Hallo allemaal, na lang twijfelen en lezen toch besloten om ook zelf aan de slag te gaan. Ik heb een T500 aangeschafd met een RVS reflux koeler. Voor nu is mijn plan om alleen zuivere alcohol te maken met een zo hoog mogelijk percentage alcohol, om daar vervolgens likeurtjes van te maken.
Als eerste heb ik een wash aangemaakt volgens de beschrijving. 8kg suiker in 10liter warm water op laten lossen, aangevuld tot 25L en bij 30graden een zakje turbo gist er bij. goed geroerd en een dag later stond het al flink te borrelen, en vandaag de dag staat het nog steeds goed te borrelen. ik ben nu 10 dagen verder.
Als ik het goed begrijp had ik beter wat minder suiker kunnen gebruiken, en actieve kool moeten gebruiken en vervolgens klaringsmiddel om betere kwaliteit alcohol te krijgen. Valt mijn wash nog te redden? als ik het goed begrijp moet ik hem als hij uitgeborrelt is overhevelen. 24u laten staan, stoken, het distilaat verdunnen tot 45% alcohol, en vervolgens nog eens stoken.
Is dit genoeg om een prima kwaliteit alcohol te krijgen? of doe ik ergens nog iets fout.
En is het normaal dat mijn wash na 10 dagen nog steeds borrelt? na 7 dagen meten ik met een refractometer een SG van 1045. Ik ben zeevarend en ben helaas vrijdag weer vertrekken van huis en ben over ongeveer 7 dagen pas weer thuis. Voor dat ik vertrok heb ik overigens nog een wash gemaakt, op het zelfde recept als ik het hiervoor gedaan hebt.
Ik kijk er naar uit om van jullie een hoop te leren, en kan niet wachten om mn eerste stook te doen en mn t500 te testen.
gr
Welkom Maart,
Het verhaal van turbogist en teveel suiker heeft odevie al uitgelegd. Kort advies is 5kg op 10L water en fermenteren met bakkersgist of C70 voor een neuutrale alcohol.
Wat betreft je sg meting, na 10 dagen een sg van 1045 is hoog. vooral voor een turbo. Liggend aan de temperatuur, pH en andere condities die nu onbekend voor mij zijn kan het zijn dat je vergisting langzamer loopt dan normaal.
Je suikerwash is in ieder geval nog niet uitgegist dus nog niet stoken! Wacht tot het bubbelen stopt en de sg waarde 1000 of lager is. Pas dan stoken.
Op de t500 reflux "strip" ik de alcohol vaak eerst met een koelwatertemp van 65C. Vervolgens verdunnen naar 40% en de run nogmaals doen met een koelwatertemp van 50-55C. Houd er rekening mee dat ook met de reflux kolom je cuts moet maken! Voorloop voldoende weg gooien en pas de zuivere alcohol opvangen wanneer deze geurloos is.
Vaak is de alcohol van sugar washes wat scherp. 6 maanden rijpen voordat je je likeur maakt doet de smaak en zachtheid zeker ten goede, dus een mooi voorraadje aanleggen is aan te raden
Zolang het borrelt hoef je niet te meten. De gisting is dan sowieso nog gaande, de enige informatie is hoe ver je bent. Gewoon geduld hebben dus. Ik meet meestal alleen aan het begin en wanneer het borrelen zo goed als gestopt is.
De ontkalker zal invloed hebben op de hardheid van je water. Door minder kalk zal de pH nog sneller zakken omdat de bufferende werking van kalk afwezig is. Met een paar eierschillen of bakin' soda kan je makkelijk weer kalk toevoegen.
Met 2 a 3 x stoken van deze mash houd je een prima alcohol over om wat test recepten mee te maken. Vooral voor aangezoete likeuren zal de mindere kwaliteit alcohol een beetje verdoeseld worden. Echter als je likeur lekker smaakt is er dus ruimte voor verbetering van jhe recept. Te beginnen met een goeie basis alcohol
Goedemiddag allen,
ik ben zojuist begonnen met het overhevelen van m’n wash vanuit de gist emmer naar de t500. Nu ben ik met overhevelen wat bang dat ik iets van de dode gistcellen onderop mee hevel. De Gist laag in de emmer is 1 cm en wat er nog boven zit aan wash +\- 4cm.
De t500 is tot ongeveer 5cm onder de Max gevuld. Is dit prima/normaal?
en verder.. zo een nachtje laten staan en morgen stoken?
bedankt alvast