Gisteren weer verder gegaan met het rumprojectje. Ik wil een geringe hoeveelheid van 1,5 liter molasse vergisten en ruwstoken om hierdoor de burned ale te krijgen. Deze burned ale wil ik verderop zowel in het beslag tijdens de vergisting als tijdens de ruwstook toevoegen.
Dus 1,5 liter molasse klaargezet en wat van de eigen gemaakte gist uit de koelkast om deze wakker te gaan maken met wat warm water en straks wat molassewater
De 1,5 liter molasse aangevuld met een 5 liter water en dit ca. 10 a 15 minuten rustig laten sudderen. Ik had geen citroenen, dus heb wat wijnsteenzuur gebruikt om de molasse soort van te inverteren. Geen idee of het helpt met de lastige lange suikerketens, maar onder het mom van baadt het niet dan schaadt het n iet.
Uiteindelijk na afkoelen alles in een gistemmer gegoten. Na afkoelen vanochtend het sg gemeten en die stond op een 1.100. Onbekend met sg bij molasse heb ik dit verdund naar ca. 1.070 sg-punt. om hier te komen heb ik tot een 9 liter totale emmerinhoud moeten aanvullen. Vervolgens met een garde lucht in het beslag geslagen om zuurstof voor de gist erin te krijgen. Eigen gist in de emmer, beetje DAP erbij en nu rustig afwachten.
Gisteravond de vergiste molasse voor een 1e keer overgehaald. Dit om wat 'spent ale / burned ale' te krijgen voor gebruik in mijn 'hoofdproces'.
Er is ca. 9 liter wordt met een eind SG van ca. 1.015 ruw gestookt. Ik heb een 2,1 liter van 23 procent opgevangen. Restant in de ketel is aan het afkoelen en zal ik bewaren voor als ik het hoofdbeslag ga maken (deel als toevoeging in beslag) en om later in het stookproces (deel bij ruwstook?) toe te voegen.
Gisteren einde middag weer verder gegaan met de rum-to-be.
Hiervoor heb ik de suikerrietstengels (1 kilo) met gehakselde pruimen- en wilgentwijg (bij gebrek aan acasia) met 4 liter water aan de kook gebracht en dit langere tijd laten sudderen/uitkoken. Voorafgaand de suikerstengels verkleind en met een hamer gekneusd. Tip voor volgende keer om de stengels toch op één of andere manier te hakselen om zo de suikers beter opgelost te krijgen.
Na doorpruttelen deze gekookte molasse in het gistvat gedaan. Vervolgens ook rietsuikerstengel kooksel, aangevuld tot 5 liter, aan gistvat toegevoegd. Vervolgens 2 overrijpe bananen (zonder schil, 6 pruimen (zonder pit), ananasresten (schillen en kern) van 1 ananas erbij. Uiteindelijk op basis van het wens soortelijk gewicht het gistvat met water aangevuld tot ca. 31 liter. Dit gaf mij een sg waarde van ca. 1.074.
Vorige week ben ik gestart met het vaker voeden van de gist, opgekweekt op ananasschil en rietsuikerstengel. Deze gist vanochtend met wat lauwwarm water, wat honing en wat suiker goed opgeklopt om zuurstof erin te krijgen. Dit een half uur laten staan en daarna in de gistton gekieperd. Alles doorgeroerd en nu mag de natuur weer zn werk doen.
Wat een werk! Haha, hopen dat het slaagt.
Hier ook een stook gedaan, die staan lekker te rijpen. Ik heb af en toe geproefd al. Heeerlijk
Zojuist voor de tweede vergisting en als achtervang 45 gram droge bakkersgist aan t vat toegevoegd. Bakkersgist met lauwwarm water en wat honing geactiveerd. Nu tweede fase van vergisting. Wil totaal een 3 weken vergisten.
Gisteravond de ruwstook gedaan van het beslag. De volledige inhoud van de gistton is in een kookzak de ketel in gegaan. Aanvullend nog een liter of twee 'burned ale' van de vorige ruwstookronde van enkel molasse toegevoegd.
Uiteindelijk een liter of 7 ruwstook uit het beslag geperst. Deze wordt binnenkort voor de tweede keer overgehaald. Percentage van de ruwstook volgt, nog niet gemeten. Ben dan benieuwd naar het resultaat.
Gisteravond de tweede overhaal gemaakt. Ik heb rustig gestookt en kon het percentage in de uitstroom vrij lang hoog houden. Uiteindelijk heb ik een 2 liter van ca. 70 procent. Ik ben gestopt toen de smaak van het distillaat een soort zurig erin kreeg. Dit was op ca. 65 % in de uitstroom. Uiteindelijk vind ik de geur zoals die nu is niet prettig. Er zit een zweem bedompt iets in wat ik niet echt kan plaatsen. Ik laat distillaat in fles met prop katoen in de hals paar dagen luchten en probeer dan nog eens. Uiteindelijk wil ik (op aanraden van onze nestor uit t Noorden) het distillaat op ca. 52% op Amerikaans wit en Amerikaans rood eiken laten rijpen.
Vanochtend de rum in wording terug gelengd tot ca 55 procent. Vervolgens blokjes amerikaans wit en amerikaans rood eiken met een brander aan alle zijden bewerkt. De blokjes even afgespoeld en in de rum gedaan. Nu mag de tijd z'n werk weer doen.
Ps: geur is al aardig bijgedraaid naar wat dropperig/bloemig.
Gisteren na enkele weken met zeer warme dagen een 'proefje' gedaan van de rum-to-be. Ik moet zeggen dat de geur en smaak behoorlijk is veranderd en in de goede manier. Ik hou zelf van wat zwaardere smaken en heb hierom in de vakantieperiode wat zwaardere commerciële rummetjes geproeft. Wat nu in de fles zit benaderd (al zeg ik t zelf) de zwaardere commerciele rummetjes. Binnenkort maar het restant van de molasse gaan opzetten.