Meldingen
Alles wissen

Whiskey van gierst en rogge volgens zeer oude methode

Pagina 3 / 3

Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Magische man hé, Catnip! Ik weet wat je bedoelt. Als Robbert los gaat in een onderwerp, schoot er wel eens de gedachte door mij heen: Gast, briljant en zoveel info! Uiteengezet, toegelicht, uitgelegd en ook waarom. Wel te filmen maar dan vertraagd afspelen?  😉

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De lovende woorden heb je helemaal zelf verdiend Robbert, we hebben mogen genieten van de verscheidenheid van dranken die je overduidelijk beheerst. De Scheepsbitter komt op m'n lijstje om ook te maken, was erg onder de indruk van de zachtheid ondanks een aantal zeer bittere ingrediënten.

Ik bemerk dat ik vandaag wat meer moeite had om te proeven en ruiken dan gisteren, maar de Gierst Whisky en Froubuurster Bitterje hebben net het proefglaasje ontmoet.

 

Gierst Whisky

Voor degene die Whisky geproefd heeft van Robbert weet dat hij smaken heel goed in elkaar kan laten overvloeien en een vloeiend profiel neerzet. Deze Whisky is daar wederom een voorbeeld van, vooral als je bedenkt dat deze zéér jong is.

Kleur: Amberkleurig in de fles (durf niet te zeggen welke fles we hiervoor gebruikt hebben), Goudkleurig in een Glencairn glas, lichtelijk troebel door het hout.

Op de neus: rozijnen, vanille biscuit of iets broodachtigs (snap Catnip z'n opmerking over krentebollen) en een aangenaam zacht zuurtje dat door de alcohol omhoog getild wordt.

Smaak: het begint met een zoetje dat me aan iets van roomboterwafels (de snoepjes) doet denken, daarna komt het hout ingetogen maar duidelijk langs, aan het einde komt een klein piekje langs van de alcohol die op de achtergrond een kruidachtigs iets met zich meebrengt, wil bijna kruidnagel zeggen en meende dat Catnip gisteren die smaak gisteren ook benoemde. Op de tong eindigt een zeer zachte vanille smaak die vreemd genoeg sterker naar voren kwam toen ik erna een sigaret opstak.

 

Froubuurster Bitterje

Deze heb ik gisteren geproefd nadat deze uit de ketel kwam en afgezwakt was met water en gekarameliseerde suiker. Na een dag is de geur en smaak flink opengebroken en zijn de bestanddelen goed te onderscheiden.

De alcohol-donoren voor deze drank zijn op het oog een vreemde combinatie, tequila (met zo'n rood hoedje op de fles), een Duitse Vieux en Korenwijn, een hele mooie korenwijn. Na wat magie van overhalen op verschillende ketels was het tijd om de kruidenmix toe te voegen, maar liefst 14 ingrediënten zijn gebruikt om een complexe bitter te maken. 

Kleur: de hibiscus had gezorgd voor een mooie paarse toon, door de toevoeging van de gekarameliseerde suiker is een mix tussen de twee ontstaan. Een cognac-achtige kleur is overgebleven met een minieme waas erin.

Op de neus: deze begint duidelijk met de jeneverbes die subtiel overgaat in de cranberry bessen, gevolgd door de oranjebloesem die een zuivere honingtoon geeft. Eindigend met een menging van anijs en nog iets anders wat een drop-achtige associatie oplevert.

Smaak:  de eerste smaak is dropachtig, een mengeling van onder andere de anijs, gevolgd door een combinatie van de hibiscus en citroenmelisse wat een bijna thee-achtige ervaring geeft. De afdronk is zacht met honing wat door de orangjebloesem zal komen. Op de tong blijft iets kruidachtigs liggen als een flinterdunne olielaag, aangezien me dit aan een pastis doet denken vermoed ik dat de anijs dit doet.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Catnip, je doet je eigen inbreng een beetje te weinig eer. Ik heb nu nog op het lijstje staan om eens door je topic heen te gaan en Google ernaast te houden want er zijn een genoeg aantal kreten van de ester-jager langsgekomen.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank je alchemist ik wordt er bijna verlegen van .?
prachtig zulke positieve reacties te krijgen .
De gierst whiskey heb ik gemaakt volgens zeer oude bijna vergeten manier van whiskey bereiding .
simpel rechttoe rechtaan van voor de tijd van fabrieks gisten en geconditioneerd gemaakte mouten.
de granen behouden daarom ook hun karakter wat jij en catnip zo mooi als krentenbrood / broodachtig beschrijven . Ik zelf hou de smaak als graanig ?.

tja het Froubuurster bittertje .
Het idee daarvoor kwam uit zuid ontmoet noord .
Diverse streken hebben hun eigen bittertje .
Weinig tijd om op een gewone middag een whiskey te maken dus leek mij gepast om zo samen een beetje de zuidelijke en noordelijke recepten van bittertjes wat te combineren .
De alquitara op de bar en tijdens zware discussie en luchtige conversaties kwamen ook de combinatie van kruiden heerlijk bij elkaar .

( Wie weet misschien zal ik deze nog eens herhalen als tiny )

???? Mijn dank voor jou mooie verslag Nick .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ere wie ere toekomt Robbert, ook de overige dranken die we hebben mogen proeven laten niet alleen een duidelijk gevoel voor smaak zien maar ook een elegante combinatie en vloeiend smaakprofiel. Dat laatste is iets waar ik nog aan moet gaan werken bij m'n niet Whiskies.

Terugdenkend aan het proeven blijf ik het grappig vinden hoezeer ik beinvloed wordt door de kleur van de drank, de (vanwege het vergeten van de echte naam) Blue Curacao van je was ik compleet de weg kwijt met het zoeken van smaken. De rest heeft me wat gegeven om over na te denken om de likeuren wat complexer te gaan maken, tot nu toe hebben maximaal 4 ingrediënten hun weg gevonden in mijn likeuren. Dat en oranjebloesem heeft nu m'n interesse, misschien om mee te rijpen als ik een mede ooit ga maken (beetje valsspelen om de honingsmaak na vergisting terug te krijgen).

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Parfait D' amour was de blauwe drank .
Je was misschien even de weg kwijt maar ook daar zitten 11 ingrediënten in .
mooi is van met meer ingrediënten werken je mooie smaken kan bij elkaar brengen als een bouget en sommige juist onverwachte producten waarvan je niet verwacht dat ze erbij passen net die boost kunnen geven .

Beantwoorden
Berichten: 67
(@robinhvm)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Eigenlijk is bakkersgist daar dus niet geschikt voor? ook niet als ik deze opkweek als het ware? Sorry voor me laten antwoord  🙂 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Natte bakkersgist goed opkwekem goed voeden en de tijd geven op goede themperatuur zal Er wel doorheen komen maar opbrengat zal wat lager liggen .

Beantwoorden
Berichten: 67
(@robinhvm)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Oke ga ik kijken wat er mogelijk is bedankt voor je antwoord.

 

Beantwoorden
Pagina 3 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?