Als de vergisting begint zal de gist de pH verlagen. Als je met graan werkt en de vergisting start op pH 5 - 5,5 kom je meestal uit rond de pH 4 - 4,5. Met een suikerwash zitten er minder buffers in je wash en is het moeilijk te voorspellen waar je uitkomt maar ik zou me niet te druk maken over een te hoge pH, de gist zorgt wel dat het zakt.
Te hoge pH bij de start komt denk ik niet voor tenzij je heeeel rare dingen doet, te laag kan voor problemen zorgen.
klopt dat ph verlaagd tijdens gisten dat is ook een van de redenen dat je je begin waarde goed moet hebben .
Standaard verse graan producten geven geen problemen . maar bewerkte producten kunnen zeker wel al een hoog ph hebben .
Gemiddelde werken meeste gisten het best tussen 3,5 en 5,5 . mooi is inderdaad als je op 4,5 uitkomt .
Gemiddelde werken meeste gisten het best tussen 3,5 en 5,5 . mooi is inderdaad als je op 4,5 uitkomt .
Zou jij de wash aanzuren als je op 6 uitkomt voor de vergisting?
Persoonlijk zou ik er niks aan doen, de gist regelt het dan wel. De pH weer wat opkrikken als deze tijdens de vergisting onder de 4 zakt kan ik me wel wat bij voorstellen.
Ik zal wanneer het gisttype en drank erom vraagt zeker ook bij 6 aanzuren .
Wanneer je strak ook ph regelt en ook later in vergisting controleert en aanpast kun je een beter kwaliteit halen .
Je kunt dan ook iedere keer dat je weer een zelfde recept maakt uitgaan van een zelfde kwaliteit .
Knutsel receptjes als dat roggebrood gebeuren of andere restmateriaal is het minder van belang omdat je daar toch geen hoge kwaliteit verwachtingen van kan hebben .
Het roggebroodgebeuren valt nog goed mee van kwaliteit.
Ik heb hem de laatste keer gemaakt met een wort van pilsmout ipv suiker en dat is inderdaad beter dan met suiker maar ook met suiker is hij niet slecht.
Het is misschien drinkbaar of aanvaardbaar om te drinken .
Het is maar net hoe je eigen smaak het beoordeeld .
Een echte whiskey is een van de simpelste dranken om te maken neemt alleen iets meer tijd .
Maar met beetje smaak zal zeker duidelijk meer kwaliteit daarin zitten .
je kunt drank maken om van te genieten of alcohol met smaakje om de alcohol buzz te krijgen.
Kwaliteit is dus voor ieder anders .
Moet ook ieder voor zich weten en bepalen waar hij of zij genoegen mee neemt .
Ik vind zonde van tijd om zoiets als " roggebrood whiskey" te maken omdat met zelfde energie kun je ook een echte whiskey maken .
Maar nogmaals ieder zijn lol .
Al wil men de inhoud van de gft bak vergiste en dit whiskey noemen is ieder vrij mee . Ik klink misschien weer als Grinch of zuurpruim maar goed ik ben een beetje een ouwe puritein en vind zonde van een ambacht .
Het aanzuren kun je doen met melkzuur 80%.
Als je mouten gebruikt kun je ook Zuurmout tot 10% van je recept nemen.
Beide kost weinig tot geen moeite en de ph-waarde controleer je met strookjes
PH-papier.
aanzuren met melkzuur kan heel subtiel smaak ook iets verzachten .
Is zeker niet verkeerd indien nodig aan te zuren hiermee .
Ik moet toegeven dat het recept ‘Tried and True Recipy’ de Meergranenborrrel veel meer smaak geeft dan het Roggebroodrecept. Ik heb uiteraard beiden gemaakt maar de Meergranenborrel heeft voor mij en veel van mijn kennissen de voorkeur. Het roggebroodrecept is erg leuk en simpel te maken maar zo ook de meergranenborrel. Ik heb alleen het roggebrood op wat eik gezet wat het iets meer body gaf maar toch.....
nu weer Appie Hein blij meemaakt, vanavond wat cornflakes en broodmes in de pan doen....... over 3 weken weer de meergranenborrel mmmmmm?
simpel, en toch....
Mijn versie van de roggeborrel is in een whisky wash waar de roggebrood bij gaat. In principe maak ik geen suikerrecepten.
Het maken van een granenwash is wat meer werk maar valt in het niet bij de tijd die het stoken kost.
zo ,afgelopen zaterdag mijn (gerookte) roggebrood whiskey gestookt ,ik heb er 3 liter van 60% uit kunnen trekken. Omdat mijn keteltje maar 10 liter is heb ik het in drie keer moeten doen , en nou viel me op dat er van de rook niks meer over was, DUS maar weer vier sneetjes gerookt en bij de laatste batch in een kookzakje er in gehangen. nou heb ik wel de rooklucht en smaak in mijn whiskey zitten.zodra ik een grote fles heb dan gaat alles bij elkaar en nog wat eikensnippers erbij, tja en dan afwachten. maar het gaat dus wel en daar ben ik al heel blij mee. groeten Jan
Zo, ook maar eens aan dit recept begonnen!
Een emmer van 21 liter in de douche staan ?
Wel eigenwijs het één en ander veranderd (niet te veel, alleen details) maar het ruikt al zo lekker dat ik haast een glas van de suikerwash wil proeven na het vergisten ??
Prachtig spul van Jan binnen gekregen afgelopen weekend dus het kan beginnen!!
Zo beginnen we allemaal, en recept aanpassen? Schaam je, straks krijg je misschien nog wel een smakelijkere drank, als dat met het origineel bedoeld is. Koken met het recept in de hand ,maakt je een kok, je eigen recept nemen ,en verbeteren, maakt je een chef. Ik denk dat de meeste hier wel weten, dat een recept een basisidee is, waar iedereen zijn draai aan geeft. De ene vanaf het begin, de andere na wat ervaring opbouwen. Ieder op zijn eigen tempo. Als het uitgegist is mag je gerust wat van je wash proeven, alleen niet teveel, want dan wil je niet meer stoken. Mijn eerste fruitwash, ging geheel op fles zonder stoken, (te) lekker is (te) lekker. 😉
Sköll William
Nou, chef waardig zal het nog lange niet zijn, eerder Benny de beunhaas whisky waardig ? maar het zal uiteindelijk wel op een goed basis terecht komen na veel oefenen. Haha ik ben nog wel van plan het te stoken dus alles op de fles gaat niet gebeuren.
Ik ga volgende week eens wat houtsnippers koud roken. Misschien dat dit nog meer rooksmaak/geur afgeeft. Ook goed idee Jantje58 om de gerookte sneetjes ( wat klinkt dat ......?) erin te hangen.