Ik heb dit recept gebrobeerd, maar ipv te macereren, gewoon de kruiden in de kruidenbasket en er door stoken... zo krijg ik in 1 run met de alambic geweldig smakende gin, zonder vies smakende voorloop of naloop. Ik denk dat door niet te macereren, er ook geen oliën in de wash komen ? Kan dat kloppen ?
Grt, N
Voor Gin hoort van oudsher ook niet een maceraat gebruikt te worden . en ook hoort gin van granen alcohol gemaakt te worden en niet suikervergisting . hoewel het modern is ben ik misschien die oude zeur die van traditioneel houd .
Op jou vraag . oliën komen bij via Mand overhalen en bij macereren mee .
Grote verschil zit in dat bij macereren van vruchten en kruiden ook meer vezels , looizuur , tannine en cellulose vrijkomen die anders tijdens overhalen via korf minder of nauwelijks vrijkomen .
Deze stoffen geven meer tanige , aardse ,bitterheid . muf dus .
die kruidenbasket van still is in ieder geval super praktisch
Morgen eens een volgende run doen met ander recept want de vorige 4,5 liter is er al door 😉
Ik ben momenteel bezig met het marcereren van een aantal kruiden en schillen. Die ik vervolgens weer ga stoken. Maar nu vraag ik mij af of ik dan ook de voorloop weg moet nemen i.v.m methanol? Of is dat alleen bij vergisting van toepassing?
De voorloop proeven bij een fijnstook is wat mij betreft altijd een goed idee, als er smaken in zitten die je niet wilt kun je ze er nog uit laten.
Ga ik doen, Bedankt!
Hallo N en Robbert, ik denk dat jullie beter bezig zijn dan ik toen. Inderdaad granen is veel beter dan suiker. Ik heb ondertussen pure malt whisky gemaakt en dat was een eye opener. De basket is waarschijnlijk ook een beter idee dan macereren, ben er nog niet aan toe gekomen eigenlijk.... In ieder geval, dank voor de positieve feedback en het proberen van het recept
mvg jan
Hierbij het recept (voor zover ik het me nog herinner), op vraag van onze moderator die ‘m schijnt te lusten ?
Eerst neutrale alcohol gestookt van suikerwash met de T500. 2 maal overgehaald en voorloop weggegooid.
De kruiden: heb het simpel gehouden:
jeneverbes 22.5g
korianderzaadjes 11.5g
Cassia Kaneel 2.5g
Engelwortel 2.5g
Citroenschil 1 gr
Groene kardamom 6 pitjes (vervaldatum 2013 haha)
De kruiden wat gemalen en in 1 liter alcohol van 92 graden 24uur laten trekken.
Dit alles dan met water aangelengd tot 30 graden en gestookt in een soort alambiek.
De middenloop (ong 60 graden) aangelengd met plat water tot 47 graden en mijn eerste Gin was geboren, met de naam Navy Heart.
Jan,
Hoeveel liter suikerwash heb je laten vergisten voor de gin?
Groet Martijn
Ik gebruik een vergistingsemmer van 25 liter, dat produceert, afhankelijk van de hoeveelheid suiker (5 tot 8 kg) en soort gist, ongeveer 3-4 liter 93gr.
Groeten jan