Meldingen
Alles wissen

Whisky / Vodka maken van 5-granenmix paardenvoer

Pagina 7 / 8

Berichten: 16
(@jasper)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je deze wel zou willen maishen hoeveel mout zou je dan moeten gebruiken?

Beantwoorden
Berichten: 54
 aart
(@aart)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste medestokers,
Vandaag met toeval op deze post gestuit.
Als beginnend stoker wil ik dit ook wel eens proberen in mijn T500 met rvs kolom.
Omdat het al een oudere post betreft ben ik benieuwd of alles wat omschreven is nog wel up to date is.
Of dat er soms nog belangrijke veranderingen zijn waar ik rekening mee moet houden.
Graag hoor ik nog informatie / ervaringen bij dit recept.
Voor mij gaat het om neutrale alcohol maar een goede wiskey wordt ook gewaardeerd

Gr Aart

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

een neutrale alcohol zal prima gaan maar voor een goede whiskey zal je een andere ketel moeten gebruiken dat een t500 met kolom.

Beantwoorden
Berichten: 54
 aart
(@aart)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste Robbert, Bedankt voor je snelle reactie Vorige week heb ik wiskey gestookt van een pakket van bio-brouwmaat. Deze heb ik gedaan in de potstill modus en moet zeggen dat er veel geur en smaak aan zit dus niet echt ontevreden. En om het een en ander te begrijpen probeer ik gewoon verschillende dingen. En hoop zo het stoken een beetje onder de knie te krijgen

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bio brouwmaat heeft zeker goede producten . Met diverse verschillende dingen doen en proberen krijg je vanzelf het stoken onder de knie . Oh je zal vast qua smaak vanwege goed basis product whiskey smaak benaderen ondanks de T500 niet echt een geschikte whiskey ketel is .

Beantwoorden
Berichten: 54
 aart
(@aart)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat het beter kan geloof ik direct.
Ik heb 5 jaar geleden een koperen ketel gebouwd en wilde toen echt neutraal wat me toen niet echt lukte.
Omdat deze gas gestookt is lukt het ook niet om daar om dit moment iets mee te doen,
Vandaar dat ik nu met de t500 werk en hoop daar meer ervaring mee op te doen, en dan in de zomer misschien weer een keer met de koperen ketel probeer

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb zelf ook meerdere ketels voor diverse doelstellingen .
Ja een koperen ketel is onmisbaar voor wanneer je op aroma wil werken .
Maar er zijn voldoende dingen te bedenken om toch te doen ondanks de beperkingen van t500 of elke andere ketel .

Beantwoorden
Berichten: 54
 aart
(@aart)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ben er een tijdje uitgeweest en doordat het andere forum er niet meer is kwam ik hier terecht,
Moet zeggen dat ik het nu weer leuk vindt en daardoor weer veel lees en probeer
Dus moet goed komen

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mooi dat dit forum jou toch weer kan stimuleren om door te gaan .
Er staat veel handige info ook voor de beginner .
toen ik begon waren er geen forums ? .
internet was alleen een NATO netwerk ?.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nu een BVD netwerk. 🙂

Beantwoorden
Berichten: 26
(@siske)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Weet er soms iemand waar ik deze 5-granenmix van Havens zou kunnen verkrijgen in de omgeving van Turnhout (België). Blijkbaar nogal moeilijk te vinden.

 

Of is er soms een ander merk beschikbaar en al geprobeerd?

 

Bedankt op voorhand.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er is vast een goede graanmolen in de buurt waar je granen kunt kopen .
Granen voor dier voeder zijn van mindere kwaliteit dan voor bakker / levens middelen dus ook eindproduct zal minder zijn .
bij mouten van ( veevoeder )granen zal je ook sneller rotting en meer afval hebben .
En minder opbrengst .
zetmeel gehaltes liggen ook vaak lager in diervoeders.

Beantwoorden
Berichten: 26
(@siske)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Welke graansoorten zou jij gebruiken en in welke hoeveelheid?

Zal ondertussen op zoek gaan naar een graanmolen in de omgeving.

In ieder geval bedankt.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ken jou smaak niet betreft whiskey .
Wil je een zware scotch of een zachte Ierse .
Whiskey is vrij gemakkelijk te maken .
Voor 5 liter whiskey heb je ongeveer 18 kilo graan nodig .
Je kunt met 1 mout / graan type een Whiskey maken maar ook met 5 granen .
Wanneer je zou beginnen met het maischen van b.v. 4 kilo gerstemout. 7 kilo rogge en 7 kilo tarwe dit zet je op een gewoon gist als mangrove jack west coast kun je na 3 weken dit Stoken . Met 2 x overhalen.
Dit zet je op donker frans eiken te rijpen .
Dan heb je binnen zeer korte tijd een goed drinkbare whiskey .

je kunt ook vol gaan op roggemout en hieruit een stevige scotch maken ..

Gebruik je een combinatie van gelijke delen gerst , rogge , tarwe ,haver en mais en vergist je dit op een melkzure gist dan ga je in de richting van een zachte ierse whiskey .

gebruik je een mengsel waarbij meer dan 51 % maïs in zit kom je op een bourbon .

Whiskey is een van de meest gemaakte dranken omdat het simpelste is te maken van de dranksoorten.
door mengverhoudingen en eventueel speciaal mouten als rook of Chocolate te gebruiken en keuze van hout voor rijpen kun je naar smaak
Diverse kanten op .

Beantwoorden
Berichten: 26
(@siske)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Kan je nog even meegeven wat een melkzure gist is?

Bedankt

Beantwoorden
Pagina 7 / 8
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?