Meldingen
Alles wissen

Moutloze Whiskey

Pagina 2 / 3

Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik ga morgen kijken naar nieuwe ingrediënten, waarschijnlijk wordt het zoiets ErikJan. Misschien dat ik eerst alleen het weken doe om te kijken of er neerslag plaatsvindt op de bodem.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik had ergens het vermoeden dat de reset steeds werd aangezet, dus alles weggegooid om te kunnen kijken. Aha.... er had zich een zetmeelrijke drap op de bodem van de Grainfather verzameld. 

Nog steeds slecht dat dit gebeurd maar nu weet ik dat ik voor de volgende keer maischen met granen (andere dan alleen mouten) niet meer op de Grainfather hoef te rekenen...

Het is natuurlijk niet slecht dat dat gebeurt Nick. Door die dikke pap kan hij zijn warmte niet kwijt en dan slaat hij af. Maar goed dat dat gebeurt want anders zou het flink aanbranden.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dat aanbranden is ook gebeurd Erik, ik ben me er ook van bewust dat ik de hand in eigen boezem mag steken. Het probleem is dat er geen feedback is vanuit t apparaat en de reset knop op de meest onhandige plaats is gebouwd.

Ik heb vanaf t begin al weinig vertrouwen in de Grainfather (heeft het de eerste keer meteen laten afweten bij me) waardoor ik misschien ook te snel conclusies trek wanneer er iets mis gaat. Het is een handig ding maar voorlopig vertrouw ik het niet.

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Raar he ? Mij vinden ze een oldtimer omdat ik conventionele methoden en materialen gebruik. maar het werkt altijd ...

Zo is het. Werk hier ook het liefst met pannen van 27 tot 40 liter. Kun je alles wat makkelijker naar je hand zetten. (maar je moet wel in de buurt blijven en weten wat je doet)

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb nog nooit de reset hoeven te gebruiken, nooit een verstopte pomp gehad en nooit iets aangebrand. Ik heb wel wat kleine aanpassingen gemaakt maar dat heeft meer met gebruiksgemak te maken. Brewtools is wel een beter apparaat om te maischen maar daar hangt ook een heel ander prijskaartje aan.

Maar moutloze whisky Nick dat is vragen om moeilijkheden hahaha (of ben ik te bevooroordeeld ?). Nee hoor ik waardeer je experimenten.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@eneR Voordeel is zeker dat je makkelijker naar je hand kunt zetten . ingrijpen en aanpassen met gewone pan .
Je heb er meer controle over.
En het werkt net zo snel .
Uiteindelijk de inhoud bepaald de tijd nodig niet de machine .
En ook met een machine moet je in de buurt blijven .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Haha wrijf het er maar in. De ketel is gewoon beperkter dan ik graag had gezien. Wat vloeken verder en een batch weggegooid te hebben is t weer tijd om verder te kijken. Ik ga opnieuw granen bestellen morgen en dan zien we wel hoe poging 2 gaat.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Moutloze Whiskey is niet zo moeilijk alleen tegenwoordig is men te veel vergeten omdat de standaard een pakket uit de winkel is snel bereikbaar en in huis en het is niet meer Ergens op de vlakte ver buiten bewoonde wereld drank ambachtelijke maken met voorhanden middelen uit tuin of van eigen oogst .

Tijd van gemak dient de mens .
Hoeveel mensen mouten nog zelf ? Of weten de alternatieve oude principes en handigheden?
Zelfs de moderne vlugboekjes komt het niet meer voor .
Handmatig maischen is niet moeilijker of zwaar .
Niet meer dan een routine .
En als bij grote batch die paar slagen roeren zwaar is ? een roer werkje is simpel .
Desnoods een schroefboor machine van de aldi voor paar tientje en een verf / gips mixer van €2,50 bij gamma .

Beantwoorden
Berichten: 1837
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

HAHA, zo doe ik het ook

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

perfect rumo !
Zo simpel is het .
In topic " mais verwerken " staat ren foto verslag hoe ik het doe .
Kost weinig en nooit problemen met aanbranden , materiaal storingen .
Pannen gebruik ik al meer dan 30 jaar .
(Maischen is simpeler en sneller klaar dan een erwten soep maken! )

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik houd het ook graag oldschool, grote pan op t vuur en een grote lepel. Soms wat moderner met brew in a bag. Ik gebruik graag oude technieken met de kennis van nu. Ook werkt het al eeuwen, dus heeft zich bewezen. Alle sterke dranken van hoge kwaliteit (whisy, cognac) zijn gebaseerd op deze technieken.
Juist eneR, niet alleen beter te sturen maar dan ben je ook echt 1 met je proces, dat vind ik er zo mooi aan. De machines nemen een deel van mijn liefdeswerk af, waardoor voor mijn gevoel bij een grain father je betrokkenheid wat op de achtergrond verdwijnt... "het apparaat regelt het wel" ga je snel denken, maar ik vertouw eigenlijk ook alleen op mezelf.
Niet om de GF te bashen, want voor sommige doeleinden is het zeer geschikt. Voor mij is de twijfel nog steeds groter dan de overtuiging. Voor jenever wordt ook nogal wat ongemout gebruikt, dus ik blijf voorlopig nog even bij m'n vertrouwde pan.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Er is zojuist 16 kg aan granen besteld waarmee ik twee nieuwe pogingen kan ondernemen en maïsgries overhou voor een Bourbon met mout.

 

Na een nachtje geslapen te hebben is het laatste van de ontevredenheid weggeëbd en moet ik toch tot de conclusie komen dat ik het voornamelijk zelf schuld ben geweest. Ik blijf bij m'n standpunt dat feedback vanuit het apparaat wel wenselijk zou zijn maar ik weet nu waar ik op moet letten.

 

Ik zal de granen meer gaan spoelen en een verlaagde opbrengst maar voor lief nemen en kijken hoe het dan gaat. Vanavond eens de verbrandde resten uit de Grainfather halen en alles eens goed doorspoelen. 

Beantwoorden
Berichten: 67
(@robinhvm)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Benieuwd 🙂 leuk om te lezen.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Afgelopen zondag poging 2 gedaan, de granen zijn 3 keer gespoeld en de laatste keer was vlak voordat het de Grainfather in ging. Hetzelfde probleem als de eerste keer heeft zich voorgedaan hetzij in mindere mate, de combinatie van kookzak en granen zorgt ervoor dat de vloeistof niet snel genoeg terug naar onderen loopt (tussendoor heb ik staan roeren alsof ik polenta aan het maken was). Als gevolg komt er een zetmeelafzetting op het verwarmingselement en schakelt deze zich uit.

 

Door het extra spoelen is het wel mogelijk geweest om de temperatuur flink hoger te krijgen (55°C) dan de vorige keer. Koken of maischen op 65°C is niet kunnen gebeuren maarrrr ik heb besloten de honing toch toe te voegen. De wort is een uurtje of 5 warm gebleven (tussen de 55 en uiteindelijk 30°C) en er is wel degelijk omzetting van zetmeel naar suikers gebeurd. Het waterslot is sinds zondag rustig aan bezig. De vergisting laat ik ook gewoon doorlopen.

 

Ik denk dat een meervoud aan oorzaken samen komen waardoor dit niet geheel wilt lukken zoals gedacht;

  • Combinatie kookzak en granen zorgt ervoor dat vloeistofstroming naar onder toe te laag is, niet alleen tijdens het aanzetten van de pomp maar ook met het uitwassen van de eerste zetmeel (vooraf aan het maischen).
  • De maalgraad van een gedeelte van de granen (vooralsnog is de gedachtegang alles behalve de maïs) zorgt voor een hoop zetmeelafgifte in het begin.
  • De doorstroming van de Grainfather (even buiten het terugstromen) heeft een te laag debiet om uitzakken van het zetmeel tegen te gaan waardoor een laag zich vormt en de droogkook beveiliging aanslaat.

Ik heb nog genoeg liggen voor een volgende ronde te proberen maar wil het toch iets anders gaan doen nu. Ik heb rond de 8 kilo maïsgries liggen waarvan een kilo of 3 richting een bourbon gaat, dat betekend dat ik een 4 a 5 kilo over hou. Ik wil eens gaan kijken om een dry run te doen met alleen maïsgries, kijken of het probleem dan genoeg verdwijnt om te kunnen koken. 

Ik moet even kijken wanneer de 3e poging dan gedaan wordt, er staan vooralsnog een aantal andere dingen op het programma (2 keer stoken van Ierse Whiskey en "Rum") en maischen voor een zwaar rokerige Whisky.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

In het kader van alles delen, niet alleen de successen maar ook wanneer het mis gaat, tijd voor een update in dit topic.

Poging 2 was mislukt, een combinatie van weinig omzetting van zetmeel naar suikers, sterk wisselende temperaturen tijdens de vergisting, kaam infectie, ongunstig milieu voor de gist. Ik durf het eigenlijk niet te zeggen, uiteindelijk heb ik nog de supergist van Robbert toegevoegd maar zelfs die had er geen trek in. Helaas is die door de afvoer gegaan.

 

Niet alleen omdat ik de heren van BEEing Pure een fles beloofd had, maar ook omdat ik er slecht tegen kan als het niet lukt had ik vanmorgen hernieuwde moed gevonden. Naar Beverlo gereden om daar ander spul te halen, de gedachtegang van meerdere soorten granen en de honing die de amylase levert is onveranderd maar overgestapt naar vlokken.

  • Maïsvlokken 3500 gram
  • Tarwevlokken 1000 gram
  • Gerstevlokken 1000 gram
  • Havervlokken 1000 gram
  • Rijsthulzen om de filtrering te verbeteren. 325 gram (5% wordt aanbevolen)

Geweldig die snelwegen in België, de keuze om op de linker- of rechterbaan te rijden komt meer vanuit het feit dat je op de minst slechte weghelft wilt rijden. Dan heb ik het nog niet eens over de schijnbare lage lat om een rijbewijs daar te halen, interessant ritje weer.

 

 

Het soort van ontbijtproduct was klaar en gemengd, tijd om te beginnen en kijken of de Grainfather dit wel accepteert. Hallelujah, geen enkele keer is de droogkookbeveiliging afgegaan, na anderhalf uur op 65°C graden was het tijd voor de jodiumproef, hmmm....

 

 

Er is dus nog heel veel zetmeel aanwezig, dan nog maar een half uurtje langer. Helaas met hetzelfde resultaat. De zetmeel gaat een probleem met de vergisting opleveren dus het restant van Robbert z’n gist gepakt en in water gezet met wat suiker.

 

 

De mand omhoog tillen was zwaarder dan ooit, donkerbruin vermoeden werd bevestigd en de granen inclusief de rijsthulzen zijn een superdikke pap geworden

 

 

Nog geprobeerd met de hand te filtreren maar er was geen beginnen aan.

 

 

Vreemd genoeg bleef ik erg rustig op dit punt, iedere keer met maïs werken eindigt in een fiasco dus waarom zou dit anders zijn? Rust blijft een betere raadgever dan woede dus nog eens nagedacht wat we het beste kunnen doen in een geval zoals dit, de temperatuur van de meeste massa is nog rond de 65°C dus kan een tweede ronde maischen nog wel, niet in de Grainfather natuurlijk. Ik heb het merendeels van de granen overgeheveld in het vat en meer honing toegevoegd (helaas was ik door m’n voorraad van BEEing Pure heen, dus heeft rauwe honing van de kinderboerderij in Daalhof een intrede gedaan). Alles goed geroerd en nu staat het in het vat om af te koelen voordat de gist erbij gaat.

 

 

Ik hou nog hoop dat er meer omzetting van zetmeel naar suikers zal plaatsvinden. De 5% stort van de rijsthulzen is niet afdoende gebleken maar ergens twijfel ik of zelfs 20% rijsthulzen het probleem zou tegengaan.

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?