Meldingen
Alles wissen

het luchten van alcohol

Pagina 2 / 3

Berichten: 30
 derf
Topic starter
(@derf)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

bedankt voor de info.

kan je beter per fles doen die ozon of mag je ook 15 minuten in een 5 liter emmer in 1 keer doen?
en daarna nog even luchten na de ozon behandeling?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9965
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De hoeveelheid die je doet hangt af van de grote van de generator .. 5 liter moet geen probleem geven

Beantwoorden
Berichten: 30
 derf
Topic starter
(@derf)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

bedanktΒ 

Beantwoorden
Berichten: 113
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Robbert hoe koel bij luchten en wat is de goede relatieve vochtigheid oftewel binnen welk bereik moet Β de hygrometer aangeven?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9965
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Lageren doe je net als normale wat lagering.
vat lageren bij een luchtvochtigheid van 70 tot 75% .
De temperatuur zou rond 11 -12 gr optimaal zijn . wanneer je whiskey o.i.d. opslaat mag het iets hoger maar probeer niet te warm te laten worden .
Max 17 gr . ( zeker voor wijnen . boven 17 gr gaat deze verzuren

Beantwoorden
Berichten: 107
(@ppeterke)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

RobbertΒ 

Als je vers gestookte alcohol hebt zoals je zegt 10 a 21 dagen laten luchten met watten of zo

maar helpt verouderen ook of doe je dat na de 21 dagen?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9965
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Luchten is om alcohol te laten oxideren , dat is al onderdeel van rijpen en verouderen .
Je kunt ook met wisselende temperaturen in dezelfde periode werken wat ook help met het verouderen .

Beantwoorden
Berichten: 107
(@ppeterke)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ben effe ni mee . Als ik vers gestookte alcohol verouder zn 3 uur bv op 50 gr geeft dat het zelfde effect als de fles mer watte 21 dagen laten luchten

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9965
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Tijd van luchten is afhankelijk van de drank niet van aantal dagen ! dat verschilt van drank en ook van het opslaan .
Lucht vochtigheid en temperatuur van opslag is ook belangrijk !
Het ademen doe je bij 70 - 75% luchtvochtigheid temp 11 a 12 graden en max 17 graden!
Enkelt verwarmen voor 3 uur geeft veroudering maar daarna oxidatie aan lucht zal zeker positieve invloed hebben .
Na verwarmen en koelen moet de drank ook " besterven "

Beantwoorden
Berichten: 124
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

nog een vraag over luchten ,als je bijv rum of druiven hebt gestookt maak je het dan eerst op drink sterkte 35/40% kruiden of eikensnippers erbij en dan luchten of is dat de verkeerde volgorde?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9965
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je lagert de drank iets boven Drinksterkte i.v.m. kwijtraken van deel door rijpen .

Beantwoorden
Berichten: 124
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

bedankt Robert

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bij het oxideren van ethanol ontstaat acetaldehyde dat op zijn beurt verder oxideert tot azijnzuur. Beide stofjes lijken me niet zo leuk om in je drank te hebben.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9965
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vat rijpen is oxidatie . Juist het luchten brengt smaakvorming .
Azijnzuur en ethyl binden inderdaad maar hangt van voorafgaand proces en ook al de vergisting war er aanwezig is .
Het zijn niet alleen azijnzuur en ethyl waar je het over hebt maar diverse andere zuren , zouten , mineralen en esters .
Smaak vorming is een balans tussen de diverse .
Bij een slechte vergisting en ook onkundige destilatie komen er meer acetaten en ook komen die mee en kunnen dan inderdaad een overdaad en slecht product brengen .
Maar acetaten , mineralen , aldehyden enz enz zijn ook nodig voor smaakvorming .
Ontbreken ervan kan ook smaak verslechtering geven .
Er zijn meerdere processen gaan zowel bindingen en afbreken van producten.
Zoals ik al aanhaalde vat rijping is de beste vorm van rijping voor drank dat komt niet alleen door het hout maar ook het " ademen " van het vat .
Daarom is ook temperatuur en luchtvochtigheid zeer belangrijk .
Bij temperaturen boven 17 graden krijg je ook verzuring. ( Zeker met wijnen)
Zowel negatief als positief kan dit wezen voor eindproduct
Dit wordt ook gebruikt omdat sommige verzuring juist weer zorgt voor nieuwe ester vorming die weer beneficiair zijn aan de drank .

Azijnzuur , boterzuur , carbonzuur, zwavelzuur en ook zuren als looizuur zijn ook smaakmakers als het maar op de juiste "plaats" , verhouding en manier van gebruik is toegepast.

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik lees constant beluchten met een prop watten of keukenpapier.

Is daar geen mooi alternatief voor, zoiets als een luchtdoorlatend dopje /kapje?

Ik zie dat bij mij weeral mis gaan namelijk. ineens die prop watten in mijn fles πŸ™‚

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?