Meldingen
Alles wissen

Stookwijn maken voor schoolproject

Pagina 2 / 2

Robbert
Berichten: 9970
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik neem aan dat er geen gerichte drank type is bedacht .
Dus ga ik uit van een simpele basis voor de stookwijnen .
Nodig :
2 kilo suiker
5 kilo mout diastatisch .
( Ik heb bij een collega een leuke goede mout gezien waar een beginner geen probleem mee zou kunnen hebben. Namelijk " viking enzym mout )
5 liter puur druiven sap of appelsap(zonder concerverings mid of aspartaam )
Bakkersgist van b.v.b. bruggeman .
Citroen zuur .
Diammoniumfosfaat of ander voeding b.v.b potje Marmite .
Calcium carbonaat .
Calcium sulfaat.
Ph tester .
SG weger.
Jodium.
En uiteraard zacht Water.
.
STOOKWIJN SUIKER .
2 kilo suiker los je op in 1 liter water van 80 gr waarin 5 gr citroen zuur is opgelost .
Hou dit 40 min op deze temperatuur .
Hierna voeg je 8 liter koud water toe .
Bij 21 gr
30 gr van de gist .
3 -5 gram diamoniumfosfaat of 3 theelepeltjes Marmite .
Afsluiten in vat met een ontluchter of waterslotje.
Gem gist temp aanhouden van 21-23 gr
Na 3 weken zou het uit gegist
Sg onder zal rond 990 dan zitten.

Stookwijn uit sap .
Vul tank met de sap .
Controleer SG . Deze mag tussen 1040 en 1070 zitten .
Aanvullen met water hiertoe .
Controleer ph . Corrigeer eventueel tot ph 4 - 4,2 .
Voeg iets voeding toe ( de sap kan wat arm zijn ) idem als suiker .
En de gist 30 gram op 10 liter.
Gem gist temp 21 gr .
3 weken gisten .
Sg van een sap kan afwijken na gisten door andere aanwezige stoffen dus zal dan tussen 990 en 1010 zitten

Stookwijn van mout .
(Deze gaan we in 2 stap bewerken het is een simpele stookwijn voor schoolproject )
Vul vat met 15 liter water van 55 graden .
Strooi de mout al roerende hierin .
Controleer PH .
Deze moet tussen 5,4 en 5,6 zijn.
Dus deze zonodig corrigeren.
( Calcium sulfaat verhoogt zuurtegraad , PH verlaagt / calcium carbonaat verlaagt zuurtegraad PH verhoogt .
Hou het beslag op 55 graden voor 30 min.
Breng dan de temperatuur op 67 graden .
Hou deze ongeveer 1 uur aan .
Test met jodium en beetje beslag op lepel of alle zetmeel is omgezet .
Verkleurt jodium dan is er nog zetmeel aanwezig . Is er verkleuring Hou dan nog 20 min aan test opnieuw .
Hierna het beslag door zeef overgieten .
De op zeef achtergebleven resten uit spoelen met wat water van 80 gr .
Hierna voeg je gist toe 30 tot 50 gram per 10 liter .
Gisten op 21 tot 23 graden .
Na 3 a 4 weken uitgegist ..

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Schoolproject is een project voor de school.

School project is een school van een of ander project.

Fruit en graan worden niet in de eerste plaats gebruikt om alcohol te maken, maar om smaakvolle drank te maken. Wijn en bier om te beginnen, die later gedestilleerd kunnen worden.

Succes! Dat wordt een interessant en leerzaam project!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9970
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voorheen werd voornamelijk graan en fruit gebruikt voor alcohol .
in oude china gebruikte men rijst en soort aardperen en wilde granen al ruim voor vasco da gama daar kwam.
Vasco da Gama kwam met een de voorloper van de latere alembiek .
Gebruik van van rietsuiker kwam in de 16E eeuw maar was erg duur .d
Gebruik van suiker uit biet kwam pas eind 1800 en in begin vorige eeuw op toen de suikerbiet door verbetering meer suikergehalte kreeg .

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?