Meldingen
Alles wissen

Hoe jenever maken

Pagina 2 / 5

Berichten: 44
(@witteke)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Boomer, wat zijn ongeveer de verhoudingen voor de jeneverbessen en de koriander.

Vb; hoeveel gram van elk heb ik nodig in een keteltje van 3 liter?

 

Beantwoorden
Berichten: 108
(@boomer)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Witteke,

Ik gebruik ong een half potje jeneverbes (12gr.) en 3 a 4 gr. koriander. bij 1 keer gestookte 80% verdunt tot 40%. Hoe je het resultaat verdunt met alcohol en water is een beetje experimenteren na je eigen smaak. Maar 1 borrelglas op 450ML 80% en dan verdunnen naar 40% is een leidraad.

Beantwoorden
Berichten: 44
(@witteke)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo Boomer,

bedankt, maar wat is de hoeveelheid vloeistof hiervoor in je ketel?

 

Beantwoorden
Berichten: 108
(@boomer)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik stook eerst gewoon zonder kruiden. gebruik 3,5 liter verdunt tot 40% voor ik de tweede keer stook met de kruiden zoals hierboven

 

Beantwoorden
Cosmoscar
Berichten: 31
(@cosmoscar)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nu wil ik Korenwijn gaan maken, ligt in het verlengde van jenever, toch?

Als ik goed gelezen heb is de basis van korenwijn: 100% Gerstmout.

Of is het beter het recept van hierboven te gebruiken 2.5 kg gerstemout, 1 kg rogge en 2 kg geplette gerst? En dan verder zónder jeneverbessen.

Dus ik ga 5 kg Gerstmout óf de blend gest/rogge/geplette gerst in de blender doen of is maïsen beter?

Dan 2 x stoken en op eikenhout leggen.

Oscar
die soms door de bomen het bos niet meer ziet, zoveel mensen zoveel manieren om tot een goed resultaat te komen. Probeer op het forum de juiste tips ertussenuit te filteren. Mijn eerste whisky brouwsel staat inmiddels lekker te rijpen. Mijn 2e stook op basis van een suikervergisting, ga ik jenever van maken. De jeneverbessen + kruiden staan nu lekker te trekken op 1 1/2 liter alcohol die dan weer na filtering in de 2e stook meegaat. Hoop dat dat goed gaat.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Geen jenever zonder jeneverbessen!

Wat ik niet zou doen is alles in de blender maar gewoon maischen. En als gerstemout zou ik voor distillatiemout gaan. Ook zou ik de jenever niet op eikenhout leggen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

in mijn schooltijd heb ik aantal maanden rond gelopen bij een distilleerderij .Daar werd o.a. jenever geproduceerd .
Het recept is als ik mij goed herinneren kan : per kuip ging -650 liter welwater . wanneer het water 50 graden was ging daarin 50 kilo roggemeel en 50 kilo tarwemeel . Dit moest aan de kook gebracht. Met een mechanisch roerwerk doorgeroerd tot het een egale brei was . Daarna aan kook gebracht en terug gebracht naar temperatuur van 70gr C. Dan werd er 100 kg gerstemout aan toegevoegd en doorgeroerd . de temperatuur zakt dan of moest gebracht op 65 grC . Na 90 minuten werd werd de brei afgekoeld naar 20 gr C.
Daarna werd 4,5 l giststarter doorgeroerd.
( giststarter : Er was gist gemaakt uit meel , appel en water fermentatie . de gist werd 3 dagen tevoren gemengt met geperste appels(sap) en suiker om deze te "activeren". )
Na 2 a 3 dagen gisten werd de brei door een zeef met linnen doek gegoten in de ketel . De doek gevouwen en de rest vloeistof eruit geperst.
94 - 96 gr C werd de drank /alcohol eruit gedistilleerd .
Ketels gereinigd en Voor 2 e x de drank overgehaald.
Voorloop gescheiden op smaak en wanneer de alcohol onder 55% kwam overgegaan op naloop.
Ketels gespoeld en een korf met 4,5 kilo gekneusde jeneverbessen kwam in helm en De drank voor 3e x overgehaald.
opbrengst 80 l meergranen ketel gestookte Jenever .
Hierna in mandflessen laten ademen en daarna gebotteld maar ook langer opgeslagen in eiken voor de oude jenever.

Beantwoorden
Cosmoscar
Berichten: 31
(@cosmoscar)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat is distillatiemout?
Is dat geschikt voor korenwijn?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Distillatiemout is speciaal voor jenever e.d. Het heeft een zeer hoog diastatisch vermogen en heeft een verhoogde vergistingsgraad.

https://bio-brouwmaat.nl/product/distillatiemout-bio-25-37-ebc/

Deze mout wordt ook geleverd aan de industrie.

Beantwoorden
Cosmoscar
Berichten: 31
(@cosmoscar)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thanks
Weer wat geleerd!!
Oscar

Beantwoorden
Heikos
Berichten: 66
(@heikos)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Piet, de hoeveelheden kruiden die jij gebruikt zijn die voor 1 liter? Verdubbel ik de kruiden als ik b.v. 2 of 3 liter maak?

Beantwoorden
Berichten: 12
(@vulpes)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Oscar, ik ben ook nog maar pas begonnen met stoken. Mijn eerste batch moet nog voor de 2e keer gestookt.
Ik ben ook begonnen met het idee whisky te maken . Al lezende kwam ik tot het volgende (Op basis van het whisky recept):
Na de 2e stook heb je eigenlijk al wodka. (Evt nog mbt actieve kool reinigen).
Voeg aan deze wodka jeneverbes (en andere kruiden) toe en laat dit enkele weken rijpen voor oude dubbele graanjenever. (Oud vanwege het proces mbv een pot still en mash op basis van granen -nieuw is op basis pure alcohol -kan zelfs van suiker- mbv reflux; dubbel vanwege dubbele destillaat).
Laat je de wodkda minimaal 3 jaar en 1 dagrijpen in houten vaten dan heb je whisky.

Ik ben dus van plan om mijn 1e resultaat te splitsen in whisky (als ik zolang kan wachten), wodka en oude dubbele graanjenever.

Beantwoorden
Berichten: 12
(@vulpes)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Kan je van het kruidenmengsel ook een "thee" trekken om de smaak te proberen? En zo al experimenteren om een goede verhouding te krijgen voor de jenever?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

alcohol neemt op geheel andere wijze smaakstoffen op dan water of thee .

Beantwoorden
Berichten: 12
(@vulpes)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dat wordt dus toch met een éigen destillaat proberen.

Beantwoorden
Pagina 2 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?