Ik heb nooit een 2e generatie gemaakt, maar je kunt op de restanten van je gistbed en dus het oude roggebrood eenvoudig een nieuwe generatie opstarten.. maak het hele mengsel gewoon opnieuw, en gebruik eventueel een deel van je uitgestookte backset en gooi als alles koel genoeg is dit op het oude gistbed. Als het goed is komt het nu weer snel tot leven.
Zorg wel als je ook de backset gebruikt van de vorige keer dat het echt goed uitgestookt is. Restalcohol kan het opstarten van de gist belemmeren. Dat heb ik laatst gehad met mijn 2e ronde appels. Dat kwam veel moeilijker op gang.
Zo, daar gaan we weer!
😉
Die van mij staat al bijna 2 weken te pruttelen, nog steeds een bloebje per 3 seconden. Ben zo benieuwd....
Ik kan wel even hulp gebruiken. Mijn roggebroodjes staan nu bijna 3 weken te bloepen. Nu nog 1x per 2 seconden. Net met de vinometer 10 procent gemeten, dus er gebeurt genoeg. Ik zie alleen niet de laag met dooie gistcelletjes waar jullie het over hebben. Wat is. U wijsheid? Mijn PH meter is nog onderweg, dus dat kan ik nog niet meten. Door laten gisten, of......?
Zolang het borrelt in het waterslot is het nog aan het gisten. Lekker laten staan zou ik zeggen.
Ik heb bij de 1e generatie gezien dat het mooi helder wordt als de fermentatie afgelopen is. Dus ook als de blupjes opgehouden zijn even wachten tot de vloeistof helder is.
Mijn 2e generatie is vandaag 3 weken aan het gisten, Gisteren minder dan een blup per minuut, ik hoop dat hij zondag helder is, anders staat hij gewoon nog een week.
De gistcellen onderin zijn (voor het overgrote deel) niet dood maar verkeren in een slaaptoestand. Je kunt ze gebruiken voor de volgende generatie.
Nou ook ik ga als beginner dit recept maar eens opstarten deze avond. 3 pakjes roggebrood, 4,5 of suiker, aanvullen naar 25 liter totaal met als ik alles goedgelezen heb een enkel pakje droge bakkersgist.
We gaan het zien.....?
Succes Houthakkertje, het kan eigenlijk niet mislukken. Ben benieuwd naar jouw resultaten!
Kijk, nu kan ik weer rustig slapen! Vanmiddag ook effe met Pino over kunnen hebben bij het afhalen van de melasse. Ik ga rustig wachten tot het stil wordt in het waterslot.
Thanks, begin ging goed, gist erop half uurje wachten, rustig roeren, deksel nog oplaten op een kiertje, en vanmorgen leek t wel of er een bruissteen in lag, waterslot net gevuld en alles bubbeld nu lekker. Geduld is een schone zaak heb ik inmiddels wel geleerd dus de komende weken wordt afwachten.
Mijn laatste emmer met roggebrood op 23 mei opgezet, sg was een paar dagen geleden al 990. Hij begint nu langzaam aan te klaren. Ik heb vandaag tijd om te stoken maar er is nog niets wat echt helemaal klaar is om de ketel in te gaan. Jammer, maar liever een goed eindproduct dan een gistsmaak toch ?
Zeker weten tis hobby dus wachten hoort erbij. oepssss sg vergeten te meten pffff wat nu?
Geeft niks. Je kunt op het eind altijd nog meten of alle suikers zijn vergist. Als je de dobber er nu in hangt kun je nog zien hoeveel suiker er nu nog in zit. Al is het beter je emmer gesloten te laten. Je merkt vanzelf hoeveel je straks uit je ketel haalt toch ☺
Odin's recept is echt top: ik stook niet anders. Afgelopen tijd geëxperimenteerd door aan Odin's recept ook nog een pond rozijnen (zonder zwavel) toe te voegen: ben er heel erg tevreden over: een soort combi van whisky en raki (zonder anijs). Ga nu aan de slag met een tip van meneer Wateetons: een theelepel karnemelk toevoegen aan de stookwijn op basis van Odin's recept. Het schijnt dat melkzuurbacteriën ook iets doen bij whisky-bereiding: ben benieuwd.