Meldingen
Alles wissen

Birdwatchers. Een neutraal alcohol recept (Wodka)

Pagina 2 / 5

Berichten: 120
Topic starter
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat u hier opmerkt gaat om het principe. Het is op dit forum uitgebreid uitgewerkt in de theorie.

 

Als u terugleest naar post nr #3 in dit onderwerp kunt u lezen dat ik beloof me te beperken tot mijn eigen bevindingen. Daar houd ik me dan ook aan, een man een man, een woord is zijn woord.

 

Ik reageer niet zo heel veel op overige onderwerpen.

"Wat drink je nu" 

"Wat ben je nu aan het maken"

En zo voorts.

 

Ik maak vooral veel birdwatchers wodka.

Af en toe koop ik wat appelsap in de buurtsuper, wat ik dan verwerk naar een obstler.

En echt heel af en toe doe ik eens wat met pruimen. Om er daar een prima borrel uit te destilleren vind ik heel bewerkelijk. Er zijn meerdere manieren om ermee om te gaan, en zelf vind ik de enige echte pruimenjenever op zijn Yougoslavisch (Sjlibowietsj) een echte eye-opener.

 

Ik pikte deze kunst daar op. Ouwe lui lieten me daar zien hoe het gedaan word.

Terug thuis heb ik veel ervaring opgedaan, waarbij de hoofdmoot toch echt bestaat uit het werken met dit 'birdwatchers'  recept.

 

Echte vruchtenvergistingen zijn daarbij slechts een side-step geworden.

 

Om nu terug te komen op uw bijdrage, waarin u vreest dat uw wash geïnfecteerd raakt door bacteriën of schimmels.

 

Nou, het moet me van het hart nog nooit zoiets meegemaakt te hebben.

Voor wat betreft dit birdwatchers recept kan ik alleen maar aangeven dat ik met apparatuur werk die ik als "schoon" kwalificeer. Je hoeft de troep dus niet te steriliseren, je zorgt er voor dat het schoon is. Dat geld ook voor de alambiek. Die wil tussen twee stookbeurten nog wel eens bruin / groen/ blauw uitslaan. Ik beveel het aan om dat eens goed te poetsen alvorens u gaat stoken.

 

Maar uw aanname, dat er een infectie op zou kunnen treden door het toevoegen van kraanwater aan een wash wat al een dag staat te gisten

...

Wel

...

ik heb zoiets nog nooit meegemaakt.

Volgens mij komt dat doordat als de vergisting eenmaal goed op gang is andere micro-organismen geen schijn van kans meer hebben. Ik heb nog nooit meegemaakt dat in een wash waarin we bakkersgist geïntroduceerd hebben overige micro-organismen ook maar een schijn van kans maken.

 

Ik heb beloofd alleen ervaringen te delen uit de eerste hand.

Ik heb nog nooit meegemaakt dat andere micro-organismen de vergisting die ik wilde de baas werden.

 

En dat recept wat ik u meegeef, dat doe ik toch al een tijdje.

Nadat de droge bakkersgist een tijdje gedreven heeft trek je gewoon de stop uit de fles. Water toevoegen. Laat het maar lekker plonzen en spetteren. Ik heb nog nooit meegemaakt dat dergelijke wash een infectie opliep die wij niet zouden moeten willen metzunalle.

 

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

wat heeft dit met het  Birdwatchers  recept te maken ?

Beantwoorden
Berichten: 120
Topic starter
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

wat heeft dit met het  Birdwatchers  recept te maken ?

 Weinig tot niets denk ik.

En bij dat weinig moet u zich dan voorstellen dat het op spullen gaat (appelsap) die in werkelijk elke buurtsuper te krijgen zijn.

 

Het is een mentaliteitskwestie denk ik.

Op dit forum zagen we al een mooie fotoreportage van een medeforumist die met het hele gezin kisten vol met appels zat te verwerken. Ik vind dat heel informatief en leuk om te lezen, maar zou het niet snel nadoen.

 

De enige keer dat ik zelf zoiets heb gedaan was met pruimen. En ik wist al vanaf de enige keer dat ik iets dergelijks deed dat het heel bewerkelijk is.

Minder bewerkelijk is met halve anbrikozen, die koop je gewoon geschild en ontpit in blik. Ook bij elke buurtsuper te koop. Ook gebruik ik daarvoor een echte wijngist, plus een afgestreken theelepel voedingszout. Dat heb ik hier nog liggen, ooit eens gekocht bij v.d. Kooij in Jubbega. Ik heb geen hekel aan stookwinkel of zo hoor. Wel aan bankoverschrijvingen en verzendkosten. Dan spring ik toch liever even op de fiets naar Jubbega, +/- 26 kilometer.

 

Voor het overige kan ik opmerken dat ik vaak gebruik maak van een tabel die gebruikster Ria Vloertegel ooit eens op thuisdistilleren heeft gezet. Zij is inmiddels geband op dat forum, maar ik vond haar tabel vrij nauwkeurig, Ik heb zelf haar tabel uitgezet in een spreadsheet, en er verscheidene actieve cellen aan toegevoegd. Als je zelf een kopie wilt hebben van deze spreadsheet stuur je me maar een PB.

 

Uit deze tabel komt naar voren dat je met een bakkersgist tot 240 gram suiker per liter kunt gaan. Een soortelijk gewicht dobber geeft dan 1090 aan. Bakkersgist geeft dan een alcoholpotentiëel van 12 %.

Hoger kan nog, maar zal dan af gaan hangen hoeveel gist erin zit, hoe goed je gist zich thuisvoelt in je wash, en zo verder.

 

Daar ben ik toch allemaal achter gekomen met dit birdwatchers recept. Meer suiker zoals aangegeven in post #1 van dit onderwerp kan. Maar dat geeft scherpe smaken die je er echt met een tweede keer stoken af moet halen.

 

Het is deze ervaring die deze ervaring koppelt aan het vergisten van appelsap met - wederom - de een of andere turbogist.

 

Vruchtenvergistingen stook ik liefst een enkele keer. Je wilt bij dit soort vergistingen zoveel mogelijk smaak in je destillaat overbrengen. Waar dat bij het stoken van wodka juist tegenovergesteld is, een goede wodka smaakt naar niets. En het toevoegen van suiker aan appelsap om een hogere opbrengst te krijgen voegt scherpe smaken toe die je juist in een obstler niet wilt.

 

Lang-zaam sto-ken.

En dat geldt ook voor de vergisting, een en ander heeft nou eenmaal tijd nodig. Voor wat betreft het vergisten van appelsap kan ik aanbevelen om geen kristalsuiker toe te voegen. Warm de appelsap op, en roer er appelstroop doorheen. Overigens vond ik de meeropbrangst niet zo bijzonder.

 

Het makkelijkst, eenvoudigst, en met middelen die overal te verkrijgen zijn is een wodka met het birdwatchers recept. Zelfs met een alambiek (die je toch koopt omdat je er goed smaken  mee kunt overhalen) kun je zo een uitstekende wodka maken.

 

Vriendelijke groet,

 

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Inmiddels zijn mijn flesjes appelcider gereed voor consumptie.

ik had 48 flesjes van 0,5 liter gebotteld en daarvan zijn er sinds gisterenavond 3 van leeggedronken.

Ik moet zeggen dat ze van bijzondere kwaliteit zijn en nog lekkerder smaken dan de vorige keer.  Ook veel bubbels en schuim bij het inschenken en zeker niet droog van smaak.

Mijn 20 liter wheat bier staat nog steeds te lageren op 5 graden en zal pas over een aantal weken geschikt zijn om te drinken.

Beantwoorden
Berichten: 120
Topic starter
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Oh, ik heb nog een tip.

We zouden het hier hebben oven mijn eigen ervaringen.

Nou heb ik aardig wat ervaring met dit recept, dus nog een algemene aanvulling uit de eerste hand:

 

In het recept uit post nr #1 heb ik het nog over het sap van 1 versgeperste citroen.

Alle ervaringen van de afgelopen wijzen erop dat wat weinig citroensap is.

 

Ik was eerst wat huiverig om er iets anders aan toe te voegen.

De ervaring wijst echter uit dat er net zo goed -of zelfs beter- gewoon een kant en klaar product aan toegevoegd kan worden. Ik was eerder wat bangig dat dergelijke producten misschien conserveringsproducten zouden kunnen bevatten. En je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat conserveringsmiddelen en gist elkaar niet zo goed verdragen.

 

Inmiddels heb ik uitgevonden dat producten zoals op bijgaande foto afgebeeld geen conserveringsmiddelingen bevatten. En dat de birdwatcherswash wat meer citroensap fijn vind en het hele zaakje sneller uitgegist is, en sneller klaart.

 

Hoeveel citroensap moet er dan in zult u vragen. Het antwoord is dat ik het niet weet.

Bekijk de foto. Er staan niet alleen twee producten op die in elke buurtsuper te krijgen zijn. Ook verschillende soorten lepels.

 

 

Van boven naar onder : een kleine theelepel, een grote theelepel, een dessertlepel.

Links een eetlepel. Rechts een opscheplepel.

 

Uit een versgeperste citroen haal ik met gemak twee volle dessertlepels.

De laatste tijd voeg ik op mijn 15 liter wash twee opscheplepels (rechts op de foto) citroensap toe.

Goedkoper.

Geen gezeur met uitpersen.

De wash voelt zich er beter bij. Gist sneller. Klaart sneller.

 

Doe er uw voordeel mee.

 

Beantwoorden
Berichten: 48
(@svenimator)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb het recept gevolgd. Ben gevallen voor de 'eenvoudigheid' ervan. Een eerlijk recept met huis-tuin-keuken ingrediënten. Het is mijn eerste stookwijn, dus ik ga nog veel andere recepten uitproberen. De birdwatcher was trouwens in 16 dagen uitgegist. Zie hier mijn eerste stook ooit, met dit recept.

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Quirijn.

Hartelijk dank voor dit topic.

Duidelijke uitleg en toelichting,helder!

Ook de toevoeging dat je concentraat ipv verse citroenen kan gebruiken,nuttig.

Wat mij heel erg bevalt aan jou schrijfsels is dat je zakelijk/inhoudelijk je ervaringen deelt,nogmaals dank hiervoor.

grts DB

 

 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heel handig! Thx!

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Grappig,zit net de thread op home distillers te lezen....

 iddheel handig John.

 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

NZ HD forum? Recent ontdekt, ik dacht dat het gewone HD forum al NZ was. Ook veel goede info te vinden

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Moest iemand interesse hebben  http://www.nzhomedistiller.org.nz/forum/  

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb Birdwatchers recept gemaakt met behulp van de online calculator, na een paar dagen is nog maar matig aan het gisten, het bruist maar dan houd het wel op.

Ik heb citroenzuur gebruikt i.p.v citroenen, wel volgens de calculator. 1 gram/ per 6 liter

Vandaag een PH meter gekocht en wat blijkt de PH is 3.1, heel zuur dus, geen wonder dat het niet lekker loopt, nu heb ik een zakje Vodkastar erin gegooid kijken wat dat doet, maar de vraag is kan ik de mash ook nog ontzuren ?

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

een handje kippengrit doet hiermee wonderen 🙂

 

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ga eens kijken of dat te koop is in de buurt, bedankt...

Beantwoorden
Pagina 2 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?