Meldingen
Alles wissen

Odin's Roggebrood Whisky. Tried and True Recipy

Pagina 25 / 29

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb je het SG al gemeten Arie?

Vergisting is nog steeds bezig want het waterslot is nog actief (ook al is dit wat minder)

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Precies, het is nog bezig. Niet alle vergistingen gaan even hevig. Banaan of extra gist niet doen. Komt vanzelf goed.

Meet idd je SG, dan heb je inzicht in hoeveel suiker er nog in zit en begrijp je waarom het rustiger gaat. Als de suiker bijna op is kun je gist toevoegen zoveel je wil maar daar gaat het niet harder van gisten.

 

Beantwoorden
Berichten: 11
 Arie
(@arie)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

We zijn inmiddels een dag verder en het gaat beter, gisterenavond laat ff flink aan de emmer geschud en loop sindsdien op z'n gemakkie door( moest ff wakker worden denk?)
Waar meet ik de SG mee? Misschien wel handig om er één aan te schaffen

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Refractometer of hydrometer.

Een van beide mag niet ontbreken in je standaard uitrusting 😉

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb er een die ik niet gebruik,neem hem mee naar de bbq.kan iemand zo hebben heb er ook baterijtjes bij gedaan.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb er een die ik niet gebruik,neem hem mee naar de bbq.kan iemand zo hebben heb er ook baterijtjes bij gedaan.

Refractometer of hydrometer met batterijen?

Refractometer zou kunnen, dan heb je een duur apparaat.

Na vergisting meet ik zelf nooit met refractometer. Je moet het omrekenen en die benadering is erg onnauwwkeurig.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Volgens mij,hydrometer teste ik vroeger het water mee voor de plantjes.?staat hp op.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

PH Meter dus, kun je hem zelf niet gebruiken? Wel handig hoor!

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als een pH meter heel lang niet gebruikt is is de elektrode waarschijnlijk niet zo best meer.

Beantwoorden
Berichten: 11
 Arie
(@arie)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb een PH meter,idd voor m'n plantjes. Maar waarvoor meet ik in dit geval de PH waarde? Heb ook een refractometer nog in de verpakking maar hoe kan ik het suikergehalte er uit herleiden? Of sla ik de plank nu mis. Zo jammer dat ik niet naar de BBQ kan, heb nog een hoop te leren

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Met een refractometer kun je het suikergehalte in je wort meten (SG).

Als de wort vergist is kun je met de gemeten waarde het SG benaderen.

 

Tijdens het stoken kun je er het % mee meten.

 

Hier heb je dan wel 2 verschillende refractometers nodig. Als je er een hebt om je zout % voor je aquarium te meten werkt het waarschijnlijk wat lastig. 😉

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een PH waarde is altijd belangrijk voor goed resultaat .
te hoog ph of te laag is nadelig voor de vergisting .
Te hoog zuurgraat kan ook zorgen voor meer acetaat vorming wat wanneer deze te veel zijn ook de smaak nadelig beïnvloed.

Beantwoorden
Berichten: 20
(@jantje58)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zo vanavond heb ik de stookwijn van het (gerookte) roggebrood overgeheveld in een paar emmers en dan eens kijken of ik die deze week een keer kan stoken. Het heeft vanaf 22-4-19 lekker rustig vergist bij een temperatuur van rond 20 graden maar van de rooklucht is niks meer over en ik wil toch graag die rooksmaak in mijn whiskey hebben. Dus ga ik maar weer wat sneetjes roken en die hang ik dan in een hopzakje in de ketel in de hoop dat dat een beetje werkt.  Wordt vervolgt.  groeten Jan

Beantwoorden
Berichten: 11
 Arie
(@arie)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat is de ideale PH van het water? Voor m'n plantjes 5,5 a 6 en heb daar spul voor om te laten dalen,maar of dat zo gezond is?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het gaat om PH van het brouwsel .
kraanwater zit rond pH 7-8 . hangt wat af van regio .
Het ideale PH hangt af van diverse factoren .
Wat voor gist je gebruikt en wat je wil vergisten en hoe je eindresultaat enigszins wil beïnvloeden .
Zeker wanneer je met serieuze recepten /dranken bezig gaat is PH in brouwsel / beslag van belang voor een goed eindresultaat.
Maar ook om broddel receptjes als roggebrood of dat soort dingen beter drinkbaar te maken moet toch het gist optimaal kunnen werken .
Dus indien aanwezig specificatie voor gist deze aanhouden . wanneer niet vermeld kun je beste een gemiddelde van tussen 3,5 en 5,5 aanhouden .

Beantwoorden
Pagina 25 / 29
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?