Meldingen
Alles wissen

Recept bakkersgist

Pagina 2 / 4

Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik gebruik meestal eigen gemaakte gisten vanwege het meer specifiek passen bij product en kwaliteit .
IK heb voor nood altijd ander gist in huis dat is meest bakkersgist omdat dat zeer universeel en betrouwbaar is .
Ook heb ik veel andere hobby en commerciële gisten geprobeerd maar er zijn maar een paar die voldoen aan mijn verwachtingen .
De turbo en alcotec zijn matige kwaliteit en voor mensen met enige geoefende of goede smaakvorming vallen deze heel snel af .

Naast de gewone bakkersgist zijn
Gisten van fermentis en mangrove jack de enige die ik persoonlijk gebruik naast eigen omdat die wel aan verwachting , hoge kwaliteit en betrouwbaarheid voldoen .

Beantwoorden
Berichten: 344
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik doe alles in principe met natte gist, blokjes van 42 gram.

alleen de laatste paar maanden is die slecht beschikbaar geweest dat ik voor de zekerheid maar een stuk of 15 pakjes met droge gist gekocht hebt.

Wel heb ik speciaal voor de rum 10 pakjes rumgist gekocht bij stookwinkel.

Nu nog melasse zien te scoren

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2116
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De rum gist maak ik van een stuk suikerriet.

Ja.......nu nog de melasse  .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Rum gist kun je kweken op rietsuiker stengel en accasia .
Als je eraan kunt komen kun je ook een baal sugarcane kopen en deze uitkoken voor molasse
( Zo doe ik het altijd )

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 498
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Buiten de zakjes van 7 gram ook verkrijgbaar in andere formaten, b.v. bij Welkoop en molenaars.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je kunt ook een pond pak bruggeman kopen .
Wat je niet gebruikt kun je in goed afsluitbaar bakje maanden goed houden in koelkast

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 498
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Klopt. Maar van het ponds-pak kon ik zo gauw geen foto vinden ;-). Ik gebruik zelf ponds-pak omdat ik iedere dag brood bak en ik gebruik het voor sommige vergistingen. Wordt idd in de koelkast in een goed afgesloten container bewaard en ik merk nog geen verminderde werking. Prima gist.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De fabrikant houd een vrij strake kwaliteits norm aan met houdbaarheid tijd maar goed afgesloten in koelkast kun je wel een jaar de gist goed houden mits het droog blijft .

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als je het lang wil bewaren dan het liefst zonder lucht. Voor mijn hopvoorraad heb ik een vacumeer machine gekocht, dat werkt ook goed als je korrelgist wil bewaren.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 625
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hello Roffel

Op dit forum en op engelstalige en franstalige fora, kan je

Birdwatchers Sugar Wash

vinden.

Het is de eenvoudigste manier om suiker, zonder inverteren en koken, te vergisten met bakkersgist.

Eenvoudig en efficient.

Op basis van bovenstaand recept, kan je zelf beginnen improviseren.  Tomaten vervangen door eikels bv (bedankt Robbert) of door Angelica, Rabarber etc etc.

De logische weg tot onze hobby is beginnen met bakkersgist daarna experimenteren met turbo gist, dit snel vergeten, overschakelen op experimenten met wilde gisten om tenslotte terug te vallen op bakkersgist 🙂

 

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het is wel makkelijker om zonder te inverteren te vergisten maar gist moet dan eerst zelf suiker omzetten van sacharose naar invert . Het werkt zeker maar gist zal daardoor meer vervuiling produceren , meer kans op bijsmaak , geur tijdens gisten , langere vergisting of gaan slepen van gisting en te veel acetaat vorming .
Inverteren of gebruik van geïnverteerde suikers is een basis onderdeel van het maken van alcohol voor likeuren .

( Nog beter is ook het nazuiveren van het suiker .
Het verbaast mij al enige tijd dat niemand dat doet , misschien omdat de hobbyist en hobby boekjes het vergeten door te geven of te vermelden )

Betreft overschakelen naar turbo's is zonde van geld en product dus inderdaad snel vergeten !
De wilde gisten of andere gisten als zelf culturen passende op product maken is zeker de moeite waard en wanneer je enige vaardigheden daarin hebt zullen producten nog hogere kwaliteit geven .
Voor wat snel tussen door werk of voor wat suikeralcohol maken is bakkers gist wel handig in huis te hebben .
Wat ook zeer universeel vervanger kan wezen van bakkersgist om erbij te hebben of vervanger van zelfmaken is een hoogwaardig gist al b.v. fermentis C70

Beantwoorden
Berichten: 111
(@p)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Super interessant topic.
Is 1 handje gekookte rijst voldoende voeding op 25 liter emmer? Of doe je dat extra bij de diammonium fosfaat?
Leuk om uit te proberen en het verschil te proberen met de turbogist.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nee rijst zal niet voldoende zijn , wel bonen om de diammonium fosfaat te vervangen .
Wanneer je betere kwaliteit wenst en een beetje smaak ontwikkeling hebt zal je na vergelijk nooit meer die turbo en alcotec zooi willen gebruiken .

Beantwoorden
Berichten: 111
(@p)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dank u, ga ik uitproberen.

Beantwoorden
Berichten: 111
(@p)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nog een vraagje:
waar koop ik diammonium fosfaat alleen in stookwinkel of ook (onder andere naam) in gewone winkel?
En als ik met bonen wil proberen, wat voor witte bonen gebruik ik dan? En proef je dat niet terug? ?

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?