M'n vaatjes zitten bijna vol met graandistillaat, dus op naar de volgende categorie drank. Rum. Op dit forum al veel over gelezen en langs zien komen, veel ruggespraak gehad en uiteraard erg benieuwd naar de tips van 'de tovenaar uit t Noorden' wat betreft de dundervervangers.
Gisteren eerst de basis gehaald om een gist op te kweken en later in het beslag te gebruiken: Suikerriet en ananas. Suikerriet was in beginsel lastig aan te komen. Uiteindelijk een Surinaamse toko gevonden die het elke woensdag vers binnen krijgt. Ananas was geen probleem.
De suikerriet in handzame stukken gesneden en één part apart gehouden. De ananas geschild en hiervan een deel schil en bladeren apart gehouden. Alles plat gestamp in een vijzel en tezamen in een zipzak met voldoende lauwwarm water. Nu mag de natuur zn werk doen. Als de zipzak bol staat en bij voldoende belletjes ga ik met dit vocht en bloem de gist verder opkweken.
Overige suikerriet verpakt en in de vriezer voor later in beslag. Overige ananasschil en blad verpakt in de vriezer voor later in beslag.
Later weer meer.
Ben heel erg benieuwd naar het vervolg en wat voor rendement dit gaat opleveren!
Vriendelijke groet Ronald.
Zojuist even de zipzak bekeken. Er zijn al behoorlijk wat belletjes te zien. Dit is het moment om deze aanwezige activiteit te vergroten. Celdeling gebeurt onder aerobe condities (zuurstofrijke condities). Het is in deze fase dan ook belangrijk dat het prutje in de zipzak voldoende zuurstof heeft. Ik heb hiervoor ca. 1/4 deel van het vocht (dat in zipzak zit), dus ca. 250 ml, vers lauwwarm water toegevoegd. Voorafgaand heb ik lucht in het water geklopt, zodat er voldoende opgelost zuurstof in zit voor bevorderen van de celdeling. Ook heb ik de inhoud van de zipzak met een vork ruw geklopt (garde uiteraard ook te gebruiken). De zipzak nu geopend weer warm weggezet. Nu mag werderom de natuur zn werk weer doen.
Vanaf vanochtend weer de nodige belletjes. Af en toe klop ik nu met een vork wat lucht in dit prutje om de celdeling te bevorderen. Vanavond ga ik bloem en water toe voegen bij het prutje. Op deze wijze kun je opkweken en wordt de zuurvorming bevorderd. Je kunt het prutje ook afzeven en het nat gebruiken om met bloem verder op te kweken.
Zojuist vanuit de zipzak de vloeistof met een juslepel afgeschept in een weckpot. Er komen hierdoor de nodige vezels mee. Aan deze vloeistof ca. 150 ml vers water en 150 gram patentbloem toegevoegd. Ik hoop met het meekrijgen van de vezels toch de zuurvorming te bevorderen. Voor verdere verloop is een weckpot handiger om te mixen dan een zipzak. Alles flink door elkaar gemixt met een vork, zodat t geheel weer genoeg zuurstof krijgt voor de celdeling. Het restant in de zipzak weer aangevuld met ca. 400 ml vers water en de zak even goed geschud. Ook hier hopelijk weer voldoende zuurstof. Ik hou de inhoud van de zipzak achter de hand, mocht de weckpot niet gaan 'leven'.
zojuist weer een 50 gram patentbloem aan de weckpot toegevoegd en alles weer goed opgeklopt met een vork. Dit mengsel is vanwege het grote aandeel vocht nog steeds erg vloeibaar. Bedoeling om dagelijks een deel bloem toe te voegen, zodat de massa indikt en er voldoende voeding voor de beginnende gist is.
Aanvullend in een leeg jampotje wat vaste delen uit de zipzak gepakt met iets aan vocht en hier dusdanig veel bloem toegevoegd dat het geheel redelijk stroperig is. Dit potje laat ik zijdelings meelopen met dit 'experiment' Ook de zipzak weer wat geschud, zodat in dit vocht/ananas/suikerriet prutje voldoende zuurstof zit.
Erg benieuwd wanneer ik duidelijke activiteit in de met bloem gemengde deelkweken zie.
Vandaag is er zichtbare activiteit in de weckpot. Vanavond ga ik opnieuw voeden. Idee is om er dan zoveel bloem aan toe te voegen dat het geheel als een soort 'pasta' wordt. Wederom alles goed doorkloppen om voldoende zuurstof te behouden. Ook het potje ernaast schuimt al aardig.
Ik ga nog even door met verzorgen om het cellen aantal op te krikken. Ondertussen verder met de andere voorbereidingen.
Interessant om te volgen! Maar hoe weet je nu dat de gist op zijn piek zit en hoeveel je straks moet gaan toevoegen aan de macht? Of ben ik weer te ongeduldig?
Meel en vocht erbij en deegbal van kneden. Afdekken met folie en wegzetten? ??? , steeds uit vochtige dradige kern 1/3 van plukken en aanvullen met vocht en spelt. De kern delen gebruiken of ook door kweken.
Of vocht erbij en beetje meel. Zuurstof erbij en warm houden . Zodra opkomt in koelkast zetten.?
Uit vorige draadjes: als de gist binnen 12 uur in omvang verdubbelt, dan is de gist normaliter klaar voor gebruik. Voor natte gist dacht ik dat je minimaal een dubbele hoeveelheid als droge gist moet gebruiken.
Hier ook eens een poging doen, begin gemaakt met 750 gr rietsuiker en 900 gr (ik schoot uit) en wat gekookte wijnkist in een 10liter vat ge vuld met prestige rum gist..hij borrelt lekker, op kamer temperatuur. Deze batch is bedoeld om straks met de dunder te kunnen werken. Leuk!!
Helaas wordt de foto niet toegevoegd..
Maar begonnen met SG 1.072
10L vat rietsuiker melasse
En het hout om wat op te rijpen is limousine hout.
Succes met je project, ik hou het in de gaten