Meldingen
Alles wissen

[Gesloten] Stel je even voor

Pagina 54 / 282

Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heey Bassie! Welkom man en ja, daar zijn we voor en bij voorbaat al graag gedaan!
Je zal merken dat de gistsoort die je gebruikt je product zal doen laten vallen of staan.
Ik ga persoonlijk ook voor het meest zuivere product en juist het experimentele aspect aan deze hobby maakt het extra leuk. Nooit meer hoofdpijn ook... Bas, zet hem op en laat je bevindingen weten. Cheers!! Groetjes Marnix (020 noordwest 😉 )

 

Berichten: 7
(@digertsi)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hi mede-stokers, 

Digertsi hier, stook nu sinds een paar maanden, maar heb het virus goed te pakken. Een grotere potstill is onderweg voor het maken van Jenever, Gin, kruidenlikeurtjes en Whiskey. SIk stook nu met een 5 liter laboratorium Erlenmeyer en refluxcondersator, maar die stookt echt vrijwel alle smaak er uit en geeft te lage opbrengsten van een te hoog percentage (dik 90%). Nu dus een 20L potstill onderweg om wat meer smaakvolle stookwijnen obv suiker/corn flakes en granen te gaan stoken waarmee ik wat meer stooksel overhoudt en minder verlies aan voor- en naloop. Mocht iemand nog een goed recept hebben voor een 100% rogge jenever please hook me up!

Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Digertsi, klinkt veelbelovend van wat je allemaal van plan bent! Welkom en succes!

 

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat is heel grappig, heb eergisteren in Weesp rogge Jenever gedronken. Ik heb wel een idee hoe je die kan maken. Gemoute rogge ziet te scoren, 90 minuten op 65 graden houden daarna eindeloos spoelen, laten gisten en stoken. Of een Grainfather kopen als je het makkelijk wil doen. 

 

zie hier de jenevers   http://caferestaurantaaltje.nl/wp-content/uploads/2017/07/Dranken21.pdf#view=FitB

 

Berichten: 7
(@digertsi)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hey Lummel, thanks voor de feedback. Heb je een recept met hoeveelheden voor het maken van 20L stookwijn: welk gist en hoeveel kg rogge en evt suiker? Waarom spoelen? 

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik schrijf nu wat ik ooit heb gehoord van een stoker en wat ik zelf gedaan met gerst. In jouw geval dus 5 kilo gemoute Rogge, een zakje gist van stookwinkel ik heb still's geprobeerd en prestige en allebei goed. Saillant detail ook allebei het zelfde gewicht. hoeveel ze verschillen kan ik niet proeven en zien.

 

suiker is uit den boze volgens de man. En waarom spoelen, ik denk om de suiker van de graan te spoelen maar eerlijk gezegd weet ik het niet. Maar het moet wel. Daar krijgen we vast een antwoord op van een mede lid. 

 

 

 

 

Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Digertsi,

 

Welkom hier!

 

Maak gerust een nieuw topic aan voor rogge jenever, dan gaan we het uitzoeken en een recept creeeren! Buiten de moutwijn die je stookt van roggemout zal je ook nog jeneverbessen en dergelijke nodig hebben, genoeg reden om een nieuw topic te starten ?

 

P.s. heb je het topic over roggebrood whisky gelezen? Na het stoken is dit in begjnsel ook een ruwe rogge stook, en inplaats van deze op vat te zetten kun je hem ook een 2e stook geven met jeneverbessen, dus mogelijkheden zijn er zeker 🙂

Berichten: 7
(@bassie)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hee Nimrax,

ja echt leuk om er achter te komen wat nou het meest zuivere resultaat geeft. Ik gebruik nu Alcotec 48 en laat die echt 3 weken helemaal uitgisten met actieve kool en klaar de boel dan met alcotec clear en stook m dan een keer tot ongeveer 40% en dan giet ik de boel door 2 koffiefilters om hem daarna weer voor 50 %met water te verdunnen en nog een keer te stoken tot 60% en daarna nog een keer tot nog 80%. Haal uit 25 liter Stookwijn dan ongeveer 3 liter 80%. Ga de volgende keer die alcotec vodca gist proberen omdat ik daar zulke goeie dingen over hoor maar dan neem ik maar 6 kilo suiker en geen actieve kool. Ben benieuwd?

Berichten: 35
(@computerfelix)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo Bassie,
Ik zie dat jij mijn werkwijze benadert maar dat jij er heel veel tijd aan besteed!
Bij mij verloopt dit anders en ik verkrijg een eindproduct dat helder , reukloos en zonder enige bijsmaak is.
Wil ik voor jou mijn werkwijze eens beschrijven?

 

Berichten: 7
(@digertsi)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nieuw topic aanmaken ga ik doen! Leuk dat iedereen hier zo tof meedenkt! Samen sterk! 😉

Wat betreft dat spoelen: Heb gelezen dat dat vooral bij bier van belang is, maar aangezien wij het toch schoon stoken kan het juist goed zijn alles in de emmer te laten zitten tijdens vergisten zodat je gist maximaal gebruik maakt van de aanwezige stoffen en smaken meeneemt. Heb ergens een whiskey recept gelezen waar ze ook alles  in het fermenteervat laten zitten. Uiteindelijk hevel je je stookwijn toch over en kun je hem voor het stoken laten klaren zonder dat je ketel vol aangebakken maish zit.

Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heey Bassie! Goed bezig! Alleen wat omslachtig. Ik stook met airstills en met de vodkastar zul je merken dat je met een actieve koolfilter, je in 1x klaar bent. Meteen bruikbaar en drinkbaar met een gemiddelde sterkte van 35/38%. 

 

Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Computerfelix, altijd leuk om te lezen hoe je het doet. Ik zeg: kom er maar in, the mike is yours!

 

Berichten: 35
(@computerfelix)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mijn suikerwash maken duurt eigenlijk maar 1/2 uur.
Ik beschrijf even mijn processtappen:

- Ontsmetting van mijn gebruiksmateriaal (25 gr sulfiet, 5 gr citroenzuur op 5 L 
  drinkbaar water en hiervan gebruik ik enkel een heel klein beetje)
- Ik vul mijn gistvat met 10 L leidingwater via de keukenkraan op de 
  warmste stand = 55 ° .
- Ik los 8 kg gewone kristalsuiker op (0,69 €/kg) tot een suikeroplossing. Door het 
   warme water gaat dit zeer vlug. Ik stop met roeren wanneer dit ongeveer doorzichtig
   wordt. Bij het stoppen met roeren wordt dit echt doorzichtig.
- Ik vul het gistvat verder aan tot 25 L met KOUD drinkbaar water. 
- Ik meet de temperatuur en doorgaans is dit tussen 25 en 30 °
- Vermijd hogere temperaturen want de gisting zorgt automatisch al voor een
   temperatuursverhoging. 40 ° is echt niet aan te raden want de gist zal afsterven.
- Ik meng (na goed kneden) de vloeibare koolstof in mijn vat en roer goed en krachtig.
- Ik meet voor de zekerheid mijn temperatuur van de wash.
- Ik voeg heel rustig mijn Alcotec 48 op het oppervlak van mijn wash en ROER HEEL,
  HEEL LICHTJES en slechts een 5-tal cm diep. Dit zal er voor zorgen dat alle zuurstof
  boven mijn wash, bij een gesloten gistvat, eerst zal gebruikt worden door mijn gist .
  Nadien zal pas de suiker omgezet worden.
- Ik sluit mijn gistvat met een waterslot.
- Ik plaats mijn gistvat in mijn zelfgemaakte fermentatiekast.
- Mijn temperatuur van de wash houd ik tussen 24 en 30 ° met voorkeur naar 24 °
- De fermentatie duurt maximum 10 dagen , feitelijk eerder 7 dagen maar ik blijf
   geduldig.
- Wanneer er echt maar sporadisch koolzuurgas ontsnapt open ik mijn vat en meet de
  suikeraanwezigheid op de klassieke manier.
- Ideaal is de meting op 0,990 dwz dat alle suiker werd omgezet!
- IN DIT GEVAL laat dan je gistingsvat 48 uren met waterslot staan !!!
- Na het verstrijken van de 48 uren voeg ik zakje A toe van de Alcotec Clear. Dit mag je
   rustige onder roeren.
- Na 1 uur maar ik wacht altijd 2 uren voeg ik heel rustig zakje B toe. Giet dit centrisch
  rustig rond naar het midden toe. Je mag heel heel rustig en amper een paar
  centimeters diep eventjes roeren.
  ( In vroeger jaren voegde ik het wit van eieren toe, werkt trouwens nog steeds goed)
- De wash kan geklaard worden. De vloeibare carbon is dan werkelijk volledig tot op de
  bodem van het vat gezakt en zorgt er voor dat slechte smaken en geuren weg zijn.
- Hevel rustig over en durf op tijd het sediment op de bodem te laten ! Werp dit nog niet
  weg want enkele uren later kan je nog wat klare vloeistof recupereren.
- Ik laat de geklaarde vloeistof nog 24 uren staan en hevel nog eenmaal.
- Dit product is klaar om gestookt te worden maar indien je een koele plaats hebt dan
  kan dit gerust nog een week wachten en zelfs meer !

Hoewel ik in het begin problemen had bij het stoken met de T500 (omdat een refractometer boven de 80° in een veiligheidsmodus gaat) en ik dus verkeerde meetgegevens verkreeg lukt het bij DE EERSTE STOOK nu heel goed om 92° tot zelfs 94 ° alcohol te verkrijgen.

ik wens je veel succes !.

 

Berichten: 50
(@mennetalsma)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

er is (op stookwinkel) een whiskey mash pakket te koop (Barre-674) daarmee kun je op eenvoudige wijze zelf je whisky stoken... erg leerzaam om daarmee te beginnen..

op het topic:  http://www.stookforum.nl/thread/barrel-674-ervaringen/  kun je al heel wat lezen over de ervaringen daar mee

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Sulfiet, citroenzuur, klaringsmiddel, klimaatkast, hevelen, we spreken een prof dan zijn wij maar boeren he Nimrax? Maar wel in 5 minuten klaar. Dat dan weer wel. 

Pagina 54 / 282
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?