Meldingen
Alles wissen

Odin's Gin

Pagina 6 / 7

Berichten: 93
(@stattler)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik start steeds met 3 a 4l neutraal die ik verdun tot 65%, daarin laat ik macereren. Net voor stoken verdun ik dan tot 30%.

Opgelet met alles wat de gin heet maakt, want dit gaat snel overheersen! Ik denk aan zoethout, gember, kaneel en kardemom. Mijn eerste gins waren veel te heet. Nu doe ik er veel minder in, en heb een beter resultaat. Ook beperk ik me tot maximum 5 kruiden, anders is hij te complex voor mij.

Experimenteren is fun, maar ik stel me vragen bij de hop en de spaanse peper eerlijk gezegd. Ik ga morgen anders mijn recept eens posten als ik thuis ben...

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kan gelijk hebben. Eerst het hillbilly recept tot een goed einde brengen en nadien overdenken welke richting ik uit wil gaan voor een volgend recept. Van mijn eerste stook zal ik zelf weinig overhouden daar vrienden en schoonbroers reeds een fles 'opgeëist' hebben en die ik met plezier als geschenk ga geven.

Zelf ben ik aanhanger van de klassieke gin waar de jeneverbes samen met een dosis kardemon de hoofspelers zijn en het vleugje citrus en anijs een achtergrondrol spelen. Dus het recept van Hillbilly gaat mij zowieso zeker bekoren. Dit in tegenstelling tot bv. een Bombay wat ik feitelijk maar niets vind. 

Rode peper vind ik zeer aangenaam in een gin en voeg dit vaak samen met wat extra kardemon als botanicals toe in mijn gin cocktail, zonder dat dit evenwel gaat overheersen. Mijn smaakpupillen zijn nooit de beste geweest.

Bedankt voor de extra tips die ik graag meeneem in mijn eerste ginstook.

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

PS je mag zeker je aangepast recept posten en neem het mee in mijn beoordeling voor het mijne.

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik start steeds met 3 a 4l neutraal die ik verdun tot 65%, daarin laat ik macereren. Net voor stoken verdun ik dan tot 30%. Opgelet met alles wat de gin heet maakt, ...... Experimenteren is fun, maar ik stel me vragen bij de hop en de spaanse peper eerlijk gezegd. Ik ga morgen anders mijn recept eens posten als ik thuis ben...

Hi Stattler, ik heb zonet de ingrediënten besteld om binnenkort mijn eerste gin te stoken. Zou handig zijn om je eigen recept te kennen als leidraad. Alvast bedankt 🙂

Beantwoorden
Berichten: 93
(@stattler)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

OK, hier gaan we.

Belangrijk, de ingediënten zijn bepaald volgens het aantal liter dat ik af ga stoken in de ketel, dus na her aanlengen tot 35%.

Ik start per definitie met 3,2l neutraal aan 92% die ik aanleng met 1,3l tot 65% ongeveer. Hierin macereer ik de kruiden. Dan leng ik weer aan met een 4 tal liter water tot zo'n 8,2 liter in totaal. Dus de ingediënten vermenigvuldig ik met 8,2 voor ik ze toevoeg in 65% alcohol. Ik neem deze hoeveelheid omdat ik uit ervaring weet dat ik hier dan slechts een 4tal uurtjes aan stook. Zo begin ik de zondagmiddag na het eten en ben ik klaar als de kinderen in bad en bed moeten 🙂

Vuistregel: per liter ketelinhoud maximum 25gram kruiden ongeveer, anders ga je teveel oliën in je gin hebben, waardoor deze blank gaat slaan bij het aanlengen tot op drinksterkte. Verder is dit een recept naar mijn smaak, zo voeg ik bvb veel minder korianderzaad toe dan het recept van Odin. De jeneverbessen kneus/plet ik in een schrootwals, de andere kruiden gaan heeeeel kort in de blender. Het geheel macereert 2 dagen, de eerste dag met enkel de jeneverbessen, de tweede dag kieper ik de rest erbij.

 

Kruiden per liter:

jeneverbes: 15-16gram

korianderzaad: 3 gram

Engelwortel: 1,5 gram

Kaneel (Ceylon): 1 gram (deze laat ik er meer en meer uit, persoonlijke smaak)

citroenschil droog: 0,25gr

sinaasschil droog: 0,25gr

kardemom: 0,15 gram

 

Vele recepten gebruiken meer kardemom en korianderzaad, persoonlijk vind ik dat dit snel gaat overheersen... Je krijgt dan een meer kruidige gin. Indien je daarvan houdt, dan kan je korianderzaad en kardemom gerust verdubbelen...

 

extra toevoegingen volgens de zin van het moment:

zoethout: 0,15gr

venkelzaad: 0,25gr

3 vleugels van een steranijs

En recentelijk gooi ik er 3 gram droge naalden van mijn oude kerstboom bij, net voor het stoken. Geeft een naaldhout achtige toets zoals de Nordic gin. Wel enkel droge naalden, want deze barsten werkelijk van de oliën indien ze nog nat zijn.

 

Traag afstoken, ik doe dit in een 20l alambiek op gas. De eerste 150ml gaan in de ruitenwisservloeistof, daarna gaan de eerste 300ml per definitie ook weg wegens te scherpe smaak voor mij. Vanaf dat de abv onder de 60% zakt ga ik over tot de tails, die ik er volgens smaak al dan niet (gedeeltelijk) bij doe. Onder de 55% stop ik er mee.

Gemiddelde opbrengst: telkens net iets minder dan 3l aan 75% ongeveer. Voor mij perfect, aangezien ik in tegenstelling tot mijn whisky telkens het recept iets wijzig, zo zit ik niet op een berg gin die ik misschien niet zo lekker vind...

 

Ik verouder deze dan 3-4 uur op 55 graden bain marie. Dit doe ik op de meest kostenefficiënte manier: na het stoken van gin stook ik direct in de T500 een nieuwe suikerwash voor nieuwe projecten. Het koelwater is in principe steeds tussen de 55 en 60 graden, dus dit loopt in een grote pot met daarin mijn kruik met gin. Zo gaat dat hete water niet volledig ongebruikt in de afvoer. Indien ik niet moet stoken met de T500 gebruik ik mijn grainfather voor bain marie, heb je ook geen omkijken naar.

Dan laat ik  nog enkele dagen rusten, en leng af naar 43% ongeveer. Enjoy!

 

grtz

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Geweldig! Bedankt voor de duidelijke en volledige uiteenzetting. Volgende week macereren en in dat weekend mijn eerste gin stoken. Kijk er met veel ongeduld naar uit 🙂

Vanmorgen de bestelling van PIT&PIT ontvangen met een voldoende grote voorraad aan ingrediënten voor allerlei heerlijke brouwsels waaronder de Gin natuurlijk. Wooohooo.

Beantwoorden
Berichten: 107
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De gin staat nu bijna een week te rusten na het opwarmen in de bain marie.

Hij is nog troebel maar toch al wat helderder. Wat me nu wel opvalt is dat de citroengeur enorm naar boven komt, dit komt waarschijnlijk nog door de restanten olie denk ik? Ga ik deze nog wat kunnen wegfilteren met keukenpapier?

Dat de gin troebel is maakt voor mij niet veel uit maar als er iemand komt zal ik waarschijnlijk iedere keer moeten een uitleg geven 😀 als ik deze nog wat zou aanlengen met neutraal en water, kan ik deze dan weer helder krijgen? Smaak zit er meer dan genoeg in om wat te verdunnen.

Beantwoorden
Berichten: 140
(@flyger)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik zou verdunnen met een neutrale alcohol van dezelfde sterkte. De smaak verdeelt zich dan over meer volume

Beantwoorden
Berichten: 107
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb de gin zaterdag door een koffiefilter gedaan en dan in de kast weggezet. Daarnet eens gekeken en hij is volledig helder geworden met nog even te staan op kamertemperatuur.

Ik ga met het verdunnen nog wachten tot er enkele geproefd hebben en zien wat ze er van zeggen.

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zaterdag mijn eerste gin gedistilleerd. Uit 9l aangelengd maceraat heb ik zo'n 3l hearts overgehouden dat ik na 2x filteren heb verdund met mineraalwater. Resultaat is 4,5l gin aan 45°. Blij maar tegelijkertijd ontgoocheld dat ik 1 gram lavendel had toegevoegd waardoor het aroma te sterk aanwezig is. Dat weten we voor de volgende keer. Schol.

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Laat het twee weken rusten, en het kan weer in balans komen. Ik heb geen ervaring met lavendel, maar heb wel gemerkt dat er tijdens het rijpen veel kan veranderen.

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thanks, ik laat de flessen enkele weken rijpen en zie dan wel en ondertussen zal ik nieuwe maken met klassiekere ingrediënten voor een London Dry Gin type. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Papabeer . london gin types wordt gestook uit granen alcohol, geen suiker alcohol . Alcohol overgehaald over bessen en kruiden in een korf . Dus geen maceraat.

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt voor de correctie. Ik zit er wel zeer ver vanaf dan 🙂

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

London gin types wordt gestook uit granen alcohol, geen suiker alcohol . Alcohol overgehaald over bessen en kruiden in een korf . Dus geen maceraat.

An sich klopt wat u zegt (London Gin is Infused en niet gemarceerd) echter van wat ik onlangs nog ergens op TV voorbij zag komen (keuringsdienst van waarde) stookt amper iemand nog überhaupt zijn gin nog volledig (Graan alcohol) maar wordt er een sterk destillaat aangelengd met een neutrale alcohol welke makkelijk ook suiker alcohol zou kunnen zijn. (op 11:25 in bovengenoemde video wordt dat duidelijk uitgelegd).

Deze producent doet het trouwens nog steeds wel op de "traditionele / ouderwetse" manier.

Beantwoorden
Pagina 6 / 7
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?