Meldingen
Alles wissen

distilaat smaakt te fel naar Wodka (alcohol) of rauwe alcohol

Pagina 1 / 4

Berichten: 80
Topic starter
(@danny2018)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beste medestokers,

Heb sinds 2 maanden een T500 in mijn bezit. 

Heb hier mee 3 stoken gedaan. Enkel met Suiker en turbo Gist.

Netjes zoals op de verpakking hoeveelheid suiker en water Turbo gist bij gevoegd.

Eerste keer was ik zo nieuwsgierig dat ik na 5 dagen mijn stookwijn afgestookt heb met de T500. Waterslot was niet meer actief dacht ik. 

Niet geklaard wel zonder bezinksel in de T500 gedaan.

Netjes afgestookt met T500 temperatuur zo rond de 65° gehouden. ( is dit misschien te hoog)

Voorloop en naloop netjes opgevangen proefde daar totaal geen verschil aan. Blij dat ik alcohol gestookt had van 92°.

Dus ik leg dit aan met kraantjes water meet het geheel en kom op 42°. Dacht in mezelf oke laten we dit spul is proeven nu. Sterkt spul oja is 42°  Vrienden bevestigen dit. Dus ik verdun dit naar 39° en zelfs naar 30° en krijg een flauwe waterachtige voor smaak en de nasmaak blijft gewoon identiek weer dat krachtig spul. Zelfs paar uren in warm water gelegd rond 60°. Geeft niet DE verbetering. Wat laten liggen helpt nauwelijk  (ondertussen meer dan een maand) maar beide heeft wel wat geholpen. Meer echt niet genoeg om te zeggen dat het goed fijn spul is. 

Van smaak zit ik zonder toevoegingen identiek op een fles Grey Goose. ( misschien wel goed spul om vodka cola enz te maken maar niet voor likeur te maken want die wrange alcohol nasmaak blijft naar mijn gevoel te hard overheersen)

Dus ik heb dan nog een tweede en derde stookwijn vergist en gestookt (zelfs andere turbo gist gebruikt) 

Deze zelfs 14 dagen laten staan en ook zonder klare afstookt. resultaat idem.

 

Gisteren dan toch kool gekocht en mijn distillaat er door gegoten.

op aanraden van winkelier neem ik losse kool mee (voor te experimenteren dacht de prijs even drukken)

Neem dus een trechter en plooi daar koffiefilter in doe daar ongeveer 25cl (dus een hoeveel van een glas) kool in. Giet daar mijn distillaat op misschien te veel in ene keer want heb goed door gegoten. Met als gevolg mijn distillaat slaat wat donkerder uit. koffiefilter is niet stuk. Dus ik proef niks verandert. Neem uit de kast zo 'n waterzuiveringskan om kraantjes water te filteren. Nieuw patroon er in en denk kan alleen maar beter worden. En in de onzuiverheden van vorige filtering zijn weg. Maar de smaak blijft idem.

Nu ondertussen krijg ik van iemand een fles alcohol van 96° zelf gemeten. Zou van een franse distilleerder komen met een redelijk grote productie. dus ik breng dit ook naar 39° en proef  en ook die zelfde wrange alcohol nasmaak . (zelfs als ik bv er calvados van maak de zelfde klachten veel te straf spul en toch maar 39°.

Dus ik nog maar eens wat rond gekeken. En kom op dit uit

https://www.brouwland.com/nl/pdf/006.135.8.pdf

Adsorberende mineralen in poedervorm voor de boeketharmonisering van op drinksterkte gebrachte likeuren. Verwijdert de "rauwe" aroma's van pas gedistilleerde alcohol. 

Dus dit moet nog getest worden.

Of doe ik iets verkeerd.

Een tweede keer distilleren zou ook nog een opti zijn maar met T500 is dit niet nodig zeggen ze. 

stookwijn klare is misschien nog opti of langer laten staan.

Of het distillaat langer laten staan ?

Of anders distilleren

alle tips zijn welkom vooral van de T500 gebruikers.

Groeten uit Belgie Lille

Beantwoorden
45 reacties
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Danny, je doet niks verkeerd maar als ik turbo in de t500 stook dan vind ik de alcohol ook niet lekker. De ene turbo is beter dan de andere maar zelfs de betere turbo's brengen niet wat het zou moeten brengen is mijn ervaring tenzij je gek bent op liqueren. Ik maak vandaag boerenjongens en dat kan prima met turbo. 

Ik weet niet of het waar is maar ik geloof heilig dat er bij stoken met graan (zonder suiker) olie meekomt of zoiets. Dat is gelijk prima wodka uit de t500 zelfs nog iets te granig ( in eerste instantie) nu waardeer ik het juist. Ik zal het verschil meenemen naar BBQ. Dus kom ook! 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klop helemaal Lummel . Bij granen komen ook zaadoliën en foezels vrij Bij diverse temperaturen . ook in stookwijn van aardappel zitten stofjes die vrijkomen . wanneer je deze bijsmaken wil grotendeels wil elimineren beetje zuiveringszout bijvoegen
Ook bepaalde suikers soorten zitten nog " verontreinigingen " in ( foezels ) .
rauwe Rietsuikers sowieso . Dat geeft de rumsmaak . Maar ook bepaalde gewone suikers hebben deze " verontreinigingen" . Suiker Uni is een van de schoonste bijsmaak arme suikers .

Beantwoorden
Berichten: 81
(@jantje)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb je bij het verouderen in warm water de deksel/dop er misschien op gelaten? Dan verdampen de vieze smaakjes niet en heeft het weinig zin. En heb je de sterkte voor het filteren door koolstof eerst beneden de 50% gebracht?

 

Beantwoorden
Berichten: 80
Topic starter
(@danny2018)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

heb de dop er opgelaten... bij het verouderen de waterachtige smaak verminderen wel

koolstof filter heb ik met 42° en 90° geprobeerd en had beide weinig succes 

Beantwoorden
Berichten: 80
Topic starter
(@danny2018)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hey Lummel en Robbert,

Oef maar wat nu ... 

Wat bedoel je met boerenjongens?

Zuiveringszout bijvoegen kan je me is een beetje uitleggen hoe wat wanneer.

Dus als ik andere suiker zou gebruiken kan het ook anders zijn?

Het klare zou dit kunnen helpen bij de stookwijn ? 

Of opnieuw destilleren ??? 

 

Dus overgaan naar graan of aardappelen zou de smaak ten goede komen ???

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

wanneer je distilleert voor schone smaakarme alcohol kun je voor het stoken wat zuiveringszout / bakingsoda ( geen bakmeel ! ) toevoegen . 1 tot 2 gr per liter . dit verwijderd bijsmaakjes .

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als ik bakkersgist (gedroogd) gebruik is de smaak van de alcohol veeeel beter. En de bakingsoda truc werkt ook perfect!

Beantwoorden
Berichten: 80
Topic starter
(@danny2018)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

heb toevallig al een stookwijn in de maak met bakkersgist en tomatenpuree 

dus ik ben benieuwd 

moet wel veel langer gisten maar dit is gewoon een kwestie van organisatie

al vast bedankt

Beantwoorden
Berichten: 80
Topic starter
(@danny2018)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bedankt

Beantwoorden
Berichten: 46
(@markel)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Dag Danny, houd ons zeker op de hoogte. Ik ben een tweetaljaar bezig met stoken zowel met alambiek als met T500 en heb hetzelfde probleem. Mijn gestookte zuivere alcohol blijft een rauw onaangenaam kantje houden.  Dit smaakje blijft terugkomen na mijn tweede of derde stook en proef je verder in mijn distillaten en likeuren. Ik gebruik turbogist en voeg kool toe bij mij vergisting.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik stook alleen fruit met verse bakkersgist heb geen problemen met scherpe smaak,mijn drank heeft altijd min.40-43%,kan ook zijn dat ik een doorgewinterde zuiper ben en het niet meer proef,maar van de rest hoor ik ook altijd dat hij lekker is.ik heb nu 20ltr bij de verwarming weggehaald en voor een nachtje naar buiten gezet morgen weer naar binnen en dan weer naar buiten.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Chris die heb ik ook geproefd op de BBQ en een 2e of 3e keer stoken zal hem zeker zachter maken maar hij is al wel gelijk goed. Dat is mijn ervaring met fruit en wodkagist uit stookwinkel. Zal het ooit eens met bakkergist proberen maar dat laat je wel uit je hoofd met kersensap van € 50,- de gistton, althans dan gok ik maar liever op zeker. Maar turbo volledig van suiker is echt heel anders. Kan me ook vinden in de omschrijving "rauwe alcohol". 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Lummel ik stook het nu op jouw advies twee keer,en maakt hem inderdaad zachter.maar ik had nog een probleem mijn drank haalde bijna nooit twee mnd.op dit moment heb ik 20 ltr.buiten staan die staan een nacht buiten en dan weer naar binnen,ik heb het op eiken staan.die gaat beter smaken.ik ben er nu aan het drinken van nov.smaakt goed.heb ook niet meer zo veel vacantie gangers die een fles per dag zuipen.dus nu kan ik wat bewaren.gr.?Chris.V.ps.probeer eens 10 ltr.met verse bakkers gist,gaat niets verkeerd.?.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Maar waar kan je verse gist vinden? 

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?