Helaas geen mogelijkheid gehad om de PH te verlagen, maar ondanks dat ik geen bubbel in het waterslot heb gezien en niets geroken heb van de vergisting zit er toch 12% alcohol in, deze heb ik nu in de T500 gegooid en de smaak na de 1e stook is niet optimaal, en een te fruitige zure lucht.
Ik ga nu de alcohol verdunnen en Natriumbicarbonaat toevoegen om de azijnzuur te neutraliseren, dan volgt het maken van de cuts.
Bakkersgist kan dus tegen een zeer lage PH.
Hoeveel bruikbare alcohol houden jullie over na de 2e distillatie met het maken van cuts ?
Net iets minder als een halve liter per kilo suiker gompie. Zeg maar een liter wodka van 45% per kilo suiker.
Maar dat is dan toch niet alleen de hearts ?, of maak jij geen cuts ?
Natuurlijk maak ik cuts.
Die bewaar ik echter en gooi ze voor de tweede stook weer in de ketel. Pas als ik die een keer of 10 over heb gehaald gooi ik ze weg. Zo komen de slechte smaken van de voorloop en de waterige naloop in een veel kleiner volume terecht.
Als vanuit het niets begin
met 3 kilo suiker in 15 liter wash heb ik +/- een halve liter voorloop, en een halve liter naloop. Na meerdere keren overhalen krijg ik wat meer voorloop, +/- 0,75 tot een hele liter. Die meurt dan echt heel erg, lijkt nog het meest op de lucht van verfverdunner. Naloop blijft een halve liter.
Dus, de voor- en naloop haal ik er uit.
Het antwoord op je vraag "Hoeveel bruikbare alcohol houden jullie over na de 2e distillatie met het maken van cuts ? " luidt dan :
Net iets minder als een halve liter per kilo suiker gompie. Zeg maar een liter wodka van 45% per kilo suiker.
15 liter wash met 3 kilo suiker word dan 3 liter wodka 45% (bruikbaar)
en 1,25 tot 1,5 liter aan voor- en nalopen.
Bedankt voor de heldere uitleg, ik denk dat ik vaak te veel weggooi, ik ga dat ook eens zo doen, ik snap het nu...
Omdat ik net als Quirijn er dol op ben om ECHT alles zelf te maken (en de ketel / kolom inmiddels zelf gebouwd is) gisteren ook mijn eerste birdwatcher wash gemaakt.
Ik heb me gehouden aan de calculator, echter (kom ik weer) heb ik nergens kunnen vinden wat de start hoeveelheid water is als je op 25 liter wash wilt uitkomen.
Ik heb op dit moment nog geen hydrometer tot mijn beschikking dus SG kon ik niet meten.
Kortom ik ben maar op mijn gevoel afgegaan en ben begonnen met 20 liter water, en de hoeveelheden zoals aangegeven in het plaatje (behalve de gist daar heb ik maar 3x7 gram van toegevoegd leek me prima gezien gist zich toch vermenigvuldigd dus zie niet in waarom daar zoveel van in moet)
Al is 0,16 teaspoon epsom zout wel SUPERVAAG, handiger zou zijn dat dit in gram zou worden aangegeven (maargoed ook maar een puntje van een theelepel toegevoegd).
Uiteindelijk staat de boel nu ruim 15 uur later heerlijk rustig te bubbelen dus lijkt erop dat het goed is gegaan.
Mooi dat het ook zo kan, leuk om het met huis tuin en keuken middellen te maken, en een stuk goedkoper dan turbo gisten.
Tomaten puree blikje 140g kost 20 cent (20cent /140gr ) x 250gr = 36 cent
3 zakjes dr oetker gist kosten 54 cent
Lemon juist kost 60 cent de 200ml (60/200) x 85 = 26 cent
Epsom zout (geen idee plus minimale hoeveelheid dus voor de vorm) 10 cent
Totaal 1,26 voor een mash van 25 liter voor een zakje vodkastar turbogiste betaalde ik 2,65 voor en verzendkosten want ik kan het niet in de buurtsuper halen.
Rendement is wellicht lager van birdwatcher, maar toch scheelt het weer
Niet heel belangrijk maar wel leuk ik zie het vooral ook als een sport om zoveel mogelijk zelf te kunnen doen / maken en dan maakt het feit dat het dus goedkoper is wel een extra stimulance.
Ik hoop nu ook dat het resultaat straks net zo goed of beter is !
Ik heb 2 x Vodkastar gebruikt, en nu heb ik Birdwatchers net gedistilleerd,
Wow, wat een enorm verschil, het nu net vodka zo zuiver is de alcohol, ik heb heel wat moeten uithalen om de Vodkastar een beetje lekker te krijgen, vooral de lichte petroleum smaak vond ik vies. Wat ik ook echt goed vond werken, is het toevoegen van de Natriumbicarbonaat in de verdunde striprun.
werkt die calculator nog ? ik kon hem niet vinden ?
Mijn laatste gebruikte versie.
30 liter water
5.25 KG suiker
120 gram Tomatenpuree (zoutloze)
3 zakjes dr. oetker gist
1/4 theelepel DAP
1/4 theelepel EPSON
1 citroen
Geeft ongeveer 12% alcohol
http://shuggo.com/birdwatchers/calculator.htm
Calculator gaf bij mij geen goed resultaat, het was extreem zuur.
Ik maak de laatste tijd alleen nog maar Birdwatchers suikerwater, maar het viel mij op dat bij de spirit run er nogal een appeltjes lucht vrijkomt.
Ik ging op onderzoek uit om te kijken hoe dat komt, en kwam uit op een site waarop beschreven werd hoe deze appellucht ontstaat.
Het is een ester genaamd "methylbutanoaat"
Deze ontstaat op de volgende manier:
Methanol + Butaanzuur(boterzuur) >> Water + Methylbutanoaat.
Ik vroeg mij af hoe er in suikerwater methanol of methylalcohol kon zitten.
Dat moet dan gevormd worden door de tomatenpuree.
Na verder zoeken kwam ik tot ontdekking dat er in tomatenpuree een enorme hoeveelheid pectine gebruikt wordt
"de grondlegger voor methylalcohol".
Suikerwater bevat nooit geen methylalcohol, maar wel in Birdwatcher dus...
Gelukkig houd iedereen vast aan de eerste 50-100 ml voorloop weggooien en dat is maar goed ook.
Zit ik fout of niet ???, graag een mening...
Beste gompie
ik heb me ingelezen op thuis destilleren.nl en er zijn een aantal die birdwatcher maken maar dan zonder de pure , ze gebruiken dan voedingszout ipv pure, dan worden de emmers ook niet rood van kleur, dus dan heb je dat pectine gedoe ook niet meer, probleem opgelost dan denk ik .....
Er zijn inderdaad meer manieren, ik wil de volgende keer een "all bran" suikerwash proberen. Ik hoor alleen wel eens dat sommigen na de eerste run alles in hun drankjes verwerken, en wil alleen aangeven hoe belangrijk het is on de voorloop weg te gooien.
Normaliter zou je niks moeten weg gooien van een suiker wash dit moet alleen bij fruit wash dus wel goed dat je het even meld als je pure gebruik !
Normaliter zou je niks moeten weg gooien van een suiker wash dit moet alleen bij fruit wash dus wel goed dat je het even meld als je pure gebruik !
Dan hebben we het over een suikerwash en niet over een birdwatcher. Wat Gompie zegt over de pectine in tomatenpuree klopt, voorloop weggooien.
Na verder zoeken kwam ik tot ontdekking dat er in tomatenpuree een enorme hoeveelheid pectine gebruikt wordt
Gompie,
Kan je een link of bronvermelding geven voor deze uitspraak, ik vind hier namelijk niks over.