Idd gewoon op tijd stoppen, genoeg opbrengst t.o.v. de investering toch 🙂
Dit is ook een erg goed recept om eens te proberem 🙂 https://www.stookforum.nl/thread/meergranen-broodmeel-kellogs-all-bran-plus-ruwe-rietsuiker/
Ik wil dit recept ook wel eens gaan proberen maar nu had gedacht omdat ik wel van een rokerige whiskey hou om een paar sneetjes in de rookton te hangen (net als zalm) om zo de rooksmaak er in te krijgen, Uiteraard even kijken hoeveel sneetjes ik nodig heb en welke rookmot (zit te denken aan fruitbomenhout) dus dat wordt het volgende project. Heb nu een rumwash die volop aan het vergisten is en waar mijn vrouw niet blij van wordt want die zooi stinkt als de neten.maar ja die moet ook maar iets over hebben voor mijn hobby, groeten Jan
Ik heb mijn eikenschilvers (medium) eerst half uurtje boven in de rookton gehangen. Dat gaat ook prima. Het hout heeft veel rook opgenomen en geeft een diepere rooksmaak aan de borrel dan alleen het hout. Dom van mij, eea te vroeg uit de borrel gehaald maar je ruikt gelijk het verschil tussen het gerookte en niet gerookte eiken. Altijd leuk om zo een beetje te experimenteren.
Ik wil dit recept ook wel eens gaan proberen maar nu had gedacht omdat ik wel van een rokerige whiskey hou om een paar sneetjes in de rookton te hangen (net als zalm) om zo de rooksmaak er in te krijgen, Uiteraard even kijken hoeveel sneetjes ik nodig heb en welke rookmot (zit te denken aan fruitbomenhout) dus dat wordt het volgende project. Heb nu een rumwash die volop aan het vergisten is en waar mijn vrouw niet blij van wordt want die zooi stinkt als de neten.maar ja die moet ook maar iets over hebben voor mijn hobby, groeten Jan
De rooksmaak in een whisky komt doordat het mout op turf wordt gedroogd. Whiskymout geeft dan ook een heel andere smaak dan een rookmout die op beuken is gerookt. Je whisky zou zomaar naar rookworst kunnen gaan smaken.
daarom zou ik het op fruitbomenhout roken maar je zou zomaar gelijk kunnen hebben en een unoxwhiskey lijkt me niet zo lekker. Dan rest mij nog een ding en dat is kijken of ik turf kan laten roken in de rookton, gewoon koud roken om de smaak er aan te krijgen. groeten Jan
Sorry, inderdaad uiteraard koud roken net als bijv knoflook maar dat weet je wel.
zet me wel aan het denken. Zal een keer een litertje in een open bak boven in de ton zetten. ‘Koud’ komt het nooit boven een 30graden.
Ik heb mijn roggebrood met turf van het strand gerook in een oude asperge pan.
De rooksmaak wordt prima opgenomen in het roggebrood. Ik zelf vond het redelijk gelukt. Andere vonden het toch meer een asbak smaak hebben. Mocht het te sterk zijn dan is de rook smaak makkelijk te verminderen door verouderen en luchten.
Als je whiskey te rokerig is ,dan gewoon een druppeltje water er bij in je glas. groeten Jan
Zo vandaag productief dagje eerst bij stookwinkel langsgeweest aldaar aangestoken door Jan om ook eens roggebrood mash te maken
4,5 kilo suiker
1,5 kilomroggebrood Ah basic
5 liter water alles n d pan en aan de kook gebracht.
Aangevuld met 15 liter koud water anders past het niet in de gistfles
100 me dikke gistslurie van het bierbrouwer erbij .
en dit maal 2 aangezien ik 2 gistflessen nog had staan.
Leuk dat je het ook gaat maken! Wat je vandaag zag in de Grainfather was een toevalstreffer want de emmer met mash heb ik 23 mei vorig jaar al gemaakt zie ik net bij het teruglezen. Kraakheldere stookwijn en er was niets aan bedorven. De vorige emmer mash heb ik na 8 maanden gestookt en die was ook heerlijk, ik ben dus niet meer bang om een emmer lang te laten staan.
Nu heb ik 3,5 liter van 50% in een kilnerpot met wat houtsnippers, de kleur zit er nu al in. Over een tijdje kan ik de roggebrood whisky vergelijken met de Rye Whisky van Erik's Bio Brouwmaat., die pot staat er naast ?
Goeiavond allemaal. Ben vandaag maar eens begonnen met roggebrood roken. Bij het tuincentrum een zak turfstrooisel gehaald en eens lekker laten drogen in de zon,toen geprobeerd of ik het aan het roken kon krijgen (wat dus wel lukt) en maar vlug roggebrood gehaald. vier sneetjes op het rooster en voor ongeveer drie uur laten roken en ik moet zeggen de geur zit er al goed aan of het genoeg is naar mijn zin weet ik nog niet en anders maak ik er gewoon nog wat bij en die kan ik er dan nog wel bij gooien heb eigenlijk wat te weinig turf gebruikt denk ik .Dit weekend maar weer eens gaan koken
Leuk experiment Jan, ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat.
ik heb de sneetjes in een boterhamzakje dichtgeknoopt in de bijkeuken liggen en het ruikt net of we afgebrand zijn 🙂 dus ik denk dat het helemaal goed gaat komen groeten Jan
Goedenavond, ik heb precies het recept gevolgd en nu na 2 dagen komen er maar af en toe wat bubbels door het waterslot, soms staat het wel een minuut of 3 stil.
Ik las ergens over de geprakte banaan. Kan ik ook nog een extra zakje gist voeding er doorheen roeren zoals in het recept