Meldingen
Alles wissen

Recept: Bruine rum (experiment)

Pagina 1 / 3

Berichten: 7
Topic starter
(@schnappje)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

17-04-2016 Hallo iedereen, Na een weekend recepten zoeken op verschillende site's kwam ik een recept tegen voor bruine rum. Dit is een erg makkelijk recept en leek mij een leuk experiment om te doen als beginner. Dit topic zal geüpdate worden tijdens het bereidingsproces van deze rum. Als jullie tips, aan- en/of opmerkingen hebben hoor ik het graag. Hier volgt de eerste post! "Rum is (volgens de wet) een destillaat uit rietsuiker dat onder de 96% gedestilleerd moet worden" Wat heb je nodig? (Recept voor 5 liter beslag):

  • 5 liter water
  • 1200 gram donkere basterdsuiker ( 2 pakken Van Gilse)
  • 50 gram honing (merk maakt niet uit)
  • 25 gram gedroogde bakkers gist ( Iets meer dan 3 zakjes Dr. Oetker)
  • Gist-emmer
  • Waterslot
  • Hydrometer
  • Kookpan
  • Maatglas (of een iets anders waar je hydrometer in past)
  • Lepel
  • Gasfornuis of andere warmtebron
  • Weegschaal

De ingrediënten die ik heb gebruikt.  Stap 1: Reinig al het gereedschap dat in contact gaat komen met de rum (gist-emmer, lepel, pan, maatbeker, hydrometer). Dit is een belangrijke stap. Hygiënisch werken is natuurlijk altijd erg belangrijk. Stap 2: Weeg alle benodigde ingrediënten af. Van de 5 liter water kun je 3 liter water direct in de gist-emmer gooien. 1,5 liter water moet verwarmd worden in een pan om de suiker en honing in op te kunnen lossen en 0,5 liter water dient handwarm te zijn om het gist in op te lossen. Stap 3: Verwarm ongeveer 1,5 water in de pan en laat hier de suiker in oplossen. Voeg de honing toe wanneer de suiker opgelost is. Stap 4: Wanneer de suiker en honing goed zijn opgelost voeg je het warme water-suiker-honing mengsel toe aan de 3 liter water die in de gist-emmer zit. Wanneer je hiervoor 3 liter koud water hebt gebruikt en het mengsel toevoegt heeft dit de direct de goede temperatuur om later ook het water-gist mengsel aan toe te voegen. De water-suiker-honing oplossing heeft een mooie donker bruine kleur. Stap 5: Giet een deel van het water-suiker-honing mengsel in een maatglas en laat dit afkoelen tot de temperatuur die op de hydrometer aangegeven staat.  Meet het suikergehalte van het water-suiker-honing mengsel met de hydrometer. Het mengsel moet ongeveer een soortelijk gewicht van 1090 hebben. Dit komt overeen met een potentieel alcoholgehalte van ongeveer 12%. Soortelijk gewicht van 1084 Stap 5.5: Pas, als dit nodig is, de hoeveelheid suiker of water aan. Te hoge waarde = meer water. Te lage waarde = meer suiker of honing. Stap 6: Los de gist op in 0,5 liter handwarm water en roer dit goed door zodat er geen klontjes ontstaan. Gist-oplossing met klontjes, zo moet het dus niet.  Stap 7: Voeg het water-gist mengsel toe aan het water-suiker-honing mengsel. Let hierbij wel op dat het water-suiker-honing mengsel niet te warm is! Sluit de deksel af en sluit het geheel af met een waterslot. Tip: Label de emmer met een datum en de ingrediënten om verwarring te voorkomen. Waterslot geplaatst, de gisting kan beginnen.  Stap 8: Wacht 6 tot 14 dagen tot het gistingsproces is geëindigd. Dit waren de eerste paar stappen in het proces, ik zal dit topic updaten wanneer het mengsel gedestilleerd wordt. Groetjes!  

Beantwoorden
39 reacties
Berichten: 214
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

he.. das lachen. 

had overigens Rietsuiker melasse gevonden waarmee rum vergist wordt.. ze versturen het naar je.. ik stond er voor de deur maar het was uitverkocht.. en ben er niet meer op terug gekomen maar wil zeker proberen rum uit melasse te maken..  

https://www.emwinkel.nl/product/biologische-rietsuikermelasse-5-liter/

maar dit recept ga ik ook proberen.. hahah.. dank je wel.. en laat weten hoe het gaat.. 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat een dure zaak om melasse te kopen!

Deze rekent een normale prijs voor melasse:
https://www.equusvitalis.de/koenigshofer/melasse?gclid=CP2jo7zWhMwCFUEaGwod5MsPxg

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat is een behoorlijk verschil idd. Heeft iemand al ervaring in het vergisten van melasse icm rumgist?

Beantwoorden
Berichten: 7
Topic starter
(@schnappje)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

10-05-2016

Hallo iedereen,

Even een korte update omdat er ook wat vragen en opmerkingen zijn geplaatst. Inmiddels heb ik het mengsel gedestilleerd. Wel vergeten om wat leuke foto’s te maken maar ik denk dat iedereen hier wel snapt hoe dit in zijn werk gaat. Van de 5 liter beslag heb ik ongeveer 500 milliliter van 50% alcohol overgehouden. Ik heb wel een voorloop van 100 milliliter weggegooid omdat dit niet lekker smaakte. Dit komt totaal niet in de buurt van de voorspelling van 12%. Ik denk dat ik het beslag te koud heb weggezet waardoor de gisting te vroeg is gestopt... stom.

Wat mij verbaasde, maar eigenlijk best logisch is, is dat het destillaat vrijwel niks verschilt met een destillaat van gewone kristalsuiker. De karamelsmaak van de basterdsuiker is totaal verdwenen. Het destillaat is ook helemaal helder.

De volgende stap is om wat eiken chips te kopen, deze toe te voegen samen met wat andere specerijen en zo toch nog een beetje het ‘rum’ idee te krijgen.

Misschien een idee om het toch een keer met echte melasse te proberen. Ik ga even opzoek naar een betaalbare variant. Mocht iemand een recept hebben hoor ik het graag!

PS: Ik zie alleen wel dat er verschillende soorten zijn. Met en zonder zwavel, of althans niet gezwaveld. Verder ook geen idee of dit überhaupt verschil maakt…

@kusleon, Bio producten zijn altijd wel een stuk duurder dan de normale variant.

Groetjes,

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi allemaal,

Onderstaande "rum handleiding" even gecopy pasted uiteen ouder topic. Ervan uitgaande dat je start met een vergiste melasse:

-------------------

als je rum stookt, de eerste keer hoog vermogen doorstoken.Dunder bewaren, pak yoghurt of zuurkool sap bij gooien, en ergens ver weg zetten en lekker laten schimmelen (dat heet je dunderpit waar je Rum oils straks vandaan gaan komen)
 
Daarna bij de tweede stook. 
Destillaat van je Strip run terug verdunnen met een goeie schep dunderpit (even de schimmel opzij schuiven), verder terug verdunnen tot onder de 40% en voor de 2de keer afstoken.
Afstoken op laag vermogen, rustig-net-geen-druppelend straaltje en je cuts maken.
 
voorloop apart houden en weggooien en naloop net zo lang doorgaan tot je de rumoils ruikt.
Duurt wel een 3 a 4 generaties voordat die echt goed door komt. Hoe langer die staat en hoe meer generaties, hoe complexer je dunderpit wordt.
 
Gist van de eerste vergisting onder in je ton laten zitten, nieuwe melasse op gooien en water.
En opnieuw laten gisten. Dit is dan generatie 2. Gist weer bewaren, melasse op gooien, dan heb je generatie 3 etc. etc.
 
Na elke striprun schep dunder uit je dunderpit en aanvullen met wat nieuwe dunder.
 
------------------
Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De "dunder" is trouwens het overblijfsel in de ketel na de stook. Niet weggooien dus!

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

het recept is zeker de moeite waard om het te proberen,
gelijk een paar vraagjes over de dunder? 
als ik het goed begrijp doe je na de 2e stook de dunder weer terug in je ton met dunder? of doe je alleen de dunder na de eerste stook terug in de ton?
en moet je bij het bijvullen van de ton met dunder elke keer yoghurt of zuurkoolsap toevoegen?

groet

Beantwoorden
Berichten: 70
(@petrus)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mss komt het doordat basterdsuiker = witte suiker. Wikipedia: Basterdsuiker, ook wel bastaardsuiker of bruine suiker genoemd, wordt gemaakt door aan fijngemalen, witte, geraffineerdesuiker een oplossing van invertsuiker toe te voegen.

Beantwoorden
Berichten: 86
(@madcat)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Schnapje
jij schreef in het recept het volgende:"Te hoge waarde = meer water. Te lage waarde = meer suiker of honing" naar mijn weten is dit toch andersom, omdat water een dichtheid (soortelijke massa) heeft van 998KG/1000L, (oftewel 998gram/liter) en suiker een dichtheid (soortelijke massa) van 1590KG/1000L (1,590gram/liter) des te hoger de waarde bij deze = meer suiker toch? (tussen 998 en 1590 = suikerhoudend dan)
misschien dat ik het nu fout heb

Beantwoorden
Berichten: 70
(@petrus)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dunder: rottende geitenkoppen, dodevleermuizen en andere zooi. weet waar je aan begint ...
A “dunder pit” was essentially a hole in the ground, often deep in the jungle, that Caribbean rum-makers threw their distillery waste into—fruit, molasses, sometimes even dead bats and rotting goat heads. Once this pit underwent bacterial fermentation and became something they called “muck,” the distillers would put a portion of it back into their fermentation tank. By the end of the fermenting process, the gross scent of muck would be gone and the rum would come out smelling like a fruit basket. “The smell of these pits is indescribable,” notes renowned rum expert Rene van Hoven, who once saw one in Martinique. “The pit smells like hell and I think you would die if you fell in. I call them swimming pools of death!”

Beantwoorden
Berichten: 7
Topic starter
(@schnappje)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een te hoge waarde geeft aan dat er meer suiker in het water opgelost is. Je kunt de hoeveelheid suiker dus verminderen door er meer water aan toe te voegen. Hierdoor wordt de verhouding suiker/water dus minder en wordt de waarde dus lager.

Beantwoorden
Berichten: 86
(@madcat)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

deze toelichting is duidelijk, las t andersom eerst 😉

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat betreft die melasse kopen,  moet het perse rietsuikermelasse zijn? De link die kusleon deelt is echte rietsuiker melasse, de link die betweter deelt is veevoer van restproduct van de suikerindustrie. Maakt dat iets uit? Is dat veevoer ook geschikt voor een goede rum?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb geinformeerd bij dit bedrijf en volgens hen is het dezelfde melasse van suikerbieten die elders wordt verkocht met dezelfde bestanddelen.
Ik heb inmiddels 2 x 5 liter gekocht en een gedeelte verwerkt. Het smaakt ook lekker op pannekoeken.

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?