Ik gebruik meestal eigen gemaakte gisten vanwege het meer specifiek passen bij product en kwaliteit .
IK heb voor nood altijd ander gist in huis dat is meest bakkersgist omdat dat zeer universeel en betrouwbaar is .
Ook heb ik veel andere hobby en commerciële gisten geprobeerd maar er zijn maar een paar die voldoen aan mijn verwachtingen .
De turbo en alcotec zijn matige kwaliteit en voor mensen met enige geoefende of goede smaakvorming vallen deze heel snel af .
Naast de gewone bakkersgist zijn
Gisten van fermentis en mangrove jack de enige die ik persoonlijk gebruik naast eigen omdat die wel aan verwachting , hoge kwaliteit en betrouwbaarheid voldoen .
Ik doe alles in principe met natte gist, blokjes van 42 gram.
alleen de laatste paar maanden is die slecht beschikbaar geweest dat ik voor de zekerheid maar een stuk of 15 pakjes met droge gist gekocht hebt.
Wel heb ik speciaal voor de rum 10 pakjes rumgist gekocht bij stookwinkel.
Nu nog melasse zien te scoren
De rum gist maak ik van een stuk suikerriet.
Ja.......nu nog de melasse .
Rum gist kun je kweken op rietsuiker stengel en accasia .
Als je eraan kunt komen kun je ook een baal sugarcane kopen en deze uitkoken voor molasse
( Zo doe ik het altijd )
Buiten de zakjes van 7 gram ook verkrijgbaar in andere formaten, b.v. bij Welkoop en molenaars.
Je kunt ook een pond pak bruggeman kopen .
Wat je niet gebruikt kun je in goed afsluitbaar bakje maanden goed houden in koelkast
Klopt. Maar van het ponds-pak kon ik zo gauw geen foto vinden ;-). Ik gebruik zelf ponds-pak omdat ik iedere dag brood bak en ik gebruik het voor sommige vergistingen. Wordt idd in de koelkast in een goed afgesloten container bewaard en ik merk nog geen verminderde werking. Prima gist.
De fabrikant houd een vrij strake kwaliteits norm aan met houdbaarheid tijd maar goed afgesloten in koelkast kun je wel een jaar de gist goed houden mits het droog blijft .
Als je het lang wil bewaren dan het liefst zonder lucht. Voor mijn hopvoorraad heb ik een vacumeer machine gekocht, dat werkt ook goed als je korrelgist wil bewaren.
Hello Roffel
Op dit forum en op engelstalige en franstalige fora, kan je
Birdwatchers Sugar Wash
vinden.
Het is de eenvoudigste manier om suiker, zonder inverteren en koken, te vergisten met bakkersgist.
Eenvoudig en efficient.
Op basis van bovenstaand recept, kan je zelf beginnen improviseren. Tomaten vervangen door eikels bv (bedankt Robbert) of door Angelica, Rabarber etc etc.
De logische weg tot onze hobby is beginnen met bakkersgist daarna experimenteren met turbo gist, dit snel vergeten, overschakelen op experimenten met wilde gisten om tenslotte terug te vallen op bakkersgist 🙂
Het is wel makkelijker om zonder te inverteren te vergisten maar gist moet dan eerst zelf suiker omzetten van sacharose naar invert . Het werkt zeker maar gist zal daardoor meer vervuiling produceren , meer kans op bijsmaak , geur tijdens gisten , langere vergisting of gaan slepen van gisting en te veel acetaat vorming .
Inverteren of gebruik van geïnverteerde suikers is een basis onderdeel van het maken van alcohol voor likeuren .
( Nog beter is ook het nazuiveren van het suiker .
Het verbaast mij al enige tijd dat niemand dat doet , misschien omdat de hobbyist en hobby boekjes het vergeten door te geven of te vermelden )
Betreft overschakelen naar turbo's is zonde van geld en product dus inderdaad snel vergeten !
De wilde gisten of andere gisten als zelf culturen passende op product maken is zeker de moeite waard en wanneer je enige vaardigheden daarin hebt zullen producten nog hogere kwaliteit geven .
Voor wat snel tussen door werk of voor wat suikeralcohol maken is bakkers gist wel handig in huis te hebben .
Wat ook zeer universeel vervanger kan wezen van bakkersgist om erbij te hebben of vervanger van zelfmaken is een hoogwaardig gist al b.v. fermentis C70
Super interessant topic.
Is 1 handje gekookte rijst voldoende voeding op 25 liter emmer? Of doe je dat extra bij de diammonium fosfaat?
Leuk om uit te proberen en het verschil te proberen met de turbogist.
Nee rijst zal niet voldoende zijn , wel bonen om de diammonium fosfaat te vervangen .
Wanneer je betere kwaliteit wenst en een beetje smaak ontwikkeling hebt zal je na vergelijk nooit meer die turbo en alcotec zooi willen gebruiken .
Dank u, ga ik uitproberen.
Nog een vraagje:
waar koop ik diammonium fosfaat alleen in stookwinkel of ook (onder andere naam) in gewone winkel?
En als ik met bonen wil proberen, wat voor witte bonen gebruik ik dan? En proef je dat niet terug? ?