Meldingen
Alles wissen

Even voorstellen


BroekGinWaterland
Berichten: 5
Registered
Topic starter
(@broekginwaterland)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Hoi ik ben Bart,

afgelopen jaar een cursus gedaan om Gin te stoken.

samen met buurman een stookketel gekocht. Echter het stond bij de buurman in de schuur en de tijd was beperkt. Buurman is inmiddels gestopt en het keteltje heeft zodoende tijdje stilgestaan.

Deze kerstvakantie gebruikt om het weer op te bouwen.

 

ben vooral benieuwd naar gin recepten

hoe goede alcohol te stoken

en goede schoonmaak tips

 

mvg

bart

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
10 reacties
5 Reacties
Bazz
 Bazz
Registered
(@bazz)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 40

@broekginwaterland Welkom ben zelf niet zo lang geleden begonnen met stoken, en kan je niet een richting op wijzen, wel kun je onderaan je bericht verwante artikelen zoeken super makkelijk,

Ik verzamel veel recepten het enige recept wat ik van Gin kon vinden is dat deze uit basterd suiker geplette jeneverbessen citroen schillen en kaneel bestaat maar daar heb je niet zoveel aan.

Groet Bas

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8471

@broekginwaterland

oude basis  recept van Gin leuk om meet e beginnen .

 
 [ Misschien handig  eerst ergens wat soorten te proeven en dan aan de slag te gaan ]
 
nodig voor 5 l Gin :
 
45 l water ,
 
7,2. kilo grof roggemeel  
 
4 kilo gerstemout ( diastatisch ) 
 
3 liter giststarter
 
Hiervan een beslag maken.
Beginnen net het maïschen 
 
Vul ketel met water 60 graden .
Roer de rogge en de mout hier 
door.
Temperatuur is nu 55 graden .
Hou dit 20 min aan 
 
Ph van beslag sturen nu naar 5,4 a 5,6 
 
Verhoog temperatuur naar 65 graden .
Hou 60 min aan .
 
Hierna verhoog temp naar 72 graden . Hou dit 20 min aan .
 
Controleer altijd met jodiumtest  of alle zetmeel is omgezet !
 
Zeef en spoel met water 80 graden .
 
Laat afkoelen tot 23 graden .
 
voeg de Gist [ Giststarter] toe .
 
Wanneer alles volledig is vergist distilleren in pot stil [ alambiek ].
 
Dit kan op verschillende manieren .
 
Vul de pot stil [ alambiek ] met de stookwijn . ,1e stook  distilleren tot 1/3 van de hoeveelheid is opgevangen die  zal ongeveer 22.% alcohol zijn .
 
we nemen dit deel en stoken 2e keer  tot we weer ongeveer 1/3 hebben hiervan opgevangen . alcohol percentage zal dan ongeveer 64 -68 % zijn .
 
neem 30 cl hiervan en hou die apart !
 
Hierna vullen we de helm met bessen en kruiden . dit kan d.m.v deze in een kaasdoek te binden en die in helm / brug te drukken .of een mandje in hals onder de helm .
 
De alcohol aanlengen met water en voor 3e keer overhalen .
 
nu zal de damp de smaak stoffen meenemen voor de gin smaak .
 
Stoppen met stoken als alcohol percentage  in de  overkomende vloeistof  is gezakt tot 50 % of eerder blind slaat .
 
De voorloop van deze  3e stook verwijderen  wanneer de alcohol van scherp naar zoet keert.
 
Hier begint het best nat .. in naloop rond die 55% -50% ook proeven om op tijd te stoppen .
 
[ Deze manier van destilleren heeft een zeer volle smaak ]
 
 
 
Andere manier van stoken is :
 
De ketel vullen en  distilleren tot de uistromende alcohol nog  rond 50% is .
 
deze alcohol voor 2e maal opnieuw overhalen stoppen rond 55 %  met scheiding van voorloop en naloop .
 
ook nu neem je ongeveer 30 cl apart .
 
De helm /korf/ zakje of doek vullen met de kruiden en overhalen tot we een  alcohol percentage van 60 % hebben hierna stoppen .Voorloop proeven op scherpte .
 
na stoken op drink sterkte brengen met  water . 37,5 tot 40 % is gebruikelijk voor gin .
 
 
 
Nu de basis vulling van de korf / zak / mand .
 
Hierin gaat :
 
Jeneverbes en sleedoorn bessen  totaal gewicht 50gram
 
anijszaad 20 gram
 
koreander 15 gram.
 
venkelzaad 20 gram
 
karwijzaad 10 gram
 
wortelzaad [ peen zaad ] 10gram .
 
Citroen schil  5 gram 
 
de verhouding Sleedoorn en jeneverbessen is van Gin tot Gin verschillend .
 
sommige gins bevatten uitsluitend sleedoorn .
 
Ook  gewichten van de basis kruiden en zaden word in gevarieerd
 
Hiermee kunnen we dus beetje naar eigen voorkeur stoeien en toch een super gin stoken .
 
Ook het beslag kan wisselen zoals verschillende destilleerijen dat naar eigen recept doen.
Bijv .
Gerst , tarwe , rogge . 
Of 
Gerst , maïs ,rogge .
Of 
Gerst , haver , tarwe .
 
Zowel vol mouten maar ook deel mout en deels ongemout graan wordt wel gebruikt .
Minimale deel mout is 10 % . 
 
 
Niet te vergeten !
 
De tijdens stook apart gehouden delen van 30 cl . vermengen we met water tot dezelfde sterkte als de gemaakte gin .
 
Met dit deel is het nu mogelijk naar smaak de robuuste gin naar eigen smaak zachter te maken  door iets of alles toe te voegen .
 
 
Schoonmaken van koperen ketel bij kalk en aanslag zuren met azijn of citroenzuur. . zware verkleuring / oxidatie zoutzuur oplossing . 
Voor gewoon tussendoor schoonmaken zijn vaatwasmachine reiniger met heet water en naspoele met helder water afdoende .
Beantwoorden
BroekGinWaterland
Registered
(@broekginwaterland)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 5

@robbert jeetje wat een super uitgebreid antwoord. Dank. Ik kan aan de slag zo te lezen

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 1354

@broekginwaterland. Welkom Bart. De onderwerpen waar jij vragen over heb is al veel over geschreven op het forum maar kom je er niet uit dan is er altijd wel iemand die het nog eens uitleg. Maar wat heb je eigenlijk geleerd tijdens de gin stook cursus?

Beantwoorden
BroekGinWaterland
Registered
(@broekginwaterland)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 5

@rumo 

leuke vraag

Vorig jaar winter stond ik op het ijs....het was koud terwijl we een borrel dronken hadden de buurman en ik het over het thuiswerken achter de laptop en het vele turen naar een schermpje op teams o.i.d

we wilde eens wat anders proberen....een ambachtelijk proces om van niets iets te maken waar je 'trots' op kan zijn.

Zo kwamen we op het idee om eens gin te stoken.

Online hebben we een cursus gevonden bij stokerij de Tok in Barneveld.

Dat was een hele leuke middag

De persoon heeft een mooie opstelling en weet veel.

Hij had zelf al alcohol gestookt en dat 24uur laten wellen in jeneverbessen.

Tijdens de cursus werd het destilleer proces in algemene zin, het gin proces (vanaf een sugerwash en een graanproduct) uitgelegd. De verschillende Gin wijze (dat je de kruiden als een soort thee kan laten trekken of dat je het boven in een netje in je ketel kan hangen en er de stoom langs laat trekken). 

We hebben geoefend met het 'thee' proces. Verschillende kruiden gemengd, 1x gedestilleerd, opgevangen in verschillende batches....dat weer deels gemengd en uiteindelijk verdund met water.

Onze gin was om eerlijk te zijn best goed gelukt. We hadden na die dag 3 flessen. Die zijn inmiddels al lang op. 

Ondertussen hebben we dus een ketel gekocht en allerlei accessoireswe hebben obv sugerwash alcohol gemaakt en dat gedestilleerd. Die gin was uiteindelijk niet te zuipen....haha....

De buurman is nu gestopt en ik dacht tijdens de kerst ik ga het weer eens proberen.

Maar de ketel is dus niet helemaal schoon en ik ben dat eerst aan het schoonmaken. Blijf nu alleen met een bruine aanslag zitten. 

Beantwoorden
Pikketanus
Berichten: 721
Registered
(@pikketanus)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Welkom naamgenoot 😎 

Voor recepten kun je inderdaad de zoekfunctie gebruiken, maar ergens in Robbert's Tiny alquitara topic staat ook nog oa een tajine-gin 👍 

Voor gin gebruik je over het algemeen een graan alcohol, er zijn verschillende mogelijkheden en ook hier hebben we een topic voor 'neutrale' alcohol ergens.

Je keteltje is van koper? Er zijn verschillende wijze om schoon te maken, ligt vooral aan mate van vervuiling/oxidatie welke je toepast

Beantwoorden
2 Reacties
BroekGinWaterland
Registered
(@broekginwaterland)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 5

@pikketanus 

allereerst een stomme vraag, ik wil een foto toevoegen van mijn ketel, gewoon ter illustratie. Hoe voeg je een foto toe aan een berichtje??

Daarnaast heb ik de ketel de afgelopen dagen grondig schoongemaakt, er zat bovenin een groene aanslag (corrosie) 

nu lijkt de ketel schoon ziet er van binnen mooi uit qua koper. Ik heb het meerdere keren behandeld met citroen zuur en zout, met gewoon een sopje, met gekookt water en met een droge doek meerdere keren nagepoetst.....

maar als ik er met een wit doekje door ga blijft er een bruine aanslag achter op het doekje

als ik water kook in de ketel wordt het water ook lichtbruin, en er zit een bijsmaaktje aan....kan het niet helemaal plaatsen. 
Voorheen had ik de ketel eens aangezet (zonder de grondige schoonmaak) toen had het destilaat en enorme metaal smaak....het water in de ketel was dan ook blauw Verwijderde link

Iemand een idee wat die bruine aanslag kan zijn? En als ik weet hoe ik een foto kan toevoegen kan ik het tonen.

Beantwoorden
Pikketanus
Registered
(@pikketanus)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Respectabel Lid
Berichten: 721

@broekginwaterland wat laat gelezen...

Foto bijvoegen zal na 5 berichten moeten lukken, dus nog een reactie en dan zou t kunnen. Heeft wat met de spambeveiliging vd site te maken dat we niet dood gegooid worden met links en reclame. Dus ook bijgevoegde link zal na 5 berrichten pas kunnen. Zit wel een max grootte aan t bestand dus soms moet je verkleinen.. geen stomme vraag hoor, wordt veel gesteld door nieuwe 👍 (we zijn hier ook beetje van t principe dat iets stom is om niet te vragen haha)

Corrosie is blauw/groen dus dan ga ik er vanuit dat je kopere ketel hebt. Corrosie en schoonmaken is lastig, vooral in begin. Zowel groen, blauw als bruin zijn vormen van oxidatie. Heb er zelf soms ook nog moeite mee eerlijk gezegt... Beste is om een zuur te gebruiken om dat weg te krijgen. Ironisch genoeg vreet zuur oxidatie weg in eerste plaats, maar tast ook koper aan. Zuur kan dan ook oxideren versnellen. Goed naspoelen is dus aan te raden.

Je kan verschillende zuren gebruiken, ik gebruik citroenzuur oplossing voor kleine oxidatie, vaak in combinatie met witte azijn, voor t kleinere werk. Dan zet ik de ketel op en stook hem zo door. Als er veel oxidatie is of het nog niet weg gekregen heb ga ik voor zoutzuur. Dit doe ik in een badje (hdpe plastic kan hier tegen) en laat ik weken tot oxidatie weg is.

Als je de oxidatie weg hebt gekregen met citroenzuur, moet je het zuur goed wegspoelen, door het keteltje meermaals om te spoelen. Kunt m dan op z'n kop uit laten lekken en laten drogen. Als je veel zuur gebruikt hebt kun je na het omspoelen een handje kalk (calciumcarbonaat/krijt) in t water doen en ketel vol zetten. Na 10 min staan (overige zuur bindt aan de kalk) spoel je weer om en uitlekken en drogen. Kan ook met vaatwasmachine reiniger naspoelen na het zuren, daarna weer goed omspoelen met water etc.

Na t stoken van een mash is t legen, omspoelen, even reinigen met vaatwasmachine reiniger en weer omspoelen vaak genoeg. Soms is enkel omspoelen al genoeg. Ik probeer zo veel zuur te gebruiken als nodig is, soms is dat dus niet eens nodig. Verder probeer ik zo min mogelijk te poetsen, maar soms is het nodig... die bruine oxidatie is soms lastig en lijkt vaak te ontstaan na grote schoonmaak...

Er zijn hele topics over op het forum, maar soms zie ik zelf door de bomen het bos ook niet meer haha😆 patineren is ook weer een optie om oxideren te beperken (en heb ook een vertinde helm voor één van m'n ketels 🤔 ). Interessant topic; https://stookforum.nl/forums/het-cafe/patineren/

Beantwoorden
MellowStiller
Berichten: 24
Registered
(@mellowstiller)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Welkom!

 

Ik ben ook begonnen met het stoken van pure alcohol en daarna het maken van Gin omdat ik whisky in het begin een beetje intimideren vond. Zoek eens op Odin's easy Gin op youtube of hier, dat is super simpel en een leuke basis om verder te gaan spelen met smaken.

 

Veel plezier ermee!

Beantwoorden
1 Beantwoorden
BroekGinWaterland
Registered
(@broekginwaterland)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 5

@mellowstiller dank je leuk om te zien inderdaad

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?