Meldingen
Alles wissen

5 liter whisky maken

Pagina 2 / 4

Robbert
Berichten: 10023
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

na spoelen , ik gooi het brouwsel over van ene pan in andere of in een gistton via een RVS horren gaas ..
Wat erop achterblijft spoel ik uit met 80 Gr .
Wanneer ik meer wil filteren gebruik ik een kaasdoek of een strobed op de hor .

Beantwoorden
Berichten: 25
Topic starter
(@robin89)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nou het staat allemaal te maischen, ging alleen met de ph nog niet zo soepel.

Heb een digitale ph meter die ik al een aantal jaar niet meer gebruikt heb , maar die sprong alleen maar heen en weer met de waardes . En de strips die gaven altijd vrij hoog aan , in een klein schaaltje geprobeerd met calciumsulfaat. Flinke schep erbij , water sloeg wit uit en de ph stond nog steeds hoog . Dus voor de volgende keer maar een nieuwe digitale ph meter kopen .

Heb ook geen flauw idee hoeveel je er ongeveer in moet gooien? Denk dat de ph rond de 7 staat uit de kraan.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10023
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

pH uit de kraan kan rond de 7 zitten zodra je mout erdoor roert zal er al verzuring op treden .
Wanneer in in begin een temperatuur van 45 Gr aan houd zou een versnelde verzuring optreden .
( Bij bierbrouwen vaker wordt dit wel toegepast,)
Voor goede enzym werking moet je proberen in begin pH van 5,5 a 5,6 te hebben
Lager dan 4,7 werken meeste enzymen nauwlijks meer .

Beantwoorden
Berichten: 25
Topic starter
(@robin89)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb het geprobeerd te meten met ph strips, maar 1 of 4 thee lepels van dat spul en hij gaf nog steeds dezelfde kleur aan . Daarna geprobeerd in een klein schaaltje met een klein beetje water , weer een flinke thee lepel erin ( in verhouding dus erg veel ) en weer precies dezelfde kleur op de ph strip

Beantwoorden
Berichten: 11
(@wilske)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb zelf ook een aquarium en je heel zacht water hebt kan het gevaarlijk zijn voor de PH. Deze wordt dan onstabiel omdat je geen buffer hebt.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10023
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

moest je verzuren of meer basis maken ? Heb je het goede gebruikt ?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik ga nog even een suggestie doen voor de volledigheid, Robin, welke kant van het pH papier heb je in de oplossing gestoken? 

Dat gedeelte moet in de vloeistof steken, heb een collega eens gehad die de andere kant wilde vergelijken maar dat werd niks.

Beantwoorden
Berichten: 25
Topic starter
(@robin89)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb inderdaad de getallen helemaal erin gehouden voor 3 seconden , en ook langer geprobeerd. Ph zou dan omlaag moeten als dat ding klopt , calciumsulfaat gebruikt, is verzuring omhoog ph naar beneden als het goed is .

Ook nog een ph stip gebruikt die eigenlijk voor het zwembad is;) die gaf ook rond de 7 a 8 ph aan

Beantwoorden
Berichten: 11
(@wilske)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Wat je nog eens kan doen is het meten van een zuur (cola PH 3, Bier Ph4)
Dan weet je als je strips nog werken. 

Beantwoorden
Berichten: 25
Topic starter
(@robin89)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Deze lijkt al wat lichter

Beantwoorden
Berichten: 25
Topic starter
(@robin89)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dat is een goeie , bij cola kont hij inderdaad rond de 3 a 4 uit

Beantwoorden
Berichten: 25
Topic starter
(@robin89)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wat gebruiken jullie om de ph te verlagen ?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Calciumsulfaat tijdens de eiwitrust op 55°C, maar ik werk met 20 a 25 liter in totaal in de Graanvader, werkt bij mij tot nu toe prima. Wel met rondpompen en een minuut of 10 tussendoor wachten na het toevoegen van het calciumsulfaat.

Wat ik ook nog gebruikt heb is zuurmout om de pH te verlagen, ik meen dat een 9% stort voor mij voldoende was bij een pH van 7,5 van het kraanwater. Het leverde me wel een zuurtje in de smaak op in het begin, is grotendeels verdwenen achteraf en heb het niet meer getest met een andere manier van verouderen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10023
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Voor het aanzuren wijnsteenzuur , melkzuur , fosforzuur en de brouwzouten calciumchloride) en calciumsulfaat .
Voor het ontzuren kun je makkelijkste calciumcarbonaat gebruiken.

Beantwoorden
Berichten: 25
Topic starter
(@robin89)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zal me benieuwen hoe het gelukt is . Vorige keren liet ik het mout Er in onder het vergisten. Als ik nu proef is het niet zo extreem zoet . Dus hoop dat het gelukt is .

Ph waardes ga ik binnenkort weer een keer proberen met een fatsoenlijke ph meter en middelen om het te verlagen voordat ik weer een mash maak .

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?