Meldingen
Alles wissen

Rum, mijn traject van begin tot einde

Pagina 2 / 2

SaenseOverhaal
Berichten: 249
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gisteren weer verder gegaan met het rumprojectje. Ik wil een geringe hoeveelheid van 1,5 liter molasse vergisten en ruwstoken om hierdoor de burned ale te krijgen. Deze burned ale wil ik verderop zowel in het beslag tijdens de vergisting als tijdens de ruwstook toevoegen.

Dus 1,5 liter molasse klaargezet en wat van de eigen gemaakte gist uit de koelkast om deze wakker te gaan maken met wat warm water en straks wat molassewater

 

1701164292-20231127_203013.jpg
Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 249
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De 1,5 liter molasse aangevuld met een 5 liter water en dit ca. 10 a 15 minuten rustig laten sudderen. Ik had geen citroenen, dus heb wat wijnsteenzuur gebruikt om de molasse soort van te inverteren. Geen idee of het helpt met de lastige lange suikerketens, maar onder het mom van baadt het niet dan schaadt het n iet.

1701164428-20231127_203859.jpg
Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 249
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Uiteindelijk na afkoelen alles in een gistemmer gegoten. Na afkoelen vanochtend het sg gemeten en die stond op een 1.100. Onbekend met sg bij molasse heb ik dit verdund naar ca. 1.070 sg-punt. om hier te komen heb ik tot een 9 liter totale emmerinhoud moeten aanvullen. Vervolgens met een garde lucht in het beslag geslagen om zuurstof voor de gist erin te krijgen. Eigen gist in de emmer, beetje DAP erbij en nu rustig afwachten.

1701164648-20231128_071131.jpg
Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 249
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gisteravond de vergiste molasse voor een 1e keer overgehaald. Dit om wat 'spent ale / burned ale' te krijgen voor gebruik in mijn 'hoofdproces'.

Er is ca. 9 liter wordt met een eind SG van ca. 1.015 ruw gestookt. Ik heb een 2,1 liter van 23 procent opgevangen. Restant in de ketel is aan het afkoelen en zal ik bewaren voor als ik het hoofdbeslag ga maken (deel als toevoeging in beslag) en om later in het stookproces (deel bij ruwstook?) toe te voegen.

1705395397-20240115_201711.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
RummyDummy
(@rummy)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 82

@kevin sorry voor de wat late reactie maar kan ik uit de geposte datums opmaken dat je ruim 6 weken de boel hebt laten vergisten? Ik zit meestal ook rond een eind sg van 1020

Als test om lager te eindigen heb ik halverwege het gistingsproces nog eens dezelfde hoeveelheid gist toegevoegd, maar dat maakte geen verschil..

Vriendelijke groet,  RB.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 249
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gisteren einde middag weer verder gegaan met de rum-to-be.

Hiervoor heb ik de suikerrietstengels (1 kilo) met gehakselde pruimen- en wilgentwijg (bij gebrek aan acasia) met 4 liter water aan de kook gebracht en dit langere tijd laten sudderen/uitkoken. Voorafgaand de suikerstengels verkleind en met een hamer gekneusd. Tip voor volgende keer om de stengels toch op één of andere manier te hakselen om zo de suikers beter opgelost te krijgen.

1706171627-20240124_165250.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 249

In dit mengsel ook nog de schillen van 4 grote aardappelen toegevoegd en meegekookt

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 249
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Na doorkoken heb ik de pan aan de kant gezet en ben ik over gegaan naar de rietsuikermolasse. Ik heb 5 liter molasse met 10 liter water en 4 liter 'burned ale' (ketelrestant na ruwstook) aan de kook gebracht en even 20 minuutjes laten doorpruttelen.

1706172855-20240124_204221.jpg
Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 249
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Na doorpruttelen deze gekookte molasse in het gistvat gedaan. Vervolgens ook rietsuikerstengel kooksel, aangevuld tot 5 liter, aan gistvat toegevoegd. Vervolgens 2 overrijpe bananen (zonder schil, 6 pruimen (zonder pit), ananasresten (schillen en kern) van 1 ananas erbij. Uiteindelijk op basis van het wens soortelijk gewicht het gistvat met water aangevuld tot ca. 31 liter. Dit gaf mij een sg waarde van ca. 1.074.

1706173259-20240124_215628.jpg
Beantwoorden
3 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1970

@kevin ik heb vorig jaar net zoiets gedaan en dat experiment was een totale mislukking 😪  Voor mijn 60 liter vat had ik gebruikt: 10l melasse, 5kg rietsuiker, 1kg pruimen, 1 complete ananas, 3 stengels suikerriet, de schors van een wilgentak, 8l dunder en de gist van ananas met gistvoeding(DAP). Voor de rest was mijn werkwijze zo beetje het zelfde als die van jouw. Ik denk dat ik 1% alcohol had. Wat er mis is gegaan daar heb ik allerlei vermoedens van maar geen duidelijk antwoord voor.  Het was waarschijnlijk een beetje een te overmoedig experiment omdat het rum maken normaal gesproken heel goed gaat. Ik hoop dat het bij jou wel goed gaat want dat geef mij weer een beetje moed.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3201

@rumo ook iets van p.H. buffer? Bij Saense was de p.H. voor vergisting al 3,8, dat geeft niet superveel speelruimte voordat de gist inactief wordt door een te lage p.H, daarom ook de krijtjes want meneer had geen zin in eieren.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1970

@alchemist. Ja wel aan ph sturing gedaan met kalk. Vooral de dunder en stengels en ook nog eens het fruit  zorgde voor een behoorlijke verlaging van de ph(weet alleen de cijfers niet meer).

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 249
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vorige week ben ik gestart met het vaker voeden van de gist, opgekweekt op ananasschil en rietsuikerstengel. Deze gist vanochtend met wat lauwwarm water, wat honing en wat suiker goed opgeklopt om zuurstof erin te krijgen. Dit een half uur laten staan en daarna in de gistton gekieperd. Alles doorgeroerd en nu mag de natuur weer zn werk doen.

1706179792-20240125_083016.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 249

In het gistvat ook 1 krijtje (schoolbordkrijt) gegooid om doorslaan in verzuring te bufferen

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 426
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat een werk!  Haha, hopen dat het slaagt. 

Hier ook een stook gedaan, die staan lekker te rijpen.  Ik heb af en toe geproefd al. Heeerlijk

Beantwoorden
1 Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 249

@rvdh Beste Robbie, Toch valt t me alles mee. Als je van tevoren alles op orde hebt is het eigenlijk weinig moeite. Doorkoken, samenvoegen en afwachten... Ik denk dat dit vergelijkbaar veel werk is als een granenbeslag maken. T vat staat nu behoorlijk te pruttelen, startte wat langzamer op dan een granenbeslag (bij mij). Ben erg benieuwd wat voor smaken dit gaat opleveren.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 249
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zojuist voor de tweede vergisting en als achtervang 45 gram droge bakkersgist aan t vat toegevoegd. Bakkersgist met lauwwarm water en wat honing geactiveerd. Nu tweede fase van vergisting. Wil totaal een 3 weken vergisten. 

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 249
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gisteravond de ruwstook gedaan van het beslag. De volledige inhoud van de gistton is in een kookzak de ketel in gegaan. Aanvullend nog een liter of twee 'burned ale' van de vorige ruwstookronde van enkel molasse toegevoegd.

Uiteindelijk een liter of 7 ruwstook uit het beslag geperst. Deze wordt binnenkort voor de tweede keer overgehaald. Percentage van de ruwstook volgt, nog niet gemeten. Ben dan benieuwd naar het resultaat.

1709556868-20240303_182134.jpg
Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 249
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gisteravond de tweede overhaal gemaakt. Ik heb rustig gestookt en kon het percentage in de uitstroom vrij lang hoog houden. Uiteindelijk heb ik een 2 liter van ca. 70 procent. Ik ben gestopt toen de smaak van het distillaat een soort zurig erin kreeg. Dit was op ca. 65 % in de uitstroom. Uiteindelijk vind ik de geur zoals die nu is niet prettig. Er zit een zweem bedompt iets in wat ik niet echt kan plaatsen. Ik laat distillaat in fles met prop katoen in de hals paar dagen luchten en probeer dan nog eens. Uiteindelijk wil ik (op aanraden van onze nestor uit t Noorden) het distillaat op ca. 52% op Amerikaans wit en Amerikaans rood eiken laten rijpen.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 249
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vanochtend de rum in wording terug gelengd tot ca 55 procent. Vervolgens blokjes amerikaans wit en amerikaans rood eiken met een brander aan alle zijden bewerkt. De blokjes even afgespoeld en in de rum gedaan. Nu mag de tijd z'n werk weer doen.

Ps: geur is al aardig bijgedraaid naar wat dropperig/bloemig. 

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 249
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gisteren na enkele weken met zeer warme dagen een 'proefje' gedaan van de rum-to-be. Ik moet zeggen dat de geur en smaak behoorlijk is veranderd en in de goede manier. Ik hou zelf van wat zwaardere smaken en heb hierom in de vakantieperiode wat zwaardere commerciële rummetjes geproeft. Wat nu in de fles zit benaderd (al zeg ik t zelf) de zwaardere commerciele rummetjes. Binnenkort maar het restant van de molasse gaan opzetten.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?