Leuk experiment met de havermout. Het heeft een minder uitgesproken smaak dan roggebrood, maar er kan wel wat lekkers uitkomen. De hoeveelheid is wel erg klein. Wat voor ketel heb je?
Hier in Finland verkopen ze dit.. Kost 3€/kg Het is gebrand roggemout, voor het bakken van Fins roggebrood. Ze maken er ook Kotikalja van, wat een soort Kvass is. Een licht gefermeteerde softdrank met max. 0,5% alcohol. Drinken ze hier graag bij de lunch.
Ik wil hier eens mee aan de slag. Verder het zeflde recept aanhouden als van Odin.
Vandaag ook een 60L vat gevuld met dit roggebrood recept . ( maar dan dubbel)
Enige verschil .... Droge bakkersgist gebruikt.
MAAR ... hij blubt om de dooiedood niet..
Geduld is een schone zaak . Anders maar een halve geprakte banaan er morgen bij gooien ?
Ik heb ook droge bakkersgist gebruikt. Hoelaat had je de gist erbij gedaan?
Een banaan erbij heeft geen zin, alles zit al in het roggebrood.
Idd geduld, ik denk dat ik vraag over de temperatuur aan jou niet hoef te stellen 😉
Temperatuur was PERFECT 🙂
Nou .... heb de banaantruuk gedaan .... effe later begon hij langzaam te bubbelen .. Zal toeval zijn ... maar toch .
Weet niet of je de gist er gelijk doorheen hebt geroerd ? Is bij mij ook wel eens mis gegaan, of het duurt dan id langer voor er iets gebeurd, of er gebeurt niets. Strooi het tegenwoordig gewoon op men mash. Na minuut of 5 zie je dan de gist tot leven kom, middels er een soort van schuimlaagje ontstaat. Wacht dan nog half uurtje, dan pas door roeren.
Daar geef je een hele goede aanwijzing,+1 credit voor jou,erop strooien en pas na vorming schuimlaag voorzichtig door de bovenste 10 á 15 cm van de mash/wash/beslag roeren.
Ook belangrijk niet te snel afsluiten en waterslot erop wacht daar na het roeren ook poosje mee.
Wat ik doe: Vat aanvullen met gardena spuitje zodat er zuurstof in de wash komt. Als de PH en temp goed zijn, strooi ik 1 gram gist per liter wash uit, sluit het deksel en plaats waterslot. Ik roer niet. Even later komt het op gang en heb ik er geen omkijken naar.
Borrelt inmiddels als een tierelier.. Staat naast mn pruimenvaatje te puffen.
Moet toch meer geduld hebben 🙂
De eene keer begint mn vaatje meteen ... .de andere keer na een tijd.
Hier net zo, zelfs met de zelfde behandeling, zelfde gist en temeratuur kan er een verschil zijn in hoe snel hij begint.
Ik hoop dit weekend te kunnen gaan stoken. Maar heb de kirsch en de appels ook nog op de planning staan en kom eigenlijk tijd tekort....
Ik ben benieuwd naar het resultaat, misschien ga ik hier een klein houten vaatje van 3 liter voor op offeren 🙂 Ik wordt namelijk steeds beter in het lang van iets af kunnen blijven 😉
Oh ja Erik,
Wilde nog wat vragen aan jou. Jij had je whisky in een houten vat zitten maar je schreef dat de engelen wel een behoorlijke portie hadden genomen 😉 Hoeveel was je kwijt en was het percentage erg gedaald?
Ik had een 3,5 liter (bij benadering) in het vaatje gedaan en heb daar wel eens wat uit geproefd. Maar vorig weekend bleek er nog maar zo'n 2 liter in te zitten. Nu wil ik niet zeggen dat ik 1,5 liter aan de engelen heb gevoerd maar de helft van die 1,5 liter is toch verdampt vrees ik (of een gedeelte ervan is in het hout getrokken). Dus 2 liter met een ABV van 50% verdund naar 2,5 liter van 40%. Dus redelijk tevreden hoor.
Nu zit er ruim vier liter van 60% in. Ben benieuwd hoe deze gaat worden.
Toch wel jammer als er veel verdampt, maar gelukkig is de kwaliteit goed! Mischien even een rolleje folie rondom het vat wikkelen 😉 Laat de engelen hun eigen whisky maar stoken!
Ik ga het ook proberen met de roggebrood whisky 🙂
Of mijn kinderen beter in de gaten houden.....