Meldingen
Alles wissen

cognac filteren door kool?


Berichten: 2
Topic starter
(@mathieu_p)
New Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Tijdens een tour bij Jack Daniel's in de US werd de whiskey gefilterd door houtskool om de smaak milder te maken. Nu zat ik me af te vragen wat het effect zou zijn als je dit met cognac zou doen? Ik vind het iets te ver gaan om een fles Joseph Guy VS er voor op te offeren maar misschien is er iemand die dit ooit heeft geprobeerd met zelf gemaakte cognac???? Ik ben benieuwd

Beantwoorden
3 reacties
Berichten: 109
(@giantbaldr)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Volgens mij is de bedoeling van filteren over kool het weghalen/verminderen van smaak en geur. Lijkt mij vreemd om dan whiskey te gaan filteren. En milder wordt de drank toch van veroudering en niet van filteren. Ik zou graag horen wat andere stokers hier van vinden?

Beantwoorden
Berichten: 185
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Misschien gebruiken ze veel grondstoffen voor de suikers, is de smaak vervolgens zo sterk dat ze dit milder maken met het filteren.

Of om een constante smaak te kunnen waarborgen. Dat lijkt mij logischer.

Beantwoorden
Berichten: 2
Topic starter
(@mathieu_p)
New Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dit zeggen ze er zelf over:

It’s why Old No. 7 undergoes the Lincoln County Process. It’s a two-week filtration process in which newly-distilled Jack Daniel’s trickles drop by drop through ten feet of densely packed sugar maple charcoal. The result is a Tennessee Whiskey of exceptional smoothness. 

EVERY DROP IS WELL WORTH THE EFFORT
 
Folks have used all kinds of names for our most important step. The state of Tennessee recognizes it as the "Lincoln County Process.” Most tend to call it “charcoal mellowing.” But down in Lynchburg, there’s another name for it. “The Extra Blessing.” It’s an old-time process Jack insisted on and one that has been in continuous use by the Jack Daniel Distillery ever since.
 
Once distilled to 140-proof, we send our clear, un-aged whiskey on a painstaking journey. Drop by drop, it crawls through our handcrafted charcoal at a pace dictated by gravity and nothing else. The trip takes over a week to complete and once it’s done, the whiskey is transformed. Might even say blessed.
 
It’s this extra step that imparts the distinctive smoothness folks expect from Jack Daniel’s. And part of what makes our whiskey what it is—a Tennessee Whiskey and not a bourbon.
 
“Charcoal can accomplish in days what the barrel takes a couple of years to accomplish", says Master Distiller Jeff Arnett. And the added time and cost it takes to give our whiskey that head start before it goes into the barrels is well worth it. Pour yourself a glass of Jack Daniel’s and judge for yourself.

Gewoon ff googlen. 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?