Meldingen
Alles wissen

A easy made Whisky van kruidrepenkoek.

Pagina 1 / 4

Berichten: 69
 VSOP
Topic starter
(@vsop)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo medestokers,

Na het een aantal keren gemaakt te hebben, en diverese positiefe reacties van mensen die het geproeft hebben. Hierbij een simpel recept voor het maken van Whisky.


Ingredienten:

Modderman Friese Kruidrepenkoek (per 5 liter mash 1 complete koek = 3 plakken)
Suiker (per 5 liter mash 750 Gram)
Kaneel stokjes.
Gist
Blokjes/Stukjes Eikenhout.

Neem een grote pan met ruim water en zet die op het vuur. Verkruimel de koek en voeg die toe aan het water. Evenals de suiker toevoegen aan het water.
Laat het geheel langzaam opwarmen, todat de koek helemaal is opgelost. Een pan met een stroperige massa is wat over blijft. Pas op met knoeien, tenzij poetsen je ding is.

Giet het geheel in je vergistings emmer/fles, en vul het aan met kraanwater. Wanneer je dus 3 koeken + 2250 gram suiker in je mash hebt opgelost in 4 liter water, dien je nog 11 liter water tot te voegen.
Controleer de temperatuur, wanneer deze lager is dan 35 Graden kun je de gist toevoegen. 1 Gram gist per  liter mash.
Zet het geheel weg totdat het is uitgegist (+/- 3 weken).

Na het gisten hevel de mash over in schone emmers/flessen/jerrycans, om het te laten klaren. Zet deze op koele donkere plaats. Of zoals ikzelf doe in de koelkast. Laat deze zeker 2 dagen staan in de koelkast, buiten de koelkast wellicht langer. Het geheel is uitgeklaard wanneer je stooksel zo goed als helder is, en er onderin een bruine laag koek/gistcellen ligt.

Stoken, eerste keer ruw stook. Daarna de fijnstook. Het maken van cuts voegt mijn inziens niet heel veel toe in deze, omdat de meeste smaak afkomstig is van het eikenhout. Hou wel rekening met voorloop met eventuele ongewenste stoffen.

Voor het eikenhout ben ik naar de plaatselijke houtboer gegaan, en gevraagd om wat afval stukken. Stuk of 5 blokken meegekregen, en deze vervolgens bewerkt met de decoupeerzaag. Ding had er best moeite mee, maar uiteindelijk een halve draagtas vol stukjes eikenhout overgehouden.

Neem een liter fles en vul deze met het gestookte sap, en breng deze op drink sterkte. ( Voor whiskey is dit rond de 40%). Voeg een handje vol eikenhout + een stokje kaneel toe. Sluit de fles en dan is het aan u wanneer deze weer wordt geopend. 

Proost !!!

Beantwoorden
57 reacties
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Top VSOP ga ik zeker eens proberen als ik die Kruidenrepenkoek hier kan vfinden. Misschien bij AH

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik geloof je op je woord als je zegt dat het lekker is maar lijkt dit op whiskey?

 

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

als totale leek op vlak van whisky is voor mij alles whisky wat van graan gemaakt wordt maar ik weet dat dit niet zo is daar ook wodka,jenever , enz van graan komt .... ach ooit zal ik dat allemaal wel eens proeven en weten wat nu eigenlijk de verschillen zijn 🙂

Beantwoorden
Berichten: 69
 VSOP
Topic starter
(@vsop)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

`Je zult versteld staan Mick,

En mocht je afvragen , het smaakt zeker ook niet niet naar kaneel. Deze zorgt er voor  in combinatie met het eikenhout, dat die lekker zacht wordt, en voller van smaak.

 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

verassend. Eerst mijn eerste malt whisky maar eens tot een goed einde brengen en dan misschien de roggebrood- of deze whisky eens proberen.

 

Beantwoorden
Berichten: 6
(@whitey)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

VSOP, uit nieuwsgierigheid: wat is (in volume) jouw opbrengst van deze 15 liter mash? In ruwstook en fijnstook?

Beantwoorden
Berichten: 34
(@harry)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vraagje over het toevoegen van kaneel; voegt dit ook een kaneelsmaak toe? Ik heb namelijk een hekel aan kaneelsmaak. Maar als het iets anders doet zou ik willen overwegen om het te proberen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Voegt enkel kaneelsmaak toe, als je er een hekel aan hebt, gewoon niet gebruiken.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Kaneel heel gezond,gebruik ik elke dag.maar ik heb laatst ook zitten denken om peperkoek bij de mais te gooien met roggebrood,lijkt mij lekker.als ik tijd heb ga ik dat doen,laat eerst wat mais sturen.

Beantwoorden
Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beantwoorden
Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mijn laatste stook . 5 kg suiker met 1 kg muesli koken en aanvullen met koel water tot 25 l koelen tot 25 graden en dan gist er bij .na 3 weken eerste stook . Doorgestookt tot 40 % .

tweede stook middenloop op 78,5 graden . Met deze kolom 88 % en nu al goed te drinken . 

Beantwoorden
Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het was de eerste keer dat ik het met muesli heb gedaan en het was een meevaller wat smaak betreft , nu laten rijpen met Amerikaans eiken snippers en een dag in een pan water zetten op 45 graden en dan weer proeven . ? proost .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Goed zo,maar je kunt het ook afwisselend buiten en binnen zetten,is nu goed koud buiten s’nachts en overdag lekker bij de cv.wel af en toe de dop los draaien.

Beantwoorden
Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat kan maar er word op zolder gestookt en naar buiten is veel trappen loper . En in de wekketel zetten is wel wat makkelijker .

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?