Meldingen
Alles wissen

Eenvoudig Gin recept

Pagina 2 / 3

Berichten: 41
 Jan2
Topic starter
(@jan2)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik had daar inderdaad nog nooit iets over gelezen mbt alcohol. Ik meet quasi niets en ga niet voor % of kwantiteit maar tracht iets beter/gezonder te hebben dan wat ik in de supermarkt koop. En qua gin en pastis schijnt dat te lukken. Bewijs dat dat kan was volop te vinden op de BBQ (niemand houten kop wat een klein wonder is), rum, calvados en whisky is nog iets te hoog gegrepen. of bier.... Voorlopig koop ik dat nog πŸ™‚

BTW dat dubbel of driedubbel stoken, ik geloof daarin, maar heb niet de ervaring of de kennis het hard te kunnen bewijzen, buiten the day after na het nuttigen van een fles, wat op zich noch een gewoonte, noch een goed idee is. Maar soms moet je proefkonijn zijn, voor je het cadeau geeft aan iemand anders...

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb hetzelfde idee als jij Jan, niet de kwantiteit maar de kwaliteit. Ik heb eens een slechte batch alcohol gehad en die heb ik ook drie keer gestookt en toen was hij perfect. Bier en whisky maak ik ook en dat vind ik een mooie aanvulling op e hobby.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 265
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

BTW ik heb het "recept" nog eens gemaakt vorige week, en morgen krijg ik een professioneel wijnproever over de vloer, die ook wel eens gin drinkt; Dan weet ik meer...

En wat vond deze professioneel wijnproever van je Gin ?
Ben zeer nieuwsgierig, zeker omdat zelf Gin stoken ook hoog op mijn lijstje staat.

Beantwoorden
Berichten: 41
 Jan2
Topic starter
(@jan2)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het antwoord is tweeledig: hij heeft er uitgebreid aan gesnuffeld en goedgekeurd (mijn eerste poging tot alcohol een paar maanden geleden had hij overigens volledig afgekeurd "ruikt naar de apotheek") . Het was te vroeg in de ochtend om alcohol te drinken...

Ondertussen heb ik hem incognito en puur laten proeven aan een Engelsman/gin liefhebber en die vond hem heel goed, wilde onmiddellijk een paar flessen kopen na het proeven, en nadat ik vertelde dat ik hem zelf had gemaakt haha. Hij vond wel dat hij weinig naar jeneverbessen rook, maar erg zacht voor de alc %, en lekker van smaak

dus of dit nu een "klassieke" gin oplevert weet ik niet, maar het blijft een simpel recept, zonder teveel verschillende kruiden, cuts en gedoe met stoommandjes en zo. Weliswaar 3 keer stoken en enkel de middenloop gebruikt...

hoop dat dit helpt, gr jan

Beantwoorden
Berichten: 265
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Jan, Jazeker helpt dit hele goede info juist !
Heb even een vraagje heb ooit eens op een youtube filmpje (zal hem in het topic gooien als ik hem weer vind) gezien dat men de kruiden in kookzakken in de ketel gooit en zo mee stookt.

Juist door het verwarmen geven de kruiden dan juist veel smaak af, heb jij dit ook gedaan of heb je ze alleen koud laten trekken ?
Wellicht kan dit nog wat meer doen qua smaak.

En wat smaak betreft ben ik juist niet op zoek naar de klassieke Gin maar juist de meer uitgesproken Gins. Heb al aardig wat flessen staan thuis en mijn grote favoriet is Bobbies (uit Schiedam) welke veel citrus heeft.

Echter 1 klein vraagje "Het was te vroeg in de ochtend om alcohol te drinken…" ??
Dat bestaat niet toch πŸ™‚ En al zeker niet voor een professioneel wijnproever voor hem is het toch gewoon werk πŸ˜‰

Β 

Beantwoorden
Berichten: 41
 Jan2
Topic starter
(@jan2)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Klopt, maar het gaat om een vriend die wijn commissionair is (tussenpersoon in de handel), en hij had geen zin om te drinken zo vroeg en ik heb niet aangedrongen, wetende dat voor hem ruiken voldoende is, tenminste om te zeggen of het product ok is...Β 

Verder heb ik de kruiden gewoon laten meekoken na het trekken, met voldoende water erbij brandt dat niet aan.

Ik ben geen echt ervaren stoker, maar ik denk dat als je meer aromas wil, je ook het begrip "middenloop" wat ruimer kan nemen, naar smaak. ik vond de naloop wat vegetaal ruiken dus heb het niet gebruikt...

Β 

Beantwoorden
Berichten: 265
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je bent meer ervaren dan ik, gezien ik nog niet verder ben dan de stookwijn en een hoop kijken en lezen op Internet πŸ™‚

Wat ik begreep uit het filmpje is dat met name de voorloop veel olie van de jeneverbes bevatte en niet bruikbaar is. Dus qua middenloop zit je denk ik zo gek nog niet.

Iets wat ik zeker ook ga proberen !

Beantwoorden
Berichten: 40
(@pastislover)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Waarom voorloop weggooien van suikermash?

Beantwoorden
Berichten: 265
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Van wat ik begrepen heb (dus houdt me ten goede s.v.p.) stook je een Gin door :
Eerst een sugarwash te destilleren naar +- 90 a 95% alcohol.Β 

Dit leng je weer aan met water tot +- 35 a 40% alcohol, en daar voeg je de kruiden aan toe (zie recept hierboven).

Doordat je er kruiden aan toevoegt en mee stookt komen hier ook andere stoffen vrij zoals b.v. olie uit de jeneverbes, en dat is niet geschikt voor consumptie.

Maar als ik het forum goed lees moet je sowieso ALTIJD je voor- en na loop scheiden en niet gebruiken voor consumptie. Maar nogmaals dit is alleen maar theorie kennis mijn kolom is nog in aanbouw dus ik heb nog geen enkele praktijk ervaring. πŸ™‚

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Waarom voorloop weggooien van suikermash?

Goede gewoonte, plus begin smaakt slecht.

Ik heb trouwens nog nergens "officieel" gezien dat sugarwash absoluut geen methanol produceert

Beantwoorden
Berichten: 41
 Jan2
Topic starter
(@jan2)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dit leng je weer aan met water tot +- 35 a 40% alcohol, en daar voeg je de kruiden aan toe (zie recept hierboven).

Nee, het macereren doe ik op 92%

En inderdaad de voorloop (10cl of zo) weggooien is een goede gewoonte voor de veiligheid, suikerwash of niet, het ruikt slecht vind ik .... en vermits er hier kruiden bijzitten neem ik geen risico

In mijn definitie:

voorloop 10cl : weggooien bij elke stook

heads : +- 1liter opnieuw stoken

hearts/middenloop +- 2 liter: gebruiken

tails/naloop: +- 1 liter : opnieuw stoken

Β 

maar ik heb de waarheid niet in pacht πŸ™‚

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ook ik gooi de voorloop weg omdat het stinkt en vies smaakt.

Β 

Jan kun je me uitleggen wat je precies bedoelt met:

heads : +- 1liter opnieuw stoken
hearts/middenloop +- 2 liter: gebruiken

tails/naloop: +- 1 liter : opnieuw stoken

Β 

Gooi je de heads en tails weer bij elkaar en stook je dat een tweede keer?

Beantwoorden
Berichten: 41
 Jan2
Topic starter
(@jan2)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Euh even denken:

ik gooi ze inderdaad bij de stookwijn.

dan een ruwstook met alambiek

dan een "fijnstook" met kolom, hier de voorloop eruit

dan een derde stook met kolom, en opnieuw voorloop weg, en de heads en tails eruit.Β 

de middenloop is voor mij "zuivere" alcohol

Β 

is misschien onzin, maar ik krijg er alvast geen hoofdpijn van

gr jan

Β 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klinkt plausibel.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

is misschien onzin, maar ik krijg er alvast geen hoofdpijn van

gr jan

Β 

Β 

Ik heb ook geen hoofdpijn gekregen van jouw Gin Jan, hij is echt lekker. Ik heb nog steeds wat staan, ik vind het zonde om hem leeg te maken ?

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?