Ik heb Limoncello in flessen gedaan gisteren, nu ruikt en smaakt het vreemd. Kan ik dit is (33%) gewoon opnieuw stoken in de T500 mits ik minimale 10 liter in ketel doe?Β
moet ik nog ergens rekening mee houden?
is me nog niet eerder overkomen dat het niet lekker smaakte, misschien niet de goede citroenen of toch de alcohol?
Wat bedoel je precies met niet lekker smaken en ruiken? Is nogal een breed begrip πΒ
Smaakt en ruikt niet naar limoncello zoals ik normaal gewend ben. Mis het citroen schillen gehalte ?. Heb andere citroenen gebruikt, had hele grote biologische gekocht op de markt. Normaal koop ik daar de gewone maat biologische citroenen. Bijna 3 weken op 93% alcohol gestaan.
Kan dit gewoon opnieuw in de T500 gestookt worden en wat krijg ik dan?
Ik heb geen ervaring met de T500 zelf, wel eens een maceraat van citroen en grapefruit gestookt, citroenachtige kwam duidelijk mee. Maar in hoeverre de T500 dat stript, geen idee.
De T500 stript de smaak nauwelijks, om de smaak te verliezen kun je het beste over active kool filteren, wel extreem goed de active kool wassen.
Ik ben net bij de groenteman geweest. Had bergamo citroenen schijnbaar. Alhoewel als ik google zien die toch nig iets anders uit.
Hoe werkt dat met actieve kool? Waar haal ik dat?
Haalt smaak en reuk eruit?
Ik heb ook eens gehad dat mijn likeur een vreemd luchtje/smaakje had. Bleek dat de alcohol na een tijdje minder goed was. Ik wacht nu en test de alcohol eerst goed voor dat ik er een likeur van maak. Als je de likeur nu nog door de actieve kool haal zal je een hoop van de smaak verliezen(en misschien niet de smaak die je kwijt wil). De pure alcohol kan je de volgende keer wel door de kool halen. Was overigens de laatste keer dat ik een turbogist heb gebruikt.Β
Alcohol had ik nog geen maand terug gemaakt. Zal ook eens zonder turbogist gaan maken, maar misschien niet nu al aanzetten over 3 weken vakantie en dan tot begin augustus weg. Of kan dat zo lang blijven staan? Ongecontroleerd?
Voor een suiker stooksel trek ik van begin tot stoken 3 a 4 weken uit. Voor andere stooksels wil ik ook wel eens wat langer de tijd nemen. Bij suiker vergisting wil je denk ik niet teveel bij smaakjes hebben, en dan moet je de gang er in houden.
Dan maak ik een emmer aan met DAP en gist en laat doe staan tot zeker na vakantie.
Tnx. Nu hoop ik dat ik nog iets met de limoncello kan doen.
Ik heb ook nog een pot met dezelfde schillen staan om op de fles te doen.
Wel of niet doen? Of iets toevoegen aan de pure alcohol?
Waren de schillen schoon van witte delen .
Deze kunnen een bittere en muffe smaak geven .
NEE ! Je krijt de alcohol niet smaak vrij alleen door met een t500 of kolom ketel opnieuw te stoken .
Actief kool zal ook niet afdoende zijn .
Bij citroenen werk je met hoger zuren .
Zuren en alcohol gaan ook bindingen aan waardoor je veranderen in esters en acetaten krijgt .
je zal dus andere hulpstoffen moeten toepassen om de alcohol weer te zuiveren .
Je zou ook de lemonchello contrast smaken aan kunnen toe voegen waardoor smaken blenden en andere meer naar voren komen .