Hierbij het recept (voor zover ik het me nog herinner), op vraag van onze moderator die 'm schijnt te lusten 🙂
Eerst neutrale alcohol gestookt van suikerwash met de T500. 2 maal overgehaald en voorloop weggegooid.
De kruiden: heb het simpel gehouden:
jeneverbes 22.5g                         Â
korianderzaadjes 11.5g                             Â
Cassia Kaneel 2.5g                       Â
Engelwortel 2.5g                          Â
Citroenschil 1 gr
Groene kardamom 6 pitjes (vervaldatum 2013 haha)
De kruiden wat gemalen en in 1 liter alcohol van 92 graden 24uur laten trekken.
Dit alles dan met water aangelengd tot 30 graden en gestookt in een soort alambiek.
De middenloop (ong 60 graden) aangelengd met plat water tot 47 graden en mijn eerste Gin was geboren, met de naam Navy Heart.
Jan, bedankt !
Ga deze zeker proberen 🙂
Â
Bedankt Jan, ik ga dit ook eens zelf proberen. ?
2x overgehaald?
Is dat nodig met de T500?
Normaal krijg je 94% alcohol met de T500, wat ruim voldoende is voor het maken van een gin.
Gin wordt überhaupt gemaakt van pure alcohol met specifieke kruiden zoals omschreven in de topic over gin.
Dus wat is de meerwaarde van 2 x overhalen?
Â
Dat is een goede vraag, volgens de T500 handleiding is het alvast niet nodig. Â Ik haal 92-93% ongeacht het aantal keer stoken. Ik vind, maar dat is een persoonlijke mening, dat het resultaat beter wordt na 2 keer.
Een vriend die in 1 keer 96% haalt (niet met T500) zei dat het verschil tussen 92% en 96% immens is qua zuiverheid. En op andere fora lees ik dat T500 gebruikers na een tijdje toch dubbel stoken... Who am i to blow against the wind 🙂
Maar ik ben geen ervaren stoker, mijn eerste probeersels (1 keer gestookt en dan gefilterd met actieve kool) vond ik niet echt goed. Ik bedoel daarmee scherp van smaak en hoofdpijn achteraf... Maar dat kan te wijten zijn aan het feit dat ik mijn kool niet goed had uitgespoeld vooraf met kokend water, of de stookwijn niet voldoende had geklaard... gr jan
Â
BTW ik heb het "recept" nog eens gemaakt vorige week, en morgen krijg ik een professioneel wijnproever over de vloer, die ook wel eens gin drinkt; Dan weet ik meer...
Jan2, er kunnen meer oorzaken zijn waardoor je een scherpe smaak krijgt.
- Â De pH-waarde van je water, die moet ongeveer 5,5 zijn, deze kun je bijstellen.
- De gist die je gebruikt, experimenteer ook eens met een andere gist.
- De tijdsduur van het vergisten en of er tussentijds het gistvat wordt geopend.
- Etc..
Dank je wel Rob, zo doe ik het nu:
- 8 pH, hardheid 18.3
- bakkersgist, vroeger turbogist alcotec 48
- +10 dagen, nooit geopend
- klaring met bentoniet
maar idd experimenteren is de boodschap... gr Jan
pH 8 is veel te veel, EC/TDS hebben geen invloed. Een wash/mash hoort licht zuur te zijn
Is pH 8 niet bedoeld als in start pH van het water?
Â
Overigens is het twee keer overhalen een kwalitatieve boost. Maar ik denk dat enkel de fijnproevers dat ervaren.
Bedankt,
jawel ik had het over ons kraantjeswater...
Meet je de pH ook nog wanneer de vergisting start?
Â
Nee, trouwens de waarden komen van de watermaatschappij, ik meet ze niet.
Zou het een goed idee zijn om de pH te meten van de (birdwatcher) wash?
Niet echt denk ik. Wanneer je bier brouwt is het belangrijker/interessanter om dit te meten.
Wanneer je je suiker toevoegt gaat je pH al flink naar beneden. Stel dat je vergisting niet lekker verloopt kan het komen doordat de pH iets te hoog is en dan kun je dat bijsturen. Maar wanneer alles goed gaat zou ik me er niet druk om maken.
Â