Meldingen
Alles wissen

Weer een nieuwe


Berichten: 33
Topic starter
(@arjan-van-d)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Dag allen,

Hier Arjan van D.

Een inlezende en hopelijk beginnende stoker met nog geen ketel. Ik ben me aan het inlezen en op zoek naar wat voor mij het beste/leukste is. 

Ik ben nu een 2 jaar bezig met bierbrouwen met zo'n 20 brouwsels gedaan. Bieren gaan goed. Per keer rond de 20 liter.

NEIPA, QUAD, IPA EN RIS hebben de voorkeur. 

Beantwoorden
23 reacties
1 Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@arjan-van-d ook welkom op forum .

U vind hier veel info en gezellige mensen die u vragen graag beantwoorden

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom Arjan,

 

Heb je ook enig idee wat je wilt gaan maken? Dat helpt wel met advies geven vanuit onze kant.

Beantwoorden
2 Reacties
(@arjan-van-d)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@alchemist ik zou graag met whisky en rum beginnen. Gin is niks voor mij.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@arjan-van-dooren Whisky en Rum (de vollere melasse variant) zijn beiden goed te maken op een alambiek.

Bier en whisky brouwen hebben overeenkomsten dus als het bier goed lukt moet een whisky ook wel goed komen. Hoofdzakelijke verschillen zijn dat je bij whisky geen behoefte hebt aan restsuikers of eiwitten (schuimstabiliteit bier). klaren hoeft ook niet met een goede ketel en qua hygiëne bij het brouwen komt het minder nauw.

 

Ook al een whisky stijl in gedachten?

Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@arjan-van-d)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Dag alchemist,

 

Ik kreeg net een bericht van iemand die gaf aan dat je eigenlijk niet je eigen  naam moet gebruiken omdat stoken niet legaal is. Hoe kan ik dit veranderen

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@arjan-van-dooren 

 

Rechts onder je naam staat een knopje voor de settings, daarbij kun je je weergavenaam en bijnaam aanpassen.

 

1666776049-Capture.png
Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@arjan-van-d)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

En qua stijl zoek ik het meer in een rijke fruitig complexe stijl, maar het is uitproberen

 

Beantwoorden
15 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@arjan-van-dooren Dat helpt al met bepaalde soorten mout weg te strepen, de rokerige mouten (geturfd) hoef je dus niet te overwegen. De andere soorten gerookt mout die commercieel (bijvoorbeeld beuken) zijn sowieso niet aan te bevelen want de meesten geven een soort van rookworst idee aan je uiteindelijke drank, daar zijn een aantal van ons al achter gekomen door schade en schande 😉.

 

Ik heb even gekeken hoe ik m'n eerste (bewuste) zachte whisky gemaakt heb, deze had fruitige tonen deels omdat ik het vaatje eerst een 3 maanden had laten staan met Sherry erin.

 

  • 83% Destillatiemout van Castle Malting
  • 17% Special B mout ook van Castle Malting
  • Mangrove Jack's M15 Empire Ale gist (die voor donker fruitige tonen moet zorgen in theorie)

 

Ik heb het maischschema er niet bij staan zie ik maar ik weet redelijk zeker dat het 52 graden 15 minuten / 67 graden 60 minuten / 72 graden 20 minuten geweest is. Vergisting heb ik een viertal weken laten lopen, of tot het punt dat je kunt vaststellen dat de vergisting over is (S.G. waarde of aanstekerproef), whisky mag wat langer vergisten dan bier ook om wat meer complexiteit te verkrijgen.

 

Nu de whisky, deze heeft wel in een Frans Eiken vaatje van 5 liter gezeten, eerst met sherry 3 maanden laten staan en daarna de whisky erin gedurende 3 maanden.

 

Smaaknotities van m'n broertje waren Marsepein, amandelstaaf, rozijnen (koffiebroodje met glazuur?) en dadels. Ik zat zelf ook met de rozijnen, de sherry en chocolade nog.

 

Driemaal gedestilleerd in een alambiek, met name om een zachtere whisky te verkrijgen.

1666776890-IMG-20220923-WA0000.jpg
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Nog een toevoeging betreffende fruitge smaken, ik heb tweemaal gewerkt met Kveik gist en dat gaf me een zoete sinaasappelsmaak (als in snoepachtig) maar die hebben beide wel een 9 maanden op fles moeten staan uiteindelijk om te zorgen voor die smaak, daarvoor was het niet echt geweldig moet ik zeggen. Tijd is een belangrijk ingrediënt voor whisky, wees daar op voorbereid.

Beantwoorden
(@arjan-van-d)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@alchemist ja ken ik. Heb net een ipa met kveik gedaan. De omega espe. Is een nieuwe gist van unibrew. 

Inderdaad sinasappel

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@arjan-van-d een zuurtjes zo van die snoepkes bijsmaak had ik ook van de kviek en kveik brengt steeds schimmel . Zo een wit laagje wat ook op wel op sherry komt dat geeft ook zo een zuurtjes smaak .

nee ik bruuk het niet meer. 

Beantwoorden
(@arjan-van-d)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@theresa geen last van, Dreft, pbw en star San

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@arjan-van-d nee niet na de schimmel door vuil . Kveik geeft schimmel in mijn mash .

dat gebeurt met ander gist nooit .

Ik gooi geen star san in mijn mash. 
Dat hoeft met ander gist anders ook niet.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9971

@theresa kveik is gewoon gevoelig voor secondaire infectie. 

Je kunt het ondervangen door ph te verlagen en vast houden met een buffer.

Maar aan de andere kant het is simpeler om een ander beter gist te gebruiken.

Kveik en angel yeast zijn gewoon vragen om vroegtijdig stoppen en niet bijpassende bijsmaakjes.

(Waterstof peroxide is een beter alternatief om te gebruiken i.p.v . Star san )

Beantwoorden
(@arjan-van-d)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@alchemist hoe kom je aan een 5 liter vaatje waar sherry in gezeten heeft?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@arjan-van-d Je krijgt een vaatje voor je verjaardag, deze laat je een dag in krijtwater staan (water met krijt erin), je slaat de duigen goed aan en vult deze met Sherry en laat het 3 maanden staan. 

 

Meer info kun je hier vinden. 

Beantwoorden
(@arjan-van-d)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@alchemist 

Er borrelen 3 vragen bij mij op. 2 betreft het vaatje.

Als ik voor de allereerste keer een vat koop. Moet ik die dan aanbranden?

Hoeveel liter sherry doe je in een 5 liter vaatje

 

En qua maishproces

Doe je na het maischen ook het koken zoals bij bier?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@arjan-van-d 

 

Vaatje aanbranden, afhankelijk van het vaatje en wat je wilt hebben qua "char" , het vaatje wat ik gekregen heb was al lichtelijk voorzien van een gebrandde laag. Voor als je ermee wilt beginnen of zachtere whisky's is dat helemaal prima. Het ligt eraan waar je het vaatje haalt natuurlijk.

 

Ik heb een kleine 5 liter sherry gebruikt.

 

Koken bij het maischen kan maar wordt in de meeste gevallen niet gedaan. Voor sommige soorten graan die gevoelig zijn voor infecties (zoals bijvoorbeeld mais) kan het koken van het wort gedaan worden. Voor de meeste gevallen wordt het niet gedaan, deels ook omdat je in tegenstelling tot bier niet met een reincultuur wilt werken (melkzuurbacterien dragen nog wat positiefs bij eigenlijk).

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9971

@arjan-van-d een vat hoeft niet perse gebrand. Je kunt ze ook gebrand kopen    . Maar het is maar net wat voor smaak je beoogd.

Als je een vat tot sherry vat wil maken voor whiskey kun je ookaar deels vullen en het vat nu en dan keren / draaien.

Als je wil verminderen in hoeveelheid kum je inkoken  .

Wil je nog na werking van enzymen hebben kook je niet .

Ga je na maisschen filteren en alleen wort vergisting of vergisten op mout en graan ?

Koken is stopzetten van enzym werking en eventueel secondaires infectie tegen gaan . 

Evenals koud bezinken wat in bierbrouwen vaak gebeurt is niet perse nodig. 

De destillatie krijgt het helder en koud wegzetten hou je koolzuur mee vast. 

Koolzuur willen we liever niet meer hebben als we gaan destilleren.  ( Een van de redenen dat de  beginners wel schuim , rommel ,troebel destilaat meekrijgen  . Zogenaamde spugen van ketel . )

 

Beantwoorden
(@arjan-van-d)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@robbert 

Ja na het maishen gaat het door mijn filterplaat en komt er helder uit, dan ga ik het vergisten. Koken laat ik achterwegen de eerste keer. 

Wederom bedankt voor de reacties.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9971

@arjan-van-dooren welkom  .

Je hebt al ervaring met bier maken . Dus je weet dat geduld en tijd belangrijk is.

Verstandig om ook met de makkelijkste drankjes zoals whiskey en rum maken te beginnen.

Keuze van basis ingrediënten is even zoeken en daarbij het passende schema van maischen te vinden . 

Doe je zelf ook het mouten en eesten ? 

Vb.van hoe simpel je een goede whiskey kunt maken zie je hier :

 

 

En de sour variant :

 

 

 

Beantwoorden
(@arjan-van-d)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@robbert nee eersten e n moeten doe ik niet, ik koop ze gewoon bij unibrew. 

 

Thanks voor de links!

Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@arjan-van-d)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nog even een vraagje.

 

Het verkleinen van de kookketel. Ik heb nu een alambiek van 12 liter. Als ik die wil verkleinen las ik dat ik gebruik kon maken van lavastenen. Welke en waar zijn die te koop?

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?