Meldingen
Alles wissen

de hoeveelheid alcohol die uit de koeler komt gaat heel langzaam

Pagina 2 / 3

Ger
Berichten: 92
 Ger
(@ger)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zou het ook nog een keer proberen, zat er wel genoeg alcohol in je stookwijn? en was de temperatuur van de ketel niet te laag?

Ik heb ongeveer dezelfde kolom alleen mijn buizen zijn wat dunner.

mijn kolom is 22mm de eerste 25 cm daarna ga ik naar 15 mm en bovenin net voor de bocht heb ik nog een liebig koeler er om gesoldeerd voor wat reflux.

Stook 25 liter in 5 uur en houd ongeveer 4 tot 5 liter alc over tussen 80 en 70 %

Hoop dat je hier wat aan hebt.

Groet Ger

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat doen knikkers met de smaak dan !?

Beantwoorden
Berichten: 6770
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In dit geval niks, daarom moet je ze dr ook gewoon uit gooien.
ze vernauwen je diameter, waardoor je gassnelheid omhoog gaat en je alleen maar meer versmering krijgt van voor- en naloop in je middenloop.

 

Beantwoorden
Berichten: 108
(@lukas)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gewoon lekker proberen. Daar leer je ook veel van.

Beantwoorden
Berichten: 19
Topic starter
(@oudshoornhans)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Alcohol gaat tegen de 80 gr heel licht lopen. En ik meet boven in de bocht. Maar heb moete om hem daarna laag te houden. Rond de 90 gr heb ik een opbrengst van 45 %

Beantwoorden
Berichten: 19
Topic starter
(@oudshoornhans)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het vermogen van de brander is ruim voldoende. Hwt probleem is dat de temp boven in heel snel te hoog is

Beantwoorden
Berichten: 19
Topic starter
(@oudshoornhans)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ga ik zeker doen. Heb al een stookwijn van 10% klaar staan. Ga eerst maar eens zonder knikker aan de gang

Beantwoorden
Berichten: 6770
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Oke, ook je temperatuurmeter er af gooien. Vanaf nu ga je stoken zonder temperatuurmeter, aangezien dit je alleen maar verwarring geeft.
Ditt is dus exact de reden dat je niet op TEMPERATUUR kunt stoken, maar dat je moet stoken op VERMOGEN.
In jouw geval meer of minder meer gas.
Die temperatuur hoort te beginnen op 85 graden en door te gaan naar 100 graden.
Dat is normaal bij een potstill, want je hebt altijd een mengsel van waterdamp en ethanoldamp.
Naarmate er meer waterdamp in je gasfase komt, stijgt de temperatuur.

Hoe dien je te stoken met je potstill:

1ste stook striprun.
deze stook is bedoelt om je wash op te concentreren, dus hoger vermogen en snel alles overhalen. Mag best een flinke straal uit je koeler komen.
het destillaat die uit deze run komt, noemt men Low wines.
Hierin zijn nog GEEN cuts gemaakt om voorloop en naloop te scheiden van de middenloop.

2de stook - finish run
de verzamelde low wines (kan uit meerdere strip runs zijn) terug verdunnen tot maximaal 40% abv ivm veiligheid.
En nu stook je op een lager vermogen. Het is de bedoeling dat er bij een finish run een straaltje uit je koeler komt die net niet meer druppelt. En nu ga je RUIKEN en alles opvangen in gaasjes of jampotjes van 100ml.
Ruikt het vies, gooi je het weg (aceton, aardelucht, kortom smerig)
Ruikt het lekker, bewaar het en giet het bij elkaar.
Wacht hier gerust een dag mee de potjes te beoordelen. Vaak ruik je het na een dag nog beter dan als het net uit de still komt.

 

Beantwoorden
Berichten: 19
Topic starter
(@oudshoornhans)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

oke zal je advies opvolgen. maar dan moet het wel sneller als de vorige keer gaan. toen was ik 6 uur bezig voor nog geen 2 liter.

 

Beantwoorden
Berichten: 108
(@lukas)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Proces duurt lang. Maar met jou ketel moet 4,5L per 5uur haarbaar zijn. Percentage hangt natuurlijk af van het percentage in je stookwijn. Bij 16% is tussen de 70en de 90 procent haalbaar. Dit is ook weer afhankelijk van soort ketel

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat heeft dat dan voor voor deel 2 x stoken als ik het vragen mag

Met fruit verlies je toch smaak of zeg ik nu iets geks !?

Beantwoorden
Berichten: 108
(@lukas)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als je een 2e keer stookt me een hoge kolom zal de smaak verbeteren. Zo is t. Als je voor een 2e keer stookt met een lage kolom, zoals een alambiek zal de smaak ook verbeteren. Maar met een lage kolom neem je meer smaak mee dan met een hoge. Kijk maar eens hoe een ketel voor whisky stoken eruit ziet. Je hebt direct een korte bocht. Wil je bijv. Vodka stoken en totaal geen smaak aan je product, neem dan een hoge kolom. De smaak/voezels blijven in de ketel. Succes.

Beantwoorden
Berichten: 19
Topic starter
(@oudshoornhans)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kreeg deze week weer een compliment over mijn whisky van toch wel een kenner. en hij was nog maar twee maanden oud . Dat beloofd wat voor over een paar jaar.

Ga eerst maar weer eens experimenteren en kom dan weer terug voor het vervolg.

Leuk om zo in een form plaats te nemen en vind het interessant. Ga ook de andere gesprekken maar eens volgen.

Wat is een thumper. Daar zou ik tijdens het stoken iets aan kunnen zien???

 

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een thumper verhoogd het alcohol percentage  en is voor een ketel zo als ik heb en moet dan wel groot genoeg zijn anders is het effect snel weg als hij heet wordt heb ik uitgevonden , wat ik uitgedokterd heb is een gekoelde thumper en dat is een warm houd pan van 10 liter van roest vast staal dubbelwandig dus kan ik tussen de wanden  koelwater laten lopen en 60 celcius max krijg je net als een reflux .Dit ga ik proberen.Nu staat mijn whisky mash lekker te pruttelen en als het bijna uit gegist is voer ik het bij met suiker en ik zit al op 12 procent.

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bij een glazen thumper kun je aan het borrelen zien hoe hard het gaat je kunt hem dan pressies aan de praat houden door de dossering van het gas beetje hoger of lager.

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?