwater wordt gebruikt hou dan ook rekening met het percentage water dat reeds  in dat suikerwater zit.Opmerking, bepaalde fruitsoorten kunnen na 2 maanden opnieuw een soot vlekken of waas in de likeur achter laten, dit is normaal, en zakt naar de bodem, maar je kan dan de likeur WEL opnieuw filteren, dat gaat dan wel iets sneller omdat de hoeveelheid suiker erg verdund is. Opmerking 2, met 96% alcohol heb je minder fruit (en alcohol nodig) en de maceratie gaat sneller.

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@georges dank voor je uiteen zetting.

Beantwoorden
(@georges)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@prins Graag gedaan, maar ik denk juist nog aan iets, likeur maken is niet hetzelfde dan bepaalde vruchten op alcohol zetten bijvoorbeeld. vruchten op alcohol zetten zoals rozijnen op jenever ofzo moet je minsten een jaar laten staan. Dat is ook een zekere vorm van maceratie, mar je ziet het resultaat is niet hetzelfde en het duurt veel langer.

Groeten.

Beantwoorden
(@georges)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@prins Ieder zijn methode natuurlijk, maar maximum alcohol percentage tijdens maceratie geeft altijd het beste eindresultaat en daar hoef je dan geen extra smaakmakers aan toe te voegen. Denk hier aan: Thee maken is een andere vorm van maceratie, namelijk met kokend water, je kan toch ook geen perfecte thee maken met water van 40 graden of lager?

Maximum percentage voor de maceratie, de rest doe je tijdens de afwerking.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2103

@georges volgens mij haal je wat dingen door elkaar thee maak je niet door maceratie maar door infusie en de graden van de temperatuur heeft dan ook niets te maken met het alcohol percentage.

Beantwoorden
(@georges)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@prins Ik krijg een e-mail binnen met een bericht dat begint als volgt: "houden jullie geen rekening mee dat fruit voor 90% uit water bestaat ....." maar ik vind dat bericht hier niet terug. Daarom enkel dit 1. Het water (of sap) dat in het fruit zit blijft daar grotendeels inzitten, tenzij men het jaren laar staan en dan nog. 2. Een gewone alcoholmeter werkt enkel juist met mengsel van alcohol en water, Ik werk al al die jaren met alcohol van 96%, tenzij uitzonderlijk met 40% als het zo moet. Op het einde van de maceratie doe ik de afwerking, de percentage alcohol is na het filteren nog steeds ongeveer 96%, dus geen enkel probleem en dan kan al of niet suikerwater en/of water worden toegevoegd tot het gewenste percentage verkregen is.

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@georges dank ik kom op deze manier wel heel veel te weten over likeur.

Beantwoorden
(@georges)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@prins Graag gedaan, ik weet al van in 1970 ongeveer toen er nog een alcohol-likeurstokerij in mijn buurt was hoe ze zelf likeur maken, eigenlijk op dezelfde manier dan ik voor het merendeel. Later heb ik te weten gekomen hoe men Elixir d' Anvers maakt enz.

Maar vergeet niet dat je ook fijne likeur kan maken met de juiste extracten. Tot ergens in 2018 bestond NOIROT nog, die hadden zuiver natuurlijke extracten om likeur te maken, dat gaat een stuk gemakkelijker en is zeker even goed, zo niet beter. Maar Noirot bestaat spijtig genoeg niet meer, er is natuurlijk nog wel "LICK" die volgens hun website ook zuiver natuurlijke producten hebben, maar toch vind ik sommigen van hen ze van ietsje minder kwaliteit dan Noirot destijds, maar zeker aan te bevelen. Verder zijn er nog anderen momenteel en het is uitzoeken welke natuurlijk zijn en welke niet, soms vind ik een nieuw merk dat prima is maar als ik later bij bestel is het ineens chemisch.

Let wel, een tip als je extracten gebruikt, doe eerst de bijna juiste hoeveelheid water (+ suiker indien nodig) in de fles, giet er daarna de juiste hoeveelheid alcohol (96%) op, de alcohol blijft boven want het soortelijk gewicht is lichter dan water. Giet er dan het flesje extract bij, extra uitgespoeld nadien met een beetje alcohol dat je er bij giet uiteraard en kantel dan de fles enkele keren, niet schudden dus, gewoon 3 tot 4 keer kantelen is voldoende en beter, proef en vul dan bij met water en/of alcohol. Fles sluiten en weg zetten, liefst voorzien van een datum, laat minstens 2 maanden staan (rechtop), liefst langer. Hoe langer hij staat hoe beter hij wordt. Geldt trouwens ook van likeur die je maakt van het fruit zelf. Ik heb nog heel veel tips, ben aan een boek bezig maar tijd ontbreekt me en ook ontdek ik zelf nog goede en minder goede dingen. Kruiden samenstellingen kan je in Polen bestellen als je echt een geneesmiddel wenst te maken.

Succes.

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@georges heb het liever op puur natuur .dus de vruchten op de alcohol laten trekken een maand twee en dan een beetje op smaak brengen  ook weer met natuurlijke ingrediënten. Heb al veel kruiden afgetrokken op 80% alcohol dat kan ik dan eventueel  druppels gewijs doen .

Beantwoorden
(@georges)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@prins Ja, ik ook, maar geloof me er zijn wel degelijk echt natuurlijke extracten op de markt en dat gaat dan iets gemakkelijker en sneller, heb ooit het verschil willen ontdekken en gelukkig voor mij was er geen verschil, bijvoorbeeld tussen ananas likeur door maceratie en van het extract, kleur en smaak gewoon identiek, ook van cassis bessen, perfect. Bovendien kan ik zelfs al ruiken of iets chemisch of natuurlijk is, dat heeft tegenwoordig zo zijn voordelen. Ooit heb ik bier geproefd van een brouwerij, en nog voor ik echt proefde door te drinken vroeg ik aan de man, waarom gebruik je nu chemische extracten ipv de echte krieken? Hij stond perplex, geloof me en zijn uitleg interesseerde me natuurlijk niet.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10610
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je kunt niet alles op hoog alcoholpercentage macereren! 

Er zijn stoffen die beter loskomen in water dan alcohol of zacht maken om de andere stoffen los te maken waardoor alcohol het kan opnemen 

Lijst met percentages voor macereren :

%Nederlandse naam

Latijnse naam

Engelse naam

Alcoholpercentage

Absint alsem

 

Artemisia absinthium

Wormwood

50% - 75%

 

Amerikaanse wolfspoot

 

Lycopus virginicus

 

Bugleweed

 

50% - 60%

 

Baardmos

 

Usnea

 

Usnea

 

60% - 95%

 

Basilicum

 

Ocimum tenuiflorum

 

Holy Basil

 

65% - 80%

 

Berendruif

 

Arctostaphylos uva-ursi

 

Uva Ursi

 

35% -60%

 

Betonie

 

Stachys officinalis

 

Wood Betony

 

55% - 60%

 

Blaaswier

 

Fucus vesiculosus

 

Bladderwrack

 

20% -45%

 

Blauw glidkruid

 

Scutellaria lateriflora

 

Skullcap

 

40% - 50%

 

Bucco

 

Agothosma betulina

 

Buchu

 

75% - 85%

 

Canadees bloedkruid

 

Sanguinaria canadensis

 

Bloodroot

 

55% - 60%

 

Canadees steenkruid

 

Collinsonia canadensis

 

Stoneroot

 

35% - 50%

 

Canadese geelwortel

 

Hydrastis canadensis

 

Goldenseal

 

55% - 65%

 

Cascara

 

Rhamnus purshiana

 

Cascara sagrada

 

20% - 30%

 

Cat's Claw

 

Uncaria tomentosa

 

Cat's Claw

 

50% - 65%

 

Christoffelkruid

 

Actaea racemosa

 

Black Cohosh

 

65% -85%

 

Citroenmelisse

 

Melissa officinalis

 

Lemon Balm

 

45% - 60%

 

Cleus forskohlii

 

Plectranthus barbatus

 

Cleus forskohlii

 

40% - 60%

 

Creosootstruik

 

Larrea tridentata

 

Chaparral

 

60% - 75%

 

Damiana

 

Turnera diffusa

 

Damiana

 

55% -65%

 

Duivelsklauw

 

Harpagophytum procumbens

 

Devil's Claw

 

60% - 65%

 

Duizendblad

 

Achillea millefolium

 

Yarrow

 

55% - 70%

 

Echte guldenroede

 

Solidago virgaurea

 

Goldenrod

 

50% - 55%

 

Engelwortel

 

Angelica sylvestris

 

Angelica

 

70% - 75%

 

Fenegriek

 

Trigonella foenum-graecum

 

Fenugreek seed

 

50% - 60%

 

Frambozenblad

 

Rubus idaeus

 

Raspberry leaf

 

35% - 65%

 

Gelderse roos

 

Viburnum opulus

 

Cramp Bark

 

50% - 65%

 

Gember

 

Zingiber officinale

 

Ginger

 

60% - 80%

 

Ginseng

 

Panax gingseng

 

Ginseng (panax spp.)

 

20% - 40%

 

Gomplant

 

Grindelia Robusta

 

Grindelia

 

65% -70%

 

Gotu kola

 

Centella asiatica

 

Gotu kola

 

25% - 50%

 

Griekse Alant

 

Inula helenium

 

Elecampane

 

65% - 70%

 

Groene thee

 

Camellia sinensis

 

Green tea

 

25% - 40%

 

Grote / kleine brandnetel

 

Urtica dioica / urens

 

Nettles

 

40% - 55%

 

Grote klit

 

Arctium lappa

 

Burdock

 

40% - 60%

 

Hartgespan

 

Leonurus cardiaca

 

Motherwort

 

40% - 60%

 

Haver

 

Avena sativa

 

Oats

 

30% - 50%

 

Heemst

 

Althaea officinalis

 

Marshmallow

 

20% - 30%

 

Heermoes

 

Equisetum arvense

 

Horsetail

 

30% - 40%

 

Helonias bullata

 

Helonias bullata

 

Helonias

 

40% - 45%

 

Herderstasje

 

Capsella bursa-pastoris

 

Shepherd's Purse

 

40% - 45%

 

Hysop

 

Hyssopus officinalis

 

Hyssop

 

50% -55%

 

IJzerhard (soort)

 

Verbena hastata

 

Blue vervain

 

40% - 45%

 

Indiaanse ginseng

 

Withania somnifera

 

Ashwagandha

 

60% -65%

 

Japanse notenboom

 

Ginkgo biloba

 

Ginko

 

55% -65%

 

Kamille

 

Matricaria recutita

 

Chamomile

 

50% - 70%

 

Kaneel

 

Cinnamomum verum

 

Cinnamon

 

60% - 70%

 

Kava Kava

 

Piper methysticum

 

Kava

 

65% - 90%

 

Kleefkruid

 

Galium aparine

 

Cleavers

 

30% - 35%

 

Koningskaars

 

Verbascum thapsus

 

Mullein

 

40% - 50%

 

Koriander

 

Coriandrum sativum

 

Cilantro

 

50% - 60%

 

Krul zuring

 

Rumex crispus

 

Yellow Dock

 

40% - 55%

 

Kurkuma

 

Curcuma longa

 

Turmeric

 

60% - 70%

 

Lapacho

 

Tabebuia impetiginosa

 

Pau d'Arco

 

25% - 50%

 

Lavendel

 

Lavandula angustifolia

 

Lavender

 

80% -85%

 

Maca

 

Lepidium meyenii

 

Maca

 

50% - 60%

 

Mahonie

 

Mahonia aquifolium

 

Oregon grape

 

40% - 65%

 

Mais

 

Zea Mays

 

Cornsilk

 

50% - 55%

 

Maretak

 

Viscum album

 

Mistletoe

 

45% - 50%

 

Mariadistel

 

Silybum marianum

 

Milk Thistle

 

65% - 75%

 

Meidoorn

 

Crataegus monogyna / Crataegus monogyna

 

Hawthorn

 

40% - 45%

 

Mirre

 

Commiphora

 

Myrrh

 

70% - 90%

 

Moederkruid

 

Tanacetum parthenium

 

Feverfew

 

50% - 65%

 

Moeras Houttuynia

 

Anemopsis californica

 

Yerba Mansa

 

70% - 75%

 

Monnikspeper

 

Vitex agnus castus

 

Vitex

 

60% - 75%

 

Muira Puama

 

Ptychopetalum olacoides

 

Muira Puama

 

55% - 60%

 

Ogentroost

 

Euphrasia officinalis

 

Eyebright

 

25% - 40%

 

Olijf bladeren

 

Olea europaea

 

Olive leaf

 

55% - 95%

 

Ooievaarsbek

 

Geranium maculatum

 

Wild Geranium

 

50% - 55%

 

Paardenbloem

 

Taraxacum officinale

 

Dandelion

 

35% - 45%

 

Palm (soort)

 

Serenoa repens

 

Saw Palmetto

 

60% -80%

 

Passiebloem

 

Passiflora incarnata

 

Passionflower

 

50% -60%

 

Pepermunt

 

Mentha ×piperita

 

Peppermint

 

60% - 90%

 

Propolis

 

 

 

Propolis

 

75% - 90%

 

Reisha

 

Ganoderma lucidum

 

Reishi

 

20% -25%

 

Rode klaver

 

Trifolium pratense

 

Red Clover

 

40% - 50%

 

Rode zonnehoed

 

Echinacea purpurea

 

Echinacea

 

45% - 60%

 

Rozemarijn

 

Rosmarinus officinalis

 

Rosemary

 

65% - 70%

 

Rozewortel

 

Rhodiola rosea

 

Rhodiola

 

40% - 60%

 

Salie

 

Salvia officinalis

 

Sage

 

70% - 75%

 

Sarsaparilla

 

Smilax medica

 

Sarsaparilla

 

20% -50%

 

Schizamdra

 

Schisandra chinensis

 

Schizandra

 

55% - 80%

 

Siberische ginseng

 

Eleutherococcus senticosus

 

Eleuthero (siberian ginseng)

 

30% - 40%

 

Slaapmutsje

 

Eschscholzia californica

 

California Poppy

 

55% - 60%

 

St. Janskruid

 

Hypericum perforatum

 

St. John's Worth

 

50% - 75%

 

Stinkende gouwe

 

Chelidonium majus

 

Celandine

 

50%

 

Tijm

 

Thymus vulgaris

 

Thyme

 

70% - 75%

 

Valeriaan

 

Valeriana officinalis

 

Valerian

 

50% - 60%

 

Valkruid

 

Arnica montana

 

Arnica

 

65% - 70%

 

Venkelzaad

 

Foeniculum vulgare

 

Fennel seed

 

60% - 65%

 

Vlier (gewone)

 

Sambucus nigra

 

Elderberry

 

40% - 50%

 

Vliezig hokjespeul

 

Astragalus membranaceus

 

Astragalus

 

40% -50%

 

Vogelmuur

 

Stellaria media

 

Chickweed

 

65% -70%

 

Vrouwelijke ginseng

 

Angelica sinensis

 

Dong Quai

 

60% - 70%

 

Vrouwenwortel

 

Caulophyllum thalictroides

 

Blue Cohosh

 

55% - 65%

 

Waterhennep

 

Eupatorium perfoliatum

 

Boneset

 

40% - 45%

 

Wilde Marjolein

 

Origanum vulgare

 

Oregano

 

55% - 75%

 

Wilde Yam

 

Dioscorea villosa

 

Wild Yam

 

45% - 60%

 

Wilgen schors

 

Salix alba

 

Willow bark

 

20% - 40%

 

Yohimbe

 

Pausinyatalia Yohimbe

 

Yohimbe

 

65% - 75%

 

Zoethout

 

Glycyrrhiza glabra

 

Licorice

 

25% 35%

 

Zomeralsem, zoete alsem

 

Artemisia annua

 

Sweet Annie

 

50% - 60%

 

Zwarte Walnoot

 

Juglans nigra

 

Black Walnut

 

40% - 55%

 

 

 

 

 

Cayenne

 

70% - 85%

 

 

 

Fallopia multiflora

 

Fo-Ti

 

40% - 45%

Beantwoorden
12 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2103

@robbert ik heb wel meer zo'n tabel hier op het forum gezien en het viel mij op dat er bijna geen alcohol van meer dan 90% werd gebruikt. Er wordt soms zelfs op drinksterkte gemacereerd.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@rumo klopt !  Dat heeft te maken met dat je wel of niet bepaalde stoffen  smaken  wil meenemen.  Voor Verschillende stoffen heb je  verschillende oplosbaarheid / extractie in of water of alcohol of temperatuur .

In lijst staat voornamelijk droog product. 

Heb je zacht fruit wat veel vocht bevat reken je gemiddeld volume en dat naar toete voegen alcohol om juist percentage te berkrijgen. 

Inderdaad je hoeft niet perse 88 % of hoger alcoholpercentage altijd te gebruiken.  Je kunt ook met lagere percentages alcohol werken. 

Het aantal dranken waar je hoog percentage voor nodig hebt is maar uiteindelijk maar een klein beperkt deel.Tenzij je op simpele manier drank maakt via   mengen en roerent van essences  daarbij gebruik je meest wel boven 92 % 

 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 624

@rumo ik maak regelmatig een beetje aardbeien likeur en dat doe ik op 40% en vind ik meer smaak dan op een hoog gehalte

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@rinus55 als je ook na alle bewerkingen met hoog alcohol pas na dw tijd met een sloot water gaat verdunnen heeft het water ook weinig smaak opgenomen wat anders is dan met water "gehuwde " alcohol

Beantwoorden
(@georges)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@robbert Dit is allemaal zuiver theorie, distilleer uw product van 40% zodat je enkel alcohol en water over houd, in het water zit 0,0 smaak, alle smaak blijft in de alcohol zitten, dus nadien water toevoegen doet helemaal niets af aan de smaak, de maceratie gaat sneller en de opgenomen smaken en andere stoffen zijn ook in hogere mate aanwezig in de alcohol bij 96%. Bovendien is het altijd aangeraden om het eindproduct minstens 1 maand onaangeroerd te laten staan en dan pas te consumeren, zelf probeer ik liefst 6 maanden te laten "rijpen", ik kan u verzekeren dat je dan een hele fijne likeur hebt, veel beter dan met 40%. Heb alles al uitgeprobeerd, geen probleem, vrienden en famille komen liever bij mij iets halen dan in de winkel te kopen. Ik heb in de loop der jaren en met experimenteren veel beter recepten dan die welke je in de meeste boekjes en op internet vindt, geloof me, en allemaal met alcohol van 96%, behalve die waarvan ik weet dat ik niet boven de 45 mag gaan, dat zijn de uitzonderingen (meestal met verschillende kruiden) omdat deze ook oliën bevatten die de likeur nadien troebel maken als men water gaat toevoegen omdat olie niet oplost in water. Verder maak ik zelf bijna elk jaar aardbei likeur maar ook eau-de-vie van aardbeien en beiden zijn prima na minstens 2 maanden rusten. Denk eraan, je kan thee maken met kokend water of met water van slechts 40 gr C het laatste zal ook wel gaan maar veel langer duren, ongeveer hetzelfde met alcohol van 96 of 40%. Bovendien gebruiken likeurstokerijen ook alcohol van96%.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@georges  dat is niet alleen theorie .

Het is absoluut niet waar dat  water geen smaak kan meenemen Er zijn diverse stoffen die beter binden of oplossen in water dan Alcohol.  

Het is met de meeste kolom ketels mogelijk om 94 a  96 % alcohol te stoken.  Dat wil niet zeggen dat de 4 % resterend alleen water is . En slecht enkele ppm  van bijv koolstof kan zelfs invloed hebben op water .  

Bij mengen van alcohol waar stoffen in zijn opgelost met water  kunnen er stoffen vrij komen die anders gevonden zijn. 

Je werkt niet alleen met smaak stoffen, alcohol en water  . Diverse bindingen zijn er aanwezig. Esters . Deze bestaan niet alleen uit alcohol en zuren , Diverse andere carbon zuren en alkalische oplossingen  , mineralen  zijn er nog aanwezig. Ook als jij jou alcohol percentage meet kan het zijn dat het niet uit uitsluitend ethyl bestaan  . Acetaten en andere alcoholen zijn er aanwezig. 

Toegevoegd kraan water kan nog diverse mineralen bevatten . 

Al dit heeft invloeden. Dus het " huwen"  van alcohol aan een hoeveelheid water zal ten alle tijden invloed hebben .

Beantwoorden
(@georges)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@robbert Beste, ik stook niet zelf, dat is 1, en 2 in alcohol lost ALLES veel beter op dan in water, al is thee gemaakt met koud water? Maceratie is een proces op kamer temperatuur, bovendien gebruik ik geen kraantjeswater maar gedistilleerd water afkomstig van een firma die dit water speciaal verkoopt om likeur te maken, terwijl ge-bi-distileerd water, dat ik vroeger kon krijgen nog beter is. Dus mengen van zuiver H2O met alcohol komen er geen extra stoffen vrij. Uw theorie kan heel mooi en waar zijn, maar de praktijk is heel anders. Bovendien heb ik 55 jaar ervaring, heb ik vele mensen gekend in Luxemburg waar ze zelf mogen stoken om te verkopen. En nogmaals met zuivere alcohol van 96% gekocht bij de erkende stokerijen en zuiver H2O komt er helemaal niks extra vrij want er is gewoon niks anders. Theorie en praktijk zijn 2 aparte zaken en zeker als je alles zuiver houdt.

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@robbert misschien dat vruchten dicht slaan door het hoge alcohol percentage.

Beantwoorden
(@georges)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@prins Is dat om te lachen ?

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@georges ja je weet maar nooit bij een hoger alcohol percentage minder aroma en bij een lager percentage meer aroma wie weet het goede antwoord hierop

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@robbert zou je mij deze lijst per mail op kunnen sturen. [email protected]

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@prins ik zal de lijst sturen ..

Beantwoorden
Berichten: 144
(@gerard01)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Houden jullie geen rekening mee dat de meeste fruit soorten uit ca 90% water bestaat. Bv ik neem 1000 gram (correctie 90% = 900 gram)  fruit en zet deze weg  met 1 L 65% alcohol en later 250 gram suiker toevoegen, eind likeur 30%. Doe ik het met 91% dan is het eind product 42% of is mijn denk wijze verkeerd?

Beantwoorden
2 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2103

@gerard01 het is best wel lastig, neem je bijvoorbeeld 1 liter alcohol van 90% en je lost daar in op 1 kg suiker dan zal het volume maar iets toenemen. Je heb dan zoiets als 1,1l van 85% en geen 2l van 45%, maar de vloeistof is dan wel dikker.

Beantwoorden
(@georges)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@rumo Ik gebruik nooit de ganse liter alcohol, ik bereken (vrij eenvoudig) hoeveel alcohol van 96% ik nodig heb om een bepaald product te maken en giet die hoeveelheid dan bij de vruchten. Trouwens men heeft ook minder vruchten nodig bij gebruik van 96% alcohol. De suiker doe ik er pas bij tijdens de afwerking, zelden bij de maceratie omdat de suiker het filteren van het maceraat enorm vertraagd en dus weinig zin heeft. Om een voorbeeld te geven: voor aardbeilikeur, neem 250-300 g aardbeien (sommigen in 4 gesneden), 400-450 mL alcohol van 96% en 1 mespuntje zuivere witte vanille (enkel te koop in speciaal zaken in een potje van 100 g (dus daar kom je voor de rest van je leven mee toe) Laat ongeveer 4 weken trekken, filteren door een koffie filter, dan in een liter fles 300-350mL vooraf gemaakt suiker water (50/50) gieten plus 200-250 mL gedistilleerd water, giet hier het gefilterd maceraat bij en kantel de fles 3-4 keer om alles zacht te mengen, proeven en eventueel bijvullen met water. Noteer dat ik mijn suiker siroop maak met gedistilleerd water en witte kandijsuiker. Probeer maar eens volgend jaar, want het echt aardbei seizoen is eigenlijk voorbij. Let er zeker op dat je echte goede sappige fijne aardbeien koopt met een duidelijke aardbei smaak, geen watercultuur of weet ik veel, ik denk wel dat je weet wat ik bedoel.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?