Meldingen
Alles wissen

Hallo experts en liefhebbers


Berichten: 33
Topic starter
(@sjanzie)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Goedemiddag, ik ben Wouter en 38 jaar jong. Tot heden ben ik vooral een liefhebber van het opdrinken van alcoholische versnaperingen. Nu heb ik echter besloten om me verder te verdiepen in de kunst van het destilleren met als droomscenario om hier ooit op commercieel gebied iets mee te kunnen doen. Ik heb al een goedlopend eigen bedrijf waar genoeg tijd in gaat zitten en geld uit komt dus het is voorlopig vooral hobbymatig maar ik ben wel gelijk een nieuwe vennootschap aan het oprichten en de douane aan het stalken om een accijnsgoederenplaats-vergunning te bemachtigen. Voorlopig (1-2 jaar) zal het alleen maar R&D achtige activiteit zijn natuurlijk (lees: zelf alles opdrinken tot het echt lekker is). 

Niet gehinderd door enige inhoudelijke kennis (behalve dit forum lezen, een paar websites en boekjes + zoveel mogelijk mensen spreken hierover) weet ik nog niet wat het eindproduct gaat worden. Het gaat vooral om de reis er naartoe. 

Voor de eerste probeersels, zoals een snelle variant op whisky, gin, misschien wat fruitlikeur en andere sterk alcoholische drank overweeg ik een T500 met kolom en alambiek+helm te kopen of een Grainfather G30. Inmiddels heb ik begrepen dat dit de nodige consessies met zich meebrengt maar aangezien ik nog nooit iets gemaakt heb is het omgekeerde risico ook wel groot (dat het toch niet zo leuk is en de investering 'waardeloos' geworden is). En het neemt natuurlijk best wat ruimte in beslag.

Een simpel rekensommetje in de stookwinkel levert ongeveer 800 Euro op voor een Still Spirits T500 met vermogensregelaar, helm, alambiek en kolom. Een Grainfather G30 (zonder losse vermogensregelaar maar met die andere accesoires) is vijfhonderd Euro duurder. Ik heb wat gelezen over de verschillen en overeenkomsten, maar wat is jullie mening hierover? Is de Grainfather die investering waard? Of kan je beter de T500 kopen en een aparte koperen alambiek?

En daarnaast: een RVS vergistingsvat is natuurlijk prachtig, maar kan ik de eerste periode ook gewoon een paar kunststof vaten gebruiken totdat ik het echt heel erg leuk ga vinden of is dat een dom/slecht plan?

Alvast dank voor jullie hulp en ik kijk er naar uit om heel veel van jullie te leren 🙂 

Beantwoorden
43 reacties
10 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2986

@sjanzie Welkom Wouter, meteen grootste plannen voor als het bevalt 😀 

 

Het zal je helpen om iets meer gericht aan een dranksoort toe te gaan leggen in het begin, bij het maken van bepaalde dranken heb je ander materiaal nodig, denk aan schrootmolen voor mout/graan, pers voor fruit etc. Een schrootmolen (of het geschroot inkopen) gaat veel doen voor je rendement en hoe goed je kunt filteren na het brouwen.

 

Je opties voor whisky / gin / fruit zeggen voor mij dat een koperen alambiek waarschijnlijk de betere keuze is. Koper is een katalysator wat ongewenste smaken wegreageert maar ook estervorming bevorderd, iets wat je in de genoemde dranken wilt hebben. Een koperen ketel heeft ook wat meer voordelen qua beter bestand zijn tegen aanbranden etc. tijdens het destilleren, met het gebruik van granen en fruit kunnen er vaste deeltjes zijn die bij een elektrische ketel met bodemverwarming en droogkookbeveiliging zorgen voor problemen, filteren etc. van de stookwijn voordat deze erin gaat kan maar brengt wat meer handelingen met zich mee en mogelijk verlies van smaak.

 

Ikzelf gebruik een Grainfather en Alambiek, de Grainfather om te brouwen en de alambiek om te stoken, die combinatie werkt voor mij in ieder geval. RVS vergistingsvat is zeker niet nodig, als je op commerciele basis wilt gaan maken dan helpt iets van temperatuurgestuurde vergisting wel maar dat kan een latere investering zijn. Stookwinkel heeft 30 liter emmers die prima voldoen om mee te vergisten.

 

Even nog een toevoeging, je noemt een snelle whisky, ik neem aan dat je wel bedoeld volledig op basis van granen en mout? 

Beantwoorden
(@sjanzie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@alchemist dank!! Haha, ja ik vind het altijd leuk om plannen te maken 😉

Gebruik je de alambiek ook voor >90% alcohol / lukt dat een beetje?

Met snelle whisky bedoel ik waarbij je het verouderingsproces/rijping met bijvoorbeeld stukken hout doet ipv minimaal drie jaar op een vat. Ik wil best wat voor langere tijd wegleggen maar de dorst in de tussenliggende periode verdient ook wat aandacht.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2986

@sjanzie Je kunt redelijk hoog gaan met een alambiek, 90% is te redden maar hoger eigenlijk niet. Dat wordt driemaal destilleren, bij de laatste keer destilleren terugverdunnen naar 45% en dan met glycerine of krijt in de ketel, rustig destilleren.

 

De vraag is eerder of je 90+% nodig hebt, in mijn ervaring is dat niet nodig en je houdt meer smaak over van het originele product waarbij dit kan bijdragen aan de smaak van de uiteindelijke drank (ik neem gemakshalve aan dat je een likeur wilt maken ervan).

 

Met hout rijpen in een glazen fles werkt prima, maar ook daar geldt al snel bij dat je richting de 6 a 12 maanden zit voordat ie echt lekker wordt. Vooraf blijven bijsmaken aanwezig vanuit het product en de esters in vorming. Daar zijn ook wel wat truukjes voor maar tijd is een van de belangrijkste ingredienten voor een whisky 😉 

Beantwoorden
(@sjanzie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@alchemist ja dat zal de praktijk moeten uitwijzen maar tijd is sowieso nu mijn beste vriend, want er valt nog zo veel te leren en te ontdekken. Ik ga deze nieuwe informatie eens even serieus meenemen, dank wederom!

Beantwoorden
(@nopontdekking)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 23

@sjanzie Dag Wouter, als starter zou ik je aanraden om gewoon de T500 boiler te kopen (200€) en dan een overgang naar triclamp er op... best 2" of meer.  Dan kan je beginnen bouwen met elementen in triclamp... Voordeel daarvan is dat je deze verder modulair kan uitbouwen en ook verder kan gebruiken als je van ketel wijzigt. (zoals die Des ketels)

Het voordeel van een electrische geintegreerde boiler zoals de T500 is dat je makkelijk vermogen kan regelen EN bovendien met kleine hoeveelheden kan experimenteren, zoals 1L of 2L overhalen. 

De stukken die je als triclamp besteld kunnen later op een meer professionele installatie, maar koop dan zeker stukken in grote diameter zoals 3" bv voor de bubble plates.  Deze zijn ook van koper, dus je hebt ook het voordeel van koper.  en je kan er een relfux kolom opzetten wanneer nodig om zuivere alcohol te stoken.

Zo heb je voor een klein startkapitaal toch een zeer veelzijdige setup die hybride en aanpasbaar is aan wat je die dag nodig hebt.

Grt,

N

Beantwoorden
(@sjanzie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@nopontdekking dank! Ik moest even wat termen Googlen maar volgens mij snap ik nu wat je bedoelt. Zeker interessant om modulair te bouwen, daar heb ik alleen wel een goede winkel voor nodig. Heb je een tip?

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 352

@sjanzie hoi Wouter. Mooie plannen heb je en alles begint natuurlijk met uitproberen, trial and error, om originele recepten te ontdekken. Wat je zelf lekker vind is niet altijd commercieel interessant.

Wat de technische kant van de zaak betreft moet je natuurlijk starten met de vergisting van je basisproducten, suiker, granen, mouten, fruit,... De meesten gebruiken vergisitngsemmers van 30 liter om 25 liter te vergisten. Na afhevelen en klaren vul je daar een T500 of dergelijke mee. Comemrcieel ga je daar niet ver mee geraken.

Zelf gebruik ik nu meestal 60 liter blauwe vaten voor fruit (eau de vie) en mout vergisting (whisky). Ik heb ook een 220 liter blauw vat voor het Fast Fermenting Vodka recept, wat mij betreft een succes voor neutrale alcohol. Qua volume houdt het hier wel op om te vergisten zonder koeling. De eerste dagen kan de temperatuur flink oplopen, zelfs tot net boven de 30 gr wat echt wel de limiet is voor bakkersgist. Tot hiertoe heb ik daar geen problemen mee gehad. Grotere volumes moet je echt wel een koelinichting ingebouwd hebben. Niks belet je om 10 vaten van 220 liter op een rij te zetten...

Om te gaan destilleren zal je toch meerdere ketels nodig hebben voor eerste en volgende runs. De grootste ketel op Stookwinkel is de Hector met 100 liter. Daar kan je al wat mee. Voor fijnstook heb je dan de keuze uit een waaier van ketels, afhankelijk wat je allemaal wil gaan maken.

Voor nog groter spul, tot 600 liter, kan ik je volgende website aanbevelen van een Portugese ketelbouwer.
https://www.copper-alembic.com/en/category/distilling

Daarme stap je echt wel uit de hobbysfeer en ga je de professionele toer op...

Succes

Beantwoorden
(@sjanzie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@odevie dank! Zodra ik echt productie zou willen gaan draaien ga ik op zoek naar een aparte locatie met meer ruimte en professionele apparatuur / grote volumes. Voor nu wordt het vooral, zoals je al aangeeft, trial and error. Vooral veel error waarschijnlijk ☺️ 

Over de temperatuur bij grote volumes vergisten had ik nog niet nagedacht, goed punt. Ik denk dat het toch een paar 30-60 liter vaten worden voor de kleinere batches. 

Stel dat ik wel een 100 liter ketel zou kopen voor de ruwstook (van whisky, rum of gin bijvoorbeeld) wat is dan een handige maat voor fijnstook? 30/40 liter?

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 352

@sjanzie een ketel vul je voor 2/3 dus een 70 liter per batch, laat ons zeggen een stookwijn van 10% (optimistisch gezien). Bij de eerste stook haal je dan gemiddeld 10 - 12 liter over die je dan verdund tot een 40%. In het beste geval heb je dan een 15 liter voor de fijnstook, dus een ketel van 25 - 30 liter zou ruim volstaan. Tenzij je meerdere batches wil gaan combineren natuurlijk, dan krijg je je 100 liter ketel ook opnieuw gevuld voor de fijnstook.

Dit is gewoon ff snel uit het hoofd. Ik ga uit van een goed gemaischt graanbeslag met een begin SG van 1060, goed voor 9,40 % ABV als het volledig uitgegist is (zie tabel op pag 18 van de beginnersgids).

Beantwoorden
(@sjanzie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@odevie dank! Ik snap dat er nog verschillen in zitten maar dan snap ik de grove berekening in ieder geval, verhelderend!!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9666
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je hebt inderdaad grootse plannen . 

Zoek even op forum naar beginners shopping list . 

En als je voor serieuze degelijke ketels wil kijken zou ik eerder zeggen kijk even wat Des stills bied in plaats van de grainfather en t500

Beantwoorden
32 Reacties
(@sjanzie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@robbert Ja meer ideeen hoor, het gaat me nu vooral om de ontdekkingsreis.

Dank voor de Des Stills tip, wat een prachtige ketels hebben zij zeg! Dat vergt wel wat extra werk voor een aparte boiler en gas ipv elektra maar neem ik zeker mee in mijn overweging.

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 278

@sjanzie zelf ook een des hobby 100 ketel en zeker aan te bevelen! Harry

Beantwoorden
(@sjanzie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@harryd1969 wat leuk Harry! Mag ik vragen wat je er zoal in maakt & hoe je bijvoorbeeld bij whisky het eerste brouwsel maakt? Gebruik je daar dan een aparte ketel voor? Ik hou wel van mooie spullen dus ga zeker verder kijken bij Des 🤗 (al vond ik het elektrische wel praktisch, uiteindelijk wil ik natuurlijk een kwalitatief hoogwaardig eindproduct —> en een hele mooie ketel is zeker mooi meegenomen).

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9666

@sjanzie een des of een goed geconstrueerde zelfbouw of whiskey alembic heb je  veel meer aan voor whiskey dan een t500.  Dus zeker een overweging waard .

Whiskey is een van de meest gemaakte dranken omdat het ook een van de simpelse dranken is om te maken.  Samenstelling en hout rijping maakt de typerende smaak dat is dus uitvlassen naar smaak maar in principe is het zo dat  Er zijn mensen die er tegenop zien of het moeilijker maken dan het is .  

Maar Het is zeker een goede oefening voor de stap naar de meer gecompliceerde. 

(Een t500 is meer voor wat alcohol maken en wat mengen en roeren met essences.)

Beantwoorden
(@sjanzie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@robbert ik volg je helemaal! Ook met koken ben ik juist op zoek naar authenticiteit dus hier ga ik zeker in mee. Een paar zakjes bij elkaar gooien ben ik niet zo van gecharmeerd… 

Wat zou je advies daarnaast zijn voor het mashen? Het lijkt me erg handig om een elektrisch keteltje te hebben waar je de temperatuur van kan regelen, zeker omdat je bij sommige dranken 3-4 verschillende temperaturen nodig hebt gedurende een x tijdsduur. 

Dank weer voor je waardevolle input! Wat fijn om iemand met zoveel kennis en ervaring hier te hebben 🤗 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2986

@sjanzie Aangezien je de mogelijkheid overweegt om dit op commerciële basis uit te voeren kun je het beste beginnen met het balanceren van alles, wat ik hiermee bedoel is het volgende;

 

  • Je gaat een bepaalde hoeveelheid maischen, die hoeveelheid (boven de 50 a 100 liter) kan betekenen dat het nodig om een elektrische ketel te overwegen. Met de hand, grote pan en gasbrander, is mogelijk tot een 50 a 100 liter maar daarboven wordt het al snel onpraktisch.
  • De destillatieketel moet je aanpassen op het volume dat je gaat maischen, hou een richtlijn aan van 2/3e vulling van de destilleerketel als richtlijn. Je houdt ongeveer 1/3e over aan volume na de de eerste overhaal. Met name bij de eerste overhaal is kopruimte handig voor het schuimen wat de gefermenteerde wort kan doen, dat kan stevig zijn.
  • Bij de 2e overhaal zit je ofwel aan een kleinere ketel, of je verzamelt meerdere batches om tegelijkertijd te destilleren zodat je weer rond de 2/3e vulling uitkomt, ga je te hoog zitten krijg je minder scheiding, te lage vulling maakt het sturen van het proces moeilijker.

 

Het makkelijkste werkt om vanuit achteren naar voren te werken, maak een aanname van de hoeveelheid product wat je wilt maken en kies de destilleerketel en brouwketel (in welke vorm dan ook) zodat je makkelijk kunt werken.

 

Elektrisch of met gasgestuurd heeft beide voor en nadelen, vanwege het grote volume is de daling van de temperatuur per tijd relatief beperkt en je mag best 1 a 2 graden fluctueren tijdens het brouwen, p.H. sturing komt wat kritischer eigenlijk.

Beantwoorden
(@sjanzie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33