Meldingen
Alles wissen

Kirsch van morellen (zure kers)

Pagina 5 / 43

Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het raarste vind ik nog dat bij de champagne een laag schuim boevenop ligt en op de bodem vrijwel niets, en bij de pot distillers ligt er juist op de bodem een dikke laag bezinksel. Heel vreems allemaal.

Ik geloof dat sommige gisten een andere locatie nemen, is het niet zo dat pils top gist maar een lager bodem gist?

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

We weten niet hoe het sap gemaakt is, hoelang het in contact heeft gestaan met de schil of wat dan ook. In dit geval maakte het niet veel uit omdat het morellen zijn.

Β 

Ik heb het wel gebruikt toen ik pruimen ging vergisten, daarvan is bekend dat ze veel pectine hebben. Maar die waren zo rijp dat ik de hele vrucht met mijn handen platkneep en zo de pit er uit kon halen. Na het vergisten kon je de vloeibare most zo aftappen.Β 

Β 

Dit sap is wat gemakkelijker te verwerken πŸ™‚

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Over die pectine een vraagje mss kan iemand er een goede toelichting over geven.

Pectine zit in de schil, in welke maten is dit dan nog aanwezig in sap?

IK heb geen schilletje gezien dus dat zakje was dus kennelijk onnodig.Β 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik geloof dat sommige gisten een andere locatie nemen, is het niet zo dat pils top gist maar een lager bodem gist?

Bij bier heb je inderdaad boven en ondergist. Maar ik ben eigenlijk bij alle gisten die ik gebruik wel gewend dat er op de bodem een laag dode gistcellen komt te liggen en eventueel wat schuim bovenin.

De Pot distillers gist had na een uur er al voor gezorgd dat er vaste stoffen uit het sap naar de bodem zakte, eigenlijk al voor dat de eerste bubbels kwamen dus. Dat vat staat lekker schuimvrij te gisten.Β 

Β 

Bij de Champagnegist juist een flinke laag schuim bovenop en nog geen dood gistcelletje op de bodem te zien. Dat komt vast nog wel, maar het verschil is echt bizar.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dit is de huidige stand van de tonnen, ik heb gelijk maar wat opgeruimd anders sta ik straks bij alle middelbare mannen op het forum bekend als een slodderhond. Dat moeten we niet willen.Β 

Β 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

MunkErik, Het is veel spannender dan met de t500 alcohol maken voor likeuren dat kan nauwelijks mislukken als je je aan een goed recept houdt. Als je dan ook nog je ideale gist hebt gevonden en je werkt met kool in je stookwijn krijg je gewoon een professioneel product wat feitelijk niks de liter kost.

Ik maar alleen geen likeuren meer, na 5 liter heb je het wel gehad, althans als je niet zo gek op zoet bent. Wij gebruiken deze alcohol af en toe om in te grillen, gewoon aansteken en een lamsrack of een stuk rosbief er in hangen. Je weet niet wat je eet. Ik zal t.z.t. een foto maken hoe we grillen in de alcohol.Β 

Kirsch Β is compleet anders.Β 

Zo eens gaan kijken hoe ze er bij staan. Hopelijk staan ze nog te gisten.Β 

Β 

Dat is ook precies waarom dit mijn volledige aandacht heeft. Ik vind het maken van een vol mout whisky ook vele malen interessanter en leuker en het resultaat geeft me ook meer bevrediging dan met turbogist stoken.Β 

Ik was deze week in de Betuwe en heb een pondje kersen meegenomen. Ongelofelijk hoe duur ze waren, daar ga je geen kirsch van maken. Wellicht volgend jaar ook ergens sap vandaan halen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bij bier heb je inderdaad boven en ondergist. Maar ik ben eigenlijk bij alle gisten die ik gebruik wel gewend dat er op de bodem een laag dode gistcellen komt te liggen en eventueel wat schuim bovenin.

De term ondergistend en bovengistend heeft niet met de plaats van het gist in de vloeistof te maken maar met de temperatuur. Pils-gist Β is een ondergistend gist dat dus op een lagere temperatuur vergist. Bovengistende bieren zijn daarom ook makkelijker te maken omdat deze vaak op kamertemperatuur vergisten. Vroeger werd pils ook traditioneel in de winter gemaakt.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik kom uit de Betuwe maar als je ze aan de provinciale wegen koopt dan ben je volgens mijn moeder Β 6,- de kilo kwijt. Dat is overigens wel een beetje overdreven want de supermarkt in de Betuwe heeft ze voor € 5,- de kilo liggen. Maar het is zo duur omdat er veel gesprongen kersen zijn of door volgens aangevreten en vergeet de hagel en regen niet.Β 

Β 

Volgend jaar gezamenlijke inkoop kersen zal misschien kunnen helpen. En dat hoeven de mooiste niet zijn, gewoon degene die bij het sorteren worden weggegooid.Β 

Β 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

6,-- Euro inderdaad voor een bakje. Ik weet niet eens of het een kilo was. Op een achterafweggetje in Deil.

Ze waren wel verdomd lekker πŸ™‚

Β 

Goed idee om volgend jaar een gezamenlijke inkoop te plannen.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hè we hebben een kenner dat is interessant ik ga wodka maken van gerst, wederom zonder suiker. Moet alleen een paar zakjes wodka gist van still's bestellen bij Jan en een paar tonnen leeg hebben. 

Β 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Weet je wat maak gelijk een topic aan. wodka maken van graan

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Inderdaad Erik, bovendien duurt de lageringstijd bijΒ ondergistend bier langer.

Alle speciaalbieren die ik ken zijn bovengistend.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het sap gist bij mij nog en bij jou Jan? Volgens mij ligt er bij 1 ton met puur sap bezinksel op de bodem en bij de andere niet. Het waterslot van de ton met suiker lijkt het hards te gaan.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik heb overigens de neiging om te meten hoever ze zijn maar doe het toch maar niet ik ga met 2,00 de liter geen risico's nemen.Β 

Β 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja het gaat hier nog goed tekeer. De emmer met de Champagnegist aan 1 stuk door, en de Pot Distillers steeds een paar tellen stil en dan ineens een hele lading belletjes in eens, alsof hij steeds een hap lucht neemt, inhoudt en dan uitblaast πŸ™‚

Het is niet zo als bij een sugarwash dat het keihard gaat, veel beheerster en ook zeker geen kans op overschuimen.

Bij jou is de suiker die in het sap zit gewoon op. Ik zou zeggen hang de dobber er eens in en je weet of er nog suiker in zit.

Heb je een vinometer? Ik denk dat je nu ongeveer 6% alcohol hebt.

Beantwoorden
Pagina 5 / 43
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?