Het drukventiel moet op de boiler (niet in de top van kolom), in de kolom kan een probleem ontstaan, of als je een gin basket gebruikt op de T500 en de kruiden worden een massieve klont. Een probleem kan altijd ontstaan. Wet van Murphy?
Zou het niet kunnen als er een probleem ontstaat dat door de druk het deksel omhoog gaat of een beetje bol komt te staan en dat de druk zo weg kan, zo zwaar is dat deksel en de slotjes ook niet.
grts.
Beginnersvraag: ik zou dit willen proberen, ben alle kruiden gaan halen. Moeten de jeneverbessen vermalen worden, of gooi ik ze er gewoon in?
Even kneuzen is voldoende
Heb dit recept nu twee maal gedaan. Een keer met kneuzen en een andere keer met grof malen van de kruiden. 1 week macereren. Geen verschil merkbaar...
Dank voor de info, ik heb wel een stommiteit begaan vrees ik. De Kardemom die ik gekocht heb zijn geen zwarte zaadjes maar een soort van gedroogde groene peulen. Heb deze er dus ingeflikkerd. Het resultaat na 18u macereren: een ongelofelijk pikante geur, zet de neus helemaal open en overheerst alle andere kruiden die niet te onderscheiden zijn.
Ik vrees dat ik een eerder spicy gin zal hebben, wat niet de bedoeling was. Ga het zaterdag gewoon afstoken en dan zie ik wel, wie weet komt er een price winning gin uit... of niet...
Klein probleem: Ik heb hier blijkbaar de verkeerde SSR liggen en heb een andere besteld maar ga wel nog een maand moeten wachten op levering...
3 dagen geleden heb ik de hilbilly gin gemaakt en staat nu te macereren, kan ik deze nog een maand bewaren voor ik deze afstook? En is het best dat ik deze na een week al filter om geen bijsmaken te hebben?
De vermogensregelaar in elkaar gestoken en vandaag eindelijk de Gin kunnen afstoken, heeft een maand koel en donker gestaan.
Ik heb de kolom van mijn T500 leeggemaakt en in potstill modus laten lopen, dit ging echt super makkelijk met de regelaar! Zonder de temperatuur te weten bovenaan de kolom heb ik 2L van 75% gin kunnen maken. Ik kon nog wel wat doorstoken maar ben al gestopt bij 55%.
De smaak is zeer goed, ik heb zodanig veel druppeltjes geproefd tijdens het stoken dat ik al zou positief blazen denk ik 😀
Nu ga ik alles nog een dag laten staan onder een koffiefilter en dan morgen ga ik 3u bain marie doen op 58°C. Misschien domme vraag maar moet ik dit met gesloten weckpotten doen of laten jullie deze open?
Ik breng de gin eerst op drinksterkte (43°) waardoor deze troebel uitslaat. Vervolgens 3 uur op 55-58°C in open recipiënt verwarmen. Open, want je wil van enkele scherpe geurtjes af. (door het opwarmen wordt de gin terug helder) Vervolgens zet ik hem koel (kelder 15°C) voor minstens een week weg. Hierdoor wordt de gin weer troebel, en de troebelheid vlokt een beetje uit waardoor deze makkelijk af te filteren is. Dus na een week of zo filter ik doorheen dik keukenpapier en dan gaat ie pas op flessen. Jammer genoeg schijnen die flessen om een of andere reden bijzonder snel te verdwijnen. 😉
Nog even geduld...
Bedankt voor het 'hilbilly' gin recept dewelke ik over enkele weken will uitproberen.
Zelf stook ik mijn alcohol mbv de T500 maar zou graag het maceraat willen distilleren in onderstaande stookketel. Iemand ervaring hiermee?
Heeft het enig nut om de kruiden mee te koken tijdens de stook (heb geen helm en geen ginbasket voor eventueel extra aroma)? Denk ook niet dat deze kunnen aanbakken en gebruik steeds kooksteentjes.
Alvast bedankt!
Je kunt ook de kruiden in de alcohol laten weken, en daarna filteren door een koffiefilter en dan in de ketel doen.
Net nog wat informatie ingewonnen op het net. Ofwel macereer je de kruiden 24u tot 48u en neem je ze mee in de stook, ofwel laat je ze langer weken (5 tot 7d, of langer naargelang de verhouding) en filter je ze idd eruit. Dit om te voorkomen dat de smaak te sterk wordt. Al kan je natuurlijk de smaak afzwakken door neutrale alcohol bij te voegen.
Ik heb deze gisteren nog gestookt. Ik heb beide uitgetest, en voor mij is het beste resultaat met 2 dagen max macereren en stoken met kruiden in de ketel...
Bedankt Stattler. Dan volg ik jouw werkwijze.
Ipv verse citroën- en sinaasschil ga ik de gedroogde versie nemen (van beide 2 gr/l alcohol). Is gemakkelijker en heb ik nog voorradig. Bedoeling is 4l alcohol van 93° te gebruiken zodoende ik 9 à 10l heb om te stoken.
Zou deze een succes worden, dan probeer ik volgende keer onderstaand recept met iets meer botanicals in:
- 3 g engelwortel,
- 2 g citroenschil (enkel gele deel, gedroogd),
- 3 g gemberwortel,
- 3 g hop (Goldings),
- 15 g jeneverbessen,
- 2,5 g kaneel,
- 2 g kardemon,
- 4 g korianderzaadjes,
- 3 g lavendelbloemen,
- 1,5 g Spaanse peper (gedroogd),
- 2 g sinaasappelschil (enkel oranje deel, gedroogd)