Meldingen
Alles wissen

Verschil in suiker

Pagina 7 / 8

Berichten: 65
(@elflitso)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Op de eerste plaats gaat het hun geen z*k aan. En als ze het dan toch willen weten....Om je bijen bij te voeren alvast voor de winter. Bij de weg AH is de geodkoopste. En nee in suiker zit totaal geen verschil. Er zijn immers maar 2 suikerfabrieken in NL Alle twee van Van Gils of te wel suikerunie. Laat je niet gek maken. Als er iets met je mash of stookwijn fout is gegaan is dat een andere reden geweest.

Beantwoorden
Berichten: 65
(@elflitso)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De 25 kilo zakken zijn per kilo duurder dan de 1,5 kilo pakken bij AH. Ook bij sligro, hanos, makro en suikerunie zelf. Heb daar al een studie van gemaakt:-). Bij AH 1,5 kilo voor 87ct op dit moment.

Beantwoorden
Berichten: 7
 Duym
(@duym)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beste,

Kristalsuiker van ALDI geeft aan het gefermenteerde stookmengsel een licht gele kleur, bovendien blijft het troebel, zelfs na 7 weken, terwijl er geen koolzuurgasvorming meer is. Op zich geen probleem, maar ik maak me zorgen: de vorming van methanol is onmogelijk als je suiker gebruikt voor fermentatie, maar misschien is die suiker niet zuiver genoeg en bevat hij pectine, waardoor methanol ontstaat. Ik gebruik zoals altijd de bakkersgist van Dr. Oetker (Gist Levure - Instant).

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Duym, als je Aldi suiker oplost in water geeft die inderdaad een licht gele kleur.
Pectines/methyl/methanol hoef je inderdaad niet zo bang voor te zijn.

Wat ik vermoed is dat je geen gistvoeding toepast.
Oetker gist fermenteert de suiker wel maar heeft voor optimalisatie dus eigenlijk wel gistvoeding nodig.
Toevoegen van bijv.brandnetel prut of een neutrale groente.
Robbert heeft hierover op het forum veel geschreven.
Als je een turbogist zou gebruiken zit de voeding in het gistzakje erbij toegevoegd.
Hiermee bereik je een witte wijnkleur-heldere vergiste vloeistof waarbij je het residu op de bodem van je fermentatievat kunt zien liggen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9955
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij het suiker onttrekken aan suikerbieten worden hulpstoffen gebruikt .
het hangt af van welke fabrikant het doet in Duitsland wordt er calcium en een soort leem gebruikt voor zuiveren .
Dit kan een residu achterlaten die voor verkleuringen zorgt .
Trouwens is het wel zo dat bij vergisting niet alleen het pectine verhaal telt voor vorming van methyl .
gist maakt als bijproduct ook methyl aan .
Al na gelang kwaliteit van de vergisting kan dat verschillen .
Bij optimale vergisting is het minimaal maar bij stress gisting is er sowieso ook bij suikervergisting methyl aanwezig .
maar er moet wel bij gezegd het is ver beneden de norm waardoor je niet zorgen hoeft te maken

Beantwoorden
Berichten: 7
 Duym
(@duym)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

@Bedankt, Nimrax.  Ik gebruik inderdaad geen gistvoeding, dus voortaan turbogist.  Vraagje:  Kun je nog (gist)voeding toevoegen als de fermentatie al een week of twee bezig is? Edit Nim: Ik zou het zo laten, wegstoken en volgende x wel toevoegen vanaf opstart..

--@Bedankt Robbert. Vraagjes:  1. Moet ik bij suikervergisting mijn voorloop weggieten? - 2. Kan ik iets doen aan de licht bittere smaak van mijn stooksel? Meestal is dat geen probleem gezien ik mijn eindproduct bijna altijd lichtjes aanzoet met goedkope likeuren van Aldi.  Maar als ik cognac wil ‘namaken’ (gebruik daar deels uitgekookte cola-light voor) dan komt die smaak er toch door.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9955
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bij elk product moet je voorloop en naloop scheiding maken !
Bittere smaak aan stooksel kan liggen aan het niet maken of te kleine scheidingen van voorloop en naloop .
ook kan zijn dat je te lang doorstookt of op te hoge temperatuur .
cola is sowieso een product waar stoffen inzitten die slecht van het distillaat af te krijgen is .
daarvoor zou je een correctie middel moeten gebruiken .
Daarnaast zit in cola light aspartaam .
Aspartaam laat sowieso ook een nare bijsmaak achter .

let ook op met de turbo gisten . deze zijn in de regel niet echt neutraal van smaak en ook dan zit je vaak met na correctie.
De dr oetker gist is in principe veel neutraler .
Er zijn diverse manieren om gist te ( niet chemisch als bij turbo's ) voeden waardoor je neutrale smaak krijgt .
Ook is het zeer aan te raden om suiker vooraf te inverteren .
Het gist heeft dan minder moeite om te vergisten en levert minder bijproduct dus ook minder bijsmaakjes .

Beantwoorden
Berichten: 7
 Duym
(@duym)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Bedank Robbert, ik heb intussen je tekst gelezen over het inverteren van suiker (was me totaal onbekend). En misschien toch maar beter gewone cola gebruiken i.p.v. cola light.  

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9955
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Waarom zou je cola gebruiken?
Het heeft totaal geen toegevoegde waarde .
Sorry dat ik het misschien wat hard zeg maar het is kneierij om eindproducten als cola te gebruiken .
Je kunt met normale simpele producten betere resultaten halen .
Om Een alcohol uit suiker maken zijn nodig ; water, suiker , citroenzuur of wijnsteenzuur , gist en een gistvoeding .
Het Suiker Grotendeels inverteren voor vergisten is een basis handeling in het maken van een suiker alcohol .

Beantwoorden
Berichten: 7
 Duym
(@duym)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Robbert,

Ik gebruik natuurlijk geen cola om alcohol te maken, enkel suiker, water en gist. Ik voeg wel deels uitgekookte cola toe aan mijn gestookt water-alcohol product. De juiste verhoudingen vinden was een langdurig zoeken. De kleur en alcohol percentage zijn dan niet te onderscheiden van echte cognac 40°, de smaak is uiteraard anders, maar ik noem het mijn cognac. Tot mijn verbazing heb ik vastgesteld dat erin echte cognac (Martel) ook suiker zit. Ik heb eens 25 cl helemaal laten uitkoken; op de bodem van mijn pannetje lag een kleverige laagje stroop.

 

  

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9955
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Cola is een eind product waarin dus allerlei bewerkte producten zitten en ook diverse stabilisators , kleurstoffen e.d.
T is beter om verse producten te gebruiken .
Er zijn diverse cognacs met diverse eigen variant in recepturen .
Zo ook wordt de goud achtige kleur wel met caramel uit vruchtensuikers versterkt en ook glycerine toegevoegd .
Ook wel geconcentreerde wijn extracten worden toegevoegd .

Beantwoorden
Berichten: 7
 Duym
(@duym)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Robbert, bedankt voor de tip. Ik ben blij dat ik deze site gevonden heb, ik ga hier veel van opsteken. Maar misschien een raar vraagje: ik stook reeds geruime tijd, enkel voor eigen gebruik en in beperkte mate; ik verkoop nooit iets, ik ben zelfs de enige die van mijn stooksel drinkt. Gezien de beschreven hoeveelheden aangekochte suiker door sommigen hier, moet dat wel meer zijn dan voor eigen gebruik, tenzij dit forum zeer zware alcoholici telt. Mijn vraag: maken jullie je geen zorgen over dat stoken, gezien het wettelijk verboden is, of is dat in Nederland iets anders dan in België?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9955
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik kan daar weinig over zeggen betreft hoe andere het doen .
ik stook nu zo een 40 jaar ongeveer .
Vroeger in grotere hoeveelheid dat de laatste 25 j .
Ik heb ook alleen voor eigen gebruik en geef een goede bekende eens een flesje mee .

Beantwoorden
Berichten: 65
(@elflitso)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mmm ik lees hier weer een hoop onzin. Inderdaad cola slaat nergens op. Net zoals er verschillende kristalsuikers zouden bestaan. De gele kleur ligt aan niet lang genoeg laten gisten. Of geen goede klimaatkast voor je vat. Want let wel. Klimaatkast daar staat of valt alles mee. Als ook het schoon werken. Vergis(t) je niet Welk gist je ook gebruikt. Voor turbo gebruikers. Goede kwaliteit stookwijn is pas klaar na 3 weken in een gecontroleerde klimaatkast. Dan is de stookwijn zuiver en hoogwaardig.
Geduld en precisie zijn de kernwoorden!

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

elflirso,klimaat kast nooit gehad.schoon werken nooit van gehoord.maak alleen mijn koelpijp van koper schoon,en die gele kleur is al aanwezich als je de suiker smelt.en geduld heb ik met vergisten maar de tijd van vergisten is niet altijd hetzelfde.maar het vreemde mijn drank is altijd goed.zelfs op mijn primitieve wijze van stoken.

Beantwoorden
Pagina 7 / 8
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?