Meldingen
Alles wissen

Beginners vragen


KayP
Berichten: 13
 KayP
Topic starter
(@kayp)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 weken geleden

Nou, daar gaan we dan. Ik heb al best veel gelezen op het forum en aantekeningen gemaakt over jullie onderwerpen, ideeën en tips. Ik wil vanalles graag proberen en leren, maar ben even zoekende wat ik moet doen. Behalve natuurlijk de ketel opbouwen...

1. Wat raden jullie aan om eerst te proberen? Eerst eens wat wijn doorstoken om het gevoel te krijgen, of meteen een suikerwash maken? Ik zal sowieso al mijn bevinden netjes noteren, en dan eventueel hier delen.

2. Ik heb nog geen refractometer, of hydrometer gekocht. Ik denk dat een refractometer zeker belangrijk is tijdens het stoken, maar een hydrometer voor het eind resultaat? Moet ik ze maar allebei kopen?

3. Om uiteindelijk de alcohol aan te lengen(indien nodig), destilleren jullie zelf ook water met de kolom, of gebruiken jullie gewoon mineraal of kraanwater? Hier in het zuiden van het land is het water heel zacht

Ik zal nog wel veel meer dingen willen weten, maar het beste lijkt mij km te beginnen.

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
11 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10319

@kayp1988 hoi , begin met bijvoorbeeld een paar flessen/pakken ( conserveringsmiddel vrij ) appelsap te vergisten.  Meet de sg van sap en corrigeer deze met extra suiker naar sg van 1060. Of als sg al hoog is door te verdunnen. Voeg dan gist en voeding toe.  Na vergisting destilleren..

Hydrometer / sg dobber is een must! Je kan weinig zonder.  Anders is ook lastig te zien of je vergisting voorbij is .

Als je zacht water uit de kraan hebt kun je die gewoon gebruiken.  Of vers regenwater. 

Beantwoorden
KayP
Berichten: 13
 KayP
Topic starter
(@kayp)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 weken geleden

Dankjewel voor je duidelijke antwoord! Ik las hier dat veel mensen hier gewone bakkersgist gebruiken, klopt dat? 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10319

@kayp1988 bakkersgist is stabiel , betrouwbaar en vrij breed inzetbaar. Geeft bij goed gebruik zeer schoon resultaat zonder gist bijsmaak.  Dus Niets mis mee.

Beantwoorden
Berichten: 134
(@gerard01)
Estimable Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Hi sinds kort een sg meter aangeschaft, suikerwash geeft tussen 1090 en 1100 (ik volg graag de kennis van Robbert) (slijm slijm) geintje, maar ik doe pas 1 jaar deze hobby. Met de T500 produceer ik 3 L 92% met 6 kg suikerwash en ik gooi 200 ml voor de zekerheid weg (qua geur), per keer gebruikt ik 70 gram bakkersgist op 6 kg suiker. Werkt goed. Maar ik probeer voor nu neutraal alcohol te maken om te maceren. De stap om echt distilleren lijkt mij echt een uitdaging en zoals Robbert al zei is de T500 met dome niet ideaal, maar ik kijk elke avond lief naar mijn vrouw….

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 590
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Shalom Kayp

 

Eerst eens wat wijn doorstoken om het gevoel te krijgen, of meteen een suikerwash maken?

Waarom niet alle twee samen ? Een eenvoudige suikerwash duurt ongeveer 3 a 4 weken. Dus waarom er niet meteen eentje opstarten ? Intussen kan je al eens wijn doorstoken om je alambiek uit te proberen. Persoonlijk stook ik nooit wijn omdat ik nooit zeker ben van de kwaliteit ervan. Suikerwash op bakkersgist met fruit van het seizoen als voeding werkt gewoon perfect, eenvoudig en geeft een uitstekend resultaat.

 

2. Refractometer of Dobber ?

Ik werk al jaren zonder refractometer(s). Die zijn wel handig maar niet goedkoop. Je hebt 2 dobbers nodig om vlot te werken. Eentje om het alcoholgehalte van je stooksel te meten en eentje om het SG van je wash te meten.

Dobbers zijn goedkoop en je kan er vaak op brocantes vinden.

Samen met je dobber heb je zo een lange maatbeker nodig. Ik persoonlijk gebruik een glazen maar die breken. Er bestaan ook kunststof maar dat is naar mijn mening ketterij.

Als je een ruim budget hebt kan je natuurlijk refractometers + dobbers en bekers aanschaffen.

 

Gebruiken jullie gewoon mineraal of kraanwater?

Ik gebruik gewoon kraanwater, bronwater of SPA Indien je kraanwater neemt, daags voor het mengen in een open karaf zetten. Ik weet niet of het nuttig is, maar sommigen beweren dat je er dan het chloorgehalte naar beneden mee haalt. Maestro Robbert kan je hier wellicht meer over vertellen.

 

Veel stookplezier en laat eens weten welke installatie je hebt. Foto misschien ?

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10319

@psycat in Nederlands netwerk is het kraanwater niet meer gechloreerd . Kraanwater kan wel hard en mineraal rijk zijn in Nederland. Dit kan bij mengen in alcohol er voor zorgen dat de drank troebelheid/ waas vertoont wanneer de mineralen neerslaan .  Dit is te filteren / klaren maar voor beginners vaak lastig .  Na enkele weken zal het ook bezinken en is de drank helder .  

In landen waar nog wel chloor in kraanwater zit wordt wel om geur en smaak te verdrijven het water extra gekoeld en inderdaad in open kannen gezet..  helaas na afsluiten krijg je omdat chloor nog aanwezig is de geur en bijsmaak weer naar boven. 

Wil je het chloor te verminderen of neutraliseren kun je  natriumascorbaat toevoegen. Ascorbinezuur is ook te gebruiken maar dat verlaagt ook enorm ph en geeft wat zure bijsmaak .Daarom is het nadien beetje calciumcarbonaat toevoegen 

Het klinkt eng en erg chemisch maar het zijn vitamine c stoffen en gewoon calcium dus onschuldig. ( Chloor is echter veel slechter ) 

Welwater , regen water , spawater  geven minste vervuiling of vertroebeling.

Voor de zeikerds die alweer meteen willen beginnen over fijnstof in regenwater .na een droge tijd niet meteen de eerste regen opvangen en gebruiken.  Maar al snel kun je het regenwater prima opvangen en gebruiken. Immers in de " eerste "bui is de meeste fijnstof neergeslagen .

Beantwoorden
KayP
 KayP
(@kayp)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Eminent Member
Berichten: 13
  1. @psycat de ketel wat ik heb gekregen is een moonshine ketel, wat tevens dient als vergistingsvat. Dus indien ik nu ga beginnen, dan kan ik niet vergisten, natuurlijk wel na de stook. En ja, ik ga nog wel wat vergistingsvaten halen. Ik zal de dobbers en maatbekers dan sowieso aanschaffen.

Het water bij ons uit de kraan is kwelwater uit de grond, dit is wel van goede kwaliteit. Filteren en koken verbetert natuurlijk wel wat, maar goed, spablauw kost ook niet zoveel. Dus ik zal zien of er verschil in zit na een tijdje testen.

Bedankt voor de tips!

1728587019-Screenshot_20241003_174535_Chrome.jpg
Beantwoorden
Psycat
Berichten: 590
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi KayP

Je stookketel als vergistingsvat gebruiken zie ik niet zitten.  Tenzij je echt hyper krap behuist bent en je absoluut geen plaats hebt.

Een plastiek emmer met deksel is zo goedkoop dat het de moeite niet loont om te vergisten in je distilleerketel.

Alleszins veel pleziermet je eerste stook.

 

 

 

Beantwoorden
KayP
Berichten: 13
 KayP
Topic starter
(@kayp)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 weken geleden

Nou, daar staat hij dan. Ik heb hem helemaal in elkaar gezet, dus de volgende stap wordt reinigen. Was best wel een slechte handleiding moet ik zeggen, maar via YouTube is het mij gelukt.

Paar vraagjes:

1. Bij de worm moet ik water doen, en door die twee kleppen moet ik met een dompelpomp water rond pompen. Wat is de regel van de temperatuur wat ik moet zien te krijgen? Hoe kouder hoe beter?

2. Ik heb alleen een deksel thermometer, is het verstandig om nog ergens eentje te plaatsen?

3. Een kennis van mij heeft gezegd dat er giftige dampen kunnen ontstaan, en dat zal natuurlijk wel kunnen inderdaad. Is het aan te raden om met een filtermateriaal te werken? Ik heb hier zo een met van die verwisselbare filters

 

Bedankt voor alle hulp alvast!

Beantwoorden
KayP
Berichten: 13
 KayP
Topic starter
(@kayp)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 weken geleden

Excuus, de foto was te groot

1728908981-20241014_142917.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 549

@kayp dat is een best start keteltje, en werkt prima, ben ik ook mee begonnen. die thumper er tussen uit halen als je een gewone stookwijn gaat stoken. en probeer je koeling er naast te plaatsen want je ketel kan iets gaan bewegen. gebruiken als gist vat kan ik alleen afraden want koper wat lang nat blijft geeft rotzooi af.

giftige dampen nooit iets van gemerkt en je water hoeft niet extreem koud te zijn, gewoon kraanwater is prima alleen zorgen dat je een vat koelwater hebt , denk min 60 litervat tenzij je gewoon kraanwater er door laat lopen

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?