17-04-2016 Hallo iedereen, Na een weekend recepten zoeken op verschillende site's kwam ik een recept tegen voor bruine rum. Dit is een erg makkelijk recept en leek mij een leuk experiment om te doen als beginner. Dit topic zal geüpdate worden tijdens het bereidingsproces van deze rum. Als jullie tips, aan- en/of opmerkingen hebben hoor ik het graag. Hier volgt de eerste post! "Rum is (volgens de wet) een destillaat uit rietsuiker dat onder de 96% gedestilleerd moet worden" Wat heb je nodig? (Recept voor 5 liter beslag):
- 5 liter water
- 1200 gram donkere basterdsuiker ( 2 pakken Van Gilse)
- 50 gram honing (merk maakt niet uit)
- 25 gram gedroogde bakkers gist ( Iets meer dan 3 zakjes Dr. Oetker)
- Gist-emmer
- Waterslot
- Hydrometer
- Kookpan
- Maatglas (of een iets anders waar je hydrometer in past)
- Lepel
- Gasfornuis of andere warmtebron
- Weegschaal
he.. das lachen.
had overigens Rietsuiker melasse gevonden waarmee rum vergist wordt.. ze versturen het naar je.. ik stond er voor de deur maar het was uitverkocht.. en ben er niet meer op terug gekomen maar wil zeker proberen rum uit melasse te maken..
https://www.emwinkel.nl/product/biologische-rietsuikermelasse-5-liter/
maar dit recept ga ik ook proberen.. hahah.. dank je wel.. en laat weten hoe het gaat..
Wat een dure zaak om melasse te kopen!
Deze rekent een normale prijs voor melasse:
https://www.equusvitalis.de/koenigshofer/melasse?gclid=CP2jo7zWhMwCFUEaGwod5MsPxg
Dat is een behoorlijk verschil idd. Heeft iemand al ervaring in het vergisten van melasse icm rumgist?
10-05-2016
Hallo iedereen,
Even een korte update omdat er ook wat vragen en opmerkingen zijn geplaatst. Inmiddels heb ik het mengsel gedestilleerd. Wel vergeten om wat leuke foto’s te maken maar ik denk dat iedereen hier wel snapt hoe dit in zijn werk gaat. Van de 5 liter beslag heb ik ongeveer 500 milliliter van 50% alcohol overgehouden. Ik heb wel een voorloop van 100 milliliter weggegooid omdat dit niet lekker smaakte. Dit komt totaal niet in de buurt van de voorspelling van 12%. Ik denk dat ik het beslag te koud heb weggezet waardoor de gisting te vroeg is gestopt... stom.
Wat mij verbaasde, maar eigenlijk best logisch is, is dat het destillaat vrijwel niks verschilt met een destillaat van gewone kristalsuiker. De karamelsmaak van de basterdsuiker is totaal verdwenen. Het destillaat is ook helemaal helder.
De volgende stap is om wat eiken chips te kopen, deze toe te voegen samen met wat andere specerijen en zo toch nog een beetje het ‘rum’ idee te krijgen.
Misschien een idee om het toch een keer met echte melasse te proberen. Ik ga even opzoek naar een betaalbare variant. Mocht iemand een recept hebben hoor ik het graag!
PS: Ik zie alleen wel dat er verschillende soorten zijn. Met en zonder zwavel, of althans niet gezwaveld. Verder ook geen idee of dit überhaupt verschil maakt…
@kusleon, Bio producten zijn altijd wel een stuk duurder dan de normale variant.
Groetjes,
Hoi allemaal,
Onderstaande "rum handleiding" even gecopy pasted uiteen ouder topic. Ervan uitgaande dat je start met een vergiste melasse:
-------------------
De "dunder" is trouwens het overblijfsel in de ketel na de stook. Niet weggooien dus!
het recept is zeker de moeite waard om het te proberen,
gelijk een paar vraagjes over de dunder?
als ik het goed begrijp doe je na de 2e stook de dunder weer terug in je ton met dunder? of doe je alleen de dunder na de eerste stook terug in de ton?
en moet je bij het bijvullen van de ton met dunder elke keer yoghurt of zuurkoolsap toevoegen?
groet
Mss komt het doordat basterdsuiker = witte suiker. Wikipedia: Basterdsuiker, ook wel bastaardsuiker of bruine suiker genoemd, wordt gemaakt door aan fijngemalen, witte, geraffineerdesuiker een oplossing van invertsuiker toe te voegen.
Hoi Schnapje
jij schreef in het recept het volgende:"Te hoge waarde = meer water. Te lage waarde = meer suiker of honing" naar mijn weten is dit toch andersom, omdat water een dichtheid (soortelijke massa) heeft van 998KG/1000L, (oftewel 998gram/liter) en suiker een dichtheid (soortelijke massa) van 1590KG/1000L (1,590gram/liter) des te hoger de waarde bij deze = meer suiker toch? (tussen 998 en 1590 = suikerhoudend dan)
misschien dat ik het nu fout heb
Dunder: rottende geitenkoppen, dodevleermuizen en andere zooi. weet waar je aan begint ...
A “dunder pit” was essentially a hole in the ground, often deep in the jungle, that Caribbean rum-makers threw their distillery waste into—fruit, molasses, sometimes even dead bats and rotting goat heads. Once this pit underwent bacterial fermentation and became something they called “muck,” the distillers would put a portion of it back into their fermentation tank. By the end of the fermenting process, the gross scent of muck would be gone and the rum would come out smelling like a fruit basket. “The smell of these pits is indescribable,” notes renowned rum expert Rene van Hoven, who once saw one in Martinique. “The pit smells like hell and I think you would die if you fell in. I call them swimming pools of death!”
Een te hoge waarde geeft aan dat er meer suiker in het water opgelost is. Je kunt de hoeveelheid suiker dus verminderen door er meer water aan toe te voegen. Hierdoor wordt de verhouding suiker/water dus minder en wordt de waarde dus lager.
deze toelichting is duidelijk, las t andersom eerst 😉
Wat betreft die melasse kopen, moet het perse rietsuikermelasse zijn? De link die kusleon deelt is echte rietsuiker melasse, de link die betweter deelt is veevoer van restproduct van de suikerindustrie. Maakt dat iets uit? Is dat veevoer ook geschikt voor een goede rum?
Ik heb geinformeerd bij dit bedrijf en volgens hen is het dezelfde melasse van suikerbieten die elders wordt verkocht met dezelfde bestanddelen.
Ik heb inmiddels 2 x 5 liter gekocht en een gedeelte verwerkt. Het smaakt ook lekker op pannekoeken.