@broekginwaterland
oude basis recept van Gin leuk om meet e beginnen .
[ Misschien handig eerst ergens wat soorten te proeven en dan aan de slag te gaan ]
nodig voor 5 l Gin :
45 l water ,
7,2. kilo grof roggemeel
4 kilo gerstemout ( diastatisch )
3 liter giststarter
Hiervan een beslag maken.
Beginnen net het maïschen
Vul ketel met water 60 graden .
Roer de rogge en de mout hier
door.
Temperatuur is nu 55 graden .
Hou dit 20 min aan
Ph van beslag sturen nu naar 5,4 a 5,6
Verhoog temperatuur naar 65 graden .
Hou 60 min aan .
Hierna verhoog temp naar 72 graden . Hou dit 20 min aan .
Controleer altijd met jodiumtest of alle zetmeel is omgezet !
Zeef en spoel met water 80 graden .
Laat afkoelen tot 23 graden .
voeg de Gist [ Giststarter] toe .
Wanneer alles volledig is vergist distilleren in pot stil [ alambiek ].
Dit kan op verschillende manieren .
Vul de pot stil [ alambiek ] met de stookwijn . ,1e stook distilleren tot 1/3 van de hoeveelheid is opgevangen die zal ongeveer 22.% alcohol zijn .
we nemen dit deel en stoken 2e keer tot we weer ongeveer 1/3 hebben hiervan opgevangen . alcohol percentage zal dan ongeveer 64 -68 % zijn .
neem 30 cl hiervan en hou die apart !
Hierna vullen we de helm met bessen en kruiden . dit kan d.m.v deze in een kaasdoek te binden en die in helm / brug te drukken .of een mandje in hals onder de helm .
De alcohol aanlengen met water en voor 3e keer overhalen .
nu zal de damp de smaak stoffen meenemen voor de gin smaak .
Stoppen met stoken als alcohol percentage in de overkomende vloeistof is gezakt tot 50 % of eerder blind slaat .
De voorloop van deze 3e stook verwijderen wanneer de alcohol van scherp naar zoet keert.
Hier begint het best nat .. in naloop rond die 55% -50% ook proeven om op tijd te stoppen .
[ Deze manier van destilleren heeft een zeer volle smaak ]
Andere manier van stoken is :
De ketel vullen en distilleren tot de uistromende alcohol nog rond 50% is .
deze alcohol voor 2e maal opnieuw overhalen stoppen rond 55 % met scheiding van voorloop en naloop .
ook nu neem je ongeveer 30 cl apart .
De helm /korf/ zakje of doek vullen met de kruiden en overhalen tot we een alcohol percentage van 60 % hebben hierna stoppen .Voorloop proeven op scherpte .
na stoken op drink sterkte brengen met water . 37,5 tot 40 % is gebruikelijk voor gin .
Nu de basis vulling van de korf / zak / mand .
Hierin gaat :
Jeneverbes en sleedoorn bessen totaal gewicht 50gram
anijszaad 20 gram
koreander 15 gram.
venkelzaad 20 gram
karwijzaad 10 gram
wortelzaad [ peen zaad ] 10gram .
Citroen schil 5 gram
de verhouding Sleedoorn en jeneverbessen is van Gin tot Gin verschillend .
sommige gins bevatten uitsluitend sleedoorn .
Ook gewichten van de basis kruiden en zaden word in gevarieerd
Hiermee kunnen we dus beetje naar eigen voorkeur stoeien en toch een super gin stoken .
Ook het beslag kan wisselen zoals verschillende destilleerijen dat naar eigen recept doen.
Bijv .
Gerst , tarwe , rogge .
Of
Gerst , maïs ,rogge .
Of
Gerst , haver , tarwe .
Zowel vol mouten maar ook deel mout en deels ongemout graan wordt wel gebruikt .
Minimale deel mout is 10 % .
Niet te vergeten !
De tijdens stook apart gehouden delen van 30 cl . vermengen we met water tot dezelfde sterkte als de gemaakte gin .
Met dit deel is het nu mogelijk naar smaak de robuuste gin naar eigen smaak zachter te maken door iets of alles toe te voegen .
Schoonmaken van koperen ketel bij kalk en aanslag zuren met azijn of citroenzuur. . zware verkleuring / oxidatie zoutzuur oplossing .
Voor gewoon tussendoor schoonmaken zijn vaatwasmachine reiniger met heet water en naspoele met helder water afdoende .